Sunday 12 September 2021

Καληνύχτα



...
...............


......

«Ας ονειρευτούμε μαζί έναν καινούργιο κόσμο»

Στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου απευθύνεται, με ξεχωριστό μήνυμά του, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, με την ευχή να «είναι και η χρονιά που θα εκριζώσει το φόβο και το άγχος, η χρονιά που θα αναδείξει τα ξεχωριστά χαρίσματα και τις ικανότητες του καθενός σας».

«Ας είναι αυτή η νέα σχολική χρονιά η αφετηρία για να δημιουργήσετε νέες φιλίες, να εμπνευστείτε πρωτότυπες δημιουργίες, να ξεκινήσετε νέες συνεργασίες» σημειώνει ο κ. Ιερώνυμος και προσθέτει: «Ας ονειρευτούμε μαζί έναν καινούργιο κόσμο, μια Παιδεία που θα στηρίζει ειλικρινά τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό, μια Παιδεία που θα εμπνέει αλήθεια και ζωή, αρετή και γνώση».

Πιο αναλυτικά, στο μήνυμά του ο προκαθημένος της ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρει:

«Αγαπητά μου παιδιά,

Ένας σύγχρονος στιχουργός περιγράφει με έναν ξεκάθαρο τρόπο τα βιώματα του σημερινού ανθρώπου:

«Κοίτα γύρω,

Πόσο μίκρυνε ο κόσμος, πως αγρίεψαν τα μάτια, χρεωμένη μοναξιά ...

Πόσο ασχήμυνε η πόλη, πόσο ακρίβυνε η αλήθεια ...

Γι' αυτό κι εγώ φωνάζω, για σένα που αγαπώ. Να γίνουμε παιδιά».

Μέσα σε αυτή τη δυσάρεστη καταχνιά που ζούμε όλοι, χρειάζεται εμείς αλλά και ο κόσμος ολόκληρος να αλλάξει, να γίνει καλύτερος.

Είμαι βαθιά συγκινημένος και χαρούμενος που επικοινωνώ μαζί σας, στο δικό σας χώρο, στην αυλή του σχολείου σας, και παίρνω δύναμη από τη δική σας ζωντάνια και τα χαμογελαστά πρόσωπά σας.

Κάθε φορά που κάτι καινούργιο ξεκινά, είναι μια νέα ευκαιρία. Ανοίγονται από σήμερα μπροστά σας νέοι ορίζοντες, νέα μονοπάτια, για μια βαθύτερη γνώση των πραγμάτων και ένα όμορφο μέλλον.

Είναι φυσικό, η γνωστή σε όλους υγειονομική περιπέτεια -που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ταλαιπωρεί αφάνταστα τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο- να σας ανησυχεί και να σας κάνει να αγωνιάτε για το μέλλον. Έχουμε, όμως, απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και στην επιστημονική κοινότητα ότι με τη χάρη Του κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο.

Ξεκινήστε, λοιπόν, αυτό το ταξίδι της γνώσης και της δημιουργικότητας. Κάθε ταξίδι έχει την ομορφιά του, γιατί έχει έναν προορισμό. Αυτό το μονοπάτι της γνώσης, που καλείσθε να ακολουθήσετε, έχει δυσκολίες και περιπέτειες, που όμως σας δίνουν τη δυνατότητα να γεμίσετε από εμπειρίες και δεξιότητες.

Στην αναζήτησή σας στέκεται συνοδοιπόρος και οδηγός η Εκκλησία. Βρίσκεται δίπλα σας, να σας στηρίξει σε κάθε ανάγκη, να αφουγκραστεί τις ανησυχίες σας, να μοιραστεί τους προβληματισμούς σας και να αναγνωρίσει τους κόπους σας. Θα είναι μία ανοιχτή, ζεστή αγκαλιά, ιδιαίτερα για σας τα παιδιά, με τη βεβαιότητα ότι ο Χριστός είναι πάντοτε παρών.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου ο δρόμος προς την κατάκτηση της γνώσης να οδηγήσει ταυτόχρονα και στην απόκτηση της αρετής, ώστε γνώση και αρετή να καταστούν τα καλύτερα εφόδια στις μελλοντικές σας προσδοκίες. Η σύγχρονη παιδεία χρειάζεται να προσφέρει στη σημερινή κοινωνία, όχι μόνο καταρτισμένους επιστήμονες, αλλά επιστήμονες με αρετή και ήθος, και αγάπη στον συνάνθρωπο. Ας είναι αυτή η νέα σχολική χρονιά η αφετηρία για να δημιουργήσετε νέες φιλίες, να εμπνευστείτε πρωτότυπες δημιουργίες, να ξεκινήσετε νέες συνεργασίες, είθε όμως να είναι και η χρονιά που θα εκριζώσει το φόβο και το άγχος, η χρονιά που θα αναδείξει τα ξεχωριστά χαρίσματα και τις ικανότητες του καθενός σας.

Ας ονειρευτούμε μαζί έναν καινούργιο κόσμο, μια Παιδεία που θα στηρίζει ειλικρινά τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό, μια Παιδεία που θα εμπνέει αλήθεια και ζωή, αρετή και γνώση.

Ο Θεός να σας χαρίζει δύναμη και να φωτίζει την πορεία σας.

Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά.

Με άπειρες ευχές και πολλή αγάπη».

naftemporiki.gr

Μαθήματα ζωής που μπορούμε να διδαχθούμε από τα... δέντρα

Ο Ralph Waldo Emerson είχε πει «Υιοθετήστε το ρυθμό της φύσης: το μυστικό της είναι η υπομονή». Θα επωφελούμασταν τα μέγιστα αν αφιερώναμε λίγο χρόνο για να δώσουμε προσοχή στα απλά μαθήματα που ένα και μόνο δέντρο έχει να μας προσφέρει.

Μπορούμε να μάθουμε τόσα πολλά από τον τρόπο που αντιδρά, προσαρμόζεται και προχωρά. Σχεδόν κάθε κομμάτι της ζωής του σχετίζεται με την ανθρώπινη φύση μας και μπορούμε να γίνουμε σπουδαιότεροι όταν επιτρέψουμε στα εκπληκτικά στοιχεία του κόσμου μας να μας καθοδηγούν μέσω αυτού του ταξιδιού ζωής.

5 μαθήματα ζωής που μπορούμε να διδαχθούμε από τα δέντρα

1. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη

Κάθε εποχή φέρνει μαζί της ιδιαίτερα στοιχεία. Η άνοιξη και το καλοκαίρι μας ωθούν να βγούμε, να ελπίζουμε και να επαναφορτίζουμε τις μπαταρίες μας. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας μας εμπνέουν να μένουμε σπίτι και να αφοσιωνόμαστε σε άλλες ασχολίες, όπως και το να επανασυνδεόμαστε με τα συναισθήματά μας. Κάθε εποχή έχει τα δικά της απολαυστικά στοιχεία. Αλλά εμείς αντιστεκόμαστε στην αλλαγή.

2. Ακόμα και το πιο δυνατό δέντρο τελικά θα πέσει

Αν ένα δέντρο εκατοντάδων χρόνων τελικά πέφτει, όσο βαθιές και να είναι οι ρίζες του, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι εσείς είστε αήττητοι; Η αντίληψή μας για τη δύναμη και την αντοχή ορισμένες φορές φτάνει τα όρια της γελοιότητας. Μπορεί να έχουμε βαθιές ρίζες στη ζωή μας, όπως πεποιθήσεις και ανθεκτικότητα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παραπατήσουμε στο δρόμο. Η ευαλωτότητα δεν είναι αδυναμία.

3. Μη ζητάτε άδεια για να καταρρεύσετε

Ένα δέντρο δεν ζητά από τα άλλα χώρο ή χρόνο για να πέσει. Απλά το κάνει. Όταν είναι η ώρα να το κάνετε, απλά κάντε το. Γιατί είναι μέρος της ζωής. Έχουμε προγραμματιστεί να περιμένουμε προσεκτικά οι άλλοι να μας δώσουν το οκ για να κλαίμε, να θυμώνουμε ή να δείχνουμε οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα. Όμως μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματά μας.

4. Όλα είναι προσωρινά

Όλοι αλλάζουμε «εποχές» όπως και η ίδια η φύση, αλλά εμείς είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας. Δεν μας δικαιολογούμε. Καθώς το συναισθηματικό μας βάρος μεγαλώνει, θα περίμενε κανείς ότι θα αναζητάμε μια ξεκούραση, μια αναζωογόνηση. Αλλά πολλές φορές εμείς συνεχίζουμε να πιεζόμαστε. Κλείστε τα μάτια σας και αφουγκραστείτε τον ήχο της φύσης και την αναπνοή σας: κάντε ένα διάλειμμα και θα δείτε ότι όλα είναι προσωρινά, όλα θα φύγουν και θα ξεθωριάσουν, ναι, ακόμα και τα άσχημα.

5. Όλα έχουν τη δική τους ιδανική στιγμή να λάμψουν

Κάθε φύλλο σε ένα δέντρο γνωρίζει πότε να πέσει. Κάθε σπόρος που πέφτει στο έδαφος έχει μια σύνδεση με τη γη στην οποία μεγαλώνει. Δεν υπάρχουν συμπτώσεις στη ζωή. Μπορούμε να το αποκαλέσουμε συγχρονικότητα ή πεπρωμένο. Το περιβάλλον πάντα γνωρίζει τα μυστικά.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στέφη Βαρούχου

enallaktikidrasi.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki