Monday 18 September 2017

«Ευτυχισμένος γονέας - Ευτυχισμένο παιδί»

Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο
Συνεχίζονται οι εγγραφές για τον Α΄ Κύκλο Μαθημάτων του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, της διδακτικής περιόδου 2017-18, με θέμα: «Ευτυχισμένος γονέας - Ευτυχισμένο παιδί», σε Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο

Σκοπός προγράμματος, εγγραφές
Σκοπός του προγράμματος είναι - με την συμβολή της επιστημονικής γνώσης- οι συμμετέχοντες γονείς να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες του θετικού γονέα, ώστε να γίνουν πρωτίστως οι ίδιοι πιο ευτυχισμένοι, και να εμπνεύσουν τα παιδιά τους με ένα θετικό πρότυπο ζωής, που θα τα οδηγήσει στο να δημιουργήσουν με αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και υπευθυνότητα την δική τους ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή.
Δικαίωμα εγγραφής έχει οποιοσδήποτε χωρίς κανένα ηλικιακό ή μορφωτικό περιορισμό, απλά και μόνο καταβάλλοντας την σχετική και εφάπαξ συνδρομή εγγραφής. 
Ειδική έκπτωση συνδρομής για Ομάδες 5 ατόμων και άνω, Ανέργους, Πολύτεκνους/Τρίτεκνους/Μονογονεϊκές οικογένειες, Φοιτητές, ΑμΕΑ, Άτομα άνω των 65 ετών. 

Οι εγγραφές γίνονται αυστηρά με σειρά προτεραιότητας και πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας: www.alp.gr Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι συμμετέχοντες και έχοντες τηρήσει τον ειδικό κανονισμό παρακολούθησης, λαμβάνουν σχετική βεβαίωση.

Χανιά
Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 και θα ολοκληρωθούν σε 10 εβδομαδιαίες διαλέξεις, κάθε Δευτέρα, ώρες 17:30 έως 20:00, στην Αίθουσα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Ελ. Βενιζέλου 28-32.

Στον παραπάνω κύκλο μαθημάτων, που θα ολοκληρωθεί σε 10 διαλέξεις, τα σχετικά θέματα θα αναλύσουν ειδικοί παιδαγωγοί, σύμβουλοι οικογένειας, ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι. κ.α. 

Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Παναγιώτης Κορδούτης, Πρόεδρος Τμ. Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας διαπροσωπικών σχέσεων, Ζήσης Παπαθανασίου, Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας Α.Π.Θ, Μηλιωρίτσα Σοφιάνα,Ψυχολόγος, Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Ψυχολόγος, Γεωργία Κιζιρίδου, Εξελικτική Σχολική Ψυχολόγος MSc Α.Π.Θ., Δήμητρα Βαΐτσου, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ευγενία Δουβαρά, Ψυχολόγος, Μαρία Λασιθιωτάκη Ψυχολόγος κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες: 
τηλ: 2821501060-6932447016 (Καθημερινά 10:00-15:00) 
email: info@alp.gr. 

Ηράκλειο
Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 και θα ολοκληρωθούν σε 10 εβδομαδιαίες διαλέξεις, κάθε Δευτέρα, ώρες 17:30 έως 20:00, στην Αίθουσα της Παγκρήτειας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Ικάρου 5.

Στον παραπάνω κύκλο μαθημάτων, που θα ολοκληρωθεί σε 10 διαλέξεις, τα σχετικά θέματα θα αναλύσουν ειδικοί παιδαγωγοί, σύμβουλοι οικογένειας, ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι. κ.α. 
Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Παναγιώτης Κορδούτης, Πρόεδρος Τμ. Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας διαπροσωπικών σχέσεων, Δήμητρα Βαΐτσου, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ευγενία Δουβαρά, Ψυχολόγος, Μαρία Λασιθιωτάκη Ψυχολόγος, Ακαλέστου Λαμπρινή-Θεοδώρα, Ψυχολόγος, Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Ψυχολόγος, Ζήσης Παπαθανασίου, Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας Α.Π.Θ., Μηλιωρίτσα Σοφιάνα,Ψυχολόγος.

Κατά την διάρκεια αλλά και μετά την λήξη των μαθημάτων οι σπουδαστές θα έχουν πρόσβαση σε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.
Περισσότερες πληροφορίες: www.alp.gr 
τηλ: 2821501060-6932447016 
(Καθημερινά 10:00-15:00) 
email: info@alp.gr. 

Ρέθυμνο
Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017 και θα ολοκληρωθούν σε 10 εβδομαδιαίες διαλέξεις, κάθε Δευτέρα, ώρες 17:30 έως 20:00, στο «Σπίτι του Πολιτισμού», Πλατεία Μικρασιατών.

Τα θέματα του παραπάνω κύκλου 
θα αναπτύξουν εκλεκτοί εισηγητές.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι: Γιώργος Κοντογιώργης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Τσεμπερλίδου Κατερίνα, Συγγραφέας, blogger, Inspirational Speaker, Νίκος Αυγελής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ., Νάνσυ Μαλιέρου, Συγγραφέας, Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος, Συγγραφέας, κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες: www.alp.gr 
τηλ: 2821501060-6932447016 
(Καθημερινά 10:00-15:00) email: info@alp.gr.

Φτάνει πια!

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Θέλω πολλές φορές να φωνάξω σε πολλούς γονείς «φτάνει πια!» -και θα ήθελα, πραγματικά, να βρω τη δύναμη να το κάνω αυτό κάποια στιγμή.
Ομολογώ ότι πολλές συμπεριφορές γονιών με βγάζουν εκτός εαυτού και ειλικρινά χωρίς να θέλω να κατακρίνω τους άλλους με κακεντρέχεια ή για να φανώ – ούσα ένα άτομο με πολλά ελαττώματα - αρχίζω να βλέπω και να αποφεύγω και εγώ συμπεριφορές ανθρώπων που πληγώνουν ψυχές και άθελα τους αλλά και εν γνώσει τους, ειδικά όταν η ψυχή εκείνη είναι ένα κομμάτι δικό τους, από τα σπλάχνα τους.

Φτάνει πια με τους γονείς εκείνους που «θυσιάζονται» ή κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους. 

Φράσεις που δημιουργούν όχι μόνο ενοχικά σύνδρομα σε πολλά παιδιά, αλλά χρησιμοποιούνται και ως μέσο συναισθηματικού εκβιασμού από τους γονείς προκειμένου το παιδί να σπουδάσει αυτό που θέλουν εκείνοι ή να θεωρήσει δικές του αποφάσεις για τη ζωή που πήραν για λογαριασμό του εκείνοι.

Φτάνει πια με αυτές τις παρωχημένες και, πραγματικά, ανούσιες φράσεις τύπου: «διαβάσαμε, περάσαμε, σπουδάσαμε, πετύχαμε». 

Λάθος και πάλι λάθος. Τα παιδιά είναι αυτόνομες υπάρξεις που ό,τι διαβάζουν και καταφέρνουν στη ζωή το κάνουν μόνα τους, χωρίς την ύπαρξη κάποιου μπαμπά, μαμά ή φωστήρα.

Φτάνει πια με την εμμονή για ανώτερες Πανεπιστημιακές σπουδές, για Νομικές και Ιατρικές, φτάνει πια με τα ανεκπλήρωτα όνειρα και απωθημένα των γονιών που «πνίγουν» και πέφτουν επάνω στα παιδιά, παραγκωνίζοντας τις δικές τους ανάγκες και την επιτυχία τους στη ζωή αυτή. 

Τα παιδιά –όπως και ο κάθε άνθρωπος- έχει τις δικές του ανάγκες, όνειρα, ταλέντα, τα δικά του «θέλω». Και ερχόμαστε στον κόσμο αυτό για να ζήσουμε και να είμαστε εμείς, όχι ο δικηγόρος που δεν έγινε ο μπαμπάς ή η Ιατρική που άφησε η μαμά για να μας μεγαλώσει, αλλά ούτε και κανένας άλλος.

Φτάνει πια με τη μανία για έναν έλεγχο γεμάτο άριστα. Κανένα «Α», «Β», «Γ», δεν υπογράφει την επιτυχία στη ζωή. Και η είσοδος σε καμία σχολή δε σημαίνει επιτυχία απόλυτα. 
Φτάνει, ειλικρινά, με τις δωροδοκίες τύπου «αν γράψεις καλά θα σου πάρω εκείνη την κούκλα, εκείνο το κινητό, εκείνο τον υπολογιστή, εκείνο το tablet.»

Δε θα άντεχα να μην τα γράψω αυτά. 
Αλλά, ειλικρινά, πόσο μπορεί μία σκληρή λέξη όπως «είσαι τεμπέλης» ή «ανίκανος» να επηρεάσει την ψυχή ενός παιδιού!

Και ναι, ξέρω ότι πολλοί διαβάζοντας αυτές τις γραμμές θα ήθελαν να φωνάξουν δυνατά μαζί μου:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki