Sunday 24 November 2013

Η αγάπη, η μοναδική απάντηση στη βία και το έγκλημα

Εγώ μιλάω για δύναμη

(Μουσική Δήμητρα Γαλάνη,
Στίχοι Λίνα Νικολακοπούλου,
τραγούδι Νατάσα Μποφίλιου και Ελεονώρα Ζουγανέλη,
από το δίσκο Είπα στους φίλους μου)
Όλα ξέρω γιατί γίνονται και πώς λειτουργούν,
το μυαλό με βοήθησε να καταλαβαίνω,
οι ευαίσθητοι αμύνονται στη ζωή και αργούν,
κι η λαχτάρα τους συνήθισε να πατάει το φρένο.
Μα εγώ μιλάω για δύναμη,  της αγάπης ισοδύναμη,
και ζητάω προτεραιότητα, φύση, θέση  κι ιδιότητα.
Μα εγώ μιλάω για δύναμη, της ελπίδας ισοδύναμη,
και γυρνάω στην αθωότητα, την παλιά μου την ταυτότητα.
Όλα ξέρω τι σημαίνουνε και τι εννοούν,
το μυαλό μου με συντόνισε στο καινούργιο μήκος,
οι ευαίσθητοι παθαίνουν και παρανοούν,
λες κι ο κόσμος το κανόνισε να γλιτώνει ο λύκος.
 Μα εγώ μιλάω για δύναμη,  της αγάπης ισοδύναμη,
και ζητάω προτεραιότητα, φύση, θέση  κι ιδιότητα.
Μα εγώ μιλάω για δύναμη, της ελπίδας ισοδύναμη,
και γυρνάω στην αθωότητα, την παλιά μου την ταυτότητα.
 

Ερμηνευτικά σχόλια

Όλα ξέρω γιατί γίνονται και πώς λειτουργούν: ο άνθρωπος αναζητεί στη ζωή του να μάθει γιατί γίνεται ό,τι γίνεται. Γιατί υπάρχει ο κόσμος. Γιατί οι άνθρωποι χτίζουν σχέσεις και γιατί τις χαλάνε. Γιατί να υπάρχουν αδικίες. Γιατί να κυριαρχεί το κακό. Υπάρχουν μηχανισμοί που ερμηνεύουν τον κόσμο και την πορεία του. Ο άνθρωπος χρειάζεται να βάλει το μυαλό του να λειτουργήσει. Να μάθει. Να κρίνει. Να καταλαβαίνει. Ακόμη κι αν όλα δεν μπορέσει να τα αντιμετωπίσει και να τα ερμηνεύσει, θα βρει κλειδιά που θα τον κάνουν να πλησιάσει το νόημα.
Οι ευαίσθητοι αμύνονται: όποιος στην καρδιά του έχει ευαισθησία μπορεί να συλλάβει πιο εύκολα τα μηνύματα. Τότε όμως νιώθει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πορευτεί σύμφωνα με ό,τι ονειρεύεται. Υπάρχει αδικία. Υπάρχει δυσκολία εκπλήρωσης των στόχων. Το κακό κυριαρχεί. Ποιος πρέπει να είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης; Η παραίτηση από τους στόχους και τα όνειρα; Η ανοχή στο κακό και τις ποικίλες μορφές του; Το να διορθώσουμε με κάθε μέσο, ακόμη και με τη βία το άδικο; Η λύση βρίσκεται στο να αξιοποιήσουμε τη δύναμή μας για να επιβάλλουμε τον δικό μας τρόπο; Ακόμη κι αν αυτός βρίσκει αντιδράσεις από τους άλλους; Έχουμε δικαίωμα τότε να αξιοποιήσουμε τη δύναμή μας ώστε να τιμωρήσουμε όσους μας αντιστέκονται; Να εκδικηθούμε όσους μας βλάπτουν;  Να διορθώσουμε τα λάθη του κόσμου, επιβάλλοντας την δική μας αλήθεια;
Δύναμη ισοδύναμη της αγάπης: Το τραγούδι μας μιλά για μιαν άλλη δύναμη, ισοδύναμη της αγάπης και της ελπίδας. Αυτή είναι η δύναμη της πίστης. Είναι αυτή που γνωρίζει να εμπιστεύεται το Θεό. Που καθιστά την αγάπη κέντρο της πορείας μας. Μπορούμε να παλέψουμε να διορθώσουμε τις αδικίες. Πρωτίστως με το να τις γνωρίζουμε. Με το να μην κρυβόμαστε. Με το να τις φανερώνουμε γιατί χωρίς αλήθεια τίποτε δεν έχει νόημα. Αλλά και με το να ενδιαφερόμαστε να βοηθήσουμε αυτούς που πράττουν το κακό, να το καταλάβουν. Με κάθε δυνατό τρόπο. Με τον λόγο. Την προσευχή. Το παράδειγμα. Το να είμαστε κοντά τους. Αλλά και με το να μην κολλάμε σε όσους δεν θέλουν να διορθωθούνε. Να εμπιστευόμαστε το Θεό, που ξέρει πότε πρέπει να δώσει λύση στις δυσκολίες. Αγάπη σημαίνει εμπιστοσύνη και επιθυμία να υπάρξει δικαιοσύνη για όλους. Όχι όμως με βία, αλλά με πίστη.
Προτεραιότητα, φύση, θέση, ιδιότητα: προτεραιότητα έχει η ζωή και ο άνθρωπος. Φύση είναι ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα Θεού και δεν έχουμε δικαίωμα να προσβάλλουμε και να ισοπεδώνουμε κανέναν, όσο διαφορετικός κι αν είναι σε σχέση με μας. Η θέση έχει να κάνει με το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο καθένας από μας. Ανεξάρτητα από τις γνώσεις, τις ικανότητες, τον πλούτο ή την φτώχεια, τις προοπτικές μας, ο καθένας μας πρέπει να αναγνωρίζει και να αναγνωρίζεται. Να ζητά από τους άλλους τον σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε μεταξύ μας, αλλά και να αποδίδει αυτό τον σεβασμό στον καθέναν. Η ιδιότητα είναι τα χαρίσματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι, αλλά και να συμβάλουμε στο να γίνουν οι άλλοι καλύτεροι. Χρειάζεται αυτογνωσία, ώστε να μην θεωρούμε τους εαυτούς μας ότι δικαιούνται περισσότερα  ενώ δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες ή δεν κοπιάζουν γι’ αυτό. Και να δείχνουμε με την δύναμη της αγάπης ότι παλεύουμε. Για να έχουμε δικαίωμα να ζητούμε.
Να γλιτώνει ο λύκος: ο κόσμος σήμερα αποθεώνει τους λύκους. Αυτούς που είναι άρπαγες, που δεν έχουν ευσπλαχνία, που κατασπαράζουν τα θύματά τους για να επιβιώσουν ή να δοξαστούν οι ίδιοι ή για να αναδειχθούν στην κοινωνία ή για να εκδικηθούν. Πλήθος τηλεοπτικών σειρών, ταινιών, κειμένων στην ουσία έμμεσα δοξάζουν όσους λειτουργούν σαν τους λύκους. Επιβιώνουν χάρις στη δύναμή τους. Κυριαρχούν. Μένουν ατιμώρητοι. Οι λύκοι γίνονται ήρωες ή υποκείμενα θαυμασμού, ενώ ο κόσμος δεν λυτρώνεται με τη βία και το κακό.
αθωότητα, παλιά ταυτότητα: η αγάπη, η ελπίδα, η πίστη δίνουν  ταυτότητα στον άνθρωπο. Αρχές και αξίες παλιές, όμορφες, δυνατές. Είναι οι αξίες της παιδικής μας ηλικίας. Εκεί που μπορούμε να δείξουμε την αγάπη συγχωρώντας. Την ελπίδα με το να μην απογοητευόμαστε και να παλεύουμε να διορθώσουμε τα πράγματα. Και την πίστη με την εμπιστοσύνη σε όσους μας αγαπούνε, αλλά και στο Θεό. Αυτή είναι μια αθωότητα που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Κι εδώ έρχεται η νίκη εναντίον κάθε μορφής βίας και εγκλήματος, τα οποία προέρχονται από την απουσία της αγάπης. Όποιος ασκεί βία ή γίνεται εγκληματίας δεν έχει μάθει να αγαπά και να αγαπιέται.  Η αληθινή δύναμη βρίσκεται στην αγάπη!

Β. Η δύναμη της Αγάπης νικά κάθε έγκλημα και κάθε βία

«Νους αποστάς του Θεού ή κτηνώδης ή δαιμονιώδης εστί», μας λέει η Εκκλησία μας. Όποιος νους απομακρύνεται από το Θεό κάνει τον άνθρωπο να μοιάζει είτε με άλογο ζώο, που το μόνο που έχει στα χέρια του είναι η δίψα για δύναμη και κυριαρχία ή μοιάζει με δαίμονα, με τον διάβολο που ζητά να κάνει το κακό παντού.
             Νεώτεροι και μεγαλύτεροι γινόμαστε μάρτυρες της κυριαρχίας του κακού στη ζωή μας. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, στις οποίες είμαστε και έτοιμοι να το δικαιολογήσουμε. Επειδή υπάρχει αδικία στον κόσμο. Επειδή και άλλοι κάνουν το κακό και χρειάζεται η τιμωρία. Επειδή δεν έχουν δικαίωμα να μας φέρονται άσχημα. Επειδή ο εγκληματίας έχει δύναμη στα χέρια του. Ο εγκληματίας αποκτά δόξα, γιατί προβάλλεται από παντού, ιδίως από την τηλεόραση και το Ίντερνετ. Υπάρχει και βία που αποσκοπεί στο καλό. Το κυριότερο έχει να κάνει με την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη αργεί να αποδοθεί. Επομένως, κάτι πρέπει να γίνει. Έτσι, εκτός από τα εγκλήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό επίπεδο, την διαταραγμένη προσωπικότητα των ανθρώπων, τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο έχουν μεγαλώσει, το περιβάλλον που δεν βοηθά, έχουμε φτάσει στο σημείο να δικαιολογούμε την συγκρότηση συμμοριών, την αίσθηση ότι το κράτος δεν μπορεί να επιβάλει τον νόμο και ότι πρέπει να οργανωθούν οι άνθρωποι σε δικές τους ομάδες για να δώσουν ένα μήνυμα στον κόσμο.
                Η Εκκλησία πιστεύει ότι το έγκλημα είναι αμαρτία και μάλιστα μεγάλη. Το έγκλημα στρέφεται εναντίον του άλλου ανθρώπου. Ο εγκληματίας αναλαμβάνει το ρόλο του Θεού. Αφαιρεί ζωές, εκδικείται και τιμωρεί. Νομίζει ότι έχει την δύναμη να κάνει ό,τι θέλει. Αυτή η στάση όμως αποτελεί έκφραση μεγάλης ύβρεως, αλαζονείας, δηλαδή μορφή δαιμονικής συμπεριφοράς. Πηγάζει από την απουσία της αγάπης, από το γεγονός ότι ο άνθρωπος δεν έμαθε να λύνει τα προβλήματα και τις διαφορές με αγάπη, αλλά ούτε και έμαθε ότι δεν μπορεί να είναι αυτός το κέντρο του κόσμου.
                Για την Εκκλησία η αληθινή δύναμη βρίσκεται στην αγάπη. Η αγάπη συγχωρεί. Η αγάπη επισημαίνει την αλήθεια, αλλά ξέρει να περιμένει. Και ο Θεός θα δείξει στον αμαρτωλό, ακόμη και στον εγκληματία, δρόμο μετάνοιας. Η αίσθηση ότι όλα πρέπει να διορθωθούν εδώ και τώρα δεν ωφελεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παλεύουμε για πιο δίκαιο κόσμο, για πιο δίκαιες ανθρώπινες σχέσεις, με πνεύμα υποχώρησης, θυσίας και παραίτησης από την αίσθηση ότι εμείς είμαστε το κέντρο του κόσμου, αλλά και την ίδια στιγμή με κριτήριο την αλήθεια να κρίνονται οι πράξεις όλων. Ο Θεός δεν θέλει την αδικία.
                Όσο κι αν φαίνεται παράταιρο, μόνο η αγάπη μπορεί να διορθώσει αληθινά τις αδικίες. Μόνο η αγάπη είναι γνήσια δύναμη. Αυτή μπορεί να κάνει την κοινωνία καλύτερη. Μαζί με τους ανθρώπινους θεσμούς, που δεν θα αφήνουν το κακό να θριαμβεύει, χρειάζεται όλοι μας να δείχνουμε κατανόηση και να προσπαθούμε με τη δύναμη της αγάπης να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους. Χωρίς να δικαιολογούμε το κακό, ούτε να θέλουμε να το διορθώσουμε κάνοντάς το χειρότερο. Οποιαδήποτε μορφή βίας, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, είναι καταστροφή. Ας μην το ξεχνούμε και ας μην θαυμάζουμε τους νταήδες κάθε εποχής, που γίνονται εγκληματίες. Να παλεύουμε εναντίον της κοινωνικής και πολιτικής αδικίας, όχι όμως να δικαιολογούμε τα εγκλήματα κάθε μορφής. Και εννοείται ότι και σε προσωπικό επίπεδο κανέναν πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τη βία και την εκδίκηση. Ή παραιτείσαι από τη σχέση με έναν άνθρωπο που δεν θέλει να διορθωθεί, τον συγχωρείς και προχωράς στη ζωή σου ή τον αφήνεις στα χέρια του Θεού.
               Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε εγκληματικότητα εναντίον ξένων, μεταναστών, διαφορετικών σε σχέση με μας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Μας απομακρύνει από την αληθινή χριστιανική μας ταυτότητα, την οποία έχουμε ανάγκη να την ξαναβρούμε.  Άλλωστε, ο Χριστός σταυρώθηκε για όλο τον κόσμο και για όλους τους ανθρώπους. Συγχώρεσε όλους, ακόμη και όσους εγκληματούσαν εναντίον Του. Αυτό είναι ένα μήνυμα πάντα, αλλά και ιδιαίτερα σήμερα, επίκαιρο.  

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΠΟΛΕΩΣ
ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  2          
12.10.2013

Αρρώστησε το παιδάκι σας; Η λύση στο... πιάτο του!!

Ο καιρός αλλάζει και η αυξομείωση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τον συνωστισμό που δημιουργείται στους κλειστούς χώρους καθιστά τα παιδιά πιο επιρρεπή σε διάφορες ιώσεις και κρυολογήματα.
What to Feed Your Sick Child
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γονείς, καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία μετατρέπονται σε εστίες ιώσεων.
Tο ανοσοποιητικό τους σύστημα ενός παιδιού δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως κι αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στις ιώσεις σε σχέση μ έναν ενήλικα.
Ωστόσο, οι γονείς είναι αυτοί που θα βοηθήσουν σημαντικά ένα παιδί να αντιμετωπίσει ή να ξεπεράσει την ίωση της εποχής.

Η λύση.. στο πιάτο του!
Προσέχετε ώστε η διατροφή του παιδιού να είναι όλο τον χρόνο ισορροπημένη:
-Φροντίστε
να καταναλώνει καθημερινά ποικιλία φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών οι οποίες αυξάνονται σε περίπτωση λοίμωξης.
-Φροντίστε να καταναλώνει τακτικά μέσα στην εβδομάδα τροφές όπως άπαχο κρέας, ψάρια - θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά, συκώτι, πράσινα λαχανικά, οι οποίες είναι πλούσιες σε διάφορα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, Ε, Β12, Β6, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο όπου όλα μαζί διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία και άμυνα του οργανισμού ενός παιδιού.
-Αυξήστε την ποσότητα σε ω3 κα ω6 λιπαρά μέσα από ψάρια, ξηρούς καρπούς, εμπλουτισμένα δημητριακά. Συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
-Καταναλώστε τροφές με προβιοτικά αλλά και πρεβιοτικά, όπως τα ζωντανά γιαούρτια, ξινόγαλα, κεφίρ αλλά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα που προστατεύουν ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα από λοιμώξεις.
-Περιορίστε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά όπως τα έτοιμα γεύματα (junk food), τα αλλαντικά και τα λιπαρά κρέατα. Προτιμήστε σπιτικές συνταγές με δικά σας πιο υγιεινά υλικά.

-Σκεφτείτε την ενυδάτωση τους παροτρύνοντας τα να πίνουν άφθονο νερό και μη αλκοολούχα ροφήματα που θα βοηθήσουν τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, αλλά και των υδατοδιαλυτών βιταμινών.

Στην περίπτωση που η γρίπη πρόλαβε και σας χτύπησε την πόρτα κρατήστε την ψυχραιμία σας....
-Αν το παιδί σας δεν έχει ιδιαίτερη όρεξη για φαγητό μην το πιέζετε να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες τροφής.
-«Ενυδατώστε» τον πεσμένο του οργανισμό με νερό, φρούτα και χυμούς που περιέχουν επίσης και βιταμίνες, οι οποίες και θα φέρουν γρηγορότερη ανάρρωση.
-Καλή επιλογή για μία ίωση μπορεί να αποτελέσει μία σούπα λαχανικών ή κρέατος-κοτόπουλου. Δώστε γεύση και αντιοξειδωτικά στην σούπα, βάζοντας λεμόνι.
-Επιλέξτε γιαούρτι, ιδιαίτερα για παιδιά που παίρνουν αντιβίωση.
-Αποφύγετε τα «βαριά» φαγητά, όπως τα τηγανιτά, τις πολλές σάλτσες και τα καρυκεύματα.
-Όταν το παιδί σας αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα και ξεπεράσει την ίωση, πιθανόν να έχει χάσει λίγο βάρος. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς μέσα σε λίγες ημέρες θα δείτε πως θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα.

Σε γενικά πλαίσια μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, παράλληλα με την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής όπως το πλύσιμο χεριών, θα θωρακίσουν τον οργανισμό ενός παιδιού ενάντια σε κάθε είδους ίωση.


Πηγή: boro

Κ.Π. Καβάφη «Βροχή»

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗ - ΒΡΟΧΗ
 
..........................
Βροχή, που τα μικρά παιδιά
κοιτάζουνε χαρούμενα
μέσ’ από κάμαρη ζεστή,
κι όσο πληθαίνει το νερό
και πέφτει πιο μεγάλα,
χτυπούν τα χέρια και πηδούν.
...........................

(Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993)

Δεν είναι παιδί. Είναι κορίτσι!

Όπως δεν ξέρετε, παίδες μου αγαπημένοι, αυτήν την εποχή κρατάω ένα παιδί (δηλαδή, τι παιδί; Κορίτσι είναι, που λέει και η γιαγιά του η κυρία Μόρφω). Για τα προς το ζην, ξέρετε.
.
Τώρα τι ζην μπορεί να εξασφαλίσει το 350άρι που παίρνω, μόνο η Πολυάννα μπορεί να δώσει ικανοποιητική απάντηση.
Τες πα.
Πάω λοιπόν κάθε πρωί στις 07:30 που την κάνουν οι γονείς απ΄ το σπίτι και μένω μέχρι τις 5 που γυρνάν επιτέλους κατευχαριστημένοι που ξεφορτώθηκαν το παιδί τους (Τι παιδί; Κορίτσι είναι) για 9 ώρες στα χέρια μιας ηλίθιας (εμού) που μετά της παίρνει άλλες 9 ώρες για να πάψει να μιλάει σαν τη Μιλούπα.
 
Σήμερα, 18 Νοεμβρίου 2013, η ηλίθια (εγώ, δηλαδή. Το εξηγώ γιατί κι εσείς που διαβάζετε μια ηλίθια, δεν θα είστε και αϊνστάινδες) ζήτησε από τη γιαγιά του την κυρία Μόρφω να έρθει για ένα δίωρο στο σπίτι να απασχολήσει το παιδί όσο η ηλίθια (εγώ πάλι, μην ξεχνιόμαστε) θα τελείωνε ένα essay που πρέπει να παραδώσει στον καθηγητή της (να και κάτι άλλο που δεν ξέρετε: κάνω ένα εξ αποστάσεως course στη χημεία) Μη με ρωτήσετε γιατί. Δεν ξέρω.

Κάποιοι λένε ότι απογοητεύτηκα από τη φιλοσοφία βλέποντας ότι χειροτέρεψε τον φυσικό ξερολισμό μου. Άλλες πηγές το αποδίδουν στην απότομη παρακολούθηση όλων των σεζόν του Breaking Bad και φοβούνται ότι θα το ρίξω στο εμπόριο κρύσταλ μεθ. Η μάνατζερ πάλι πιστεύει ότι απλά δεν ξέρω τι μου γίνεται. (Εγώ ψηφίζω μάνατζερ)
 
Τες πα. Η Μόρφω μετά από τη σχετική γκρίνια ήρθε ντυμένη σαν την Κατερίνα Γιουλάκη στο «Ρετιρέ» και με φίλησε σταυρωτά. Της έβαλε ένα καφέ και προσπάθησα να ανταλλάξω δυο τρεις φράσεις μαζί της εξ ευγενείας πριν τη χώσω να παίξει με το παιδί (τι παιδί; Κορίτσι είναι)
 
Σας παραθέτω αυτούσιο τον διάλογο για να μη λέτε μετά ότι δεν είμαι αντικειμενική.
 
ΕΓΩ= Αχ πολύ με υποχρεώνετε, κυρία Μόρφω, που θα απασχολήσετε το παιδί. Είναι αδύνατον να γράφω και να παίζω.
ΜΟΡΦΩ= Τι παιδί, καλέ; Κορίτσι είναι.
ΕΓΩ= Μάλιστα.
ΜΟΡΦΩ= (ρίχνει μια ματιά στο λάπτοπ που κρατούσα αγχωμένη) Εσύ, βρε πουλάκι μου, τι τα θες τώρα αυτά στην ηλικία σου;
ΕΓΩ= Ποια αυτά;
ΜΟΡΦΩ= Τα σεμινάρια και τα κολέγια και τα ξέρω ‘γω.
ΕΓΩ= Γιατί τι έχει η ηλικία μου; Υπάρχει ηλικία για τη μόρφωση; Κι άμα υπάρχει εγώ την έχω. Ούτε 30 χρονών δεν είμαι ακόμα. Παιδί είμαι ουσιαστικά.
ΜΟΡΦΩ= Όχι παιδί. Κορίτσι. Τι κορίτσι, δηλαδή…
ΕΓΩ= Κυρία Μόρφω, το χοντραίνετε.
ΜΟΡΦΩ = Τριάντα χρονών δεν είσαι κορίτσι, αγάπη μου. Σε κάνα δυο χρόνια θα είσαι μεγαλοκοπέλα.
ΕΓΩ= Μα δεν είμαι 30 χρονών.
ΜΟΡΦΩ= Πόσο είσαι;
ΕΓΩ= Τώρα με εκνευρίσατε και δεν σας λέω.
ΜΟΡΦΩ= Είδες; Κρύβεις τα χρόνια σου. Καλά κάνεις.
ΕΓΩ= Κυρία Μόρφω, τι λέτε; Γιατί να κρύψω τα χρόνια μου; Εγώ είμαι στο άνθος της ηλικίας μου.
ΜΟΡΦΩ = Όχι για πολύ ακόμα. Και αν συνεχίσεις να ‘σαι σκυμμένη συνέχεια στα βιβλία, ο λαιμός σου θα γίνει χάλια. Ψηλά το κεφάλι. Το είπε προχτές η Τζενούλα η Μπαλατσινού στο Μέγκα.
ΕΓΩ= Είπε η Τζενούλα για τον δικό μου τον λαιμό στο Μέγκα;
 
Η κυρία Μόρφω τρέχει, αρπάζει το τηλεκοντρόλ, ανοίγει τη ρημαδοτηλεόραση και πετάγεται μπροστά μου η Τζενούλα που έτριβε μια καρέκλα Λουδοβίκου 13ου μαζί με έναν τεχνίτη για να την κάνουνε Λουδοβίκου 14ου. Φορούσε ένα καρό πουκαμισάκι ειδικό για μαστορέματα ακολουθώντας τη μακρά παράδοση καλλονών που ντύνονται απλά σε ζόρικες περιστάσεις όπως η αείμνηστος Αλίκη που βασανίστηκε ως δασκάλα με ξανθά μαλλιά με ψεύτικη βλεφαρίδα και eye liner. Εγώ είχα μείνει κόκαλο.
Η κυρία Μόρφω βολεύτηκε στον καναπέ αγνοώντας εμένα και φωνάζοντας το παιδί (τι παιδί; Κορίτσι είναι…) να έρθει να κάτσει δίπλα της.

ΜΟΡΦΩ= Έλα εδώ, αγάπη μου, να δούμε μαζί την κυρία Τζένη. Κοίτα τι όμορφη που είναι. Τον βλέπεις αυτόν; Ο άντρας της είναι. Κούκλος ε; Και χρήμα με ουρά.
ΕΓΩ= Τι του λέτε του παιδιού, καλέ; Αφού πτώχευσε αυτός.
ΜΟΡΦΩ= Άσε μας, αγάπη μου, που πτώχευσε ο Πέτρος. Όλο το καλοκαίρι στη Μύκονο ήτανε το παλικάρι. Βούιξε το ΧΕΛΟΟΥ.
ΕΓΩ= Ε, όχι και παλικάρι ο εξηντάρης. Εμένα με είπατε μεγαλοκοπέλα στα 30.
ΜΟΡΦΩ= Αυτός είναι άντρας, καλέ. Τι συγκρίνεσαι;
ΕΓΩ= Κυρία Μόρφω, πάτε καλά; Τι είναι αυτά που λέτε; Σας υπενθυμίζω ότι ζείτε στον 21ο αιώνα και ότι δεν είστε ο Άνθιμος.
ΜΟΡΦΩ= Και που ζούμε στον 21ο αιώνα τι, δηλαδή; Άλλαξε τίποτα; Μην είσαι χαζή. Άσε τα πτυχία και τις βλακείες, πήγαινε κάνε ανταύγειες τα μαλλάκια σου, φόρεσε κάνα ντεκολτεδάκι, κάνα τακουνάκι, ξέρεις. Αν δεν τυλίξεις τώρα κάνα κελεπούρι μετά θα ξεπέσεις στον κατιμά.
 
Τι ήταν να το ακούσω αυτό; Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, άρπαξα το παιδί απ΄ το χέρι και έτρεξα να ταμπουρωθώ στο δωμάτιό του. Έπρεπε να σώσω επειγόντως τον αυτοσεβασμό του από τη δηλητηριώδη γιαγιά.
 
ΜΟΡΦΩ= Τι έπαθες, καλέ, και κοκκίνισες έτσι; Πού το πας το παιδί;
ΕΓΩ= Αποφάσισα να το περιφρουρήσω, κυρία Μόρφω μου, γιατί δεν είναι παιδί. Είναι κορίτσι!
 

Μεγαλώνοντας τα παιδιά σε ένα περιβάλλον
σταθερότητας και αγάπης

Το ΣΟΨΥ στο Forum Ανάπτυξης 2013
Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 23/11/2013
«Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα παιδιά
στο οικογενειακό σύστημα»
Σταθερότητα, αγάπη και επικοινωνία είναι το τρίπτυχο των βασικών αρχών για το μεγάλωμα των παιδιών, προκειμένου εκτός των άλλων, να αποκτήσουν αυτονομία και εξωστρέφεια, ενώ το παιχνίδι αποτελεί το πλαίσιο κοινωνικοποίησής τους.
Αυτό επεσήμαναν, οι παιδοψυχίατροι που μίλησαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία - Σ.Ο.Ψ.Υ. Πάτρας το Σάββατο 23 Νοεμβρίου το απόγευμα στο πλαίσιο των εργασιών του πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2013- 16ο Money Show Πάτρας με θέμα «Οικογένεια και Παιδί».
Η Παιδοψυχίατρος, Μαρία Γιαννακοπούλου, ανέπτυξε το θέμα  «Μεγαλώνοντας ανεξάρτητα παιδιά στο οικογενειακό σύστημα», παρουσιάζοντας τα στάδια ανατροφής του παιδιού μέσα στην οικογένεια, από τη βρεφική έως την εφηβική ηλικία.
«Το να μεγαλώνεις ένα παιδί και να το κάνεις αυτόνομο είναι μία επίπονη διαδικασία, αφού δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης και αυτό μας φορτώνει με άγχος και αγωνία. Καθημερινά αναρωτιόμαστε αν αυτό που κάνουμε είναι το καλύτερο για το παιδί μας, είναι το σωστό και ενδεδειγμένο. Η οικογένεια είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ριζώνουν συμπεριφορές, μαθαίνουν να βιώνουν και να ρυθμίζουν τα συναισθήματα τους και όλα τα μέλη ενώνονται και ταυτόχρονα οδηγούνται στην αυτονομία», τόνισε η κα Γιαννακοπούλου.
Η παιδοψυχίατρος έδωσε χρήσιμες συμβουλές για όλα τα ηλικιακά στάδια των παιδιών, επισημαίνοντας πως στη βρεφική ηλικία τους παρέχουμε σταθερό και ασφαλές περιβάλλον και αναγνωρίζουμε ότι το παιδί είναι ένα ξεχωριστό άτομο. Στην προσχολική ηλικία τα βοηθάμε να αυτονομηθούν στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, τους δίνουμε ενεργό ρόλο στην οικογένεια, ακούμε τη γνώμη τους, ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες και λαμβάνουμε από κοινού αποφάσεις.
Στη σχολική ηλικία αναγνωρίζουμε το ρόλο τους, τους προσφέρουμε μαθησιακή αυτονομία, τους μαθαίνουμε να αναγνωρίσουν, να αξιολογήσουν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, να εκφράζουν ελεύθερα σκέψη τους και τα βοηθάμε να λύνουν μόνα τα προβλήματά τους.
Τέλος, στην εφηβική ηλικία, θέτουμε σαφή όρια, ενισχύουμε σταθερή επικοινωνία, διατηρούμε την ψυχραιμία μας, εμπλέκουμε τον έφηβο στις αποφάσεις, συζητάμε θέματα που...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki