Thursday 1 February 2007

Μέτρα κατά σεξοτουρισμού στη Βρετανία - Ως πότε θα τους ανεχόμαστε;;;;

Ορισμένοι σεσημασμένοι παιδεραστές, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί και από τα βρετανικά δικαστήρια, εκμεταλλεύονται «νομικό παραθυράκι» για να συνεχίσουν την απεχθή τους δραστηριότητα σε χώρες του εξωτερικού.

Άτομα, των οποίων το όνομα βρίσκεται στο Βρετανικό Κατάλογο Σεξουαλικών Εγκληματιών, μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διαστήματα που φθάνουν τις τρεις ημέρες, χωρίς να έχουν προηγουμένως ειδοποιήσει την αστυνομία.

Η ανθρωπιστική οργάνωση για την προστασία των παιδιών, Ecpat, αποκάλυψε ότι ο χρόνος αυτός είναι αρκετός, ώστε οι παιδεραστές να προλάβουν να πραγματοποιήσουν σύντομα ταξίδια σε χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε χθες ότι οι υπηρεσίες μελετούν την επιβολή νέων αυστηρότερων κανονισμών. Αυτήν τη στιγμή, οι καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα οφείλουν να ειδοποιήσουν τις βρετανικές αρχές, εάν απουσιάσουν περισσότερες από τρεις ημέρες σε ξένη χώρα.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Ecpat, όμως, εκτιμά ότι Βρετανοί πολίτες κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά σε Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ισπανία και Γαλλία, χωρίς να παραβιάσουν τη νομοθεσία ειδοποίησης των αρχών.
«Μία από τις πιο επικίνδυνες εσφαλμένες αντιλήψεις, την οποία συντηρούν οι βουλευτές μας, είναι ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών συμβαίνει μόνο σε μακρινές χώρες της Άπω Ανατολής. Το πρόβλημα είναι διεθνές και επηρεάζει κάθε χώρα, ακόμη και τις γειτονικές μας», λέει η διευθύντρια της οργάνωσης, Κριστίν Μπέντοου.

Η οργάνωση αποκάλυψε εφιαλτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, Βρετανοί παιδεραστές κακοποιούν παιδιά σε ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα της Ανατολικής Ευρώπης. 


Ορισμένοι από τους παιδεραστές αυτούς δεν πέφτουν ποτέ στα χέρια των αρχών, καθώς δεν έχουν καταδίκες εις βάρος τους σε ευρωπαϊκές χώρες. «Συνεχίζουμε να μελετούμε την αποτελεσματικότητα της υπάρχουσας νομοθεσίας, χωρίς να έχουμε εξάγει συμπεράσματα», δήλωσε χθες εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου.

BBC, ΛΟΝΔΙΝΟ. Ημερομηνία δημοσίευσης: 01-09-06

Διδάξτε στα παιδιά σας τα βασικά για την ασφαλέστερη δημιουργία ημερολογίου blog πριν ξεκινήσουν

Η πρακτική του blogging, σύντομα η τήρηση προσωπικού ημερολογίου στο Διαδίκτυο, γίνεται ολοένα δημοφιλέστερη, ειδικά ανάμεσα στους έφηβους, οι οποίοι ορισμένες φορές διατηρούν ημερολόγια blog χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως τα μισά από τα ημερολόγια blog σήμερα δημιουργούνται από εφήβους με δύο στους τρεις να δημοσιοποιούν την ηλικία τους, τρεις στους πέντε να αποκαλύπτουν το μέρος όπου ζουν και έναν στους πέντε να αποκαλύπτει το πλήρες όνομα του. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ότι υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι από τη δημοσιοποίηση αυτού του τύπου προσωπικών λεπτομερειών.
Και καθώς πολλά νεαρά παιδιά δημιουργούν όλο και περισσότερα ημερολόγια blog, οδηγούνται σε έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ τους για να τραβήξουν την προσοχή. Μερικές φορές αυτό μπορεί να ωθήσει τα παιδιά να δημοσιεύσουν ακατάλληλο υλικό, όπως προκλητικές εικόνες των ιδίων ή των φίλων τους.

Μια γρήγορη εισαγωγή στα ημερολόγια blog, για γονείς
Αν και η διατήρηση ενός ημερολογίου blog προσφέρει πιθανά οφέλη, όπως την βελτίωση των ικανοτήτων τους στη γραφή και στην επικοινωνία, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας σχετικά με το Διαδίκτυο και τη δημιουργία ημερολογίων πριν ακόμη ξεκινήσουν. Να μερικές προτάσεις για να ξεκινήσετε:

  • Καθιερώστε κανόνες για τη χρήση του Διαδικτύου με τα παιδιά σας και τηρήστε τους αυστηρά.
  • Δείτε τι πρόκειται να δημοσιεύσουν τα παιδιά σας πριν το δημοσιεύσουν. Πληροφορίες που πιθανόν φαίνονται ακίνδυνες όπως η μασκότ του σχολείου ή φωτογραφίες της πόλης μπορούν, αν συνδυαστούν να αποκαλύψουν πού πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά.
  • Αναρωτηθείτε (και συμβουλεύστε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο) εάν θα νιώθατε άνετα να δείξετε αυτό το περιεχόμενο σε ξένους. Εάν αμφιβάλλετε, υποχρεώστε τους να το διαγράψουν.
  • Δοκιμάστε την υπηρεσία δημιουργίας ημερολογίων blog και βρείτε εάν προσφέρει ιδιωτικά ημερολόγια προστατευόμενα με κωδικό πρόσβασης.
  • Επισκεφθείτε το ημερολόγιο του παιδιού σας συχνά και επιθεωρήστε το.
  • Επισκεφθείτε άλλα ημερολόγια για να βρείτε καλά παραδείγματα ώστε να μπορούν να τα μιμηθούν τα παιδιά σας.
Βασικές οδηγίες για δημιουργούς ημερολογίων blog
Οι ακόλουθες συμβουλές είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για παιδιά που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ημερολόγια blog (ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης). Είναι μια καλή ιδέα για τους γονείς να προσθέσουν περισσότερους κανόνες, ανάλογα με τις ανάγκες της δικής τους οικογένειας.

Ξεκινήστε λέγοντας στα παιδιά ότι θα πρέπει:
  • Να μην παρέχουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες όπως επώνυμο, στοχεία επικοινωνίας, διεύθυνση κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνων, όνομα σχολείου, ηλεκτρονική διεύθυνση, επώνυμο φίλων ή συγγενών, όνομα άμεσης επικοινωνίας, ηλικία ή ημερομηνία γέννησης.
  • Να μην δημοσιεύσουν ποτέ προκλητικές φωτογραφίες των ιδίων ή άλλων και να βεβαιώνονται πως όποια φωτογραφία δημοσιεύεται δεν αποκαλύπτει προσωπικές πληροφορίες. Επίσης, να θυμάστε να κοιτάτε πάντα στο φόντο της φωτογραφίας.
  • Να θεωρούν πως ό,τι δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο είναι μόνιμο. Οποιοσδήποτε στο Διαδίκτυο μπορεί να εκτυπώσει ένα ημερολόγιο ή να το αποθηκεύσει στον υπολογιστή του.
  • Να χρησιμοποιούν τοποθεσίες παροχής ημερολογίων blog με σαφείς όρους χρήσης, και να βεβαιώνονται πως μπορούν να προστατέψουν με κωδικό πρόσβασης και τα ίδια τα ημερολόγια blog και όχι μόνο τους λογαριασμούς. (Εάν όχι, είναι καλύτερο να θεωρήσετε πως οποιοσδήποτε μπορεί να το δει).
  • Να αποφεύγουν να ανταγωνίζονται με άλλους δημιουργούς ημερολογίων (blogger). • Να διατηρούν τα ημερολόγια blog για καλούς σκοπούς και να μην τα χρησιμοποιούν για να δυσφημήσουν ή να επιτεθούν σε άλλους.

Εκατομμύρια παιδιά δε θα ζήσουν τα δεύτερα γενέθλιά τους...

Οι φαρμακευτικές εταιρίες εγκαταλείπουν τα παιδιά με AIDS στη μοίρα τους. Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα μισά από τα παιδιά που πάσχουν από HIV/AIDS πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το δεύτερο χρόνο της ζωής τους, είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν κατασκευάζουν εκδοχές των φαρμάκων κατά του AIDS ειδικά προσαρμοσμένες και κατάλληλες για παιδιά.Σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις εταιρίες να κατασκευάσουν εύχρηστες εκδοχές κατά του AIDS για παιδιά για να συμβάλουν στην παράταση και τη βελτίωση της ζωής περισσότερων παιδιών με HIV/AIDS. Υπάρχει επίσης μία τεράστια ανάγκη για απλά και οικονομικά διαγνωστικά τεστ για το AIDS για βρέφη που ζουν σε φτωχές περιοχές.
«Οι ΓΧΣ χορηγούν αντιρετροϊκά φάρμακα σε σχεδόν 800 παιδιά που πάσχουν από HIV/AIDS στην Κένυα», επισημαίνει η Δρ. Ρέιτσελ Τόμας, ιατρική συντονίστρια του προγράμματος των ΓΧΣ στην Κιμπέρα, στο Ναϊρόμπι. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, αλλά πρόκειται για ένα δύσκολο αγώνα. Λόγω της έλλειψης δισκίων κατάλληλων για παιδιά, που να συνδυάζουν όλα τα απαραίτητα φάρμακα σε ένα μόνο χάπι, το ιατρικό προσωπικό και οι νοσηλευτές είναι συχνά αναγκασμένοι να διαλύουν τους συνδυασμούς φαρμάκων που προορίζονται για ενήλικες». Εκτός από το γεγονός ότι η μέθοδος αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική, η χορήγηση μικρότερης δόσης φαρμάκου από την απαιτούμενη μπορεί να καταστήσει τον ιό πιο ανθεκτικό στη θεραπεία, ενώ η χορήγηση μεγαλύτερης δόσης μπορεί να είναι τοξική γι' αυτούς τους μικρούς ασθενείς.

Επίσης, τα λίγα φάρμακα που υπάρχουν με τη μορφή σιροπιού ή σκόνης που είναι κατάλληλα για παιδιά, δεν είναι πρακτικά στη χρήση: ένα παιδί πρέπει να παίρνει τρεις διαφορετικές ποσότητες από τρία διαφορετικά σιρόπια, τα οποία συχνά έχουν πολύ άσχημη γεύση. Κάποια φάρμακα απαιτούν την αποθήκευση σε ψυγείο, άλλα απαιτούν καθαρό νερό, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα σε φτωχές περιοχές.
Βασισμένοι στα ενθαρρυντικά στοιχεία από την περίθαλψη ενηλίκων ασθενών με HIV/AIDS από το 2001, οι ΓΧΣ έχουν δεσμευθεί να παρέχουν ακόμα και στους πιο μικρούς ασθενείς τους που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες την αντιρετροϊκή θεραπεία που παρατείνει τη ζωή τους. Παρά το γεγονός ότι το 75% από τα 1.300 παιδιά λαμβάνει αυτή τη στιγμή αντιρετροϊκή θεραπεία στην Κένυα μέσα από τα προγράμματα των ΓΧΣ, υπολογίζεται ότι ακόμα 17.000 παιδιά στη χώρα χρειάζονται να ξεκινήσουν θεραπεία άμεσα.

Τα τεστ που υπάρχουν για να εντοπιστεί ο ιός στα παιδιά είναι ακριβά και μη πρακτικά σε φτωχές περιοχές, ενώ το συνηθισμένο τεστ που χρησιμοποιείται στις φτωχές χώρες είναι αναποτελεσματικό για τα μωρά που είναι μικρότερα των 18 μηνών, γιατί το αίμα τους περιέχει ακόμα τα αντισώματα της μητέρας τους. Συνεπώς, το τεστ δεν μπορεί να προσδιορίσει αν τα αντισώματα ανήκουν στο μωρό ή στη μητέρα. Στις δυτικές χώρες, η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί μπορεί να αποφευχθεί στο 99% των περιστατικών, ενώ τα μωρά μπορούν να εξεταστούν εγκαίρως και να ξεκινήσουν γρήγορα θεραπεία. Αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα των αναπτυσσόμενων χωρών.
Οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι ΓΧΣ καταφέρνουν να αγγίξουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ωστόσο, όσο δεν υπάρχει ένα απλό και οικονομικό διαγνωστικό τεστ για να ανακαλύψει τον ιό σε ένα νεογέννητο μωρό και, όσο υπάρχουν περιορισμένες θεραπείες ειδικά κατασκευασμένες για παιδιά, τα μωρά θα συνεχίζουν να πεθαίνουν πριν να συμπληρώσουν τα δύο χρόνια ζωής τους. Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν ζητήσει από τις εταιρίες να κατασκευάσουν χάπια κατάλληλα για παιδιά, αλλά η ανταπόκριση των εταιριών μέχρι σήμερα έχει υπάρξει εντελώς ανεπαρκής.
Τα 9 από τα 10 παιδιά που γεννιούνται με HIV ζουν στην Αφρική. Καθώς υπάρχει μικρό κέρδος από την έρευνα και την ανάπτυξη τεστ και φαρμάκων κατά του HIV/AIDS για παιδιά στις φτωχές χώρες, λίγες εταιρίες επενδύουν σε αυτόν τον τομέα. Οι ΓΧΣ καλούν για μαζική αύξηση στην έρευνα για τη δημιουργία τεστ που να μπορούν να εντοπίσουν τον ιό σε μωρά και για την κατασκευή απλών συνδυασμών φαρμάκων κατάλληλων για παιδιά. «Δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει κάποια θεραπεία, αλλά το AIDS αποτελεί μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πολύ περισσότερα μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή αν υπήρχαν τα κατάλληλα τεστ και φάρμακα, ωστόσο εκατομμύρια παιδιά περιμένουν ακόμα».
Οι ΓΧΣ παρέχουν σήμερα αντιρετροϊκή θεραπεία σε περισσότερους από 57.000 ανθρώπους που ζουν με HIV/ AIDS σε 29 χώρες. Τα παιδιά αποτελούν το 6% (3.500) των ασθενών που έχουν εγγραφεί στα προγράμματα αντιρετροϊκών στων ΓΧΣ.

msf.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki