Wednesday 23 October 2013

Από τα 13 με ένα μπουκάλι στο χέρι!!

Όλο και περισσότεροι έφηβοι στα Χανιά (και όχι μόνο) έρχονται σε επαφή με ποτά!
.
Από την ηλικία των 13 χρόνων έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ ολοένα και περισσότερα ελληνόπουλα, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, 1 στους 3 δεκαπεντάχρονους εφήβους καταναλώνει τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα αλκοόλ. 
.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι μόνο συμπτωματικό δεν ήταν το περιστατικό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όταν μέσα σε ένα Σαββατόβραδο μεταφέρθηκαν στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών 3 έφηβοι ηλικίας 15 και 16 ετών με συμπτώματα οξείας μέθης.
«Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια. Από το ΕΚΤΕΠΝ φαίνεται, ότι από το 2006 και μετά υπάρχει μία σταδιακή αύξηση της χρήσης οινοπνευματωδών ποτών στην εφηβική ηλικία με έναρξη τα 13», επεσήμανε μιλώντας στα “Χ.Ν.” η ψυχίατρος Παίδων – Εφήβων και υπεύθυνη του Ιατρείου Εφήβων του ΟΚΑΝΑ Χανίων κα Νεκταρία Σκουλάκη και πρόσθεσε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα περιγράφουν ότι σε κάθε τους έξοδο πίνουν τουλάχιστον 3 ποτά.
«Από αυτούς τους εφήβους 2 στους 5 δεκαπεντάχρονους περιγράφουν ότι έχουν μεθύσει μία φορά στη ζωή τους και είτε τους έχουν μεταφέρει στο σπίτι, είτε στο Νοσοκομείο. Στα επείγοντα των Νοσοκομείων, σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας, κάθε Σάββατο φτάνουν πάρα πολλά τέτοια περιστατικά», υπογράμμισε η κα Σκουλάκη, ενώ ερωτηθείσα κατά πόσον το πρόβλημα αφορά και μία κουλτούρα που θέλει το αλκοόλ “αθώο” σχολίασε: 
«Δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς έλεγχος. Ελάχιστα είναι τα μαγαζιά που ζητούν ταυτότητα για να σερβίρουν ποτά. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Συγχρόνως όμως και πολλές οικογένειες δεν ελέγχουν τις εξόδους των παιδιών. Θεωρούν, ότι αν βγει το παιδί για να πάει σε πάρτι γενεθλίων είναι αυτονόητο ότι θα πιει, χωρίς να το θεωρούν μείζον θέμα. Πρόσφατα, είχε έρθει στο Ιατρείο Εφήβων μία μαμά η οποία περιέγραφε ότι 2 φορές  είχαν φέρει το παιδί της σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι και η ίδια θεώρησε ότι το παιδί απλώς μέθυσε. Το πήρε δηλαδή τελείως επιπόλαια. Μία άλλη μητέρα μας έλεγε ότι μόλις το παιδί της είχε πάρει δίπλωμα οδήγησης το έπιασαν να οδηγεί μεθυσμένο. Αργότερα το έπιασαν ξανά και μόνο όταν πήγε η ίδια να το βγάλει από το κρατητήριο κινητοποιήθηκε».
ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΑ
Θέσαμε το ερώτημα κατά πόσο στο θέμα του αλκοόλ παίζει καθοριστικό ρόλο το οικογενειακό περιβάλλον στην ψυχίατρο του Αλκοολογικού Ιατρείου του ΟΚΑΝΑ στα Χανιά κα Χρυσούλα Λούπη.
«Συνήθως για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με το αλκοόλ διαπιστώνουμε ότι στις οικογένειές τους υπήρχε κάποιος που είχε πρόβλημα. Είτε ο πατέρας, είτε η μητέρα είτε και οι δύο, είτε και ο μεγαλύτερος αδελφός. Και συνήθως σε αυτές τις οικογένειες το αλκοόλ δεν ήταν ποτέ θέμα. Ήταν κάτι απενοχοποιημένο και μάλιστα πολλοί από αυτούς έπιναν από μικρή ηλικία και οι γονείς τους ήταν περήφανοι που τα παιδιά τους άντεχαν τις τσικουδιές και το κρασί», σημείωσε η κα Λούπη και πρόσθεσε ότι κοινωνικά το αλκοόλ έχει συνδεθεί με όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την παραδοχή του προβλήματος.
Για το ίδιο θέμα ο ψυχίατρος του Αλκοολογικού Ιατρείου και υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ στα Χανιά κ. Μανώλης Σταυρουλάκης τόνισε ότι «οι παράγοντες που οδηγούν έναν έφηβο στο αλκοόλ είναι πολλοί και διαφορετικοί. Ένας παράγοντας είναι οι αλλαγές του ψυχισμού τους, που καλούνται οι έφηβοι να διαχειριστούν σ’ αυτή την ηλικία, αλλά είναι και ένας τρόπος που πιστεύουν ότι μπορεί να τους καταξιώσει στις παρέες ή να τους βοηθήσει να διαχειριστούν τα άγχη και τα προβλήματά τους. 

Επίσης, μια άλλη διάσταση είναι ότι όταν κανείς έχει εξοικειωθεί με ένα προβληματικό περιβάλλον, που συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, καθημερινά μπορεί και να μην γνωρίζει το φυσιολογικό, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοούμε και τα πολιτισμικά πρότυπα της παγκοσμιοποίησης που συνηγορούν στον πειραματισμό και μπορούν ασυνείδητα να οδηγήσουν σε έναν μιμητισμό και σε ένα μοντέλο ζωής που θα περιλαμβάνει το αλκοόλ».
ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Πάντως και οι 3 επιστήμονες του ΟΚΑΝΑ Χανίων υπογράμμισαν τη σημασία που έχει να υπάρξει έγκαιρη κινητοποίηση της οικογένειας σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι το παιδί έχει θέμα με το αλκοόλ.
«Πρέπει να αξιολογείται κάθε περίπτωση και οι γονείς να έχουν από την αρχή έναν έλεγχο στις εξόδους των παιδιών, όταν αρχίζουν να βγαίνουν μόνα τους πια. Αυτό σημαίνει έξοδοι με διακριτική επιτήρηση και έλεγχο, ώστε να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα παιδιά, τί πίνουν, αλλά και με ποιους κάνουν παρέα, καθώς πολλές φορές παιδιά πρώιμης εφηβικής ηλικίας κάνουν παρέα με μεγαλύτερους που αρέσκονται να μεθούν», τόνισαν και συμπλήρωσαν ότι καλό θα ήταν να γίνεται ενημέρωση στα σχολεία για τις βλαπτικές δράσεις του αλκοόλ στη λειτουργία του οργανισμού, τις συνέπειες που έχει στις μαθησιακές ικανότητες και στις γνωστικές λειτουργίες κ.λπ.
Ιατρείο Εφήβων και Αλκοολογικό
Να σημειώσουμε ότι ο ΟΚΑΝΑ έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες τη λειτουργία του Ιατρείου Εφήβων που ασχολείται με προβλήματα καταχρήσεων και εξάρτησης από το αλκοόλ, κάνναβη, χάπια, ίντερνετ κ.λπ. όπως και Αλκοολογικού Ιατρείου για ενηλίκους, στον χώρο της Διεύθυνσης Υγείας στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.
Το Ιατρείο Εφήβων είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη πρωί από τις 8.30 έως τις 2 το μεσημέρι, ενώ το Αλκοολογικό Ιατρείο δέχεται κάθε Τετάρτη τις ίδιες ώρες.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2821023591 και 2821344225.
Χανιώτικα Νέα

Δυσκολίες διατροφής ενός παιδιού με αυτισμό

Κάνοντας μία βόλτα στο διαδίκτυο βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τα αγαπημένα μου Ikid Centers, το οποίο αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους ένα παιδί με αυτισμό παρουσιάζει δυσκολίες στην διατροφή του, αλλά και προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές.
Ας το διαβάσουμε... 
Οι γονείς παιδιών με αυτισμό συχνά λένε ότι τα παιδιά παρουσιάζουν δυσκολίες στη διατροφή τους. Υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι ευαίσθητα σε συγκεκριμένες τροφές και αρκετά επιλεκτικά με αυτές.  
Αυτό το άρθρο παραθέτει τρεις λόγους για τους οποίους τα παιδιά με αυτισμό είναι επιλεκτικά με τη διατροφή τους καθώς και προτάσεις έτσι ώστε να βοηθηθούν στο να τρώνε με περισσότερη ευκολία. Φυσικά, κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία, κάτι το οποίο να έχετε στο νου σας όσο διαβάζετε το άρθρο.

Παράγοντας 1ος
Πολλά παιδιά με αυτισμό συνηθίζουν στο να μαθαίνουν μέσα από οπτικά ερεθίσματα. Έτσι εάν το φαγητό φαίνεται διαφορετικό, το παιδί θα νομίζει ότι είναι δεν είναι το ίδιο με άλλη φορά. Ακόμη, πολλά παιδιά εξακολουθούν να τρώνε το ίδιο φαγητό επειδή απολαμβάνουν την ικανοποίηση στο να γνωρίζουν πως το φαγητό είναι το αναμενόμενο, μοιάζει το ίδιο και γευστικά είναι όπως το θυμούνται.
Έχετε πάει ποτέ στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσετε τα αγαπημένα μπισκότα του παιδιού σας και να παρατηρήσετε ότι έχει αλλάξει η συσκευασία από αυτά; Υπήρχε διαφορά στην εικόνα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Δεν το σκεφτήκατε ιδιαίτερα, όμως, γιατί γνωρίζατε πως γευστικά δε θα υπήρχε διαφορά.
Παρόλα αυτά, όταν επιστρέψατε στο σπίτι, το παιδί σας έψαχνε στις σακούλες του σούπερ μάρκετ για τα αγαπημένα του μπισκότα και δεν κατάφερε να τα βρει. Εσείς βγάλατε έξω το καινούριο κουτί με μπισκότα και είπατε «Εδώ είναι το κουτί με τα μπισκότα σου. Έχει διαφορετική συσκευασία αλλά τα μπισκότα είναι τα ίδια». Το παιδί πέταξε τα μπισκότα στο πάτωμα και ξέσπασε σε κλάματα. Γιατί συνέβη αυτό; Η συσκευασία ήταν διαφορετική και έμοιαζε σαν τα αναμενόμενα μπισκότα μέχρι τότε να είχαν αλλάξει. Το γεγονός αυτό ήταν σαν να προκάλεσε μία πλήρη σύγχυση στον κόσμο του παιδιού.
Έχετε πάει ποτέ έξω για φαγητό σαν οικογένεια σε κάποιο εστιατόριο που να γνωρίζετε ότι έχει την αγαπημένη μακαρονάδα του παιδιού σας; Ξοδέψατε αρκετό χρόνο στο να διαλέξετε το συγκεκριμένο εστιατόριο καθώς θέλατε να είστε σίγουροι πως έχει κάποιο φαγητό που να αρέσει στο παιδί σας. Όμως όταν η μακαρονάδα ήρθε στο τραπέζι, τα μακαρόνια είχαν διαφορετικό από το αναμενόμενο σχήμα και το τυρί μύριζε διαφορετικά. Τότε, το παιδί σας αναστατώθηκε γιατί διαπίστωσε πως η μακαρονάδα που του είχατε υποσχεθεί, δεν έμοιαζε σε τίποτα με αυτό που περίμενε.
Πιθανές λύσεις
Είναι σημαντικό να θυμάστε και να καταλαβαίνετε ότι η ζωή ενός παιδιού με αυτισμό βασίζεται στη ρουτίνα και την προβλεψιμότητα. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί να προετοιμαστεί για κάτι που είναι διαφορετικό είναι να του δίνετε με συνέπεια διαφορετικές τροφές και να εισάγετε νέες τροφές στο διατροφολόγιο σας όλη την ώρα.
Παρόλο που η ρουτίνα και το πρόγραμμα είναι καλά στοιχεία για το παιδί, είναι καλό να δημιουργείτε αλλαγές σε αυτά. Η ρουτίνα είναι ότι τρώτε μεσημεριανό κάθε μέρα την ίδια ώρα, αλλά η αλλαγή είναι ότι μπορείτε να σερβίρετε διαφορετικούς τύπους ζυμαρικών με διαφορετικούς τύπους τυριών. Ακόμη, η ρουτίνα είναι ότι θα αγοράσετε για το παιδί τα αγαπημένα του μπισκότα αλλά η αλλαγή θα είναι όταν επιστρέψετε στο σπίτι να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικά μπολάκια. Επίσης, καλό θα ήταν να αγοράσετε και διαφορετικούς τύπους μπισκότων.
Ακόμη μία στρατηγική που μπορείτε να προσπαθήσετε είναι να κάνετε το φαγητό να φαίνεται όλο και πιο διαφορετικό κάθε φορά που το σερβίρετε στο παιδί. Σπάστε το κολατσιό στη μέση, κόψτε το σάντουιτς σε κομμάτια, χωρίστε τα μέρη του φαγητού σε διαφορετικά πιάτα. Μην ξεχνάτε, πως το διατροφολόγιο του παιδιού θα πρέπει να εμπεριέχει και υγιεινά φαγητά.

Παράγοντας 2ος
Η μυρωδιά από τα συνηθισμένα φαγητά είναι αρκετή για να οδηγήσει τα παιδιά σας εκτός ορίων.
Εάν το παιδί μυρίζει ο,τιδήποτε πριν το φάει, αυτό είναι καλή ένδειξη ότι η αίσθηση της μυρωδιάς είναι σημαντικός παράγοντας στη διατροφή του. Πιθανόν να κλείνει τη μύτη του δείχνοντας σας ότι η μυρωδιά είναι ανυπόφορη για εκείνον παρόλο που το φαγητό δείχνει ...

Ξανθά παιδιά και σκούρα

Του Νίκου Ξυδάκη
Ένα ξανθόμαλο γαλανομάτικο παιδί παίζει μαζί με σκούρα παιδιά στον γυφτομαχαλά. Τι σκάνδαλο! 

Απ’ όλα τα σενάρια τρόμου για αγοραπωλησίες βρεφών, για τράφικινγκ, εμπόριο νεφρών, Ολιβερ Τουίστ που πέφτουν στα νύχια Εβραίων Φέιγκιν, από όλη τη φρίκη, υπαρκτή και επινοημένη, κρατάω τη συγκεκριμένη φρίκη, ίσως όχι την αγριότερη, αλλά σίγουρα την πιο φανερή, την ευκολότερα εκδηλωνόμενη: 
τον βαθύτατα στερεοτυπικό ρατσισμό εναντίον του Ρομ, του αθίγγανου, του γύφτου.
Του γύφτου που κλέβει τα παιδιά τα ανυπάκουα, που ξεμακραίνουν απ’ το σπίτι τους, που δεν τρώνε όλο το φαΐ τους.  
Του γύφτου που κλέβει μπουγάδες, της γύφτισσας που ξεμυαλίζει και ξαφρίζει γέρους λέγοντάς τους τη μοίρα. Αυτό είναι το στερεότυπο: κλέφτες και απατεώνες, αλητόβιοι· απομεινάρια άλλων πολιτισμικών προσχώσεων, νομάδες, παλιατζήδες, γυρολόγοι, πλάνητες, φερέοικοι.
Αν προχωρήσουμε τον συλλογισμό, θα βρούμε κι άλλα χαρακτηριστικά:  
μουσικοί, έμποροι, εργάτες γης. Διάσημα σόγια οργανοπαικτών, σολίστ κλαρίνου και βιολιού, τραγουδιστές· αυτοί κρατούν ζωντανή εν πολλοίς την παράδοση του δημοτικού τραγουδιού, από την Ήπειρο ως τη Ρούμελη. Αυτοί μάζευαν βερίκοκα και ελιές, προτού καταφθάσουν οι μετανάστες. Αυτοί προμηθεύουν κλωσσόπουλα-καρέκλες τα χωριά, σκινόχωμα-καταστανόχωμα-γαρδένιες το άστυ.
Αλλά είναι σκούροι. Ινδομιγείς. Φανταχτεροί. Ανένταχτοι. Συνωστίζονται θορυβώδεις στα εξωτερικά ιατρεία, στο Παίδων. 
Κι ένα ξανθό παιδάκι βρέθηκε σε μια οικογένεια τέτοιων σκούρων ινδομιγών. Χωρίς ακόμη να έχει εξακριβωθεί πώς βρέθηκε στα Φάρσαλα το παιδί, ποιοι είναι οι φυσικοί γονείς του, αν το παράτησαν ή το παρκάρισαν, χωρίς να γνωρίζουμε όλη την ιστορία, γιατί ίσως δεν ακούμε τι ακριβώς εξιστορούν οι ίδιοι οι άνθρωποι του μαχαλά, υιοθετούμε ασμένως το σενάριο το πιο ταιριαστό στον προϊδεασμό μας: οι γύφτοι αρπάζουν παιδιά. Πρωτοσέλιδα εγχώρια και διεθνή, amber alert, συγκίνηση και κατακραυγή, παλιές περιπτώσεις εξαφανίσεων. Έως και τον προ 22ετίας χαμένο Μπεν είδαν να κυκλοφορεί στον μαχαλά των Φαρσάλων.
Μια γεννήτρια συγκίνησης. Συγκίνηση στοχευμένη στο ξανθό παιδάκι, εξατομικευμένη και αποκομμένη από κάθε ιστορική-κοινωνική σύμφραση, προορισμένη να παράγει λυγμό, φοβική ταύτιση, εντοπισμό του επικίνδυνου Άλλου, του εισβολέα, του επήλυδος. Συγκίνηση σαν λησμονόχορτο για τη δημογραφική φθίση, την επελαύνουσα φτώχεια, τη γενικευμένη επισφάλεια.  
Τα παιδιά κινδυνεύουν από τους γύφτους, και μόνον. Στη Γαλλία, πήγαν πιο μακριά: τα παιδιά κινδυνεύουν επειδή είναι γύφτοι. 
Το είπαν σχεδόν έτσι, ωμά, στο δεκαπεντάχρονο παιδί από το Κόσοβο.
Έτσι περίπου σκέφτονται οι ξανθοί Ευρωπαίοι για τους σκούρους που ζουν επί αιώνες ανάμεσά τους, στα διάκενα της αιωνίας προόδου: με τα στερεότυπα των Σκοτεινών Χρόνων, απαράλλαχτα. Ανά διαστήματα η μεσαιωνική στερεοτυπική σκέψη γίνεται νεωτερική δράση: απωθήσεις, περιορισμοί, εκτοπίσεις, στειρώσεις, μαζικές εκκαθαρίσεις, η Λύση.  
Η συνεχιζόμενη πρόοδος ίσως επιτρέψει μια πιο ολοκληρωμένη λύση: έλεγχο DNA και γενετική ταυτότητα, ένα βραχιόλι μόνιμα. Έτσι δεν θα ανακατεύονται ξανθά παιδιά με σκούρα.
kathimerini

Γίνε εθελοντής αιμοδότης και σώσε ένα παιδί

Μικρή μαθήτρια στην Στυλίδα χρειάζεται αίμα. 
 .
Σήμερα, Τετάρτη πρωί, εθελοντική αιμοδοσία στο δημαρχείο για την ζωή ενός παιδιού. 
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού:
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Στυλίδας
από τις 9:00π.μ. έως τις 13:00 μ.μ..
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Στυλίδας σας καλεί να συμμετέχετε στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει προκειμένου να δημιουργηθεί Τράπεζα Αίματος για να βοηθήσουμε μια μικρή συμπολίτισσα μας που έχει ανάγκη. Η αιμοδοσία θα γίνει την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Στυλίδας από τις 9:00π.μ. έως τις 13:00 μ.μ.
lamiastar

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki