Wednesday 2 December 2009

Χριστουγεννιάτικη ΠΕΑΝΔ: Στηρίξτε παρακαλούμε !










ΑΓΑΠΗΤΑ Μέλη και Φίλοι της ΠΕΑΝΔ,
η Πανελλήνια Ένωση Αγώνος Κατά του Νεανικού Διαβήτη, από το 1983 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα , συνεχίζει απτόητη να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή διεκδίκησης των δικαιωμάτων των παιδιών και νέων που πάσχουν από νεανικό διαβήτη,  όπως επίσης να στηρίζει έμπρακτα αυτούς και τις οικογένειές τους, τόσο στις δύσκολες στιγμές της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα μετά την εμφάνιση της πάθησης, αλλά και όποτε  άλλοτε χρειαστεί, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη, προμήθεια αναλωσίμων, ενημέρωση για το καθεστώς στην ασφάλιση και περίθαλψη, πληροφόρηση μέσα από το ενημερωτικό δελτίο «Νεανικός Διαβήτης - Τα Νέα μας», καθώς και στην διενέργεια κατασκηνώσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων κάθε χρόνο, που σκοπό έχουν  την κοινωνικοποίηση των ατόμων με νεανικό διαβήτη.
Η αποστολή μας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην εθελοντική προσφορά των ίδιων των μελών και φίλων της ΠΕΑΝΔ, που αποτελούνται από  τα ίδια τα άτομα με διαβήτη και τις οικογένειές τους, καθώς και από τη σημαντική βοήθεια που μας παρέχουν ειδικοί στην υγεία και φαρμακευτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Όμως, ως σωματείο μη κερδοσκοπικό,  η εξασφάλιση πόρων για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων και προώθηση των σκοπών μας, είναι παραπάνω από απαραίτητη, καθώς η οικονομική αυτοτέλεια της ΠΕΑΝΔ εξασφαλίζεται μέσα από τις συνδρομές των μελών και δωρεές προς τον Σύλλογο, αλλά το βασικότερο, μέσα από τη δική σας συνεισφορά σε περιπτώσεις όπως  π.χ. η προμήθεια των χριστουγεννιάτικων ευχετήριων καρτών σας από το Σύλλογο, αφού η επιλογή σας δεν επιβραβεύει  μόνο την καλαισθησία σας, αλλά δείχνει και την ευαισθησία σας απέναντι στον αγώνα μας για μια καλύτερη ζωή στα άτομα  με νεανικό διαβήτη στη χώρα μας.
Μέσα από τα καλόγουστα σχέδια που ετοιμάσαμε για το 2009, βοηθάτε να στηρίζουμε τα 4.000 παιδιά και νέους - μέλη μας -  που καθημερινά αντιμετωπίζουν με θάρρος τη διαβίωση με τον διαβήτη τους και έρχονται αντιμέτωποι με τις αντιξοότητες και προκλήσεις μιας πάθησης με απρόβλεπτη, συχνά, εξέλιξη. 
Καθήκον της ΠΕΑΝΔ είναι να βρίσκεται δίπλα τους και να ανοίγει την αγκαλιά της σε κάθε συνάνθρωπό μας σε συναισθηματική ή άλλη ανάγκη που μοιράζεται αυτό το κοινό μας, χαρακτηριστικό.
Το κόστος των καρτών είναι 1 ευρώ / τεμάχιο, αλλά για παραγγελίες από 100 τεμάχια και άνω η τιμή διαμορφώνεται στα 0,80 ευρώ. Εάν επιθυμείτε να τυπώσετε τις προσωπικές σας ευχές σε κάθε κάρτα, παρακαλούμε ενημερώστε μας σχετικά για να έλθουμε σε συνεννόηση μαζί σας.
Είμαστε στη διάθεσή σας, στα τηλέφωνα 6997147667 κ. Συκιώτου και 6974492304 κ. Μανέα, όπως και στο e-mail του συλλόγου peand@live.com για να επικοινωνήσετε μαζί μας για τις παραγγελίες σας. 
Θυμηθείτε, πως κάθε ευρώ που προσφέρετε στη Πανελλήνια Ένωση Αγώνος Κατά του Νεανικού Διαβήτη,  προορίζεται για όλα αυτά τα παιδιά και νέους που δεν διάλεξαν να παρουσιάσουν διαβήτη, αλλά καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να ζήσουν με αυτόν με αξιοπρέπεια και να μην προδώσουν τα όνειρά τους για το μέλλον.

Καλές γιορτές και πάντα με υγεία,
από το Διοικητικό Συμβούλιο και τους φίλους της Π.Ε.Α.Ν.Δ.

Εγκαταλελειμμένα από την πολιτεία τα τρία ανήλικα κακοποιημένα παιδιά

Της Ευας Kαραμανωλη
Δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη της φρικιαστικής υπόθεσης παιδοφιλίας στο Ιλιον, τα τρία ανήλικα παιδιά –θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και βασανιστηρίων– δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να βρουν ηρεμία και ασφάλεια.

Άσχημες συνθήκες

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο αστυνομικός κ. Παύλος Λουκάτος, τα τρία παιδιά εξακολουθούν να ζουν υπό άσχημες συνθήκες, εντελώς εγκαταλελειμμένα από την πολιτεία. 
 Όπως επεσήμανε ο μάρτυρας, τα παιδιά δεν παρακολουθούνται πλέον από παιδοψυχολόγους, κανένας αρμόδιος φορέας δεν ασχολείται μαζί τους, ενώ –πλην του ιδίου– ενδιαφέρον για την πορεία τους δείχνουν μερικοί άνδρες του αστυνομικού τμήματος στο Ιλιον, αλλά και η ειρηνοδίκης που συμμετείχε στην αποκάλυψη της υπόθεσης. 
Όπως τόνισε ο αστυνομικός, δεν τυγχάνουν καλής συμπεριφοράς στο σπίτι της γιαγιάς τους, που έχει αναλάβει την κηδεμονία τους, ενώ όσον αφορά τα άλλα δύο παιδιά (σ. σ. φίλων της οικογένειας που φιλοξενούνταν στο σπίτι και επίσης υπέστησαν κακοποίηση) ζουν σε ανέχεια, αφού κανείς από τους γονείς τους δεν εργάζεται.
«Τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη. Αν μπορείτε να κάνετε κάτι, κυρία πρόεδρε, κάντε το», ζήτησε ο αστυνομικός. 
Τα λόγια του προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα της έδρας, κ. Απόστολου Μακρόπουλου, που κάλεσε τον μάρτυρα να συντάξει υπηρεσιακή επίσημη αναφορά και να την κοινοποιήσει στο δικαστήριο και στην Εισαγγελία Ανηλίκων προκειμένου να υπάρξει διέξοδος.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο αστυνομικός μετέφερε στους δικαστές τα όσα του εξιστόρησαν τα κακοποιημένα παιδιά «με παγωμένο βλέμμα». Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Λουκάτος, οι κατηγορούμενοι –ο 86χρονος συνταξιούχος της ΔΕΗ, ο τότε σύντροφος της μητέρας των δύο εκ των τριών παιδιών και ο ιερέας– τα βίαζαν, κάποιες φορές υπό το βλέμμα της μητέρας τους, η οποία επίσης κατηγορείται. 
Ο μάρτυρας δήλωσε πεπεισμένος για την αλήθεια των όσων του εκμυστηρεύθηκαν τα παιδιά. «Δεν είναι δυνατόν σε αυτήν την ηλικία (σ. σ. έντεκα και εννέα ετών) να ξέρουν τόσα για το σεξ». 
Η πεποίθηση του μάρτυρα εδραιώθηκε, όπως είπε ο ίδιος, από τις ιατροδικαστικές εξετάσεις.
Ζωγραφιές και γράμματα

Ο κ. Λουκάτος προσκόμισε στους δικαστές ζωγραφιές και γράμματα ενός εκ των τριών ανηλίκων, του 11χρονου τότε κοριτσιού, τα οποία μαρτυρούν τον εφιάλτη που έζησε. «Θέλω να σταματήσω να πονάω. Από εδώ και πέρα θέλω μόνο να γελώ», έγραφε το παιδί, ενώ πάνω από ζωγραφιά της στην οποία απεικόνιζε τη μητέρα της, τον συνταξιούχο της ΔΕΗ και τον ιερέα έγραφε τη λέξη «φυλακή».

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τους παιδόφιλους
Χρήσιμες συμβουλές προς γονείς και παιδιά

Δυστυχώς το διαδίκτυο είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος δράσης των παιδεραστών, οι οποίοι μέσω των (chat rooms) συνομιλούν με ανήλικους χρήστες. Τα (chat rooms) στο διαδίκτυο, παρέχουν τη δυνατότητα σύναψης σχέσεων με άτομα μικρών ηλικιών. Οι περισσότεροι παιδόφιλοι είναι άνδρες. Είναι μηδαμινές οι περιπτώσεις γυναικών παιδοφίλων .
Ως παιδοφιλία ορίζεται η σεξουαλική διέγερση από ανήλικα παιδιά (ηλικίας έως 13 ετών), καθώς και η δημιουργία σεξουαλικών φαντασιώσεων με ανήλικους.
Στο διαδίκτυο οι παιδόφιλοι, προσποιούνται ότι είναι έφηβοι, την δράση τους την βλέπουμε σε διάφορα website γνωριμιών (πχ. Chat rooms, κλπ) συνήθως προσελκύουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν. Αρχικά οι συζητήσεις είναι φιλικές, αργότερα όμως στρέφονται γύρω από σεξουαλικά θέματα, με σκοπό να πείσουν το παιδί ότι η σεξουαλική πράξη είναι αθώα και θεμιτή. Απώτερος σκοπός είναι η συνάντηση και η ανάπτυξη σχέσης έξω από το διαδίκτυο.


Συμβουλές προς γονείς και παιδιά
Προς Γονείς

* Μάθετε στα παιδιά σας να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου
* Συζητήστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας . επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα κ.α
* Διδάξτε τους ότι ο κόσμος του δια δικτύου εκτός από διασκέδαση και χρήσιμες πληροφορίες κρύβει και κίνδυνους

*Δημιουργήστε μία λίστα με προτεινόμενους δικτυακούς τόπους και παιδικές ιστοσελίδες.
* Τοποθετήσετε τον Η/Υ σας σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια. Για να μπορείτε να έχετε επίβλεψη στο πως κινείτε το παιδί σας στο δια δίκτυο
* Mην επιτρέπετε ποτέ στα παιδιά σας να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου.

* Ελέγχετε τακτικά τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά μέσω των «Αγαπημένων» και του «Ιστορικού» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) που χρησιμοποιείτε.
* Χρησιμοποιείστε «φίλτρα» που είναι προγράμματα με σκοπό την παρεμπόδιση της πρόσβασης σε σελίδες με παράνομο περιεχόμενο

* Λάβετε σοβαρά υπ' όψιν την σχέση του παιδιού με το Ίντερνετ και συμμετέχετε μερικές φορές στο σερφάρισμα.
* Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία οικογενειακή συμφωνία για τη χρήση του Διαδικτύου στο σπίτι

* Ενημερωθείτε σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.
* Αν έχετε κάποιες υποψίες: Ελέγξτε περιεχόμενο όπως CD κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσσουν με τους φίλους τους.

* Ενημερωθείτε σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, που θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που συναντήσετε βλαβερό ή παράνομο περιεχόμενο στο Internet.


Προς Παιδιά
* Μην αποκαλύπτετε ποτέ το όνομά, την ηλικία, τη διεύθυνσή, το σχολείο τον αριθμό του τηλεφώνου και την φωτογραφία μου ή την φωτογραφία οποιουδήποτε άλλου χωρίς την άδεια των γονιών σας.
* Μην εμπιστεύεστε ότι διαβάζετε στο Ίντερνετ.
* Όταν μιλάτε μέσω chatroom ή email: Διακόψτε τη συνομιλία όταν κάποιοι σας κάνουν να νιώθετε άβολα

* Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων σας ζητάνε τα προσωπικά σας στοιχεία.
* Μην συναντάται προσωπικά κανένα μέσω του Διαδικτύου εκτός εάν είναι ενήμεροι οι γονείς σας
* Μην αναφέρετε ποτέ σε κάποιο άτομο πού βρίσκεστε ή τι κάνετε χωρίς την άδεια των γονέων σας

* Αναφέρετε στους γονείς σας κάθε e-mail, συνομιλία σε chat room, άμεσα μηνύματα ή ιστοσελίδες που σας έκαναν να νοιώσετε άσκημα
 

Του Dr. Κίμογλου Δημήτρη από το  

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki