Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

Καληνύχτα χαμομηλάκια :)

Την πιο γλυκιά μας καληνύχτα!!


Ιερώνυμος: Τα "τυχερά" και τα όσια

Εξάψαλμος Ιερώνυμου για τα "τυχερά"

Έκοψε από την ιερατική σύναξη όσους προϊσταμένους ενοριών δεν υπέβαλαν έκθεση που τους είχε ζητηθεί για τις δράσεις και τους στόχους τους

«Εξάψαλμος» Ιερώνυμου χθες σε όσους προϊσταμένους ναών της αρχιερατικής του περιφέρειας δεν ανταποκρίθηκαν σε ερώτημα που τους είχε τεθεί από το καλοκαίρι, σχετικά με τα προβλήματα και τους στόχους της ενορίας.

Εξάψαλμος Ιερώνυμου για τα  τυχερά
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος όχι μόνο δεν κάλεσε σε χθεσινή ιερατική σύναξη όσους προϊσταμένους ενοριών δεν απάντησαν σχετικά με το ποια θέματα αντιμετωπίζει η εκκλησία στη οποία υπηρετούν, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε και την παραίτησή τους από τη θέση του προϊσταμένου.
Την ίδια στιγμή, στη σύναξη στον ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας φέρεται πως χαρακτήρισε «ντροπή» την απαίτηση των κληρικών για «τυχερά» και ταυτόχρονα ζήτησε από τους ρασοφόρους της αρχιερατικής του περιφέρειας να μην πολιτικολογούν δημοσίως.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι κληρικοί προϊστάμενοι ναών της Αρχιεπισκοπής είναι περίπου 150 και περίπου το 30% δεν συνέταξε την έκθεση σχετικά με το ποιες είναι οι δράσεις, το έργο, το όραμα, αλλά και τα προβλήματα κάθε ενορίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ιερώνυμου.
Οι κληρικοί που παρευρέθησαν στη χθεσινή συνάντηση ήταν περίπου 100 και άκουσαν διά στόματος Αρχιεπισκόπου τη φράση «η απαίτηση των τυχερών είναι ντροπή. Αν θέλει κάποιος πιστός να δώσει κάτι σαν χάρισμα, μπορεί, όμως δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει».

Προτροπή
Ιδιαίτερη αξία λόγω της συγκυρίας των εκλογών αποκτά και η προτροπή του κ. Ιερώνυμου προς τους παριστάμενους να κρατούν τις πολιτικές απόψεις για τον εαυτό τους. «Τέτοιες απόψεις δεν έχουν θέση στην Εκκλησία», φέρεται να είπε.
Η χρηστή διαχείριση των οικονομικών κάθε ενορίας ήταν ένα ακόμη θέμα που ετέθη κατά τη χθεσινή σύναξη.
Ο Προκαθήμενος σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι ο οβολός των πιστών είναι ιερός και ότι δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια κληρικού που θα εκθέτει την Εκκλησία.
Με αφορμή δε εισήγηση κληρικού από τον Αγιο Ευθύμιο Κυψέλης σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας και του κλήρου, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην ανάγκη να διευρυνθεί το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.
Επίσης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι ενορίες που έχουν ευρεία κοινωνική δράση για τη στήριξη περισσότερων ευπαθών κοινωνικά ομάδων.
Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μίλησε για την κατάρτιση των κληρικών, την οποία θα αναλάβει το νεοσυσταθέν «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης» της Αρχιεπισκοπής.
Τέλος, ανακοίνωσε και μία καινοτομία, η οποία αφορά τη συμμετοχή κληρικών σε ομάδες εργασίας της ιεραρχίας, εφόσον τα θέματα με τα οποία ασχολείται η ομάδα εργασίας αφορούν τον εφημεριακό κλήρο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ "Έθνος 24/9"
vonatsou@pegasus.gr

Στ' Απεράθου, τα παιδιά γράφουν για τον πόλεμο

"Στον πόλεμο οι άνθρωποι δεν μπορούν να κοιμηθούν γιατί φοβούνται ότι δεν θα ξυπνήσουν ποτέ" γράφει στην έκθεσή του ένας μαθητής τ' Απεράθου, ενώ συμμαθητής του τονίζει "όταν υπάρχει πόλεμος, σβήνει το φως, πεθαίνει κάθε όμορφο συναίσθημα και παύει να υπάρχει ελπίδα".

Μια-δυο φράσεις ήταν αρκετές προκειμένου οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου και της Γ' Λυκείου  τ' Απεράθου ν' αποτυπώσουν σε όλο της το μεγαλείο τη φρίκη του πολέμου και τις συνέπειές του στην ανθρωπότητα. 
Την αφορμή τους την έδωσε ο διαγωνισμός έκθεσης που οργάνωσε με αυτό το θέμα ο Απεραθίτικος Σύλλογος Νάξου. 
Το Σάββατο στις 8 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο τ' Απεράθου, θα γίνει η βράβευση των εκθέσεων σε μια εκδήλωση με ποίηση και μουσικές και ομιλίες και όμορφα δώρα για τους μαθητές. Οι δύο καλύτερες εκθέσεις, μία από κάθε τάξη, που θα βραβευτούν θα διαβαστούν στο κοινό, ενώ οι δημιουργοί τους μαθητές θα πάρουν ως έπαθλο έναν φορητό υπολογιστή έκαστος.
Σε όλους όμως τους διαγωνιζόμενους θα απονεμηθούν έπαινοι και θα δωρηθούν λογοτεχνικά βιβλία. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν επίσης απαγγελίες των ποιημάτων "Ειρήνη" του Γιάννη Ρίτσου και "Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος" του Τάσου Λειβαδίτη, ενώ θα μιλήσει ο Στρατηγός ε.α. και αντιστασιακός Μιχάλης Βαρδάνης. Τη μουσική νότα στη βραδιά θα προσθέσουν ο "Καλυμιός" κατά κόσμον Γιώργος Πρωτονοτάριος με το βιολί του και τα παιδιά της χορωδίας του Συλλόγου με σκοπούς της απελευθέρωσης, το δημοφιλές "Χραμάκι Απεραθίτικο", σκοπούς των κληρωτών και κοτσάκια της Κατοχής.
"Επιδίωξή μας είναι να συμβάλλουμε στη διεύρυνση των συνειδήσεων των παιδιών μας, στην ανάπτυξη της συλλογικής τους ευθύνης, ώστε να προβληματίζονται για οικουμενικές αξίες ως ενεργοί πολίτες, της ιδιαίτερης αλλά και της ευρύτερης πατρίδας μας" λέει χαρακτηριστικά ο Μανόλης Χατζηπέτρος, ειδικός γραμματέας του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου. 
Θεσμός πλέον ο διαγωνισμός οργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος και πλαισιώνεται από επιτροπή που αποτελείται από φιλόλογο, πανεπιστημιακό και σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Έτσι οι μαθητές που φέτος αποτύπωσαν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους για τον πόλεμο, πέρσι είχαν πράξει το ίδιο για τη μετανάστευση. Το θέμα για τον επόμενο διαγωνισμό ακόμα δεν έχει επιλεγεί.
Όμως εκεί στ' Απεράθου, ξέρουν τον τρόπο να σκαλίζουν μεγάλα ζητήματα και να κρατούν σε εγρήγορση τις ευαισθησίες τους και κυρίως τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες των παιδιών τους.
Π.Κρ.

Δεν του αρέσει το σχολείο; Υπάρχουν τρόποι να το πείσετε

Το 5% αγοριών και κοριτσιών έχουν έντονη άρνηση να πάνε στο σχολείο, ενώ περίπου 45% δυσκολεύονται τις πρώτες ημέρες. 
Οι «δύσκολες» ηλικίες είναι 5, 6, 10 και 11 ετών. 
Οι δυσκολίες των παιδιών τις πρώτες ημέρες του σχολείου προκαλούν άγχος και στενοχώρια εξίσου σε παιδιά και γονείς! Τα παιδιά έχουν το άγχος του αγνώστου, ενώ οι γονείς στενοχωριούνται γιατί κυρίως ενδιαφέρονται να προστατεύουν τα παιδιά τους και να τα κάνουν να αισθάνονται καλά.
Οι λόγοι που συνήθως δεν θέλει το παιδί να πάει σχολείο είναι διότι φοβάται το «άγνωστο», μόλις γύρισε από διακοπές και η μετάβαση είναι δύσκολη, είχε δυσκολευτεί την προηγούμενη χρονιά στον σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, ζηλεύει το μικρότερο αδελφάκι που θα μείνει σπίτι, υπάρχουν στρεσογόνοι παράγοντες στην οικογένεια και δεν έχει φίλους.
.
Δοκιμάστε να... 
*  Μη δείξετε στο παιδί ότι ανησυχείτε. Ακούσετε προσεκτικά τι έχει να σας πει.
* Αντιληφθείτε τι είναι κατά βάθος αυτό που του προκαλεί άγχος.
* Μην το κοροϊδέψετε και μην πείτε, «δεν είναι τίποτα».
* Πείτε ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει, θυμηθείτε σχετικό παράδειγμα από τα παιδικά σας χρόνια (με τη λύση του!).
* Καταπολεμήσετε τον φόβο του αγνώστου δίνοντας στο παιδί μια ρεαλιστική εικόνα των πραγμάτων.
* Τονίσετε ότι στο σχολείο θα γνωρίσει φίλους, θα μάθει καινούργια πράγματα.
* Για τα πιο μικρά παιδιά, τονίστε ότι στο σπίτι τα πράγματα θα είναι βαρετά, σε αντίθεση με τις χαρές του σχολείου.
* Δείξετε συνέπεια σε ό,τι πείτε. Αν πείτε, «θα περάσουμε από το σχολείο και θα πούμε μια καλημέρα», αυτό πρέπει να κάνετε, όχι να ξεγελάσετε το παιδί να μείνει.
* Μην παρατείνετε τον αποχωρισμό: «Φιλί- θα σε πάρω το μεσημέρι- αντίο», φύγατε!
 .
Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, εντεταλμένη διδασκαλίας 
στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Δημοσίευση: 13-9-2008

Μάνα, οι δυο αδερφές της και η μάνα της, κατηγορούνται ότι σκότωσαν το κοριτσάκι της, επειδή έπασχε από σύνδρομο Down!

«Πρόκειται για γυναίκες-κλώνους του Σατανά! Σκοτώσανε το παιδί μου και πρέπει να πληρώσουνε!» Αυτά είναι τα λόγια ενός 55χρονου δικαστικού επιμελητή για την πρώην σύζυγό του, δικηγόρο Πειραιώς, τις δύο αδερφές της (οδοντίατρος και κοινωνιολόγος) και τη μητέρα τους, οι οποίες αύριο θα βρεθούν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θηβών, καθώς κατηγορούνται ότι σκότωσαν το ηλικίας 8,5 μηνών κοριτσάκι που είχε αποκτήσει το ζευγάρι, επειδή έπασχε από σύνδρομο Down!
Μετά τη μήνυση που υπέβαλε εις βάρος των τεσσάρων γυναικών ο πατέρας του άτυχου παιδιού, την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών και την έκδοση τριών παραπεμπτικών βουλευμάτων (του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, Εφετών και Αρείου Πάγου) οι τέσσερις γυναίκες θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Η 51χρονη μητέρα αντιμετωπίζειτην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, η μία εκ των αδερφών της άμεσης συνέργειας σε ανθρωποκτονία και οι άλλες δύο γυναίκες της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία, όλες ευρισκόμενες σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα. 
Πρόκειται για ένα βαρύ κατηγορητήριο και μια συγκλονιστική ιστορία που αν τελικά κριθεί βάσιμη από τους λειτουργούς της Θέμιδος, θα είναι μια σύγχρονη τραγωδία που δεν θα έχει γραφτεί από τον τραγικό ποιητή Ευριπίδη, αλλά από μια «συμμορία τεσσάρων σατανικών γυναικών», όπως τις αποκαλεί χαρακτηριστικά ο πατέρας του παιδιού μιλώντας στην «Espresso» (για ευνόητους λόγους επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του).
Σύμφωνα με τον μηνυτή, στις 20 Νοεμβρίου του 1995, ημέρα θανάτου του παιδιού κι ενώ εκείνος βρισκόταν στην εργασία του, δέχτηκε τηλεφώνημα από τη σύζυγό του, η οποία του είπε «όλα τελείωσαν». Οταν τη ρώτησε τι ακριβώς εννοούσε, εκείνη του απάντησε ότι μαζί με τη μητέρα της και τις αδερφές της έκαναν στο παιδί «ευθανασία».
«Το 1995 η πρώην σύζυγός μου, ως μια άλλη Μήδεια, έπνιξε την κόρη μουμε μαξιλάρι, με τη βοήθεια της μιας αδερφής της, ενώ παρούσες στον τόπο του εγκλήματος, στο σπίτι μας στο Καλαμάκι, ήταν και οι άλλες δύο κατηγορούμενες, δηλαδή η μητέρα τους και η άλλη αδερφή τους.
Τα γνώριζα όλα εξαρχής, αλλά επί δέκα σχεδόν χρόνια σιωπούσα και έμενα με τη δολοφόνο της κόρης μου στο ίδιο σπίτι, προς χάριν των άλλων δύο παιδιώνμου. Εχω δύο κόρες ηλικίας 18 και 14 ετών που λατρεύω και δεν μπορώ να τις δω, επειδή περιέργως η σύζυγός μου έχει κερδίσει την επιμέλεια, αν και πρώτα την είχα εγώ, αλλά και επειδή ασκούν μεγάλη επιρροή σταπαιδιά μου, με αποτέλεσμα να μη θέλουν να με δουν. Και αυτό το πετυχαίνουν χορηγώντας τους ακόμη και ψυχοφάρμακα! Βιώνω έναν Γολγοθά και φοβάμαι και για τα άλλα δύο παιδιά μου, με τα οποία έχω να μιλήσω εδώ και τρία χρόνια».
Πρόκειται για το ξέσπασμα του ίδιου του πατέρα στην «Espresso» λίγο πριν από την έναρξη της δίκης. Αντίθετα, σε επικοινωνία που είχαμε με την πλευρά των κατηγορουμένων, οι οποίες -βάσει της δικογραφίας- υποστηρίζουν ότι το παιδί βρέθηκε νεκρό από τη μητέρα στην κούνια του και ότι οι κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι ψευδείς και κατασκευασμένες από τον πατέρα του παιδιού, επειδή δεν μπόρεσε να δεχτεί το διαζύγιο που του ζήτησε η δικηγόρος, δεν λάβαμε ουδεμία απάντηση.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας πάντως προκύπτουν εύλογα ερωτήματα. Οπως, για παράδειγμα, για ποιο λόγο η μητέρα δεν κάλεσε αμέσως γιατρό ή ασθενοφόρο, όταν αντίκρισε αναίσθητο -όπως υποστηρίζει- το παιδί της;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στη συγκάλυψη της υπόθεσης ενεπλάκησαν και δύο υπεύθυνοι γραφείων κηδειών, ένας γιατρός και δύο αστυνομικοί (ο ένας εκ των οποίων μάλιστα εργαζόταν και στο γραφείο κηδειών(!)), αδικήματα όμως που έχουν παραγραφεί.

πηγή: messapia 

Παιδικές χαρές για... κλάμματα
Παιδικές λύπες ...Αττική
Λειτουργούν με σπασμένα όργανα, χωρίς φωτισμό, φύλαξη και συντήρηση. 
777 τραυματισμοί παιδιών έχουν σημειωθεί μέσα σε έναν χρόνο.
Παιδικές χαρές - παγίδες για τα παιδιά λειτουργούν σε πολλούς δήμους της Αττικής. Η εικόνα που παρουσιάζουν είναι τραγική, καθώς οι περισσότερες λειτουργούν με σπασμένα όργανα, σκουριασμένα, που δεν πληρούν ούτε καν τους βασικούς κανόνες ασφάλειας, χωρίς φωτισμό, φύλαξη και συντήρηση.
Δ.Δ. Κολλυρίου του Δήμου Πύργου
Οι εικόνες που δημοσιεύονται είναι από την παιδική χαρά που δεν είναι ούτε παιδική ούτε χαρά.
Από τις φωτογραφίες προκύπτει ότι η συγκεκριμένη «παιδική χαρά» (που σίγουρα δεν είναι η μόνη) είναι σε άθλια κατάσταση, επικίνδυνη για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών που θα τολμήσουν να την πλησιάσουν αλλά το κυριότερο η κατάστασή της αναδεικνύει τον τρόπο που αντιμετωπίζει το σύστημα τα παιδιά μας. Τα αγνοεί και τα προσβάλει.

Κομοτινή
Στα... χαρτιά φαίνεται ότι καθαρίζουν τις παιδικές τους χαρές, εκεί στην ακριτική Κομοτηνή, οι προύχοντες της πόλης.
Το "τεράστιο" ενδιαφέρον τους εξαντλείται στις μεγαλοστομίες και στα λόγια τα παχιά.
 Καρπενήσι


Η κατάσταση στις παιδικές χαρές στον δήμο Καρπενησίου, όπως αυτή έχει καταγραφεί τα τελευταία 5 χρόνια, είναι απαράδεκτη. Ούτε ένα ευρώ - πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- δεν έχει δαπανηθεί στις παιδικές χαρές στο Καρπενήσι. Στους περισσότερους περιφερειακούς δήμους, οι παιδικές χαρές βρίσκονται σε ακόμη χειρότερα χάλια.
Μενίδι…
Τραγικό ατύχημα σε παιδική χαρά 

Κύριοι,
με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβει χθες στην γειτονιά μου, πήρα το θάρρος να σας γράψω και παρακαλώ πολύ άν η οργάνωση σας δεν είναι η κατάλληλη να παραπέμψετε αυτό το mail σε κάποιον που μπορεί να λάβει δράση.
Ένα μικρό αγόρι,ο Ηλίας,7 ετών παίζοντας με συνομήλικους του στην παιδική χαρά (ο Θεός να την κάνει) της γειτονιάς μας έπεσε από την τσουλήθρα,ύψους 3-3,50m,και χτύπησε θανάσιμα!Αυτή την στιγμή χαροπαλεύει στο παίδων Αγία Σοφία και οι γιατροί τον θεωρούν κλινικά νεκρό μιας και έχει πολλαπλά χτυπήματα στο κρανίο!

περισσότερα 
Κατάκολο
Εκτός από την ανευθυνότητα των υπευθύνων να απομακρύνουν τα επικίνδυνα υλικά σε μια έτσι κι αλλιώς επικίνδυνη (χωρίς ειδικό τάπητα) παιδική χαρά μας καταγγέλει και την κερδοσκοπία του Λούνα Παρκ που χρεώνει 2 ευρώ το παιδί τις ξυλινες βαρκούλες και δεν δίνει απόδειξη."Μου έδωσαν απόδειξη αφού προηγουμένως τη ζήτησα επίμονα και μου είπαν πως με κάτι τέτοιους σαν εμένα που ζητάνε απόδειξη δεν πάει η Ελλάδα μπροστά."
περισσότερα 
Χανιά
 Κομμένα σίδερα, επικίνδυνα για το αθώο παιχνίδι, προεξέχουσες βίδες, κολώνες γεμάτες σκουριά, προεξέχοντες κορμοί δέντρων, τόσο ώστε να σκοντάψει ένα παιδί και να τραυματιστεί είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότερες παιδικές χαρές της πόλης. Ζητήσαμε τη γνώμη των γονέων για την κατάσταση των παιδικών χαρών της πόλης μας. Πατέρας: «Δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Χρειάζονται πιο τακτική συντήρηση. Σχεδόν όλες οι κούνιες είναι σκουριασμένες. Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους χωρίς να είναι στη χειρότερη δυνατή κατάσταση. Απλώς χρειάζονται περισσότερη φροντίδα».
περισσότερα 
 Νέα Λάμψακος
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ
ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ;
ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ;
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΠΩΣ
ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΑΤΕ
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ
ΝΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ!!
περισσότερα


Ο θλιβερός κατάλογος τελειωμό δεν εχει ...

Kenny G - Innocence ...
Αθωώτητα


Ξεκινήστε όμορφα τη μέρα σας ...

 

Μην αφήνετε το μωρό να κλαίει όλη τη νύχτα

Η μέθοδος «θα κλάψει μέχρι να κοιμηθεί» 
είναι ιδιαίτερα σκληρή 


Πώς να κάνετε το μωρό σας να κοιμηθεί όταν η μέθοδος «αφήστε το να κλάψει», η μοναδική που γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς, είναι τόσο ανελέητη; Κι όμως, υπάρχουν λιγότερο σκληροί τρόποι, όπως βεβαιώνει μια εξαντλημένη μητέρα ενός μωρού 15 μηνών.

Όταν έρχεται η ώρα του ύπνου για πολλούς νέους γονείς αρχίζει η ώρα του μαρτυρίου. Και σίγουρα για μένα. Ο γιος μου Λούις δεν κοιμάται πολύ κι επομένως δεν κοιμάμαι κι εγώ. Κι επειδή δεν καταφέρνω να τον κάνω να κοιμηθεί, γεμίζω ενοχές, γεγονός που με κάνει να αισθάνομαι ακόμη πιο κουρασμένη. Υπερβολικά κουρασμένη. Κι αυτό τις καλές μέρες. Έτσι εξηγούνται τουλάχιστον οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μου και αυτή η συνεχής αίσθηση της αϋπνίας που προκαλεί ναυτία. Αυτό που δεν εξηγείται είναι γιατί δεν αφήνω το μωρό μου να πλαντάξει στο κλάμα μέχρι να παραδοθεί εξαντλημένο στην αγκαλιά του Μορφέα. Αλλά δεν είχα υπογράψει τίποτε τέτοιο στο συμβόλαιο της μητρότητας. Και θα είχα δοκιμάσει κάποια άλλη μέθοδο αν το 99% της βιβλιογραφίας στο θέμα αυτό δεν απετελείτο από παραλλαγές της ίδιας μεθόδου.

Φαύλος κύκλος
Πραγματικά αναρωτιέμαι: ο μοναδικός τρόπος για να κοιμηθεί το μωρό σου είναι να το αφήσεις να κλαίει; Κανένας δεν ανησυχεί από το πιθανό κακό που θα μπορούσε να του προκαλέσει; Και όλοι οι γονείς πέφτουν θύματα ενός φαύλου κύκλου στον οποίο είτε δεν κοιμούνται οι ίδιοι είτε στέλνουν τα παιδιά τους στο διάολο με εισιτήριο χωρίς επιστροφή; Αυτό που χρειάζομαι είναι ένας «τρίτος δρόμος», μια μέση οδός ανάμεσα στο σόλο κλάμα του και τη δική μου αϋπνία. Μέχρι στιγμής, έχω περάσει αμέτρητες ώρες να κάθομαι από πάνω του ή δίπλα στο κρεβάτι του για να αποκοιμιέται κι έπειτα να κοιμάμαι κι εγώ για λίγο, πριν ξυπνήσει κι αρχίσουμε από την αρχή. Μέχρι που τον παίρνω στο δικό μου κρεβάτι όπου περνάω άλλες αμέτρητες ώρες με αυτόν να στριφογυρίζει κι εμένα να μισοκοιμάμαι.

Η έρευνά μου για μια εναλλακτική λύση με οδήγησε στη Μίριαμ Στόπαρντ, βασίλισσα της σταυροφορίας κατά της μεθόδου «αφήστε το να κλάψει». Η Στόπαρντ πιστεύει ότι η μέθοδος αυτή όχι μόνο παραβιάζει οποιοδήποτε φυσικό ένστικτο της μητρότητας, αλλά επιπλέον κάνει το μωρό να απελευθερώνει υψηλά επίπεδα από ορμόνες του στρες, γεγονός που δεν ωφελεί στην ανάπτυξη ενός υγιούς εγκεφάλου. Καλές οι ενστάσεις, αλλά από προτάσεις μηδέν. Υπέροχα...

Τρίψτε τις πατούσες του από τα δάχτυλα μέχρι τη φτέρνα
ΗΡΘΑ ΣΕ επαφή με την Τζόρτζι Μπέιτμαν, η οποία έχει ένα κατάστημα που λέγεται «Νταντάδες της νύχτας».  

Πρέπει να ξέρει τι να κάνει.  
Η συζήτησή μας αρχίζει καλά: με διαβεβαιώνει ότι η μισητή μου μέθοδος δεν έχει κανένα νόημα. Ωραία. Μου ξεφουρνίζει το μάντρα «μπάνιο, μασάζ, τροφή», υπογραμμίζοντας τη σημασία τού να κάνεις τα πάντα την ίδια ώρα για να «ρυθμιστεί το εσωτερικό ρολόι του παιδιού».

Ψιθυριστά
Όταν το παιδί μου διαμαρτύρεται επειδή το βάζω στο κρεβάτι, πρέπει να του μιλήσω ψιθυριστά «έτσι ώστε να σταματήσει να κλαίει για να με ακούσει». Έπειτα ας δοκιμάσω τη ρεφλεξολογία: «Αν τρίψετε τις πατούσες του από τα δάχτυλα μέχρι τη φτέρνα, θα λάβει το σήμα μιας ζεστής αγκαλιάς». Όλα αυτά ακούγονται αρκετά σωστά, μέχρι που με προειδοποιεί:  

«Χρειάζεται χρόνος και υπομονή».  
Η Ντέμπορα Τζάκσον, συγγραφέας του βιβλίου «Όταν κλαίει το μωρό σας», προσφέρει μια διαλεκτική μέθοδο: «Πείτε του, θα μείνω μαζί σου αλλά μόνο εάν κλείσεις τα μάτια σου και βάλεις το κεφάλι σου στο μαξιλάρι.  
Όχι εάν σηκωθείς. Έπειτα τραγουδάς ένα νανούρισμα για να μη χαθεί η ηχητική επαφή, ενώ πλησιάζεις σιγά σιγά στην πόρτα». Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο βρήκα τον «τρίτο δρόμο» μου: υποθέτω ότι μπορώ να τον αποκαλέσω «κίνημα αργού ύπνου», όπως το κίνημα για το φαγητό. Όπως λέει η Ντέμπορα Τζάκσον: «Οι γονείς έχετε δυο επιλογές: να αγνοήσετε το μωρό ή να μην αγνοήσετε το μωρό». Ξέρω ποια επιλογή με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα με τον εαυτό μου.
 
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί


ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ στο μωρό ένα μαλακό αντικείμενο που του αρέσει αντί για το στήθος σας ή το μπιμπερό του  

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕτη ρεφλεξολογία τρίβοντας τα ποδαράκια του από τα δάχτυλα έως τις φτέρνες για να αισθανθεί την αγκαλιά σας
ΧΑΪΔΕΨΤΕτην πλάτη του κατά τη φορά του ρολογιού  

ΜΙΛΗΣΤΕ του ψιθυριστά όταν κλαίει. Έτσι, θα σταματήσει το κλάμα για να σας ακούσει
ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ τις ώρες που συνήθως ξυπνάει και αν το ενοχλεί κάτι (θόρυβος, μυρωδιά, η θέση που κοιμάται)
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ένα φωτάκι νυκτός
ΠΙΣΤΕΨΤΕ ότι μια μέρα θα τα καταφέρετε. Κι ότι το μωρό σας θα ωφεληθεί τελικά από την υπομονή σας. 

TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Της Susie Μesure 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009