Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

«Τα μωρά και οι αδύναμοι πνίγονται κατευθείαν....»

«Μάι! Μάι! Μάι!» ήταν η μόνη λέξη που ακουγόταν από τα χείλη μικρών παιδιών, προσφυγόπουλων που εκλιπαρούσαν για νερό, την πρώτη βραδιά του τραγικού ναυαγίου, όταν μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Μόλις ξεδίψασαν, τα παιδιά φώναζαν «μαμ», αναζητώντας τις μαμάδες τους. 
Νοσηλεύτρια που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης Φώντας Αυγερινός μιλούν στην «Αυγή» και μεταφέρουν τραγικές εικόνες, αλλά και ιστορίες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, μέσα από το νοσηλευτικό ίδρυμα. 
Τα παιδιά που χάνονται στην εντατική κι εκείνα που καταφέρνουν να επιβιώσουν, αλλά και η αγωνία για επανένωση των γονιών με τα μωρά τους, είναι οι περιπτώσεις που «κοστίζουν» περισσότερο στους εργαζόμενους και υπογραμμίζουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται στις δύο πλευρές των θαλάσσιων συνόρων.
«Είχαμε 18 παιδιά από το ναυάγιο και κανέναν γονιό, αφού τα έβγαζαν κατευθείαν από τη θάλασσα μισοπνιγμένα και μας τα έφερναν», μας εξιστορεί νοσηλεύτρια του νοσοκομείου. «Εκείνη τη βραδιά, τα παιδιά διασωληνώθηκαν, αλλά τρία από αυτά κατέληξαν. Το ένα έπαθε ανακοπή, το επανέφεραν, αλλά είχε πιει πάρα πολύ νερό, πέθανε στα χέρια μας. Τη βραδιά του ναυαγίου, πάψαμε να είμαστε επαγγελματίες, γίναμε και μαμάδες για τα μωρά, δεν υπήρχε κανένα πάνω από 5 χρονών». 
Τα περισσότερα παιδιά μεταφέρονται στο νοσοκομείο κρυωμένα, με διάρροιες, βήχα, δύσπνοιες, δηλαδή συνηθισμένα νοσήματα της εποχής, επειδή κοιμούνται στους δρόμους κι έχουν υποστεί την ταλαιπωρία του ταξιδιού. «Αυτό που μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση», μας λέει η νοσηλεύτρια, «είναι το πλήθος των τετραπληγικών και παραπληγικών παιδιών. Καταλαβαίνουμε ότι οι παθήσεις τους αποτελούν μετατραυματικές εμπειρίες, από την έκθεση στα αέρια που δέχθηκαν στις περιοχές τους».
Από το νοσοκομείο, κάθε παιδί φεύγει ντυμένο και με παπούτσια. «Τα πόδια τους με τη βροχή ήταν τόσο μουλιασμένα, που ήταν σκισμένα. Η συγχωρεμένη η μαμά μου έλεγε 'να έχεις την υγειά σου, να 'ν' τα πόδια σου ζεστά και η κεφαλή σου κρύα'». Κάθε μέρα, μέσα σε 5-10 λεπτά, μπορεί να βγουν 6 βάρκες με 40 άτομα η κάθε μία. 
«Τα μωρά και οι αδύναμοι πνίγονται κατευθείαν, όσοι σώζονται είναι χάριν εθελοντισμού. Αντί για ψάρια, ο κόσμος μαζεύει κόσμο. Με αυτούς τους ανθρώπους έχουμε γίνει ένα. Κάθε μέρα ξυπνάμε και λέμε τι θα γίνει, λίγο να ανέβουν τα μποφόρ τρομοκρατούμαστε, σκεφτόμαστε ότι θα πεθάνει πάλι κόσμος. Μας άλλαξαν τη ζωή μας, δεν ξέρω αν τελειώνοντας αυτό θα είμαστε τρελοί ή καλύτεροι άνθρωποι. Έχουμε αλλάξει. Μας έφεραν τα πάνω κάτω».
«Είμαι πολύ υπερήφανος που είμαι πρόεδρος σε αυτό το σωματείο και εκπροσωπώ τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, είναι τιμή για εμένα», μας λέει ο Φώντας Αυγερινός. «Το προσωπικό του νοσοκομείου, ανεξαρτήτως αν είναι γιατροί, νοσηλευτές, ή διοικητικό προσωπικό, όταν σχολάνε ή πριν πιάσουν δουλειά, πάνε και προσφέρουν εθελοντική υπηρεσία στους χώρους που βρίσκονται οι πρόσφυγες. Ο σύλλογος, πριν ακόμη μεγαλώσει το κύμα, έχει προσφέρει 100 κουβέρτες, φαγητό, οι νοσηλεύτριες φτιάχνουν σαντουιτσάκια και τα πηγαίνουν στους πρόσφυγες».

Ελλείψεις σε αναλώσιμα και προσωπικό
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, ο πρόεδρος επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο είναι η υποχρηματοδότηση. Πρόκειται για νοσοκομείο που δέχεται μεγάλη..... 
................
η συνέχεια εδώ

Κουρέας έπεσε στο πάτωμα για να κουρέψει παιδάκι με αυτισμό - James lay on the floor to cut the boy's hair

Άφωνη έμεινε η μητέρα ενός αγοριού, όταν ο κουρέας ξάπλωσε 
στο πάτωμα για να το κουρέψει.

Με το αγόρι να πάσχει από αυτισμό, το κούρεμα είχε μετατραπεί σε εφιάλτη, ενώ μικρός φοβόταν ιδιαίτερα και την καρέκλα των κομμωτηρίων.
Όλα αυτά όμως μέχρι τη στιγμή που η Ντενίν Ντέιβις έμαθε για έναν κουρέα που αναπτύσσει πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά. Έτσι, η 34χρονη απευθύνθηκε στον Τζέιμς Ουίλιαμς και μαζί με τον σύντροφό της και το παιδί της τον επισκέφτηκαν αρκετές φορές μέχρι ο μικρός να νιώσει οικειότητα.
Έτσι, την περασμένη Τρίτη και αφού ο μικρός είχε ξαπλώσει στο πάτωμα του κομμωτηρίου και έπαιζε ήρεμος με το κινητό της μητέρας του, ο 26χρονος κουρέας ξάπλωσε κι αυτός κάτω με αποτέλεσμα ο Μέισον να κάνει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο κούρεμα.

Η φωτογραφία του Τζέιμς Ουίλιαμς να βρίσκεται ξαπλωμένος με τα ψαλίδια του δίπλα στον μικρό Μέισον έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, ενώ σε συνέντευξή της η Ντενίν Ντέιβις δηλώνει ευτυχισμένη και ευγνώμων στο πρόσωπο του κουρέα που δεν δίστασε να βοηθήσει τον γιο της.

e-thessalia

Οι «Μεταξωτοί άνθρωποι»
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Το είχε πει σε μια συνέντευξή του ο αείμνηστος Νίκος Καρούζος: «Μεταξωτοί άνθρωποι».

(δυο ποιήματα του Νίκου Καρούζου εδώ και εδώ)

Μιλούσε για κάποιους χωρικούς που είχε συναντήσει στη Λέσβο. Αγράμματοι ήταν, αλλά σοφοί. Και, προπάντων, τρυφεροί με τους άλλους. Απαλοί, χωρίς γωνίες που κόβουν, χωρίς καχυποψία, δίχως έπαρση και επιθετική ειρωνεία που πληγώνει. Μεταξωτοί άνθρωποι ...; 
Μου 'μεινε αυτός ο χαρακτηρισμός. Χαράχτηκε μέσα μου. Κι από τότε ένα νέο κριτήριο λειτουργεί στις αξιολογήσεις μου για τους ανθρώπους: η συμπεριφορά και η στάση τους σε «ασήμαντα» πεδία της καθημερινότητας. Αυτά που συνήθως τα προσπερνάμε ή δεν τα παρατηρούμε, γιατί δεν μας απασχόλησαν ποτέ οι εκφάνσεις της «μεταξωτής συμπεριφοράς» ...; 
Βέβαια οι άνθρωποι δεν συγκροτούν ως χαρακτήρες ένα συμπαγές όλον, αλλά ένα αντιφατικό σύνθεμα, στο οποίο συνυπάρχουν «μεταξωτά» στοιχεία και ακάνθινες απολήξεις. Γι' αυτό και είναι κάπως παρακινδυνευμένα τα άμεσα και οριστικά συμπεράσματα για το «είναι» των ανθρώπων ...;
Παρ' όλα αυτά, προσωπικά, διακινδυνεύω την εξαγωγή συμπερασμάτων παρατηρώντας μικρές «ασήμαντες» κινήσεις στις παρέες, στον εργασιακό χώρο και στο «δάσος» του καθεμέρα, όταν συγχρωτίζομαι με αγνώστους. Και συνήθως δεν πέφτω έξω. Διότι τα γνωρίσματα αυτά αποκαλύπτουν πειστικά τον εσωτερικό κόσμο του άλλου. Τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό ...;
Φερ' ειπείν, «σκλαβώνομαι» από εκείνους που δεν ορμάνε να πιάσουν την καλύτερη θέση στο τραπέζι μιας ταβέρνας. Θεωρώ την κίνηση αυτή απότοκο καταγωγικής ευγένειας και γενναιοδωρίας, η οποία αδιαφορεί για το ιδιωφελές και συμφέρον. Αντίθετα, οι άνθρωποι που σπεύδουν φουριόζοι για μια καλή θέση καταχωρίζονται μέσα μου σαν αρπακτικά. Και -το 'χω παρατηρήσει- έτσι συμπεριφέρονται, σαν αρπακτικά, και σε άλλα ζωτικά και κρίσιμα πεδία...

Κάποτε βρέθηκα σ' ένα τραπέζι, στο οποίο κυριαρχούσαν οι «επώνυμοι». Απέναντί μου καθόταν ένας πολύ γνωστός καλλιτέχνης, μεγάλο όνομα, ο οποίος ούτε φλυαρούσε ούτε ακκιζόταν όπως κάποιοι άλλοι στη συντροφιά. Όταν άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα κοινά πιάτα, ήταν ο μόνος που δεν επέπεσε για να εξασφαλίσει τη μερίδα του, αλλά ρωτούσε τους διπλανούς του και μοίραζε πρώτα στους άλλους και μετά, ό,τι έμενε, κρατούσε για τον εαυτό του. «Μεταξωτός άνθρωπος», σκέφτηκα...

Η μεταξωτή συμπεριφορά δεν παραπέμπει απαραιτήτως -ή κυρίως- στο σαβουάρ βιβρ και στους «καλούς τρόπους» εν γένει. Τέμνεται σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν αποτελεί αποτύπωμα διδαχθείσης μεθόδου για το φέρεσθαι. Εδώ, το «μετάξι» είναι αυτοφυές ή προϊόν δουλεμένου χαρακτήρα. Είναι ο τρόπος που ο άλλος βλέπει τους συνανθρώπους του. Είναι η θέαση του κόσμου χωρίς τα εγωιστικά γυαλιά του προσωπικού ωφελιμισμού. 

Είναι, ευρύτερα, η υποταγή του ατομικού συμφέροντος στη συλλογικότητα, χωρίς βέβαια η «μεταξωτή συμπεριφορά» να φτάνει σε σημείο υπονόμευσης προσωπικών δικαιωμάτων και δικαίων. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αδικεί τον εαυτό του... Όμως, προσέξτε μια λεπτή απόχρωση: ποτέ ένας «μεταξωτός άνθρωπος» δεν νιώθει κορόιδο, όταν άλλοι τον προσπερνούν -στη σειρά μιας καντίνας ή στην ιεραρχία- χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και μεθόδους.
Το «άφες αυτοίς» είναι ριζωμένο μέσα του. Αποτελεί μέρος του αξιακού του κώδικα. Ξέρει τι γίνεται στην «αγορά». Αλλά συνειδητά δεν συμμετέχει στο εξοντωτικό αυτό παιχνίδι. Απέχει χωρίς να κλαυθμηρίζει. Γιατί, εκτός από μετάξι, τέτοιοι άνθρωποι διαθέτουν και ένα σκληρό κοίτασμα, που τους επιτρέπει να είναι ταυτόχρονα στωικοί και γρανιτένιοι.
Ένας από αυτούς έγινε φίλος μου - και το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι θα συμβεί αυτό. Πρώτη μέρα στη μονάδα γύρισε από τη σκοπιά και μπήκε στη σειρά για φαγητό. Ήταν τρίτος από το τέλος. Τότε ακούστηκε ο μάγειρας να λέει ότι έμειναν μονάχα δύο μερίδες. Ο Κωστής πλησίαζε, ήταν ένας από τους δύο τυχερούς. Αλλά μόλις άκουσε τον μάγειρα, έφυγε αθόρυβα παραχωρώντας τη θέση του στον επόμενο. Έτσι. Αθόρυβα, αυτοθυσιαστικά, γενναιόδωρα, χωρίς να το κάνει θέμα...
Οι «μεταξωτοί άνθρωποι», λοιπόν. Που μιλούν ελάχιστα για τον εαυτό τους. Που χαίρονται με τις επιτυχίες των άλλων. Που δεν σπεύδουν χαιρέκακα να «κάνουν πλάκα», δήθεν χαριεντιζόμενοι, με εξωτερικά γνωρίσματα που πονάνε τους άλλους... Εκείνοι, που δεν σπερμολογούν διακινώντας φήμες. Εκείνοι που υπερασπίζονται σθεναρά κάποιον απόντα όταν λοιδορείται σε μια παρέα, χωρίς να είναι φίλος τους, αλλά επειδή νιώθουν ότι αδικείται...
Οι μεταξωτοί άνθρωποι. Όσοι προσέχουν τι λες, και δεν είναι ωσεί παρόντες στην κουβέντα, με το μυαλό τους στο τι θα πουν οι ίδιοι για να εντυπωσιάσουν. Άνθρωποι με ανοιχτούς πόρους και πλατιά καρδιά... Υπεράνθρωποι; Όχι. Απλώς, μεταξωτοί... Φαίνονται από μακριά. Αρκεί να προσέξεις «μικρές», «ασήμαντες» κινήσεις στο φέρεσθαι των ανθρώπων...


Του Γιάννη Τριάντη, πρωτοδημοσιεύθηκε στα Επίκαιρα

Η Ευτυχία χαμογέλασε και την ακολούθησε!!!
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Ταξίδευαν τρεις γυναίκες και, ξαφνικά, βλέπουν μες στο δρόμο ένα μεγάλο λάκκο και ανακαλύπτουν πως μέσα βρίσκεται παγιδευμένη η Ευτυχία.
Τότε η πρώτη γυναίκα λέει:
- Ευτυχία, θέλω να με κάνεις όμορφη.
Αμέσως, μεταμορφώθηκε σε μια καλλονή κι ευτυχισμένη έφυγε.

Η δεύτερη γυναίκα ζήτησε:
- Ευτυχία, θέλω να με κάνεις πλούσια.
Αμέσως, εμφανίσθηκε μπροστά της ένα σακούλι γεμάτο χρυσαφικά και διαμάντια, η γυναίκα το αρπάζει κι ευτυχισμένη φεύγει.

Μόνο η τρίτη γυναίκα δεν έλεγε τίποτα και τότε η Ευτυχία της είπε μεσ' από τον λάκκο:
- Πες μου κι εσύ τι θέλεις να σου δώσω;
Και τότε η γυναίκα έσκυψε, άπλωσε το χέρι της και είπε:
-"Δώσε μου το χέρι σου" κι έβγαλε την Ευτυχία από το λάκκο.
Μετά συνέχισε το δρόμο της.....


Η Ευτυχία χαμογέλασε και την ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ....!!!

το βρήκαμε στο αγαπημένο μας skouliki 

Ο κόσμος ανάποδα - Unicef "World Upside Down"

Τo συγκλονιστικό video της Unicef για τον πόλεμο


Ένα βίντεο, γροθιά στο στομάχι λάνσαρε στη νέα της καμπάνια η UNICEF. Το κλιπ δείχνει μια συνηθισμένη οικογένεια που περνάει την ημέρα της στο πάρκο. 
Την ώρα όμως που τα παιδιά ταλαντεύονται στα παιχνίδια ο κόσμος γυρίζει ανάποδα μαζί τους για να αποκαλύψει μια γεύση από τις πολύ διαφορετικές ζωές θα μπορούσαν να είχαν αν ζούσαν κάπου αλλού.
Το βίντεο "Ο Κόσμος Ανάποδα" συμπίπτει με την έκκληση της UNICEF προς τη βρετανική κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών από τη βία, σε μια εποχή που τα παιδιά αντιμετωπίζουν τους πιο καταστροφικούς πολέμους, με ένα στα δέκα να μεγαλώνουν σε μια εμπόλεμη ζώνη.


το βρήκαμε στο
Αντικλείδι

Αν έχετε κι εσείς λίγο χρόνο και καλή διάθεση να προσφέρετε, δείτε πού μπορείτε να γίνετε εθελοντές.

Οι ανάγκες πολλές, η κρίση χτυπά όχι μόνο τον τόπο μας, αλλά όπως διαπιστώσαμε τον τελευταίο χρόνο, και τους γύρω λαούς, και η συνεισφορά του καθένα μας γίνεται όλο και πιο σημαντική, καθώς βλέπουμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις η πολιτεία αρνείται ή δεν μπορεί να δράσει. 
Εκεί που οι θεσμοί λοιπόν ολιγωρούν, η ανθρωπιά μπορεί να κάνει θαύματα. Αν έχετε κι εσείς λίγο χρόνο και καλή διάθεση να προσφέρετε, δείτε πού μπορείτε να γίνετε εθελοντές. 
.......................
Ιδρύθηκε το 2003 μετά από ημερίδα που έγινε στο Αμερικάνικο Κολέγιο Αθηνών κατά την οποία με μέριμνα της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ βρέθηκαν οι πρώτοι 300 περίπου εθελοντές από τις Ενορίες της Αρχιεπισκοπής.
.......................
*Για τους πρόσφυγες
-Στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Εδώ μπορείτε να συμμετάσχετε και να προτείνετε ιδέες και δράσεις που θα βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και τις ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.
-Στην Caritas

Η φιλανθρωπική Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας αναζητά εθελοντές ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας για την στήριξη των προγραμμάτων της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αθήνα και τα νησιά (ψυχολογική υποστήριξη, διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, αποστολές στα νησιά κ.α.)
-Στην Μετάδραση

Στην Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών με την αιγίδα του ΟΗΕ, μπορείτε να προσφέρετε την εκπαιδευτική σας εμπειρία για να διδάξετε την ελληνική γλώσσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για τις υπόλοιπες δράσεις της στο γραφείο του Κολωνού, στα σύνορα της Ειδομένης και στα νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος , η Κως και η Σάμος.
-Στον Ερυθρό Σταυρό

Εδώ μπορείτε να προσφέρετε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, νοσηλευτικής, (ναυαγο)σωστικής και ενίσχυσης της τηλεφωνικής γραμμής για τους Πρόσφυγες.
-Στο Starfish Foundation

Δίκτυο αλληλεγγύης που χάρη σε εθελοντές βοηθά τους πρόσφυγες οι οποίοι καταφθάνουν στον Μόλυβο – αν είστε διατεθειμένοι να μεταβείτε στην περιοχή, μπορείτε να στείλετε email στο molyvosrefugees@gmail.com
-Στην «Αλληλεγγύη-Κως»

Η εθελοντική οργάνωση χρειάζεται «χέρια» για την υποδοχή των προσφύγων στο λιμάνι αλλά και για τις δεκάδες εργασίες που απαιτούνται για την διάσωση και ασφαλή τους διαβίωση (παρασκευή γευμάτων, διανομή και αποθήκευση εισφορών σε είδος κλπ).
-Στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Η οργάνωση βασίζεται στην εθελοντική εργασία ανθρώπων για τις αποστολές της σε τόπους που μαστίζονται από ανθρωπιστική κρίση. Αυτή την περίοδο, αυξημένη είναι η ανάγκη βοήθειας στη Σάμο, όπου χρειάζονται οδηγοί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, μεταφραστές, γιατροί, άνθρωποι για οργάνωση και διανομή ειδών κ.α.
-Στους Γιατρούς του Κόσμου

Αυτή την περίοδο, αναζητούνται άνθρωποι στην Αθήνα, το Πέραμα, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Καβάλα για βοήθεια στα ανοιχτά πολυϊατρεία και τις κινητές μονάδες της οργάνωσης. Ζητούνται κυρίως ενεργοί γιατροί με ειδικότητα.
-Στα «Χέρια Βοηθείας»

Πρόκειται για φιλανθρωπική διαδογματική οργάνωση που βοηθά με υπηρεσίες γευμάτων, φροντίδας γυναικών και παιδιών, παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, διδασκαλίας ελληνικών και αγγλικών και παροχής ιατρικής βοήθειας σε πρόσφυγες της Αθήνας και όχι μόνο. 
Δείτε εδώ εννιά διαφορετικούς τρόπους να βοηθήσετε εθελοντικά.

*Για τα παιδιά
Στα παρακάτω links θα βρείτε πληροφορίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε οργανώσεις που προστατεύουν παιδιά που το έχουν ανάγκη, κακοποιημένες μητέρες και βρέφη, και ζητούν άτομα για κάθε πόστο, από δουλειά γραφείου μέχρι φύλαξη ή οργάνωση δράσεων, παζαριών και δημιουργικών εργαστηρίων. Μπορείτε λοιπόν να απευθυνθείτε στις εξής οργανώσεις:
-Στα παιδικά χωριά SOS
-Στην εταιρία κατά της κακοποίησης του παιδιού «Ελίζα»
-Στο κέντρο βρεφών «Μητέρα»
-Στην οργάνωση «Μαζί για το Παιδί»
-Στην Κιβωτό του κόσμου
-Στο Χαμόγελο του Παιδιού
-Στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα παιδικής προστασίας
-Στην οργάνωση για την ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα παιδιών «Φλόγα»

Για τους άστεγους και άπορους
Όσο χειμωνιάζει, τόσες περισσότερες είναι οι ανάγκες των αστέγων, καθώς και των ηλικιωμένων ή άλλων ανθρώπων που δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους να εξασφαλίσουν βασικές υπηρεσίες και αγαθά για την διαβίωσή τους. Μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε:
-Στο Ίδρυμα Αστέγων του δήμου Αθηναίων
-Στη δράση διανομής δωρεάν φαγητού «Ο Άλλος Άνθρωπος»
-Στις δράσεις του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης μέσω Κοινωνικών Δομών ή της Τράπεζας Χρόνου
-Στη Γραμμή ζωής με τη δράση Εθελοντής Γείτονας για άπορους ηλικιωμένους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη
-Στην Κλίμακα (Κέντρο Ημέρας και Ξενώνας Αστέγων)