Tuesday 9 June 2020

Η Βία δεν πρέπει να συναντά τα Παιδιά


Εφιάλτες και φόβο. Αυτή είναι προίκα που θα κουβαλήσουν στο δρόμο προς την ενηλικίωση. 
Και ακόμη ανασφάλεια. Αμφιβολία. 
Έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους ίδιους τους εαυτούς τους και προς ολάκερη την ανθρωπότητα. 
Άλλωστε, από τι να κρατηθούν όταν τους έχουν αρπάξει την ανεμελιά και την αθωότητα; 
Από τι να κρατηθούν, όταν όλοι τους απογοήτευσαν, όταν τους στέρησαν το πιο ακέραιο και καθαρό κομμάτι τους, την παιδικότητά τους;
Είναι εκατοντάδες τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν λαμβάνουν την αντιμετώπιση που τους πρέπει και που τους αναλογεί. 
Που δεν έχουν την απαραίτητη προσοχή. 
Που δεν περισυλλέγουν εμπειρίες και αναμνήσεις. 
Που παραμελούνται σε κακοποιητικό βαθμό. 
Είναι, επίσης, εκατοντάδες που αντιμετωπίζουν ψυχολογική και σωματική βία. 
Που πρόκειται να αντικρίσουν τις φρικτότερες σεξουαλικές ορέξεις των συγγενών τους, των οικογενειακών φίλων, των ενήλικων. 

Στιγματισμένη από όλη αυτή την κακοποίηση ήταν φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στην 1 Ιουνίου. 
Οι αρμόδιοι φορείς βροντοφώναξαν πως τα παιδιά θυματοποιούνται, δέρνονται, βιάζονται. 
Ακόμη και αν δεν χρησιμοποίησαν τόσο σκληρές λέξεις για να το πουν και να το περιγράψουν. 
Βροντοφώναξαν πως δεκάδες δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται και εκείνα ξεμένουν δίχως τα αγαθά και το έδαφος που θα τα ευνοήσει να ανθήσουν. 
Μάλιστα, στην κρίση της πανδημίας η κακομεταχείριση και η βία φούντωσαν και γιγαντώθηκαν, όπως και οι εκκλήσεις στις γραμμές βοήθειας και στους φορείς στήριξης.
«Για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην Υγεία, τους τελευταίους μήνες επηρεάστηκαν με διάφορους τρόπους άλλα δικαιώματα», ανέφερε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: 
«Δυστυχώς για κάποια παιδιά, ο περιορισμός επιδείνωσε την καθημερινότητα τους. Μιλώ για τα παιδιά που την περίοδο του εγκλεισμού βίωσαν ψυχική και σωματική βία ή για τα παιδιά σε οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια». 
Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής του Hope For Children, Joseph Borghese σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας παρατηρήθηκαν εντεινόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών. 
«Μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν τα περιστατικά σωματικής και διαδικτυακής βίας». Το ίδιο είπαν και τα στατιστικά στοιχεία της προηγούμενης περιόδου. 
Ότι τα παιδιά πέρασαν δύσκολες στιγμές, ακόμη και απομονωμένα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Είναι γεγονότα που μόνο αηδία μπορούν να προκαλέσουν. 
Κάθε κακομεταχείριση και βιαιότητα προς τα παιδιά, σημαίνει πως κάποιος ενήλικας επιβλήθηκε στο πιο αδύναμο και απροστάτευτο μέλος της κοινωνίας. 
Αυτό οφείλει να θυμάται η Πολιτεία: Ότι είναι υπεύθυνη απέναντι σε κάθε παιδί. 
.............
περισσότερα εδώ: philenews

Μάθετε στα Παιδιά σας να παίρνουν Καλές Αποφάσεις / Teach Your Children to Make Wise Decisions

Είναι πολύ φυσιολογικό για τα παιδιά 5 και 6 ετών να κρίνουν κάτι πολύ γρήγορα, όπως το ότι δεν θέλουν ένα λαχανικό, ακόμα κι αν δεν το έχουν δοκιμάσει. 
Teach Your Children to Make Wise Decisions

   Η αιτία είναι η έλλειψη εμπειρίας. Μέχρι τώρα, τις αποφάσεις για εκείνα τις έπαιρναν οι γονείς τους και ξαφνικά πηγαίνουν στο σχολείο, ο κόσμος διευρύνεται και καλούνται να πάρουν αποφάσεις τα ίδια. Έτσι γίνονται πιο ανεξάρτητα, υπεύθυνα και αποκτούν αυτοπεποίθηση. 
Αν και δεν θα γίνει αποφασιστικό εν μία νυκτί, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να δουλέψει το ‘ναι, όχι, ίσως’

Φτιάξτε ένα σόου. 

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε μία κατάσταση, είτε για το τι ώρα θα βγάλετε βόλτα το σκύλο, είτε για το τι θα μαγειρέψετε, κάντε το φωναχτά μαζί με το παιδί. 
Περιγράψτε τα συν και τα πλην και κάντε σύγκριση πριν πάρετε απόφαση. 
Με το να βλέπει πώς φτάνετε τελικά σε μία απόφαση, το βοηθάτε να καταλάβει τη διαδικασία και την προσπάθεια.

Περιορίστε τις επιλογές. 

Αν πρέπει να διαλέξει μία τούρτα γενεθλίων, δώστε της έναν κατάλογο με λίγες επιλογές.

Ζυγίστε την κατάσταση. 

Είναι καλό να πείτε στο παιδί ότι κάποιες αποφάσεις είναι μικρές και πρέπει να παίρνονται γρήγορα, όπως το ποιο σνακ θα πάρει στο σχολείο. Υπάρχουν οι μεσαίες, όπως το ποιο βιβλίο θα διαλέξουν από τη βιβλιοθήκη και μεγαλύτερες όπως το ποιο άθλημα θα επιλέξει για να συμμετάσχει.

Παίξτε το παιχνίδι ‘αν’. 

Δώστε του σενάρια που απαιτούν λύσιμο προβλήματος και επιλογές. Ρωτήστε το παιδί πώς θα χειριζόταν το ίδιο μία κατάσταση αν είχε συγκεκριμένα δεδομένα.

Επιτρέψτε τις κακές αποφάσεις. Αν επιμένει να κάνει κάτι με το οποίο διαφωνείτε, απλά επιτρέψτε το. Αν δεν τίθεται θέμα υγείας ή ασφάλειας, το παιδί μπορεί να μάθει τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από κακές αποφάσεις.


parapolitikakritis
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα πολύτιμα οφέλη του βρεφικού μασάζ

Το βρεφικό μασάζ βοηθά το νεογέννητο να κοιμηθεί καλύτερα, βελτιώνει την υγεία του και ενισχύει τον μεταξύ σας δεσμό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το μασάζ σε ένα βρέφος μπορεί να μειώσει το κλάμα και την αναστάτωση, να το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο ήρεμα και να ανακουφίσει τις κοινές αιτίες του κλάματος, όπως δυσκοιλιότητα και κολικούς. 
Μερικοί λένε ότι ενισχύει ακόμη και την ικανότητα του μωρού να καταπολεμά τα μικρόβια.
Όταν προσφέρετε στο μωρό σας ένα μασάζ, πραγματικά διεγείρετε το κεντρικό νευρικό σύστημα. 
Αυτό προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση: 
Κάνει τον εγκέφαλό του να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, μια αίσθηση καλής χημικής ουσίας και λιγότερη κορτιζόλη, μια ορμόνη που εκκρίνεται ως απάντηση στο στρες. 
Ως αποτέλεσμα, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και η αναπνοή του μωρού σας γίνεται πιο χαλαρή.
Το τακτικό μασάζ στο βρέφος σας είναι καλό για τη συναισθηματική του ευημερία. Η στοργική αφή και η ρυθμική κίνηση είναι από τις πιο ισχυρές μορφές επικοινωνίας μεταξύ των μωρών και των γονέων τους, οπότε είναι εξαιρετικοί τρόποι για να συνδεθείτε. 
Είναι εύκολο να αισθάνεστε ανήμποροι με ένα νεογέννητο, αλλά το να του δώσετε ένα απαλό τρίψιμο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο. 
Θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να διαβάζετε τα σήματα του μωρού σας και να ανταποκρίνεστε καλύτερα στις μοναδικές ανάγκες του.

Το μασάζ στο μωρό σας είναι τόσο απλό όσο και απολαυστικό. 
Το μόνο που χρειάζεστε είναι 10 έως 15 λεπτά. 
Επιλέξτε μια στιγμή που είστε χαλαροί και το μωρό σας είναι ήσυχο αλλά σε εγρήγορση. (Εάν προσπαθείτε να κάνετε μασάζ σε ένα εκνευρισμένο μωρό, μπορεί να του προκαλέσετε περισσότερη υπερδιέγερση και να το κάνετε ακόμη πιο δυσαρεστημένο.) 
Δοκιμάστε να ξεκινήσετε μετά από μια αλλαγή πάνας ή να το κάνετε μέρος του τελετουργικού της διαδικασίας του ύπνου.

Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό και ήσυχο. 
Βγάλτε τυχόν κοσμήματα που θα μπορούσαν να σας παρεμποδίσουν και βάλτε λίγο λάδι μωρού. 
Γυρίστε το μωρό σας προς τα κάτω στην πάνα του και στη συνέχεια βάλτε το προς τα πάνω σε μια μαλακή πετσέτα ή κουβέρτα, με ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι του. 
Ξεκινήστε κρατώντας τα χέρια του μωρού σας και τρίβοντας απαλά τις παλάμες του με τους αντίχειρές σας μερικές φορές. 
Όταν φαίνεται συντονισμένο σε εσάς, δοκιμάστε αυτές τις καταπραϋντικές τεχνικές, ξεκινώντας από τα πόδια του μωρού σας και ανεβάζοντας το σώμα του.
Τύποι μασάζ

Μασάζ ποδιών
Τυλίξτε απαλά αλλά σταθερά τα χέρια σας γύρω από το πόδι του μωρού σας και σύρετε τα χέρια σας κάτω από το μηρό στον αστράγαλο. Κάντε αυτό μερικές φορές. μετά επαναλάβετε στο άλλο πόδι.

Μασάζ στην κοιλιά
Τοποθετήστε τα χέρια σας στο επίπεδο του ομφαλού του μωρού σας. Σε δεξιόστροφη κίνηση, τρίψτε τα δάχτυλά σας σταθερά και απαλά πάνω από την κοιλιά της σε κυκλική κίνηση. Επαναλαμβάνω.

Μασάζ στο χέρι
Περιστρέψτε απαλά το χέρι του μωρού σας μεταξύ των χεριών σας, ξεκινώντας από τον ώμο του και μετακινηθείτε προς τα κάτω στον καρπό του. 
Επαναλάβετε δύο έως τρεις φορές και μετά μεταβείτε στο άλλο χέρι.

Μασάζ στον λαιμό
Στηρίξτε το κεφάλι και το πάνω μέρος του βρέφους σας με το ένα χέρι. 
Τοποθετήστε τον αντίχειρα του άλλου χεριού σας στη μία πλευρά του λαιμού του και τα δύο πρώτα δάχτυλά σας στην άλλη πλευρά. 
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τις άκρες των δακτύλων σας για να τρίψετε απαλά το λαιμό του μωρού σας σε κυκλική κίνηση. 
Επαναλάβετε αυτούς τους κύκλους μερικές φορές.

Μασάζ ανακούφισης κολικού
Πρώτα δώστε στο μωρό σας ένα μασάζ στην κοιλιά. 
Στη συνέχεια, λυγίστε τα γόνατά του μέχρι την κοιλιά του και κρατήστε το για περίπου 30 δευτερόλεπτα, πριν από το αφήσετε. Επαναλάβετε μερικές φορές. 
Στη συνέχεια, τοποθετήστε την άκρη του ενός χεριού στην κοιλιά του μωρού σας, σύροντας από το κάτω μέρος της κοιλιάς προς τα πάνω σε ένα ρυθμικό μοτίβο, για να βοηθήσετε στην απελευθέρωση των αερίων. 
Επαναλάβετε εάν χρειάζεται.

childit.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki