Tuesday 24 March 2020

Κορωνοϊός: Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να είσαι σαν την αμυγδαλιά

Το ιδίωμα της αμυγδαλιάς είναι ότι ανθίζει μέσα στη βαρυχειμωνιά. 
Δε φοβάται ούτε το κρύο, ούτε το χιόνι, ούτε το χαλάζι. 
Η φύση της είναι η δύναμη της αγάπης. 
Η αποστολή της να χαρίζει την ελπίδα. 
Ο προορισμός της να υμνεί τη Ζωή.
Στα άνθη της οι μέλισσες ρουφάνε το νέκταρ της για να παράγουν συνέχεια κι άλλη ζωή. Στα κλαδιά της, βρίσκουν καταφύγιο πετούμενα του ουρανού που υμνούν τον πλάστη τους. 
Στη θέα της, αυθόρμητα χαμόγελα ζωγραφίζονται στα πρόσωπα των ανθρώπων γεμίζοντας τους ελπίδα και χαρά.
’Άλλοτε ήρεμα και άλλοτε ταραγμένα, ο άνεμος κυνηγά να ρίξει την ελπίδα από τα άνθη της, όμως αυτή αγέρωχα φυλάει τα παιδιά της. Δεν έπαψε ποτέ της να ανθίζει όσες κι αν βαρυχειμωνιές προσπάθησαν να την πτοήσουν.
Δε φοβάται να δείξει την αλήθεια της. Με αγάπη, με πίστη αληθινή, νικά όποιες αντιξοότητες και συνεχίζει θαρραλέα όπως γνωρίζει. Δε ριζώνουν χειμώνες στην καρδιά της γι αυτό και επιλέγει να ανθίζει μέσα στην καρδιά του χειμώνα.
Έχει τον τρόπο της να μαζεύει γύρω της και να ενώνει τις μέλισσες, τα πουλιά, τους ανθρώπους. Όλοι παίρνουν από εκείνη και εκείνη χαίρεται να σκορπά απλόχερα την ομορφιά της.
Αγαπημένε μου άνθρωπε, μην ξεχνάς ότι κι εσύ μπορείς να είσαι όπως η αμυγδαλιά. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, έχεις τη δύναμη να παραμένεις ψύχραιμος, συνετός, με στωικότητα και καρτερία να αντιμετωπίζεις την όποια βαρυχειμωνιά.
Να θυμάσαι ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο και ό,τι συμβαίνει μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για να έρθεις σε επαφή με ό,τι έχεις ξεχάσει. 
Η αμυγδαλιά ανθίζει πάντα⋅ εσύ θα εμπνευστείς από το ζωντανό παράδειγμά της; Ή θα παραιτηθείς να σε καταπιεί ο φόβος σου, αρνούμενος να αγαπήσεις τον εαυτό σου και τον πλησίον ως εαυτόν;

Είναι ξεκάθαρο ότι η αγάπη έξω τον φόβο βάλλει 
(φόβος οὐκ ἔστιν ἐν τῇ ἀγάπῃ, ἀλλ᾿ ἡ τελεία ἀγάπη ἔξω βάλλει τὸν φόβον, ὅτι ὁ φόβος κόλασιν ἔχει, ὁ δὲ φοβούμενος οὐ τετελείωται ἐν τῇ ἀγάπῃ.). Η επιλογή είναι δική σου⋅ σε παρακαλώ μην ξεχνάς άλλο τον πνευματικό εαυτό σου.

Κορωνοϊός: Όταν ανοίξουν τα Σχολεία μετά την Καραντίνα...

Απόσπασμα από την ιστορική σειρά της ΕΡΤ 
" Ο φωτογράφος του Χωριού" του 1977-1978
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - Μηχανή του Χρόνου

Ο Κολοκοτρώνης ήταν αγράμματος. Ήταν όμως ευφυής και διέθετε μοναδικό στρατηγικό νου, κάτι που πολύ γρήγορα αναγνωρίστηκε τόσο από τους συναγωνιστές του και το λαό, όσο και από τον εχθρό που τον είχε από μικρή ηλικία επικηρυγμένο.
Ο Κολοκοτρώνης δεν ήταν «διπλωμάτης». Ήταν αψύς, ατίθασος και δεν συμβιβαζόταν. Αλλά, είχε έμφυτα σπουδαία πολιτικά χαρίσματα. Ήξερε να ακούει, να μαθαίνει και να αξιολογεί. 
Είχε πολιτική οξυδέρκεια, διαύγεια και διορατικότητα. 
Ούτε σπουδαία ρητορικά χαρίσματα διέθετε, απαίδευτος ων. 
Ήξερε όμως να εμπνέει και να εμψυχώνει, να βγάζει τις λέξεις μέσα από την καρδιά και να τις καρφώνει στις καρδιές των άλλων.
Ο μεγάλος στρατηγός δεν ήταν εύσωμος και ρωμαλέος, αλλά ήταν ανθεκτικός στις κακουχίες, είχε στήσιμο επιβλητικό και αγέρωχο, και το πρόσταγμά του ήταν βρυχηθμός. 
Ήταν βίαιος και αμείλικτος απέναντι στον εχθρό, όπως και στον Έλληνα, όταν αυτός τολμούσε να κάνει πίσω από τον μεγάλο στόχο, αλλά και μεγαλόψυχος την ίδια στιγμή. 
Ήταν γι’ αυτό τον μεγάλο στόχο, άλλωστε, που συγχώρεσε και ενώθηκε με αυτούς που σκότωσαν τον ίδιο του τον γιο και τον φυλάκισαν για πρώτη φορά στην Ύδρα. 
Όταν αποφυλακίστηκε, ενώπιον της νέας απειλής που αυτή τη φορά άκουγε στο όνομα Ιμπραήμ είπε, φτάνοντας στο Ναύπλιο: 
«Πριν βγω στη στεριά έριξα στη θάλασσα όλα τα περασμένα. Κάμετε το ίδιο κι εσείς. Θάψετε μέσα σε εκείνο το λάκκο τα μίση σας και τας διαφοράς σας και βοηθήστε να διώξουμε τον καινούργιο εχθρό από τον τόπο μας».
Ο Κολοκοτρώνης δεν είχε μέσα και εξοπλισμό. Είχε ευρηματικότητα και φαντασία. Είχε τακτική και μέθοδο. 
Κι αν ήταν πρώτος στην ενέδρα και τα πολεμικά τεχνάσματα, ως χαρακτήρας ήταν ευθύς, στιβαρός και αξιόπιστος. 
Όταν έλεγε κάτι, όλοι ήξεραν ότι το εννοούσε. 
Το εννοούσε όταν προσπαθούσε να πείσει το στράτευμα ότι τριακόσιοι μπορούν να κατατροπώσουν δύο χιλιάδες. 
Το εννοούσε όταν απειλούσε τους λιποτάκτες ότι θα τους σκοτώσει και θα κρεμάσει στα δέντρα τα κομμάτια τους προς παραδειγματισμό. 
Εννοούσε το «τσεκούρι και φωτιά στους προσκυνημένους». 
Το εννοούσε όταν απειλούσε προύχοντες πως αν δεν συμμετάσχουν στην επανάσταση θα τους σκοτώσει. 
Κι επειδή όλοι ήξεραν ότι το εννοούσε, υπάκουαν.
..................
περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κορωνοϊός-Covid-19: Οι Γιατροί είναι Απροστάτευτοι / Οι Απαράδεκτες Οδηγίες ΕΟΔΥ

Οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων
73 γιατροί έχουν νοσήσει - 400 σε καραντίνα
Νοσηλεία ασθενών με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό
  • Σε περίπτωση έλλειψης μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα (χειρισμοί υψηλού κινδύνου για μετάδοση του ιού Covid-19).
  • Σε περίπτωση έλλειψης προστατευτικών ρομπών, αυτές χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα, εκτίναξη ή πιτσίλισμα με βιολογικά υγρά του ασθενή ή άλλων χειρισμών που προϋποθέτουν στενή επαφή με τον ασθενή.
  • Σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας, το προσωπικό υπηρεσιών υγείας μπορεί να μη χρησιμοποιεί γάντια ή προστατευτική ρόμπα αλλά να χρησιμοποιεί την ίδια οφθαλμική προστασία (γυαλιά) ΚΑΙ την ίδια μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, τα οποία αφαιρούνται αν καταστραφούν, λερωθούν ή με την αποχώρηση από τη νοσηλευτική μονάδα. 
  • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται απλή χειρουργική μάσκα, αυτή πρέπει να αντικαθίσταται όποτε υγρανθεί η εσωτερική πλευρά. Αντί γαντιών προτείνεται η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις χειρισμών με κίνδυνο πρόκλησης αερολύματος.
Στην παρούσα φάση όπου παρατηρείται διασπορά του ιού στην κοινότητα και κρούσματα λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό σε προσωπικό υπηρεσιών υγείας, συστήνονται τα παρακάτω:
  • Έμφαση στην πρώιμη ανίχνευση ασθενών με συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό Covid-19 και χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας.
  • Καθορισμός συγκεκριμένης ομάδας επαγγελματιών υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19.
  • Καθορισμός συγκεκριμένου χώρου/πτέρυγας νοσηλείας ασθενών με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki