Sunday 25 November 2007

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να «αναγνωρίσουν ως έγκλημα την συζυγική σεξουαλική βία και να προσχωρήσουν στην ποινικοποίηση του βιασμού εντός του γάμου». Επιπλέον, θα πρέπει να επιδείξουν μηδενική ανοχή σε όλες τις μορφές της βίας κατά των γυναικών και να δεσμεύσουν πόρους για την αποτίμηση του κόστους που συνεπάγεται η βία των ανδρών κατά των γυναικών στην ΕΕ. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αιτήματα μιας έκθεσης που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Υιοθετώντας την έκθεση της κ. Maria CARLSHAMRE (ΦΙΛ, SE) σχετικά με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών οι ευρωβουλευτές καλούν ακόμη τα κράτη μέλη και την Επιτροπή:

  • να μην αποδεχθούν καμία αναφορά σε πολιτισμικές πρακτικές ως ελαφρυντικές περιστάσεις σε υποθέσεις βίας κατά των γυναικών, ιδίως όταν πρόκειται για εγκλήματα τιμής και για ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων·
  • να διασφαλίσουν το δικαίωμα των θυμάτων στην ασφαλή πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στην αποτελεσματική επιβολή του νόμου, περιλαμβανομένης της πρόβλεψης για παροχή αποζημίωσης·
  • να εξετάσουν κατά πόσο τα παιδιά που είναι μάρτυρες της κακοποίησης των μητέρων τους πρέπει να θεωρούνται θύματα, καθώς και κατά πόσο θα πρέπει να δικαιούνται αποζημίωση σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο·
  • να εξετάσουν τους κινδύνους που ενέχει τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα η από κοινού κηδεμονία με τον δράστη της βίας και να θεσπίσουν αποτελεσματικά μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφαλή αλλαγή κηδεμονίας σε περιπτώσεις χωρισμού και διαζυγίου·
  • να μην δεχτούν οποιαδήποτε αναφορά σε μέθη από αλκοόλ ως ελαφρυντικό παράγοντα σε περιπτώσεις βίας ανδρών κατά των γυναικών. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση του προγράμματος Daphne II προκειμένου να καταπολεμήσουν τα εγκλήματα τιμής, να κατασκευάσουν και να συνδράμουν περισσότερα καταφύγια για γυναίκες που είναι θύματα βίας και να εκπαιδεύσουν ειδικούς που εξειδικεύονται στη μεταχείριση θυμάτων εγκλημάτων βίας.
  • Επιπλέον, θα πρέπει «να καταπολεμήσουν την αντίληψη ότι η πορνεία ισοδυναμεί με την άσκηση επαγγέλματος».
  • Τέλος, η ολομέλεια καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν κατάλληλα μέτρα ώστε να τεθεί τέρμα στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Όπως τονίζει, «η αποτροπή και η απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και η δίωξη των δραστών πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα σε όλες τις σχετικές πολιτικές και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 A6-0404/2005
europarl.europa.eu

Νόμος για την αντιμετώπιση της παιδεραστίας

Σκληρή αντιμετώπιση της παιδεραστίας
Ποινές μέχρι ισόβια, φρένο στην παραγραφή αδικημάτων
με το νέο νομοσχέδιο
 
Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο που ρυθμίζει ειδικά θέματα για την αντιμετώπιση των παιδεραστών από τη Δικαιοσύνη αλλά και επιβάλλει σκληρές ποινές και θεσπίζει μέχρι και μετά την ενηλικίωση τη δυνατότητα καταγγελίας που θα οδηγήσει σε δίωξη.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο νέος νόμος θα επιταχύνει δραστικά την εκδίκαση υποθέσεων παιδεραστίας, ενώ οι ποινές που θα επιβάλλονται θα είναι κατά πολύ σκληρότερες και θα φτάνουν ως τα ισόβια.
Η κυριότερη ωστόσο ρύθμιση σε ότι αφορά την απόδοση δικαιοσύνης είναι η επέκταση του χρόνου μετά τον οποίο παραγράφονται αδικήματα σχετικά με την παιδεραστία.
Συγκεκριμένα, η νομοθεσία ορίζει ότι εάν ένα αδίκημα δεν καταγγελθεί ή δεν ασκηθεί δίωξη μέχρι και πέντε χρόνια μετά την τέλεσή του, παραγράφεται.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, ο χρόνος παραγραφής θα είναι τρία έτη από την ενηλικίωση του θύματος, ανεξάρτητα από το χρόνο τέλεσης, ώστε να μπορούν τα θύματα ως ενήλικες να καταγγείλουν τέτοια συμβάντα (ειδικά δε, όταν οι δράστες προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον).

Αγαπημένοι μας φίλοι,
έρχεται, κατά τα φαινόμενα, ο νομοθέτης να καλύψει ένα κενό στην καταστολή της παιδοφιλίας και της κακοποίησης των παιδιών. Ένα νομοθετικό πλαίσιο, αυστηρότερο του προηγουμένου θα υπάρχει προκειμένου να προστατεύονται τα χαμομηλάκια.

Είναι ένα βήμα αυτό, ένα.
Ξύπνησε η ελληνική πολιτεία και μέσα στην παραζάλη της αποφάσισε κάτι να κάνει, αλλά, ως συνήθως, άρχισε από το τελευταίο, απαραίτητο αλλά τελευταίο.
Έφτασε ο νομοθέτης στη σύλληψη των παιδόφιλων χωρίς να λάβει υπόψη του ότι ελάχιστες των περιπτώσεων καταγγέλονται, ελάχιστοι κακοποιοί παιδόφιλοι, αιμομίκτες, συλλαμβάνονται.
Το πρόβλημα έχει ρίζες βαθιές και η θεραπεία του πρέπει με τις ρίζες αυτές να ασχοληθεί και αυτές να γιατρέψει.

Είναι πολυσύνθετο το τεράστιο αυτό θέμα.
  • Τα κακοποιημένα παιδάκια δεν μιλούν.
  • Η οικογένεια καλύπτει, σκεπάζει τα εγκλήματα.
  • Ενημέρωση δεν υπάρχει.
  • Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν ενημερώνει τα χαμομηλάκια για τα δικαιώματά τους.
  • Δεν υπάρχουν ειδικοί παιδοψυχολόγοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων.

ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, μιας Παιδείας ευρύτατης που θα προλαβαίνει το έγκλημα, αφού, όταν συντελεστεί, η θεραπεία των ψυχών και των σωμάτων των παιδιών είναι εξαιρετικά δύσκολη.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ
ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ...

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki