Friday 21 January 2022

Όταν επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος συνεχώς... (Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας)

... παύει να είναι λάθος. Είναι επιλογή.
Φταίει το κατεστημένο, οι κυβερνήσεις, η φτώχεια, η οικογένεια, ο πρώην, ο νυν και εις τους αιώνες των αιώνων αμήν. Αυτό το ξεστομίσαμε όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας, όταν δεν πετυχαίναμε αυτά που επιθυμούσαμε, ή όταν αντιμετωπίζαμε δυσκολίες, ή όταν δεν νιώθαμε γενικά καλά.

Αυτό είναι μια πεποίθηση που πρέπει να την αλλάξεις άμεσα. Γιατί; 
Γιατί με το να επιρρίπτεις ευθύνες σε τρίτους δεν αναλαμβάνεις εσύ την ευθύνη για τη δημιουργία της ζωής που θέλεις και επιθυμείς.

Ποιος έχει κάνει όλες αυτές τις επιλογές στο παρελθόν; 
Εσύ. 
Εσύ ευθύνεσαι για τη ζωή που δημιουργείς κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, Αν δεν συντρέχει κάποιος άλλος σοβαρός παράγοντας υγείας, τότε μην ψάχνεις για δικαιολογίες.

Ο τρόπος που σκεφτόσουν όλα αυτά τα χρόνια και οι επιλογές που έκανες σε οδήγησαν στα αποτελέσματα του σήμερα. Σίγουρα ο τρόπος που μεγαλώνουμε, το περιβάλλον μας και η ανατροφή μας ,η θρησκεία και η κουλτούρα μας, έχτισαν τις πεποιθήσεις μας και τους περιορισμούς μας.

Κάνε αυτή την ερώτηση τώρα στον εαυτό σου: 
«Τι έκανα και έχω αυτό το αποτέλεσμα; Ποια πιστεύω και ποιες σκέψεις διαμόρφωσαν αυτό το αποτέλεσμα; Αν δεν με εξυπηρετεί τι μπορώ να κάνω για να το αλλάξω;» 
Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου. Ανάλαβε την ευθύνη των επιλογών σου και με πλήρη συνείδηση των πράξεων σου.

Τα μόνα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε απολύτως είναι οι σκέψεις και οι συμπεριφορές μας. 
Όταν επαναλαμβάνουμε το ίδιο λάθος συνεχώς, παύει να είναι λάθος. Είναι επιλογή. 
Αν παραπονιέσαι συνεχώς για τη ζωή σου, εστιάζεις στα όσα δε θέλεις και ελκύεις αυτά για τα οποία παραπονιέσαι. Γιατί αυτά δημιουργούν τις σκέψεις σου και εντείνουν την απαισιοδοξία.

Σταμάτησε να το κάνεις αυτό και μάθε να είσαι ευγνώμων για όσα έχεις καταφέρει.
Να θυμάσαι ότι δεν αποτυγχάνεις, αλλά αποκτάς εμπειρίες. «Σιώπησε» σιγά σιγά την γκρίνια και θα δεις τη ζωή σου να αλλάζει σιγά σιγά. Απέφευγε άτομα που γκρινιάζουν συνεχώς για να μην παρασύρεσαι.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Ο μύθος στην ιστορία της παγκόσμιας ημέρας αγκαλιάς, ενός μύθου που ξεκινά το 1986 από τον τότε φοιτητή ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε, ακούει στο όνομα Kevin Zaborney.

Βέβαια, τα τελευταία 17 χρόνια έχει πάρει μεγαλύτερη έκταση και αυτό οφείλεται κατά κάποιον τρόπο και στον Juan Mann, τον εμπνευστή του κινήματος FREE HUGS (2004).

Μπορεί να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από  τον ΟΗΕ, αλλά όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν.

Και από τότε, κάθε 21 Ιανουαρίου όλοι οι άνθρωποι της Γης αγκαλιάζουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Μία αγκαλιά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ωφελεί τη σωματική και πνευματική μας υγεία.

Εσείς ακόμη να πάρετε αγκαλιά κάποιον;

Το καλύτερο φάρμακο!

Οι ειδικοί τη θεωρούν ως το καλύτερο φάρμακο, αφού τα οφέλη της είναι πολλά και έστω και μία αγκαλιά μέσα στην ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μία καλύτερη ζωή.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί τονίζουν πως μόνο 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς είναι αρκετά για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες και να αυξηθούν οι ορμόνες της ευεξίας (όπως η ωκυτοκίνη).

«Η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις», υποστηρίζουν οι περισσότεροι ψυχολόγοι της εποχής μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Carnegie Mellon University της Αμερικής, το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην… αγκαλιά. Είναι ουσιαστικά μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση.

Νεότερες μελέτες δείχνουν πως η αγκαλιά βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το στρες, ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη και βοηθά στο «δέσιμο» του άνδρα με τη γυναίκα.

Αυξάνει την ορμόνη της αγάπης.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική απέδειξε πως οι γυναίκες που τις αγκαλιάζουν συχνότερα έχουν πιο αυξημένη την ορμόνη της αγάπης, την οξυτοκίνη, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν αγκαλιάζονται συχνά.

Το γνωρίζατε πως έρευνα απέδειξε πως τα 2/3 των γυναικών λένε ναι σε έναν άντρα που τους προτείνει να χορέψουν αν πρώτα αυτός τις ακουμπήσει ελαφρά στο χέρι;

Τι σχέση μπορεί να έχει το αγκάλιασμα με την ορμόνη της ευεξίας, την ωκυτοκίνη;

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το δέρμα περιέχει ένα δίκτυο αισθητηρίων οργάνων που λέγονται σωμάτια Pacinian και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Το νεύρο αυτό συνδέεται με διάφορα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, καθώς και με τους υποδοχείς της ωκυτοκίνης, και αυξάνει την ορμόνη της αγάπης κατακόρυφα.

Επίσης η παραπάνω έρευνα απέδειξε, πως οι γυναίκες που τις αγκαλιάζουν συχνότερα έχουν πιο αυξημένη την ορμόνη της αγάπης, την ωκυτοκίνη, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν αγκαλιάζονται συχνά.

Όπως απέδειξε πως τα 2/3 των γυναικών λένε ναι σε έναν άντρα που τους προτείνει να χορέψουν αν πρώτα αυτός τις ακουμπήσει ελαφρά στο χέρι;  Επιπλέον, η ωκυτοκίνη εκ φύσεως παράγεται και κατά τον οργασμό, όταν χορεύουν δύο σύντροφοι, όταν κρατιούνται από το χέρι και όταν αγκαλιάζονται.

Μεγαλώνει γερά παιδιά!

«Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να μεγαλώσουμε», δηλώνει η Virginia Satir, ψυχαναλύτρια και ειδική παιδοψυχολόγος.

Αγκαλιάστε, λοιπόν, τα παιδιά σας για να μεγαλώσουν πιο όμορφα και ισορροπημένα. Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι αγκαλιές που σας έκαναν οι γονείς σας όταν ήσασταν μικροί, καθορίζουν το ποιοι είστε σήμερα.

Μειώνει τον πόνο

Αν το παιδί σας χτυπήσει, τότε δώστε του μια μεγάλη αγκαλιά διαρκείας. Με την αγκαλιά παράγονται ενδορφίνες, οξυτοκίνη και σεροτονίνη. Οι ενδορφίνες βοηθάνε στη μείωση του πόνου, ενώ η οξυτοκίνη και η σεροτονίνη κάνουν τα παιδιά σας πιο ευτυχισμένα.

Κόβει το κάπνισμα

Έρευνες έχουν δείξει πως αν σας ακουμπήσει κάποιος στα σωστά σημεία μπορεί να σας κάνει να κόψετε μια κακιά συνήθεια. Συγκεκριμένα για το κάπνισμα, το τρίψιμο των χεριών και το τρίψιμο του λοβού βοηθάνε πολύ.

Βελτιώνει τη νόσο Αλτσχάιμερ

Το γνωρίζατε πως μια απλή αγκαλιά μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την υγεία ατόμων με Αλτσχάιμερ; Η αγκαλιά τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Μειώνει την κατάθλιψη  και τους βοηθάει να γίνουν πιο κοινωνικοί με τους γύρω τους.

Πανδημία και αγκαλιές……. (τέλος;)

Τέλος, εδώ και ένα περίπου χρόνο υπάρχει ένα μικρό τεχνικό θεματάκι με τις αγκαλιές. Η πανδημία έχει “ποινικοποιήσει” πλέον τις αγκαλιές που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι και ειδικότερα οι ευπαθείς ομάδες.

Μέσα σε αυτές είναι οι ηλικιωμένοι γονείς μας, η θεία ή θείος  που ίσως μένει μόνος του, ο γείτονας που κατά κάποιο τρόπο μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά, ο φίλος που μοιραστήκαμε κάποτε το ίδιο θρανίο σε σχολείο και φροντιστήριο.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει έτσι. Δει είναι ούτε  μαθημένος αλλά ούτε φτιαγμένος να ζει κατά αυτόν τον τρόπο. Και κάποια στιγμή, όταν όλο αυτό θα ανήκει στο παρελθόν  και θα έχουμε επανέλθει στην κανονικότητα, ίσως τότε δεν φτάνει μια μόνο “παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς” .

Ίσως χρειαστούμε δυο ή τρεις από αυτές τις όμορφες ημέρες. Ίσως και να αλλάξει σε “Παγκόσμια εβδομάδα αγκαλιάς” για κάποιους.

Για κάποιους άλλους όμως ίσως είναι αργά

Γιατί τους έλειψε, γιατί δεν την είχαν όταν έπρεπε. Ίσως γιατί δεν είχαν την συγκεκριμένη που θα ήθελαν να είχαν και δεν τους την έδωσαν τόσο όσο την χρειάζονταν. Πολλά ίσως που δεν θα χωρέσουν όλα εδώ μέσα.

Να τις δίνετε βρε τις αγκαλιές και να τις δίνετε απλόχερα, μην τις τσιγκουνεύεστε. Και όσο πιο δυνατή και σφιχτή είναι τόσο πιο καλό κάνει. Τόσο σε εσάς, όσο και σ αυτόν που την έχει ανάγκη. Και αυτό, είναι που δεν γνωρίζουμε.

“Ποιος την έχει ανάγκη…..”

Πηγή: www.gr-news.de
praxiagapis.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki