Sunday 15 January 2017

Αποκρυπτογραφήστε το βήχα του παιδιού

Αυτή την εποχή, 9 στα 10 παιδιά βήχουν. Εσείς, ξέρετε πώς να διακρίνετε τι είναι πιθανό να κρύβεται πίσω από το βήχα και πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό;
Όταν πρόκειται για έναν μεγάλο, ο ήχος του βήχα μπορεί και να είναι απλώς ενοχλητικός για τα αυτιά σου. 
Όταν όμως βήχει το παιδί σου, κατά κάποιο τρόπο, αυτός ο ήχος «τρυπάει» την καρδιά σου. 
Σκέφτεσαι ότι ταλαιπωρείται, ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ότι το κορμάκι του τραντάζεται κάτι φορά που βήχει και θέλεις να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. 
Ωστόσο, το βασικό που πρέπει να σκεφτεί κάθε γονιός είναι ότι τις περισσότερες φορές ο βήχας δεν είναι παρά το σύμπτωμα αυτού που ταλαιπωρεί το παιδί και ότι το κάθε διαφορετικό είδος μπορεί να αποκαλύψει ποιο είναι το πρόβλημα και πότε είναι σημαντικό να απευθυνθούμε άμεσα στο γιατρό. Αυτά είναι μερικά από τα πιο συχνά είδη βήχα που μπορεί να ακούσετε από το παιδί σας και τι μπορεί να σημαίνουν -όπως περιγράφει σε άρθρο του ο Αμερικανός παιδίατρος Ντάνιελ ΜακΓκι.
Βήχας που μοιάζει με γαύγισμα (υλακώδης)
Αυτός ο βήχας που τον ακούς κι αναρωτιέσαι εάν προέρχεται από το κρεβατάκι του παιδιού ή από το σπιτάκι του σκύλου είναι πιθανό να οφείλεται σε λαρυγγίτιδα. 
Η λαρυγγίτιδα (ή κρουπ) είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ιό και προκαλεί οίδημα και φλεγμονή στις φωνητικές χορδές. 
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι αυτός ο χαρακτηριστικός βήχας σαν γαύγισμα και ο συριγμός (ένας συριστικός ήχος που ακούγεται κατά την εισπνοή).

Έντονος βήχας που μοιάζει να μην σταματάει (παροξυσμικός)
Εάν το παιδί παθαίνει επεισόδια παροξυσμικού βήχα (δηλαδή αρχίζει να βήχει και δεν σταματάει πολλές φορές μέσα στην ημέρα) ίσως έχει κοκκύτη. Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis). 
Οι παροξυσμοί του βήχα φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο. Χαρακτηριστικά μετά από βαθιά εισπνοή καθώς το παιδί προσπαθεί να εκπνεύσει βήχει πολλές φορές απανωτά και στη συνέχεια ακολουθεί βαθιά, ηχηρή, συριγμώδης εισπνοή. Τα επεισόδια του βήχα μπορεί να είναι τόσο έντονα που προκαλούν εμετό.

Βήχας που εμφανίζεται τη νύχτα
Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κοινό κρυολόγημα. Όταν το παιδί έχει συνάχι, όταν ξαπλώνει, οι ρινικές εκκρίσεις κυλούν προς το φάρυγγα, προκαλώντας ερεθισμό. 
Ο βήχας προκαλείται στην προσπάθεια του οργανισμού να τις απομακρύνει. Επίσης, όταν η μύτη είναι βουλωμένη και το παιδί αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα, ο φάρυγγας ξηραίνεται και προκαλείται βήχας. 
Ωστόσο, ο ξηρός βήχας που επιδεινώνεται τη νύχτα μπορεί να προέρχεται και από άσθμα.

Ξηρός βήχας
Ένας βήχας ξηρός (χωρίς φλέματα) που επιμένει για πολύ καιρό είναι πιθανό να οφείλεται σε άσθμα, μια ασθένεια που προσβάλλει τους πνεύμονες. Ο βήχας από το άσθμα είναι συχνά χειρότερος τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.
Υγρός (παραγωγικός) βήχας
Είναι ο βήχας που προκαλείται συχνότερα από το κοινό κρυολόγημα. Ακούγεται σαν να προσπαθεί να παρασύρει φλέμα ή βλέννα από το λαιμό και συνοδεύεται από βλεννώδεις εκκρίσεις. 
Καλό είναι να μην τον σταματάμε, δίνοντας στο παιδί αντιβηχικά σκευάσματα –στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν θα βελτίωνε την κατάσταση, αλλά θα την έκανε χειρότερη. Εάν ωστόσο ο βήχας του παιδιού επιμείνει για περισσότερο από μία εβδομάδα ή εάν το παιδί δείχνει να μην είναι καλά ή δυσκολεύεται στην αναπνοή, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο.

Ερμηνεύστε τις ζωγραφιές
και τις χρωματικές προτιμήσεις των παιδιών σας!

Οι ζωγραφιές των παιδιών αντικατοπτρίζουν τον καθρέφτη της ψυχής τους. Οτιδήποτε συμβαίνει στην καθημερινότητά τους το οποίο τα επηρεάζει είτε αρνητικά, είτε θετικά το αποτυπώνουν πάνω σε ένα χαρτί. 
Αυτό φαίνεται από τα χρώματα τα οποία χρησιμοποιούν και από τα σχήματα και μεγέθη τα οποία δημιουργούν.

Πάμε να δούμε τι σημαίνει η ζωγραφιά του παιδιού όταν επικρατεί ένα χρώμα:
1) Όταν επικρατεί η πολυχρωμία το παιδί αισθάνεται χαρούμενο.
2) Όταν επικρατεί το κόκκινο δηλώνεται ο δυναμισμός του παιδιού.
3) Όταν επικρατεί το πορτοκαλί δηλώνεται η ηρεμία και ο συναισθηματισμός του παιδιού.
4) Όταν επικρατεί το κίτρινο δηλώνεται η φιλοδοξία και η έντονη δραστηριότητα του παιδιού.
5) Όταν επικρατούν τα έντονα χρώματα δηλώνεται ότι το παιδί την ώρα που ζωγραφίζει νοιώθει ένταση.
6) Όταν επικρατεί το πράσινο δηλώνεται η επιμονή και το πείσμα του παιδιού.
7) Όταν επικρατεί το μπλε δηλώνεται ότι αυτό το παιδί είναι λογικό και μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του ανάλογα με τα συναισθήματα.
8) Όταν επικρατεί το καφέ δηλώνεται η ενοχή.
9) Όταν επικρατεί το ροζ δηλώνεται η ηρεμία ΑΛΛΆ για τα κορίτσια που συνήθως το χρησιμοποιούν δηλώνετε η γυναικεία τους φύση.
10) Όταν επικρατούν το μαύρο και το γκρι δηλώνεται ότι το παιδί είναι εσωστρεφής.
11) Όταν επικρατεί το άσπρο, δηλαδή μικρά σχέδια και λίγα σχέδια δηλώνεται η δειλία.
Τα παιδιά περνάνε από διάφορα στάδια καθώς ζωγραφίζουν ανάλογα με την ηλικία την οποία βρίσκονται.

Όταν μιλούν οι ζωγραφιές… 

Στην ηλικία των 2 ετών ζωγραφίζουν μουτζούρες!!
Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία απλώς μουτζουρώνουν. 

Οι πρώτες μουτζούρες δεν αντικατοπτρίζουν τον κόσμο και τα συναισθήματά τους, απλώς είναι για αυτά μια ευχάριστη κινητική δραστηριότητα.
Στην ηλικία των 3-4 ετών τα παιδιά βρίσκονται στο προσχηματικό στάδιο !!
Σε αυτό, τα παιδιά καταγράφουν την σκέψη τους με το να δημιουργούν εικόνες. Αυτό που προσπαθεί να αναπαραστήσει το παιδί σε αυτή την ηλικία είναι ένας άνθρωπος. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία συνεχώς ψάχνουν για καινούριες ιδέες, οπότε και τα σχήματα που χρησιμοποιούν συνεχώς αλλάζουν.
Στην ηλικία των 5-6 ετών τα παιδιά βρίσκονται στο σχηματικό στάδιο!!
Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη γνώση για να αναπαριστούν τοπία και διάφορα άλλα αντικείμενα. Όλα τα σχέδια μπαίνουν στη ζωγραφιά προσεχτικά από το παιδί, δίνοντας την εντύπωση ότι αν αφαιρεθεί έστω και ένα σχέδιο θα διαταραχθεί η ισορροπία όλης της ζωγραφιάς.
Το να μελετάτε λοιπόν τις ζωγραφιές των παιδιών σας, σας βοηθάει να γνωρίσετε το παιδί σας καλύτερα αλλά και να καταλάβετε πως νοιώθει.

Ελένη Μοσχοπούλου για το babyradio.gr

Churros, με ζεστή σάλτσα σοκολάτας!! Μμμμ... η μανούλα μάς έφτιαξε τσούρος

ΥΛΙΚΑ 
  • Για τα τσούρος
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ. αλάτι
50 γρ. βούτυρο
350 γρ. νερό

  • Για τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας
240 γρ. ζάχαρη
60 γρ. νερό
60 γρ. γλυκόζη
320 γρ. κρέμα γάλακτος, ζεσταμένη
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη

  • Για το τελείωμα του πιάτου
ζύμη τσούρος
5 γρ. κανέλα, σε σκόνη
80 γρ. ζάχαρη λευκή
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ζεστή σάλτσα σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
.............
θα την διαβάσετε στη Μητερούλα

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki