Sunday 12 November 2017

Πέθανε η Φώφη Μπουλούτα, η καθηγήτρια που απολύθηκε επειδή είχε το «θράσος» να κάνει παρατήρηση στον γιο Σαμαρά

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας για τον θάνατο της Φώφης Μπουλούτα

"Μια θαρραλέα, δυνατή φωνή σίγησε σήμερα. Η αγωνίστρια, αγαπημένη συνάδελφος Ευφροσύνη (Φώφη) Μπουλούτα, γνωστή για τη μάχη που έδωσε μετά την εκδικητική της απόλυση από το καθεστώς Σαμαρά στο Κολλέγιο, έφυγε από τη ζωή.

Η Φώφη ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος και εξαίρετη εκπαιδευτικός. Δίδαξε επί 21 χρόνια φυσικές επιστήμες στο Κολλέγιο Αθηνών, από όπου εκδιώχθηκε, επειδή είχε το «θράσος» να πράξει το λειτούργημά της και να κάνει παρατήρηση σε μαθητή του οποίου ο γονιός ήταν τόσο «ισχυρός», ώστε όχι μόνο να απαιτήσει να απολυθεί, αλλά να χρησιμοποιήσει την περίπτωσή της ως άλλοθι για να καταργήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και την ίδια τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

Η Φώφη δεν φοβήθηκε. Μπορεί ο αγώνας να ήταν άνισος, μπορεί το διορισμένο ΚΥΣΔΕ να επέτρεψε την απόλυσή της «ελλείψει αρκετών στοιχείων», μπορεί να επιστρατεύτηκε ένα πανίσχυρο και καλοπληρωμένο επιτελείο δικηγόρων με επικεφαλής τον Πανεπιστημιακό Γ. Λεβέντη για να τη στείλει σπίτι της και να τη φιμώσει, όμως δεν λύγισε ούτε δευτερόλεπτο. 

Έχοντας στο πλευρό της τη δικηγόρο Κάτια Λαϊνά και την Ομοσπονδία έδωσε μια δύσκολη και γενναία μάχη, κόντρα όχι σε ένα σχολείο, αλλά σε ένα ολόκληρο κατεστημένο. 
Ένα πολιτικό/επιχειρηματικό κατεστημένο που θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι είναι είλωτες, χωρίς φωνή, που πρέπει να σκύβουν το κεφάλι και να αποδέχονται τη μοίρα τους.
Η Φώφη μπορεί να απολύθηκε, το σκανδαλώδες της απόλυσής της όμως (που έκρυψαν καλά τα συστημικά ΜΜΕ για να προστατέψουν τον τότε πρωθυπουργό) έκανε το γύρο του διαδικτύου και αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του κλάδου μας. 
Ο αγώνας που ξεκίνησε στα τέλη του 2013 είχε σκοτεινές στάσεις (την ψήφιση του εκτρώματος Αρβανιτόπουλου με τις ελεύθερες απολύσεις, για να φιμωθεί η κάθε Μπουλούτα στο μέλλον), όμως δικαιώθηκε τον Αύγουστο του 2016 με την ψήφιση του Ν. 4415/2016 (Νόμου Φίλη). 
Η Φώφη ήταν εκεί, στη Βουλή και μετά στα γραφεία μας, και πανηγύρισε μαζί μας, αν και πλέον ήταν διορισμένη αναπληρώτρια στο Δημόσιο. 
Όλοι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι σε μεγάλο βαθμό η νίκη αυτή οφείλεται στον αγώνα της, έναν αγώνα που ευτυχώς δεν πήγε χαμένος.
Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την οδύνη μας. Θα αποχαιρετίσουμε την αγαπημένη μας συνάδελφο και φίλη Φώφη τη Δευτέρα στις 14:30 στο Νεκροταφείο Αμαρουσίου."

madata

«Σβήστε» το φως των gadgets από τα μάτια των παιδιών

Έχει διαπιστωθεί ότι το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη των καθημερινής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες, e-books κ.α) προκαλεί διαταραχές στο βιολογικό μας ρολόι και δημιουργεί σοβαρές διαταραχές στον μηχανισμό του ύπνου.
Για αυτό έχει συσταθεί η αποφυγή της χρήσης των διαφόρων gadgets στο κρεβάτι το βράδυ. 
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αν στους ενήλικους το φως το ηλεκτρονικών συσκευών προκαλεί πρόβλημα στον ύπνο στα παιδιά ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην έκθεση στο μπλε φως, επειδή τα μάτια τους δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία ανάπτυξης τους. 
«Το φως είναι ο πρωτογενής χρονομέτρης του εγκεφάλου. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες κόρες και οι φακοί του ματιού είναι περισσότερο διάφανοι και έτσι η ευαισθησία τους στο μπλε φως είναι μεγαλύτερη από των υπολοίπων ανθρώπων» αναφέρει η καθηγήτρια Μονίκ Λε Μπουργκές, επικεφαλής της μελέτης.

Τα ευρήματα

Μετά από διάφορες σχετικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι το μπλε φως επηρεάζει αρνητικά την ορμόνη μελατονίνη η οποία συνδέεται άμεσα με το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μελέτες για τις επιπτώσεις του μπλε φωτός των ηλεκτρονικών συσκευών στο κρεβάτι πραγματοποίησαν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Penn στις ΗΠΑ οργάνωσαν ένα πείραμα στο οποίο οι εθελοντές στην πρώτη φάση του πειράματος πριν κοιμηθούν έκαναν χρήση στο κρεβάτι διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες, e-readers κ.α. 

Στη δεύτερη φάση οι εθελοντές πριν κοιμηθούν διάβαζαν ένα βιβλίο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος των ατόμων αυτών ήταν προβληματικός, όταν προηγουμένως είχαν χρησιμοποιήσει τις ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα μεγιστοποιείται όταν κάποιος, πριν κοιμηθεί, κάνει χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών κρατούσε περισσότερη ώρα ξύπνιους τους εθελοντές από ότι όταν διάβαζαν ένα βιβλίο. Επίσης η ποιότητα του ύπνου μετά τη χρήση αυτών των συσκευών ήταν πιο κακή σε σχέση με την ποιότητα του ύπνου όταν δεν γίνεται χρήση τους. 

Η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών διαταράσσει τον μηχανισμό και τα μοτίβα του ύπνου. Προκαλείται διαταραχή σε σημαντικές φάσεις του ύπνου όπως σε αυτές που παράγουν όνειρα.
Αποτέλεσμα είναι το άτομο που έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι το βράδυ να μην κοιμάται σωστά, να μην ξεκουράζεται το σώμα και κυρίως ο εγκέφαλος του όπως πρέπει. Έτσι το επόμενο πρωί δυσκολεύεται να ξυπνήσει και νιώθει ότι δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσει τη μέρα του.

9χρονο παιδί, στα Χανιά, αντιμετωπίζει προβλήματα
με το αλκοόλ

Σύντεκνοι, τα κοπέλια δεν πρέπει ούτε να μυρίζουν τις τσικουδιές. 
Το αλκοολίκι δεν έχει να κάνει με το «αντριλίκι».
Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για τον αλκοολισμό.
Δυστυχώς όπως αποκαλύπτεται, στην Κρήτη έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ ολοένα και μικρότερες ηλικίες, με πιο χαρακτηριστικό και σοκαριστικό ταυτόχρονα παράδειγμα, ένα παιδί μόλις 9 ετών, που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα από το χρήση αλκοόλ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για καταγεγραμμένο περιστατικό από το ΚΕΘΕΑ, στο οποίο κατέφυγε ένας μαθητής τετάρτης δημοτικού και ζήτησε βοήθεια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΚΕΘΕΑ, στην Κρήτη οι θάνατοι από το αλκοόλ είναι δεκαπλάσιοι από τους θανάτους από τη χρήση ηρωίνης.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ένα ποσοστό 60%-70% των οδηγών, έχουν οδηγήσει ενώ ταυτόχρονα έχουν κάνει και χρήση αλκοόλ.

Ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων που καταγράφονται σε τροχαία δυστυχήματα, οφείλονται στην χρήση αλκοόλ από τους οδηγούς.

Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι στην Κρήτη, φαίνεται να υπάρχει μία κοινωνική αποδοχή σε ότι αφορά τη χρήση αλκοόλ με αποτέλεσμα ολοένα και μικρότερες ηλικίες να κάνουν χρήση, με την ανοχή των μεγαλύτερων.
Για το λόγο αυτό άλλωστε το ποσοστό των ατόμων που κάνουν χρήση αλκοόλ, είναι υψηλότερο στο νησί, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Αυτές ήταν κάποιες από τις επισημάνσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «ΑΛΚΟΟΛ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, από τη Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων του ΚΕΘΕΑ «ΑΡΙΑΔΝΗ», σε συνδιοργάνωση με το Δήμος Χανίων και τη ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ .

Στην ημερίδα συμμετείχαν ομιλητές από το ΚΕΘΕΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης, , τον ΟΚΑΝΑ, την Μονάδα Απεξάρτησης Αλκοολικών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, το Ε.Κ.Α.Β., την Τροχαία, την Πυροσβεστική, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

kriti24

Η Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη - Ο καινούργιος κόσμος του Χριστού είναι κοινωνία αγάπης

(Λουκ. 10, 25-37)

Ο Χριστός με την σπουδαία αυτή παραβολή διδάσκει ότι κάθε άνθρωπος που έχει την ανάγκη μας είναι ο πλησίον και δεν θα πρέπει να διστάζουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας όπου και όποτε χρειαστεί. 
Η καρδιακή σκληρότητα δεν αρμόζει σε χριστιανούς, αλλά οφείλουν να αγαπούν χωρίς ιδιοτελές μέτρο. 

Σε οποιονδήποτε άνθρωπο που καταδιώκεται, συκοφαντείται, υποφέρει ή είναι δυστυχισμένος, οφείλουμε να παρέχουμε ευσπλαχνία, προστασία, υπεράσπιση, βοήθεια. 
Ασχέτως αν είναι ή δεν είναι συγγενής, αν είναι ή δεν είναι γνωστός μας. Διότι κοινή η τύχη των ανθρώπων και το μέλλον απροσδιόριστο.  
περισσότερα εδώ 

από το Ορθόδοξο Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki