Thursday 1 August 2013

Δράση κατά της βίας σε βάρος παιδιών ζητεί η UNICEF

«Πρέπει να κάνουμε το αόρατο ορατό»

Η βία κατά των παιδιών συχνά είναι αόρατη, σιωπηλή και σπάνια καταγγέλλεται, δήλωσε σήμερα η UNICEF ανακοινώνοντας μια πρωτοβουλία που προτρέπει τους απλούς πολίτες, τους νομοθέτες και τις κυβερνήσεις να μιλήσουν πιο δυναμικά για την καταπολέμηση της βίας κατά των παιδιών.

Η πρωτοβουλία βασίζεται στην αυξανόμενη δημόσια οργή που ξέσπασε μετά από φρικτές επιθέσεις κατά παιδιών, όπως η δολοφονική επίθεση εναντίον της 14χρονης Malala Yousafzai τον περασμένο Οκτώβριο στο Πακιστάν, η θανάσιμη επίθεση σε 26 μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Newtown του Connecticut το Δεκέμβριο και οι ομαδικοί βιασμοί κοριτσιών στην Ινδία και τη Νότια Αφρική φέτος.

 


«Σε κάθε χώρα, σε κάθε πολιτισμό, υπάρχει βία κατά των παιδιών», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Όποτε και όπου τα παιδιά πλήττονται, η οργή και ο θυμός μας, πρέπει να φαίνονται και να ακούγονται. Πρέπει να κάνουμε το αόρατο ορατό».
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα με το οποίο εγκαινιάζει η UNICEF την πρωτοβουλία «Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών».

Η πρωτοβουλία καλεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αναγνωρίσουν τη βία κατά των παιδιών, να συμμετάσχουν σε παγκόσμια, εθνικά ή τοπικά κινήματα για τον τερματισμό της και να φέρουν νέες ιδέες για συλλογική δράση με αυτό το στόχο. Έχουμε τη δύναμη για την καταπολέμηση της βίας τώρα, διακηρύσσει η UNICEF, καθώς η οργάνωση υψώνει τη φωνή της σε όλο τον κόσμο για να ενισχύσει τις πολλές προσπάθειες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Η πρωτοβουλία παρουσιάζεται με ένα δυνατό τηλεοπτικό σποτ με αφηγητή τον Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της UNICEF Liam Neeson, που οδηγεί τον θεατή μέσα από μια σειρά σκηνές αόρατης βίας. 

«Επειδή δε μπορείτε να δείτε τη βία κατά των παιδιών δεν σημαίνει ότι δεν είναι εκεί,» λέει ο Neeson. «Κάντε το αόρατο ορατό. Βοηθήστε μας να κάνουμε τη βία κατά των παιδιών να εξαφανιστεί. Ελάτε μαζί μας. Μιλήστε».
Η ανάγκη να αναληφθεί επειγόντως συλλογική δράση υπογραμμίζεται επίσης από τα περιορισμένα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, τα οποία τονίζουν την κλίμακα και την έκταση της βίας. Για παράδειγμα, περίπου 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια κάτω των 18 ετών έχουν υποστεί σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας (trafficking) κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του 2005.

Η βία δεν προκαλεί μόνο σωματικά τραύματα, αλλά σημαδεύει επίσης βαθιά την ψυχή των παιδιών. Επηρεάζει τη σωματική και ψυχική τους υγεία, θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά τους να μαθαίνουν και να κοινωνικοποιηθούν και υπονομεύει την ανάπτυξη τους.

Η εκστρατεία ενάντια στη βία κατά των παιδιών θα ξεδιπλωθεί και στην Ελλάδα με πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει στο επόμενο διάστημα η UNICEF Ελλάδος, με σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων μέσα και έξω από το σχολείο και την προώθηση μέτρων πρόληψης και καταπολέμησης του φαινομένου της βίας κατά των παιδιών στη χώρα μας.

Η προστασία των παιδιών βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής της UNICEF. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ ορίζει ότι κάθε παιδί οπουδήποτε και να ζει έχει το δικαίωμα να προστατεύεται από κάθε μορφή βίας. 

newsbeast

Το παιδάκι «αερόσακος» και ο λιμενικός πέρα βρέχει...

Το παιδάκι «αερόσακος»
και ο λιμενικός πέρα βρέχει...
περισσότερα στην πηγή: euro-crimes

Hugo Höllenreiner:
Ήμουν το πειραματόζωο του Mengele σε ηλικία 10 ετών

ο Mengele ήταν κτηνώδης
Γερμανός Ρομά, ο Hugo Höllenreiner είναι ένας από τους επιζώντες των ναζιστικών στρατόπεδων συγκέντρωσης και των πειραμάτων του διαβόητου δόκτορα Μένγκελε. Στο χθεσινό πρώτο μέρος της συνέντευξης περιγράφει την φρίκη των στρατοπέδων, όπου θα βρεθεί κρατούμενος σε ηλικία 10 ετών. Σήμερα είναι η σειρά των πειραμάτων του Μένγκελε.  
.
Συνέντευξη: Ελένη Κωνσταντινίδου, 
Επιμέλεια Φωτεινή Λαμπρίδη.
.
- Θα μας μιλήσετε για την εμπειρία σας με τον Δρ. Μένγκελε;
Γνωρίζαμε το τι κάνει ο Μένγκελε. Ήταν κι άλλοι μαζί του, ένας Μπάλιτς, ένας Μπλάκε. Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ... Ξέραμε ότι ο Μένγκελε έκανε κάτι κακό στα παιδιά και μας έστειλαν σε αυτόν εμένα και τον αδερφό μου.  

Αυτός τις περισσότερες φορές ευνούχιζε τα παιδιά. Δύσκολα μπορώ να το περιγράψω, ακούει και πολύς κόσμος. Έπρεπε να ανοίξεις τα πόδια και με μαχαίρια άρχισε να κόβει, δεν μπορώ να σας δείξω αλλά μπορείτε να φανταστείτε. Το τι έκοβε, τι έκαναν δεν ξέρω ούτε σήμερα, ξέρω μόνον ότι κάτι έβγαλαν, κάτι έβαλαν δεν ξέρω. Ο αδερφός μου που έπαθε τα ίδια δεν μπόρεσε να αποκτήσει παιδιά. Εγώ είχα τύχη και μετά πολλά χρόνια μπόρεσα να αποκτήσω δύο παιδιά.
.

- Αλλά ο αδερφός σας δεν είχε. Τι συνέβη με αυτόν;
Τον έκοψαν τόσο, όταν βγήκε πήγε σε γιατρούς αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Του έκοψαν κάποιο νεύρο, αυτό του το είπε ο γιατρός, ώστε ποτέ πια να μην είναι σε θέση να…
- Πως ήταν σαν άνθρωπος;
Ο Μένγκελε; Πάντα γελούσε, ακόμη και όταν χειρουργούσε σε ρώταγε από πού είσαι και σου έλεγε ότι όλα θα πάνε καλά. Και γνωρίζοντας τι έκανε παρακαλούσες, αφήστε με παρακαλώ έλεγες, όμως ήταν κτηνώδης.

.

- Είσαστε όμως ναρκωμένος...
Δεν υπήρχε νάρκωση. Σε τελείωναν ψυχολογικά.
- Πόση ώρα κράτησε αυτό;
Δεν ξέρω ακριβώς
- Γινόταν μυστικά;
Ναι.
- Πως έγινε, ήρθαν και σας πήραν από το παράπηγμα και σας είπαν ότι θα πάτε στον Μένγκελε;
Μας έδιναν την διαταγή να βγούμε έξω. Δεν είχε σημασία αν είσαι παιδί η γέρος.  Μας βάζανε σε πεντάδες στο κρύο. Ερχόντουσαν τα SS και μετράγανε. Το τι έκανε με τα παιδιά ήταν απερίγραπτο.
- Τι ήθελε;
Ήθελε να μην μπορείς να κάνεις παιδιά. Είμαι άνδρας και αυτός θέλει να με κάνει κορίτσι. Αυτά είναι πράγματα που δεν ξεχνιούνται.
- Μάθατε τι έγινε με άλλα παιδιά από το στρατόπεδο;
Προσπάθησαν να μην πεθάνουν
- Τι πάθανε τα άλλα παιδιά;
Τα περισσότερα δεν είχαν πια γονείς. Τους έκοψαν, τους ευνούχισαν. Τα περισσότερα πέθαναν.
- Μιλήσατε αναμεταξύ σας, τα παιδιά, για όλα αυτά;

Δεν υπάρχει σε τέτοιες στιγμές συζήτηση. Σκέφτεσαι ... 

Σαντορίνη: Στο «Σπίτι της Μαμάς» εξευτέλισαν γυναίκα
επειδή θήλαζε το παιδί της

Άραγε από πότε αποτελεί αδίκημα ο δημόσιος θηλασμός; 

Εστιατόριο εξευτέλισε γυναίκα που θήλαζε το παιδί της

Ένα πρωτοφανές περιστατικό εκτυλίχθηκε έξω από κοσμικό εστιατόριο στον υπ’ αριθμόν 1 δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Ελλάδας και μπροστά στα μάτια έκπληκτων θαμώνων και περαστικών 

Μία μάνα, κάτοικος του νησιού, γεύτηκε από πρώτο χέρι τη «φιλοξενία» καταστήματος στη Σαντορίνη, όταν, κατά την ώρα που θήλαζε το παιδί της δέχτηκε την αποδοκιμασία υπαλλήλων της επιχείρησης.

Το επεισόδιο ξεκίνησε τη στιγμή που η νεαρή Ειρήνη Δαραβίγκα τόλμησε να κοντοσταθεί στο πεζούλι του αυλόγυρου του εστιατορίου για να θηλάσει το μωρό της, κάτι που όπως φαίνεται ενόχλησε τους ιδιοκτήτες του μαγαζιού που κατά τραγική ειρωνεία ονομάζεται το «Σπίτι της Μαμάς».
Αμέσως δόθηκε η εντολή και ένας σωματώδης σερβιτόρος κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της υποδεικνύοντάς της να απομακρυνθεί από το σημείο.

 «Φύγε από δω αμέσως, ενοχλείς τους πελάτες», φώναξε δυνατά ο υπάλληλος για να ακολουθήσει η στιχομυθία.
- Γιατί ενοχλώ
- Γι’αυτό (σ.σ. εννούσε τον δημόσιο θηλασμό).


Άραγε από πότε αποτελεί αδίκημα ο δημόσιος θηλασμός;
Το περιστατικό όμως δεν σταμάτησε εκεί, αφού αμέσως ο σερβιτόρος φώναξε «ενισχύσεις», εξευτελίζοντας τη γυναίκα, με την ιδιοκτήτρια του καταστήματος να πλησιάζει σε έξαλλη κατάσταση και να την απειλεί ότι θα τη συλλάβει –κατόπιν προτροπής της- η αστυνομία.
Στο σημείο αυτό η καταγγέλλουσα αποχώρησε εντελώς ντροπιασμένη για την απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά των συντοπιτών της.
Όπως ήταν επόμενο, επιχείρησε να κοινοποιήσει το πρωτοφανές περιστατικό στην ιστοσελίδα του καταστήματος, κάτι που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από δεκάδες πολίτες και οργανώσεις γυναικών που στάθηκαν αλληλέγγυοι στην περιπέτειά της.
Παράλληλα, αποδοκίμασαν την συμπεριφορά της επιχείρησης, που αντί να της προτείνουν να εισέλθει στο μαγαζί, την αντιμετώπισαν ως παρείσακτη.
Oι επικεφαλής του εστιατορίου αρνήθηκαν ότι σημειώθηκε τέτοιο περιστατικό.
madatoforos.com

Αύγουστος ο μήνας της Παναγίας

Ολόκληρος ο μήνας Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγία. Είναι Θεομητορικός μήνας. 
Στο μέσον ακριβώς του μηνός, 15 Αυγούστου, εορτάζουμε την μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Όπως γνωρίζουμε, πριν από κάθε μεγάλη εορτή έχουμε τα προεόρτια και μετά από αυτή έχουμε τα μεθεόρτια. Τα μεθεόρτια τελειώνουν στις 23 Αυγούστου και την ημέρα αυτή «αποδίδεται» η εορτή και λέμε ότι έχουμε την «απόδοση». Πάντοτε όμως στο παρελθόν υπήρχε η τάση να παρατείνουν τον εορτασμό της εορτής 
       

Έτσι στα Μοναστήρια του Αγίου Όρους η εορτή αποδίδεται όχι στις 23 αλλά στις 28 Αυγούστου. Ένα δε διάταγμα του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ του Παλαιολόγου όριζε να εορτάζεται η μνήμη της Θεοτόκου ολόκληρο το μήνα Αύγουστο μέχρι την 31η του μηνός. Έτσι και την 31η του μηνός καθορίστηκε εορτή της Θεοτόκου, η κατάθεση της Τιμίας Ζώνης Της. Όπως είναι γνωστό, ο μήνας Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Εκκλησιαστικού έτους. Γιατί το Εκκλησιαστικό έτος δεν αρχίζει από τον Ιανουάριο αλλά από την 1η  Σεπτεμβρίου. Έτσι το έτος αρχίζει με την Εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας μας στις  8 Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου με εορτή της Τιμίας Της Ζώνης. Σαν προεόρτια ετοιμασία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθορίστηκε από την 1η του μηνός μέχρι τις 14 νηστεία και να ψάλλεται κάθε μέρα ένας παρακλητικός κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο. Οι παρακλητικοί κανόνες που ψάλλονται στην περίοδο αυτή είναι δύο και  μας είναι γνωστοί με το όνομα Μικρός και  Μέγας Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον. Ἤδη ἀπὸ τὴν πρώτη του μηνὸς στὶς ἐκκλησίες ψάλλονται καθημερινά οἱ Παρακλήσεις - ἐναλλὰξ ἡ Μικρὴ καὶ ἡ Μεγάλη.   

Ο λαός τους κανόνες αυτούς τους γνωρίζει με τις εκφράσεις «Μικρή» και «Μεγάλη» Παράκληση. Και οι δύο Κανόνες έχουν την ίδια διάταξη. Αν παρακολουθήσουμε την διάταξή τους θα δούμε ότι είναι ένας μικρός Όρθρος. Όρθρο λέμε την πρωινή ακολουθία. Δηλαδή η δομή, η κατασκευή του Παρακλητικού κανόνα είναι ένας μικρός Όρθρος . Η Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, είτε η Μικρή είτε η Μεγάλη, δεν λέγεται μόνον την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ημέρα.   

Πηγή: Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Νέου

Δωρεάν Θερινός Κινηματογράφος στο Άλσος Περιστερίου

Δωρεάν για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες.
Ο Δήμος Περιστερίου στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Καλοκαίρι 2013» διοργανώνει δροσερές κινηματογραφικές βραδιές τον Αύγουστο με προβολή ταινιών στο καταπράσινο θέατρο «Ελιά και Δάφνη», στο Άλσος της πόλης μας.

- 01 Αυγούστου ώρα 20.30,
Πέμπτη : Η ΔΕ ΓΥΝΗ ΝΑ ΦΟΒΗΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ
- 05 Αυγούστου ώρα 20.30,
Δευτέρα: 7 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ
- 08 Αυγούστου ώρα 20.30,
Πέμπτη : Η ΝΥΦΗ ΤΟ ΣΚΑΣΕ…
- 12 Αυγούστου ώρα 20.30,
Δευτέρα: ΔΕΛΗΣΤΑΥΡΟΥ & ΥΙΟΣ
- 15 Αυγούστου ώρα 20.30,
Πέμπτη : ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ
- 19 Αυγούστου ώρα 20.30,
Δευτέρα: ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΕΤΩΝ 39
- 22 Αυγούστου ώρα 20.30,
Πέμπτη : ΣΑΝΤΑ ΤΣΙΚΙΤΑ
- 26 Αυγούστου ώρα 20.30,
Δευτέρα: ΕΝΑ ΒΟΤΣΑΛΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ
- 29 Αυγούστου ώρα 20.30,
Πέμπτη : ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ



Πρόγραμμα προβολών Δημοτικού Κινηματογράφου Δήμου Περιστερίου «ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΝ»
Πρόγραμμα Δημοτικών Θερινών κινηματογράφων στις Δυτικές Συνοικίες 2013

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki