Thursday 6 April 2023

Μια ιστορία που στο Γαλάτσι θέλουν να ξεχαστεί

Σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου 1941, εισέβαλαν τα γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα στην Ελλάδα. Όταν αποχώρησαν, μετά από 3,5 χρόνια, άφησαν πίσω τους μια διαλυμένη χώρα, συντρίμμια, πτώματα. Μερικά απ’ αυτά στην κορυφή ενός από τους λόφους των Τουρκοβουνίων.

Μόλις το 2017 τοποθετήθηκε από τον δήμο, στη μνήμη των εκτελεσμένων, μία πλάκα κι από τότε ξεχάστηκε και αυτή. Ο γύρω χώρος χορταριάζει απεριποίητος, χωρίς φροντίδα.

Ίσως διότι μερικοί δεν θέλουν να θυμούνται αυτό το γεγονός και την ιστορία γύρω απ’ αυτό. Ίσως, πάλι, διότι άλλοι θέλουν να ξεχαστεί δια παντός η ιστορία. Πώς αλλιώς μπορεί να αιτιολογηθεί αυτή η εγκατάλειψη;

Αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο της Κατερίνας Αρβανιτάκη από το φύλλο 6 της έντυπης εφημερίδας Καμίνι

Ν.Σ.




Ομαδικός τάφος στα Τουρκοβούνια

Μία άγνωστη, έως πριν μερικά χρόνια, πλευρά του Γαλατσίου

Το καλοκαίρι του 1944 και μέχρι την αποχώρησή τους από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου, οι Γερμανοί με τους Έλληνες συνεργάτες τους κλιμακώνουν ραγδαία τη βία με καθημερινές εκκαθαρίσεις στις συνοικίες. Τα μπλόκα: Γούβα, Περιστέρι, Πετράλωνα, Πετρούπολη, Γκύζη, Βύρωνα, Ν. Κόσμος, Καλλιθέα, Κοκκινιά, με δεκάδες έως εκατοντάδες θύματα τη φορά.

«Εκτελεσμένοι από τους Γερμανούς στις 29/9/1944» αναφέρει η επιτύμβια πλάκα στον ομαδικό τάφο πάνω στα Τουρκοβούνια, τέρμα Πρωτοπαπαδάκη δίπλα στη στάση. Μέχρι πρόσφατα άγνωστη η ιστορία τους.

Το 2017 η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας έφερε στη δημοσιότητα όσα από τα κομμάτια του χαμένου παζλ κατάφερε ν’ ανασυνθέσει μετά από 4χρονη έρευνα και με τη βοήθεια εν ζωή αυτοπτών μαρτύρων-συγγενών των 2 από τους ως τότε επώνυμους νεκρούς.

Εδώ μια μικρή περίληψη: Στο τέρμα της οδού Λαρίσης στους Αμπελόκηπους, στην κορυφή του υψώματος που οι κάτοικοι της περιοχής ονόμαζαν Τουρκοβούνι και σε σημείο που είχε το τοπωνύμιο «Κολωνάκι», υπήρχε σκοπιά του ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με μαρτυρία του αγωνιστή Κωνσταντόπουλου (ΑΣΚΙ), «Γερμανικό τάγμα επετέθη για την κατάληψη των θέσεων & στους Αμπελόκηπους που κρατούσε το 1ο τάγμα του 3ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Τριγωνομετρικό Τουρκοβούνι. Τα τμήματά μας ηρωικά υπερασπίσθηκαν το ύψωμα. Οι Γερμανοί είχαν πολλές απώλειες. Στη μάχη οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν όλμους και ελαφρύ πυροβολικό, τα τμήματά μας υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν στον Γκύζη. Με την κατάληψη της γειτονιάς οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες που βρήκαν 13 και τους εξετέλεσαν στο Τουρκοβούνι. Μεταξύ των εκτελεσμένων και ο γραμματέας της ΚΟΒ Αμπελοκήπων Μήτσος Αβούρης»  

Τις επόμενες μέρες οι οικογένειες αναζητούν εναγώνια τα παιδιά τους σε φυλακές, νοσοκομεία και στρατόπεδα. Καταφέρνουν να εντοπίσουν τον πρόχειρο λάκκο, με παραμορφωμένα κι αλλοιωμένα απ’ τον ασβέστη κι από αγέλες σκύλων υπολείμματα.

Στις 22-10-1944 γίνεται η εκταφή των πτωμάτων και η ιατροδικαστική τους εξέταση στο Γ΄ Νεκροταφείο. Η ιατροδικαστική έκθεση-νεκροψία αναφέρεται σε 13 σωρούς (Μ. Χαραλαμπίδης). Απαγορεύτηκε στους συγγενείς των εκτελεσθέντων να μετακινήσουν τις σωρούς και έτσι θάφτηκαν στο χώρο της εκτέλεσης. Η οικογένεια Ασβεστά τοποθέτησε ένα μεγάλο ξύλινο σταυρό.

Το 1983, με τη διάνοιξη της Λ. Πρωτοπαπαδάκη, οι μπουλντόζες ξέθαψαν τα οστά των νεκρών. Όσοι συγγενείς ενημερώθηκαν, έσπευσαν και τα μάζευαν ένα-ένα σκάβοντας με τα χέρια μέσα στις πέτρες και τα χώματα. Στήθηκε ένας υποτυπώδης τάφος πάνω απ’ το δρόμο, ακριβώς δίπλα στη στάση του λεωφορείου. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δε μπορεί πια να προσδιοριστεί.

Υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα στην περιοχή, λόγω και των νεκρών που θάφτηκαν πρόχειρα εκεί λίγο καιρό μετά, κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, αλλά ίσως και άλλων ακόμα. Αυτός είναι μάλλον ο λόγος που στη μαρμάρινη πλάκα αναφέρονται «45 πατριώτες»

Τον Οκτώβρη του 2017 ο Δήμος Γαλατσίου τοποθέτησε αναθηματική πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων που προέκυψαν από την έρευνα:

  • Αβούρης Δημήτριος
  • Αλατσεράκης Γεώργιος, ετών 24
  • Ασβεστάς Νικόλαος, ετών 16
  • Γραμμάτικας Ηλίας, ετών 24
  • Ζεμπεκές Νικόλαος
  • Μπρούνης Πέτρος
  • Νικηφόρου Ιωάννης
  • Τουρλος Δημήτριος
  • Τσομπανίδης Γεώργιος, ετών 49
  • Χρυσόγελος Δημήτριος, ετών 20

Αιώνια η Μνήμη τους!

kamini.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

6 Απριλίου 1941: Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας

Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας...
.............
Η γερμανική επίθεση είχε την κωδική ονομασία Μαρίτα και η εντολή για τη σχεδίασή της είχε δοθεί από τον Χίτλερ στις 13 Δεκεμβρίου 1940. Στόχος του Γερμανού δικτάτορα ήταν η βοήθεια προς τον σύμμαχό του Μουσολίνι που ήταν στριμωγμένος από τους Έλληνες στην Αλβανία και η εξασφάλιση των νώτων του ενόψει της επικείμενης επίθεσής του στη Ρωσία (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα). Το σχέδιο Μαρίτα δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τις μόνες χώρες των Βαλκανίων, μαζί με την Τουρκία, που δεν είχαν συμμαχήσει με τον Άξονα.
.............
Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά στην Ανατολική Μακεδονία και στα μεμονωμένα οχυρά του Εχίνου και της Νυμφαίας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκαλώντας ανθρώπινα θύματα και τεράστιες ζημιές.
.....
Οι υπερασπιστές των Οχυρών (Νυμφαία, Εχίνος, Λίσε, Ιστίμπεη, Περιθώρι, Ρούπελ, Πυραμιδοειδές, Παλουριώνες κ.ά.) αμύνθηκαν σθεναρά για τρεις ημέρες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων. Κάμφθηκαν μόνο όταν οι τεθωρακισμένες γερμανικές μεραρχίες, μετά την αστραπιαία κατάρρευση του νότιου Γιουγκοσλαβικού μετώπου, εισέδυσαν στα Σκόπια και από την κοιλάδα του Αξιού πέρασαν τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα στις 8 Απριλίου, παρακάμπτοντας τη Γραμμή Μεταξά. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και κατέλαβαν την πόλη.

Οι υπερασπιστές της Γραμμής Μεταξά, περικυκλωμένοι πλέον, έλαβαν εντολή από τον αρχιστράτηγο Παπάγο να συνθηκολογήσουν (9 Απριλίου). Τον ηρωισμό τους αναγνώρισαν ακόμη και οι αντίπαλοί τους, με εκδηλώσεις θαυμασμού και τιμητικά αγήματα για τους αιχμάλωτους έλληνες μαχητές. 
Οι ελληνικές απώλειες σε όλο το μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανήλθαν σε περίπου 1.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι αντίστοιχες γερμανικές ανήλθαν σε 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό των συνολικών απωλειών τους στη διάρκεια της επιχείρησης Μαρίτα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ελληνικής αντίστασης.

Κατά τις επόμενες μέρες, η προέλαση των Γερμανών προς Νότο υπήρξε ραγδαία, με την κατάρρευση και του μετώπου της Αλβανίας. Έως τις 30 Απριλίου είχε καταληφθεί ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα και η χώρα βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή: γερμανική, ιταλική και βουλγαρική.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ: SanSimera.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki