Thursday 30 September 2021

Πως να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει φίλους

Όσα μπορείτε να κάνετε ως γονείς ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας να αποκτήσει φίλους

Λίγα πράγματα μπορούν να ραγίσουν την καρδιά μας όσο η συνειδητοποίηση ότι το παιδί μας δεν έχει φίλους. Είτε αυτό οφείλεται στην εσωστρέφειά του, είτε είναι αποτέλεσμα παραγόντων όπως η αγάπη του για την τεχνολογία που το κρατά κολλημένο στην οθόνη του, δεν υπάρχει λόγος να αγχωθούμε περισσότερο από ό,τι αναλογεί. Όλοι μας χρειαζόμαστε φίλους για να είμαστε ευτυχισμένοι, όμως δεν έχουμε στ’ αλήθεια ανάγκη να γίνουμε οι πιο δημοφιλείς στους κύκλους στους οποίους κινούμαστε. Και, αν κάνουμε μερικές σωστές κινήσεις, δεν είναι δύσκολο να εξασφαλίσουμε στο μικρό μας την καλή παρέα που έχει ανάγκη.

Βρείτε τα αίτια

Αν παρατηρήσετε ότι η μικρή σας δεν αναφέρεται ποτέ σε φίλους από το σχολείο, ξεκινήστε ρωτώντας την αν της αρέσουν περισσότερο οι μοναχικές ασχολίες, όπως το διάβασμα ή η ζωγραφική από ό,τι το παιχνίδι με άλλα παιδάκια, και υπάρχει περίπτωση να σας αποκαλύψει μόνη της τι συμβαίνει. Αν αυτό δεν πετύχει, παρατηρήστε τις αλληλεπιδράσεις της με τους συνομηλίκους της για να δείτε αν υπάρχει κάποιο στοιχείο που την εμποδίζει από το να αποκτήσει φιλικές σχέσεις.

Εξετάστε αν έχει αλλάξει κάτι

Σε ορισμένες περιπτώσεις η μοναξιά του παιδιού δεν οφείλεται στον κλειστό χαρακτήρα του – τουλάχιστον όχι ευθέως – αλλά σε πρόσφατα γεγονότα που το έχουν κάνει να απομονωθεί. Μια συνηθισμένη αιτία για αυτό είναι ο σχολικός εκφοβισμός. Προσπαθήστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του για να μάθετε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ζητήστε τη γνώμη τρίτων

Πιστεύουμε ότι ξέρουμε τα παιδιά μας καλύτερα από τον καθένα, όμως συχνά η ίδια μας η αγάπη και η εγγύτητα βάζει στην οπτική μας φίλτρα που δεν μας επιτρέπουν να δούμε τα πράγματα καθαρά. Ένας συγγενής που βλέπει συχνά το παιδί μας ή ο δάσκαλός του ενδέχεται να έχει αντιληφθεί καλύτερα από εμάς την αιτία που το μικρό μας δυσκολεύεται να κοινωνικοποιηθεί.

Φέρτε το σε επαφή με άλλα παιδιά

Χωρίς να το πιέσετε, βρείτε δραστηριότητες και περιστάσεις στα πλαίσια των οποίων μπορεί να γνωρίσει καινούριους φίλους. Τέτοιες συνθήκες είναι τα αθλήματα, οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα ραντεβού για παιχνίδι με συνομηλίκους για τους οποίους έχει εκφράσει τη συμπάθειά του και οι κοινές βόλτες ή εκδρομές με οικογένειες φίλων που έχουν παιδιά στην ηλικία του.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Όταν γινόμαστε γονείς τείνουμε να παραμελούμε τις φιλίες μας, όμως η δική μας συναναστροφή με φίλους είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι κοινωνικά. Μέσα από τη δική σας συμπεριφορά θα αντιληφθεί τον τρόπο που φροντίζουμε, σεβόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τις παρέες μας και θα μπορέσει να τον μιμηθεί.

Εμφυσήστε του καλούς τρόπους

Ίσως για τη μοναξιά του γιου σας δεν ευθύνεται η επιθετικότητα των άλλων παιδιών αλλά η δική του αδυναμία να λάβει υπόψη του τις επιθυμίες των άλλων την ώρα του παιχνιδιού. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κακό χαρακτήρα, όμως πολλές φορές τα μικρά μας παρασύρονται από τον ενθουσιασμό τους και αδυνατούν να «διαβάσουν» τις αντιδράσεις των γύρω τους. Μάθετέ του να διακρίνει πότε οι άλλοι περνούν καλά και πότε δυσανασχετούν με αυτό που κάνει και εξηγήστε του τα πράγματα που απαιτούνται για την οικοδόμηση μιας υγιούς φιλίας.

vita.gr

Να βρίσκεις χρόνο να ξεκουράζεσαι...

... να βρίσκεις τρόπους να ξεφορτώνεις.
Οι δουλειές δεν σταματoύν ποτέ. Ούτε οι υποχρεώσεις.
Φαύλος κύκλος είναι. Άκου με που σου λέω…
Να βρίσκεις χρόνο.
Αν καταρρεύσεις μια φορά, μετά δεν είναι εύκολο. 
Δεν απλό. Δεν είναι το ίδιο. 
Θέλει χρόνο μετά, θέλει κόπο, θέλει δουλειά για να ξαναβρείς τα ίσια σου. 
Θέλει πολλή προσπάθεια για να ορθοποδήσεις. 
Όσοι ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια τους και έπεσαν, ξέρουν…
Μετά είναι δύσκολο…

Μην περιμένεις να αρχίσουν να σε παρακαλάνε οι γύρω σου να ξεκουραστείς. 
Μην περιμένεις να "σε καταλάβουν". 
Δεν είναι ότι δεν σε αγαπάνε, ή ότι δεν σε σκέφτονται.

Είναι δική σου ευθύνη να φροντίσεις για τον εαυτό σου. 
Αν δεν μπορείς εσύ να σε προσέξεις, γιατί να το κάνουν οι άλλοι;

Να βρίσκεις χρόνο να ξεκουράζεσαι και τρόπους να ξεφορτώνεις.

«Και οι νεκροί είχανε δουλειές, αλλά τις αφήσανε στη μέση…»

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κατάθλιψη Γονιού - Ψυχολογία Παιδιών / Parental Depression: How it Affects a Child

Η κατάθλιψη του γονιού μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά με διαφορετικούς τρόπους

Ακαδημαϊκή επίδοση
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης του γονέα και της κακής σχολικής επίδοσης των παιδιών. 
Parental Depression: How it Affects a Child

Ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η κατάθλιψη της μητέρας επηρεάζει τα παιδιά περισσότερο από την κατάθλιψη του πατέρα.

Αποδυναμώνει τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ του γονιού και των παιδιών
Όταν ένας από τους δύο γονείς πάσχει από κατάθλιψη, αποδυναμώνεται η ικανότητά του να κατανοεί τις ανάγκες των παιδιών του. 
Επιπλέον, ο μεταξύ τους δεσμός γίνεται πιο αδύναμος και τα παιδιά αισθάνονται ανασφαλή.

Τα παιδιά μαθαίνουν τις καταθλιπτικές συμπεριφορές
Όταν ένας από τους δύο γονείς πάσχει από κατάθλιψη, τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να επαναλάβουν τις ίδιες αρνητικές, απαισιόδοξες και απελπιστικές σκέψεις. 
Επιπλέον, θα δυσκολευτούν να αναπτύξουν καλές κοινωνικές δεξιότητες και συναισθηματικό έλεγχο.

Τα παιδιά νιώθουν ανασφάλεια και σύγχυση
Ακόμη και οι ενήλικες δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κατάθλιψη. Φανταστείτε λοιπόν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για τα παιδιά. 
Μερικές φορές, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους γονείς τους και μπορεί ακόμη και να κατηγορούν τον εαυτό τους. 
Κάπως έτσι, τα παιδιά πιστεύουν ότι η συμπεριφορά των γονιών τους είναι δικό τους λάθος.
Εξάλλου, οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να είναι υπεύθυνοι για την παροχή υποστήριξης, και προστασίας των παιδιών τους. 
Εάν τα δικά τους συναισθήματα και η προσωπική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπουν να εκτελέσουν σωστά αυτές τις λειτουργίες, τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν να αισθάνονται μπερδεμένα, ανασφαλή, ακόμη και υπεύθυνα για την ευημερία των γονιών τους.

Μελλοντικές κακές σχέσεις
Η ποιότητα των σχέσεων που θα δημιουργήσουν τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους, θα εξαρτηθεί από την προσωπικότητα, τις πεποιθήσεις και τις δεξιότητές τους. 
Και, όλες αυτές οι πτυχές έχουν επηρεαστεί από την κατάθλιψη των γονιών τους. 
Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν μη υγιείς σχέσεις.

Ζητήστε βοήθεια
Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης δεν είναι εύκολη υπόθεση και πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια, επειδή δεν θέλουν να στιγματιστούν.
Ωστόσο, τώρα που γνωρίζετε πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τους γονείς και τα παιδιά, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, σε περίπτωση που τη χρειάζεστε.

Με αυτόν τον τρόπο, θα κάνετε κάτι για να ανακτήσετε την ποιότητα της ζωής σας.
Επιπλέον, θα συμβάλλετε στη μελλοντική ευτυχία των παιδιών σας. Μόνο αν είστε υγιείς, θα μπορείτε να τους προσφέρετε την αγάπη, την προσοχή και την καθοδήγηση που χρειάζονται.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki