Tuesday 19 January 2021

Όλη μέρα μέσα στη γκρίνια, μέσα στη μιζέρια... - Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Ό,τι σπέρνεις…
Αν σπέρνεις τσιγγούνικα, μίζερα, μαζεμένα, λίγη θα είναι και η σοδειά σου. Αν από την άλλη φροντίζεις να σπέρνεις απλόχερα, άφθονη θα είναι και η σοδειά που θα πάρεις ως ανταμοιβή.
Αποφάσισε.

Όλη μέρα μέσα στη γκρίνια, μέσα στη μιζέρια, με τα μούτρα σου να σέρνονται στο πάτωμα. 
Από το στόμα σου, δεν βγαίνει καλή κουβέντα. "Σε ευχαριστώ, σε αγαπώ, συγγνώμη, δόξα τω Θεώ", δεν καταδέχεσαι να πεις. 
Όλο κουρασμένος είσαι, όλο δεν μπορείς, όλο δεν πάνε καλά τα πράγματα. 
Και μετά σου φταίνε οι άλλοι. Τι να σου κάνουν και οι άλλοι; Εδώ εσύ δεν αντέχεις τον εαυτό σου. Θα σε αντέξουν αυτοί;
Δώσε ρε. Δώσε. Δώσε αγάπη στους γύρω σου. Δώσε μια καλή κουβέντα. Ένα καλό λόγο. Ένα χαμόγελο. Δώσε μια παρηγοριά. 
Φέρσου με αρχοντιά. Άσε τις μικρότητες. 
Άσε τις γυφτιές. 

Με αρχοντιά ρε. Δεν είναι τα λεφτά. Αυτά είναι το τελευταίο. 
Η συμπεριφορά σου είναι. Δώσε απλόχερα. Να χαμογελάς ρε. 
Να χαμογελάς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερα φιλανθρωπία.

Ό,τι σπέρνεις, αυτό θερίζεις. Να το ξέρεις.

Αποφάσισε.
Κάνε ό,τι σου λέει καρδιά σου…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ένα παιδί μετράει τραύματα λόγω σχολικού εκφοβισμού

«Γεια σας, χρειάζομαι βοήθεια. Δεν θέλω να ξαναπάω στο σχολείο». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια με τα οποία ο 10χρονος Γιώργος έλυσε τη σιωπή του για το μαρτύριο που βίωνε καθημερινά. Αν και είχε πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού επί σειράν ετών, δεν έβρισκε το θάρρος να μιλήσει. 
Όλα ξεκίνησαν στα επτά, όταν οι συμμαθητές του άρχισαν να τον χλευάζουν λόγω της αγάπης του για τον χορό. Στην αρχή πίστευε ότι ήταν για πλάκα, ωστόσο, μέρα με τη μέρα αισθανόταν ολοένα μεγαλύτερη απόρριψη και θλίψη. Είχε χάσει τον ύπνο του. Έφτασε στο σημείο να μην μπορεί να συγκεντρωθεί σε καμία δραστηριότητα και προφασιζόταν πόνους για να μην πάει στο σχολείο. Κλείστηκε στον εαυτό του, απέφευγε κάθε κοινωνική συναναστροφή. 
Μέχρι τη στιγμή κατά την οποία αποφάσισε να απευθυνθεί μέσω τον γονιών του σε έναν σύμβουλο του προγράμματος «Live Without Bullying».
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο
ο εκφοβισμός να γίνει κάτι σαν προσωπικό στίγμα στα παιδιά

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Απευθύνεται σε παιδιά 13-18 ετών, αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Στον πυρήνα των υπηρεσιών του προγράμματος βρίσκεται η πλατφόρμα www.livewithoutbullying.com, μέσω της οποίας παρέχονται δωρεάν και ανώνυμα υπηρεσίες συμβουλευτικής από ψυχολόγους», δηλώνει στην «Κ» η κ. Αντωνία Τορρένς, εκπαιδευτική ψυχολόγος και ιδρύτρια του προγράμματος.

Στην περίπτωση του Γιώργου χρειάστηκαν περίπου δύο μήνες και διαδικτυακές συνεδρίες 2-3 φορές την εβδομάδα για να καταφέρει να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Πλέον, οι επιδόσεις του στο σχολείο είναι ικανοποιητικές και καταφέρνει να συναναστρέφεται τους συμμαθητές του χωρίς να φοβάται. «Τα παιδιά δεν εμπιστεύονται εύκολα να μιλήσουν. Αρχικά θεωρούν ότι πρόκειται για κάτι παροδικό. Επίσης, φοβούνται ότι αν δείξουν τα πραγματικά τους συναισθήματα θα εκτεθούν στους συνομηλίκους τους. Θα πέσουν στα μάτια των γονιών τους. Ανησυχούν ότι αν αναφέρουν το περιστατικό στο σχολείο, οι γονείς με έναν ακατάλληλο χειρισμό μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα και η ζωή τους να γίνει μια κόλαση», εξηγεί η κ. Τορρένς και προειδοποιεί για τον κίνδυνο ο εκφοβισμός, χωρίς τα κατάλληλα μέτρα, να γίνει κάτι σαν προσωπικό στίγμα που ενδεχομένως να συνοδεύει τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. «Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, είναι σωματικός, είναι ψυχολογική βία, είναι αποκλεισμός από τον κοινωνικό περίγυρο, υπάρχει ο ομοφοβικός εκφοβισμός και φυσικά ο διαδικτυακός, όπου τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά», συμπληρώνει.

H καταγγελία από μαθητές, γονείς ή εκπαιδευτικούς γίνεται ανώνυμα και δωρεάν όλο το 24ωρο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Η επικοινωνία υλοποιείται μέσω του υπολογιστή ή μέσω της εφαρμογής που είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο για κινητά με λογισμικό android. 

Από την έναρξη της λειτουργίας της, το 2015, η πλατφόρμα έχει υποστηρίξει περισσότερους από 30.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα, ενώ πάνω από 400 εκπαιδευτικοί έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά μαθήματα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν, αλλά και να προλάβουν φαινόμενα εκφοβισμού.

Αφορμή για σχολικό εκφοβισμό, όπως εξηγεί η κ. Τορρένς, αποτέλεσε και η χρήση μάσκας στα σχολεία: 

«Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται αυτό. Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν σχετικά αψήφιστα τα προβλήματα και ο άλλος έχει να κάνει με την ίδια τη φύση προέλευσης του εκφοβισμού. Ότι δηλαδή στοχεύει στο να πληγώσει όποιον έχει κάποιο χαρακτηριστικό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα».

kathimerini.gr

Κανόνες και παιδιά: Πώς δεν θα τα πιέσουμε

Τα παιδιά χρειάζονται όρια και συγκεκριμένα κανόνες, προκειμένου να μάθουν να διαχωρίζουν το καλό και το επιθυμητό, όπως είναι μια ευγενική συμπεριφορά, από ένα λιγότερο επιθυμητό χαρακτηριστικό.

Γιατί είναι σημαντικοί οι κανόνες;

Θα ήταν καλό συγκεκριμένα, να θέσετε όρια στο παιδί, δίνοντάς του να καταλάβει που σταματά η δική του ελευθερία και που ξεκινά των υπολοίπων γύρω του.

Επιπλέον, προσπαθήστε να το βοηθήσετε να διαχωρίσει το σωστό από το λάθος αναλόγως της περίστασης ή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ενώ θα ήταν εξίσου σημαντικό να ξεκινήσει την προσπάθεια αυτοελέγχου. Εν ολίγοις θα πρέπει να ορίσετε κανόνες για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι.

Μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε περιλαμβάνουν:

*Η αρετή της συνέπειας

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε σταθερά συνεπείς όταν ορίζετε κανόνες και όρια. Εάν μια συμπεριφορά δεν είναι επιθυμητή την μία στιγμή, δεν γίνεται να είναι επιθυμητή την άλλη. Αυτό θα πρέπει να φαίνεται και στις αντιδράσεις σας απέναντι στο παιδί.

Οπότε είναι σημαντικό να του ξεκαθαρίσετε εξαρχής ποιοι είναι οι κανόνες αλλά και οι συνέπειες, που θα ακολουθήσουν αν τους «σπάσει».

*Η δύναμη της ψυχραιμίας

Είναι σημαντικό να διατηρείτε την ψυχραιμία σας με το παιδί, διότι έτσι θα μάθει και εκείνο να διατηρεί την δική του, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Παράλληλα, του δείχνετε έμπρακτα ότι είναι σημαντικό ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ελέγξει τις παρορμήσεις και τα συναισθήματά του.

*Ισορροπία

Για να πειθαρχήσει το μικρό σας θα ήταν καλό να βρείτε μια ισορροπία, δηλαδή να μην είστε ούτε πολύ αυστηροί ούτε πολύ χαλαροί. Εάν εξαντλείτε την αυστηρότητά σας, υπάρχει περίπτωση να συμπεριφέρεται γύρω σας, από φόβο, όπως του ζητάτε και να αντιδρά διαφορετικά γύρω σε άλλους.

Αντίθετα δώστε του να καταλάβει τι ζητάτε από αυτό κι επιβραβεύστε τις επιθυμητές συμπεριφορές για να συνεχίσει.

imommy.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki