Friday 5 October 2007

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η κατάθλιψη στους εφήβους

Τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς και όσους ασχολούνται με εφήβους κρούουν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι η κατάθλιψη έχει αρχίσει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις μεταξύ τους. Μόνο στις ΗΠΑ, σχεδόν ο ένας στους 10 εφήβους (συνολικά 2,2 εκατομμύρια) έπασχαν από βαριά κατάθλιψη το 2004, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα - αλλά λιγότεροι από τους μισούς υποβλήθηκαν σε αντικαταθλιπτική θεραπεία.
Επιπλέον, οι έφηβοι αυτοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καπνίζουν, να πίνουν αλκοόλ και να κάνουν χρήση ναρκωτικών.
Όπως έδειξε η ετήσια αμερικανική Εθνική Μελέτη για την Τοξικομανία και την Υγεία, το 12% των εφήβων ηλικίας 16-17 ετών είχε βαριά κατάθλιψη το 2004 σε σχέση με το 5% των εφήβων ηλικίας 12-13 ετών.

Στις ηλικίες 14-15 χρόνων, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9%. Από τους πάσχοντες εφήβους, το περίπου 28% έπιναν αλκοόλ, το 23% κάπνιζαν και το 21% έκαναν χρήση ναρκωτικών. Τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των εφήβων που δεν έπασχαν από κατάθλιψη ήταν 17% για το αλκοόλ, 11% για το κάπνισμα και 10% για τα ναρκωτικά.

Τα στοιχεία χρησιμεύουν σαν καμπανάκι για τους γονείς. Η ψυχική υγεία επηρεάζει δραστικά την υγεία και την ευεξία των παιδιών τους, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Ωστόσο, η θεραπεία της εφηβικής καταθλίψεως με φάρμακα αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των ειδικών - ιδίως μετά τη ανακοίνωση (το 2004) της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ενέχει κίνδυνο αυτοκτονίας στους νέους και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει σχετική επισήμανση στις συσκευασίες των φαρμάκων. Πολλοί ειδικοί ανησυχούν ότι η εν λόγω προειδοποίηση μπορεί να έχει ως συνέπεια να μην δίνονται πολύτιμα φάρμακα σε νέους ανθρώπους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Η μείζονα κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από μια περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων κατά την οποία ο πάσχων εμφανίζει καταθλιπτική διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος και τουλάχιστον άλλα τέσσερα συμπτώματα όπως διαταραχές στον ύπνο, στις διατροφικές συνήθειες και στην αυτοσυγκέντρωση. Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 70.000 εφήβων, ηλικίας 12-17 ετών.

Πηγή: Reuters, National Survey on Drug Use and Health (USA, 2005)

Παιδιά και τηλεόραση

Γονείς, κλείστε την TV όταν είναι μπροστά τα παιδιά

ΕRΤ3.GR

Οι γονείς που φοβούνται ότι η τηλεόραση χαλάει το μυαλουδάκι των νηπίων τους, πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να αποτρέψουν τους πιθανούς κινδύνους με το να κλείσουν το «χαζοκούτι» και να το απομακρύνουν από το παιδικό δωμάτιο. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ σημειώνουν ότι, δεν έχει σημασία μόνο το πόσες ώρες περνάνε μπροστά στην τηλεόραση τα παιδιά, αλλά, και σε ποια ηλικία παρακολουθούν τηλεοπτικά προγράμματα.

Ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνάς τους: Τα παιδιά που έβλεπαν δύο ή περισσότερες ώρες τηλεόραση ημερησίως σε ηλικία 30-33 μηνών, αλλά μείωσαν το χρόνο παρακολούθησης έως την ηλικία των 5,5 ετών, δεν είχαν σημαντικά προβλήματα κοινωνικής συμπεριφοράς. Εκείνα που δεν έβλεπαν πολύ τηλεόραση ως νήπια αλλά "κόλλησαν" στην τηλεόραση (δύο ώρες και πλέον ημερησίως) στα 5,5 χρόνια τους, είχαν προβλήματα κοινωνικών δεξιοτήτων. Εκείνα που διατήρησαν τη συνήθεια να βλέπουν πολύ τηλεόραση από τα 2,5 έως τα 5,5 χρόνια είχαν ελλείψεις σε κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς και έλλειψης προσοχής.
Με βάση τις αναφορές των Αμερικανών γονέων, το 40% των παιδιών ηλικίας 5,5 ετών έχουν τηλεοράσεις στα υπνοδωμάτιά τους, παράγοντας που έχει συνδεθεί με προβλήματα ύπνου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Pediatrics» των ΗΠΑ.

Καλημέρα σε όλους τους μεγάλους από «το Μέλλον»

Καλημέρα σας,
και λίγα λογάκια να σας πούμε εμείς, που λέτε ότι είμαστε «το Μέλλον».
Τώρα που τέλειωσαν τα ψηφίσματα και τα τέτοια, πιάστε δουλειά αμέσως, επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε.
Ούτε πανηγύρια ούτε τίποτα παρακαλούμε.
  
Μόνο καλά πράματα να κάνετε για όλα τα χαμομηλάκια για ΟΛΑ, επειδή πολλά προβλήματα έχουμε, και δε φταίμε εμείς γι αυτά βέβαια αλλά εσείς.

Άντε, λοιπόν, ΟΛΟΙ ΣΑΣ, καλήηηη δουλειάααα από ΣΗΜΕΡΑΑΑ.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki