Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014

Οι παιδικές εμπειρίες μάς διαμορφώνουν ως ενήλικες

Οι συνήθειες που επηρεάζουν
τη συμπεριφορά στην πορεία της ζωής
    
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά μας ως ενήλικες καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εμπειρίες που είχαμε ως παιδιά.
Είτε είστε εξαιρετικά πονηροί, είτε υποφέρετε από παχυσαρκία, το πιο πιθανό είναι μερικά από τα στοιχεία που σας χαρακτηρίζουν να μπορούν να «ανιχνευθούν» στο παρελθόν σας, όταν ήσασταν ακόμη παιδιά.
Δείτε παρακάτω μερικές παιδικές εμπειρίες που διαμορφώνουν τι «είδους» ενήλικας θα γίνετε στην πορεία, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο BusinessInsider.
  1. Αν οι γονείς σας δε σας άφηναν να παίρνετε μόνοι σας αποφάσεις (τι ρούχα θα φορέσετε, με ποιους θα παίξετε ή τι θέλετε να φάτε), ίσως λειτουργείτε ως εξαρτώμενοι ως ενήλικες. Όσο μεγαλώνετε μπορεί να αρχίσετε να αναζητάτε σχέσεις, στις οποίες ο σύντροφός σας θα έχει όλο τον έλεγχο και την εξουσία.
  2. Αν είχατε στενή σχέση με τον πατέρα σας, μπορείτε να διαχειριστείτε την οικειότητα και να έχετε μια υγιή, στενή σχέση με το σύντροφό σας.
  3. Αν οι γονείς σας σάς ήλεγχαν σε υπερβολικό βαθμό, ίσως να είστε αρκετά πεισματάρηδες ως ενήλικες. Το πείσμα είναι ένας μηχανισμός άμυνας που υιοθετούν τα παιδιά για να ξεφύγουν από τον έλεγχο των γονέων τους.
  4. Αν σας επέτρεπαν να βλέπετε τηλεόραση,, όταν ήσασταν παιδί, μπορεί να έχετε καταπιεσμένες ικανότητες επικοινωνίας.
  5. Αν παρακολουθούσατε πολλές εκπομπές βίαιου περιεχομένου στην τηλεόραση, είναι πολύ πιθανό να γίνετε επιθετικοί ως ενήλικες.
  6. Αν αντιγράφετε/μιμείστε τους γονείς σας, θα γίνεται πιο ανοιχτόμυαλοι ως ενήλικες. Αν προσπαθούσατε να κάνετε πράγματα ακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών σας, ακόμη κι αν δεν έβγαζαν νόημα, αυτό σημαίνει ότι θα έχετε αναπτύξει την ικανότητα να υποθέτετε ότι οι πράξεις έχουν κάποιο «άγνωστο» σκοπό. Αυτό θα σας κάνει πιο ανοιχτούς στο να μοιράζεστε και να μεταδίδετε όσα γνωρίζετε αργότερα στη ζωή σας.
  7. Αν σας έδερναν όταν ήσασταν παιδί, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε ένας ύπουλος ενήλικας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι «έτρωγαν ξύλο» όταν ήταν παιδιά, θα αναπτύξουν απρεπή συμπεριφορά και ακόμη περισσότερο, θα αναπτύξουν την ικανότητα να κάνουν ό,τι έχουν στο μυαλό τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.
  8. Αν είχατε παιδικά τραύματα από κακοποίηση, τότε μπορεί να γίνετε παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή σας. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη σεξουαλική κακοποίηση –και άλλες τραυματικές παιδικές εμπειρίες- και τις διατροφικές διαταραχές.
  9. Αν είχατε υποστεί κακοποίηση ως παιδιά, θα επηρεαστεί η μνήμη και ο συναισθηματικός σας έλεγχος ως ενήλικες. Έρευνες νευροεπιστημόνων έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν βιώσει κακοποίηση στα παιδικά τους χρόνια έχουν κακές αναμνήσεις και λιγότερο έλεγχο επάνω στα συναισθήματά τους.
  10. Αν είχατε πέσει θύματα εκφοβισμού ως παιδιά, θα είστε λιγότερο λειτουργικοί ως ενήλικες, θα υποφέρετε από κατάθλιψη, αυξημένο άγχος κ.ά.
news.gr/ygeia

Κίνδυνος-θάνατος οι μπαταρίες - κουμπιά για τα παιδιά


Οι μικρές στρογγυλές μπαταρίες που κυκλοφορούν στην διεθνή αγορά ενέχουν μεγάλους κινδύνους, κυρίως για τα μικρά παιδιά, προειδοποιεί ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.
 
Οι μικρές στρογγυλές μπαταρίες που έχουν μέγεθος νομίσματος και γι' αυτό αποκαλούνται και μπαταρίες - κουμπιά είναι επικίνδυνες για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, να τις καταπιούν, με αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρών εγκαυμάτων, αλλά και τον θάνατο!
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), τέθηκε επικεφαλής παγκόσμιας εκστρατείας για την ενημέρωση κρατικών φορέων, επιχειρήσεων που κυκλοφορούν στην αγορά αυτές τις μπαταρίες, αλλά και γονέων ή κηδεμόνων μικρών παιδιών, προκειμένου να γνωρίζουν τους κινδύνους που καιροφυλακτούν από τις μπαταρίες - κουμπιά.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενημερώνει τους πολίτες ότι κατά τη διάρκεια των   εκδηλώσεων της Διεθνούς Εβδομάδας για την Ασφάλεια των Προϊόντων στις Βρυξέλλες (16 - 20 Ιουνίου 2014), στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνείς Οργανισμούς για την Ασφάλεια των Προϊόντων, Αρχές Εποπτείας της Αγοράς από κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Ν. Ζηλανδία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Κίνα κλπ) καθώς και εκπρόσωποι των οικονομικών φορέων και των καταναλωτών, το θέμα συζητήθηκε με κάθε λεπτομέρεια.
Η διεθνής αυτή προσπάθεια ενημέρωσης για τους κινδύνους από τις μπαταρίες - κουμπιά έχει στόχο να τεθούν προειδοποιητικές ετικέττες στην συσκευασία του προϊόντος, να αναγραφούν οδηγίες χρήσεως που θα καθοδηγούν τους καταναλωτές για την ορθή χρήση αυτού του τύπου μπαταριών.

Κίνδυνοι

- Σε περίπτωση κατάποσης, οι μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές, μόνιμες βλάβες ή θάνατο.

- Μπαταρίες σε μέγεθος κέρματος μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό των μικρών παιδιών, όπου το σάλιο ενεργοποιεί αμέσως ένα ηλεκτρικό ρεύμα, προκαλώντας μια χημική αντίδραση και μπορεί να συμβούν μέσα σε μόλις δύο ώρες ακόμη και θανατηφόρα χημικά εγκαύματα.

- Η σοβαρότητα του εγκαύματος μπορεί να συνεχίσει να επιδεινώνεται ακόμη και μετά την αφαίρεση της μπαταρίας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σίτιση και αναπνοή μέσω σωλήνα και πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

 Χρήσιμα μέτρα ασφάλειας για τους γονείς και κηδεμόνες των μικρών παιδιών

- Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν ή να έρχονται σε επαφή με τις μπαταρίες- κουμπιά.

- Δώστε προσοχή στις προειδοποιήσεις και τις ετικέτες που περιγράφουν τους κινδύνους από μπαταρίες- κουμπιά σε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης.

- Ελέγξτε εάν οι συσκευές ή τα προϊόντα με μπαταρίες- κουμπιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγεται η εύκολη πρόσβαση στο διαμέρισμα της μπαταρίας.

- Κρατήστε τα τηλεχειριστήρια, τα βοηθήματα και άλλα ηλεκτρονικά μακριά από τα παιδιά, αν τα διαμερίσματα της μπαταρίας δεν έχουν μια βίδα για να εξασφαλίσει τη μη προσβασιμότητα στη μπαταρία. Χρησιμοποιήστε ταινία για να βοηθήσει ώστε το διαμέρισμα της μπαταρίας παραμένει κλειστό.

- Ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές σας προκειμένου να βεβαιώνεστε ότι τα διαμερίσματα της μπαταρίας είναι ασφαλώς κλεισμένα.

- Απορρίψτε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες αμέσως. Ακόμη και οι ληγμένες μπαταρίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά.

- Πάντα να ελέγχετε τα φάρμακα πριν από την κατάποση τους. Ενήλικες έχουν καταπιεί μπαταρίες- κουμπιά γιατί από λάθος τις θεώρησαν ως χάπια ή δισκία.

- Αν υποψιάζεστε ότι ένα παιδί έχει καταπιεί μια μπαταρία- κουμπί, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια (πηγαίνετε αμέσως το παιδί σε νοσοκομείο). Μην αφήνετε το παιδί να φάει ή να πιει και μην προκαλείτε εμετό.

- Ενημερώστε τους γνωστούς σας σχετικά με τον κίνδυνο που συνδέεται με τις μπαταρίες- κουμπιά και πώς θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή, μακριά από αυτό τον κίνδυνο, ο οποίος ακόμη σε μεγάλο βαθμό υποτιμάται από πολλούς.

Πηγή: www.protothema.gr
Γράφτηκε από την 
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/ellada-kosmos/item/40167-oosa-kindynos-thanatos-oi-bataries-koumpia-gia-ta-paidia