Wednesday 25 August 2021

Σημαιοφόρος προσφύγων στους Παραολυμπιακούς: «Πρότυπο ο Γιάννης, θέλω να πάρω ελληνική υπηκοότητα»

Η Αλία Ίσα, που γεννήθηκε στην Ελλάδα από Σύριους γονείς, έχει ως πρότυπο τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και ονειρεύεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν σήμερα στο Τόκιο. Πέρα από τους 44 Έλληνες αθλητές που θα λάβουν μέρος, η Αλία Ίσα, που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα από Σύριους πρόσφυγες το 2001, θα είναι η μοναδική γυναίκα εκπρόσωπος αλλά και σημαιοφόρος της ομάδας προσφύγων.

Μιλώντας στο NBC, περιέγραψε τα δύσκολα χρόνια της παιδικής της ηλικίας, το bullying στο σχολείο, αλλά και το όνειρό της να εκπροσωπήσει στο μέλλον την Ελλάδα έχοντας ως πρότυπο έναν αθλητή με παρόμοια ιστορία, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Χαίρομαι που θα εκπροσωπήσει τις γυναίκες με αναπηρία. Θέλω να περάσω το μήνυμα πως οι γυναίκες δεν πρέπει να μένουν σπίτι και όταν έχεις μια αναπηρία, δεν πρέπει να σε αποτρέπει να κάνεις οτιδήποτε. Μπορείς ακόμη και τότε να πετύχεις σπουδαία πράγματα, μέσω της σκληρής δουλειάς», τονίζει η 20χρονη που θα διαγωνιστεί στη ρίψη κορίνας.

Τα παιδιά χρόνια στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολα. «Τα παιδιά ήταν πραγματικά σκληρά μαζί μου και μου έκαναν πολύ bullying. Αν όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να με γνωρίσουν καλύτερα και να ξεπερνούσαν όσα δεν μπορώ να κάνω, θα είχα πολλούς φίλους τότε».

Πηγαίνοντας σε ειδικό σχολείο, η Ίσα είχε την ευκαιρία να στραφεί στον αθλητισμό. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία είδα πολλές αλλαγές στην αντιμετώπιση της αναπηρίας μου. Βελτιώθηκαν οι κινήσεις μου και ο συγχρονισμός μου», αναφέρει η νεαρή κοπέλα, που υποστηρίζεται από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το Ίδρυμα Agitos της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Παρότι έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχει αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα. «Είναι περίπλοκο αυτό για κάποιον που δεν έχει Έλληνες γονείς», επισημαίνει αλλά τονίζει πως «… όνειρό μου είναι να λάβω μέρος σε μια μεγάλη διοργάνωση, ίσως στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, φορώντας τα γαλανόλευκα και εκπροσωπώντας την Ελλάδα».

Ανάλογες δυσκολίες συνάντησε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. «Είναι το είδωλό μου, γιατί και εκείνος προέρχεται από πρόσφυγες γονείς. Ξεκινώντας από την Ελλάδα πέτυχε τόσα σπουδαία πράγματα. Ελπίζω κάποια μέρα κι εγώ στην αθλητική μου καριέρα να πετύχω κάτι μεγάλο», υπογραμμίζει.

Τα όνειρά της όμως δεν περιορίζονται εκεί. Θέλει να γίνει γιατρός, κάτι που ήταν και το όνειρο του πατέρα της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 16 της. Κι όπως έχει αποδείξει ήδη, τίποτα και για κανέναν δεν είναι αδύνατο, αρκεί να έχει θέληση.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παιδί και κυκλοφοριακή αγωγή - συμβουλές προς τους γονείς

Όλοι μας θέλουμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν και να επιστρέφουν από τα σχολεία τους ασφαλή. Να θυμάστε ότι οι γονείς είναι εκείνοι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί.

Γι αυτό:

  • Αναζητήστε την πιο ασφαλή διαδρομή, που πρέπει να ακολουθεί το παιδί σας, για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του.
  • Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η  πιο ακίνδυνη. Ελέγξετε πολλές φορές το δρομολόγιο για το σχολείο του παιδιού σας. Όταν καταλήξετε στην πιο κατάλληλη διαδρομή, φροντίστε να τη διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.
  • Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.
  • Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.
  • Μάθετε στο παιδί σας να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι  μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα.
  • Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
  • Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά.
  • Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα  αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν  καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.
  • Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή  πινακίδες (οδικά σήματα), ενημερώστε άμεσα τους αρμόδιους φορείς.
astynomia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Βασικά μαθήματα ζωής που μπορούν να μας δώσουν τα παιδιά

Η αλήθεια είναι ότι το σύνηθες είναι εμείς να δίνουμε συμβουλές στα παιδιά. Τους προδιαθέτουμε συνεχώς σε μία ανάγκη για επιβράβευση ή αποδοκιμασία. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι από εκείνα παίρνουμε τα καλύτερα μαθήματα. Λαμβάνουμε τις καλύτερες έμμεσες συμβουλές και επαναπροσδιορίζουμε τι πραγματικά αξίζει σ’ αυτή τη ζωή.
Ο Paulo Coelho είπε κάποτε: «Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικα τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει πώς να απαιτήσει με όλη του τη δύναμη αυτό που επιθυμεί». 
 
Δες παρακάτω 5 πράγματα που καθημερινά μας διδάσκουν τα παιδιά.
 
1. Να είσαι χαρούμενος χωρίς λόγο 
Η αλήθεια είναι ότι η παιδική αθωότητα προσφέρει στιγμές ανεμελιάς και ηρεμίας που δεν προσφέρονται στην ενηλικίωση. Φυσικά, όμως, θα μπορούσαμε να χαμογελάσουμε μια φορά χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, να μεταδώσουμε μία θετική ενέργεια και να δούμε μία μέρα χρωματιστή και όχι με μαύρο και γκρι.
 
2. Να μη φοβόμαστε τόσο 
Ένα από τα πιο ισχυρά μαθήματα που μπορούμε να μάθουμε από αυτά τα όμορφα μικρά πλάσματα είναι να είμαστε ατρόμητοι, λόγω της παιδικότητάς τους δεν φοβούνται τίποτα. Φυσικά, πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία εδώ γιατί δεν φοβούνται να βάλουν το χέρι τους στο στόμα ενός σκύλου ή σε μια θερμή εστία και δεν φοβούνται να πουν ό, τι είναι στο μυαλό τους. Γι ‘αυτό οι ενήλικες χρειάζονται να σχεδιάσουν τη γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στο να είναι θαρραλέοι και να βρίσκονται σε κίνδυνο.
 
3. Να ζούμε την κάθε στιγμή της ζωής μας 
Ποιος δεν το θέλει; Ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας κυνηγώντας την ευτυχία, ψάχνοντας για νόημα και ισορροπία. Θέλουμε να ζήσουμε πλήρως τη ζωή μας, χωρίς να γνωρίζουμε πού ακριβώς θέλουμε να πάμε και τι ακριβώς να κάνουμε για να πετύχουμε ακριβώς αυτό. Λοιπόν, αυτή είναι η ευκαιρία σου να μάθεις πώς να το κάνεις απλά παρατηρώντας ένα μικρό και αθώο παιδί σε δράση.
 
4. Να αγαπάς άνευ όρων 
Μάθε πως να δώσεις χωρίς να περιμένεις τίποτα σε αντάλλαγμα, γιατί αυτή είναι η πραγματική και άνευ όρων αγάπη, και αυτό είναι που μπορούν να μας διδάξουν τα παιδιά. Σκέψου τον ήλιο που λάμπει για μας χωρίς να περιμένουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Μας προσφέρει μόνο και όταν το κάνει, είμαστε όλοι τόσο χαρούμενοι. Αυτό το απόσπασμα από τον Χάφεζ αντικατοπτρίζει αυτή την αλήθεια τόσο όμορφα: «Ακόμη και μετά από όλα αυτά που ο ήλιος προσφέρει στη γη, ποτέ δεν λέει στη Γη: μου χρωστάς. Κοίτα πόσο λαμπερή είναι μια τέτοια αγάπη. Φωτίζει ολόκληρος ο ουρανός.»
 
5. Πώς να συγχωρείς 
Τα παιδιά … αναστατώνονται και την επόμενη στιγμή ξεχνούν. Συνειδητοποιούν και ξεχνούν τόσο εύκολα. «Η συγχώρεση είναι η απάντηση στο όνειρο του παιδιού για ένα θαύμα με το οποίο το σπασμένο είναι ολόκληρο ξανά και το λερωμένο καθαρίζεται και πάλι». ~ Dag Hammarskjold

Πηγή: frapress.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki