Friday 28 May 2010

4, 5, 6 Ιουνίου: Μέρες Περιβάλλοντος / Ιερά Οδός: Χθές και Σήμερα

Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
4 -5 – 6 Ιουνίου: ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ιερά Οδός, Χθες και Σήμερα  

[Στο τέλος της Ιεράς Οδού, λίγο πριν τη Μονή Δαφνίου, Ελεύθερη Είσοδος]
περισσότερα στο πράσινο χαμομηλάκι

Πρόληψη της εμπορίας παιδιών, της παιδικής πορνείας και πορνογραφίας

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τα κράτη να πάρουν περισσότερα μέτρα για την πρόληψη της εμπορίας παιδιών, της παιδικής πορνείας και πορνογραφίας και για την προστασία των παιδιών κατά τη διάρκεια ενόπλων συρράξεων
Από κοινού με ειδήμονες στα δικαιώματα των παιδιών προάγουν την καθολική επικύρωση των Προαιρετικών Πρωτοκόλλων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού έως το 2012



Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που έγινε στα Κεντρικά Γραφεία της UNICEF στη Νέα Υόρκη, ειδήμονες των Ηνωμένων Εθνών απηύθυναν έκκληση για καθολική επικύρωση των δύο Προαιρετικών Πρωτοκόλλων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού - για την Εμπορία Παιδιών, την Παιδική Πορνεία και Πορνογραφία - και για την Προστασία των Παιδιών στις Ένοπλες Συρράξεις.
Ανακοίνωσαν επίσης εκστρατείες που θα ωθήσουν όλες τις χώρες να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα αυτά μέχρι το 2012. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Αντονι Λέικ, η Ειδική Εκπρόσωπος για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συρράξεις, Ραντίκα Κουμαρασουάμι και η Ειδική Εκπρόσωπος για τη Βία Ενάντια στα Παιδιά, Μάρτα Σάντος Παΐς.
Τα δύο πρωτόκολλα παρέχουν ισχυρότερες προστασίες από αυτές που ήδη θεσμοθετούνται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η εκδήλωση αυτή έγινε με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από την πρώτη τους υιοθέτηση.
«Τα Προαιρετικά Πρωτόκολλα αντιπροσωπεύουν μια υπόσχεση που δόθηκε στα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου - παιδιά που γεννήθηκαν μέσα σε ακραία φτώχια και απελπισία, παιδιά σε χώρες που καταρρακώθηκαν από τις συρράξεις, που υποχρεώθηκαν σε απίστευτες συνθήκες δουλείας από ενήλικες που τα αντιμετωπίζουν ως εμπορεύματα,» είπε ο ʼντονι Λέηκ, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF. «Τα δύο τρίτα των κρατών του κόσμου έχουν επικυρώσει τα πρωτόκολλα, αλλά για να τιμήσουμε πλήρως την υπόσχεση που αντιπροσωπεύουν, χρειαζόμαστε την καθολική επικύρωση και εφαρμογή τους.»
Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τη Συμμετοχή των Παιδιών σε Ένοπλες Συρράξεις έχει επικυρωθεί από 132 Κράτη, 25 Κράτη έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει και 36 Κράτη δεν το υπέγραψαν ούτε το επικύρωσαν. Με αυτό απαγορεύεται η ένταξη ανηλίκων στις ένοπλες δυνάμεις.
Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για την Εμπορία Παιδιών και την Παιδική Πορνεία και Πορνογραφία βρίσκεται λίγο πλησιέστερα στην καθολική επικύρωση καθώς έχει επικυρωθεί από 137 Κράτη, 27 Κράτη έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει και 29 Κράτη δεν το υπέγραψαν ούτε το επικύρωσαν. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για να διαπεραστεί ο αόρατος μανδύας που καλύπτει την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και πορνογραφία και άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, που ποινικοποιεί τέτοια εγκλήματα και περιφρουρεί τα δικαιώματα των παιδιών-θυμάτων.
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν υπογράψει και επικυρώσει και τα δύο πρωτόκολλα.
Εκτός από το να καλεί τις χώρες να επικυρώσουν τα Προαιρετικά Πρωτόκολλα και να τα εφαρμόσουν αποτελεσματικά, ενσωματώνοντάς τα στις εθνικές νομοθεσίες, την πολιτική και το σχεδιασμό και να παρέχουν στα θύματα προστασία και προγράμματα αποκατάστασης, τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση στα Κράτη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις λογοδοσίας που έχουν απέναντι στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Αθήνα, 26 Μαΐου 2010

Ρυθμίσεις για την προσβασιμότητα κοινοχρήστων χώρων για ΑμεΑ.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ2621/Β2009 η απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος (ΥΑ5297/31-12-229) με την οποία εδραιώνονται οι προδιαγραφές προσβασιμότητας που θα πρέπει να εξασφαλίζονται στη διαμόρφωση ή ανακατασκευή των κοινοχρήστων χώρων των οικισμών ώστε να εξυπηρετούν ανθρώπους με αναπηρία.
Συγκεκριμένα:
- διατυπώνονται προδιαγραφές προσβασιμότητας σε χώρους που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών όπως πλατείες, πεζοδρόμια, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, σε χώρους στάθμευσης και στη χρήση αστικού εξοπλισμού (όπως κάδοι απορριμμάτων, περίπτερα, πινακίδες πληροφόρησης, τηλέφωνα ή αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων).
- περιλαμβάνονται προδιαγραφές για τη διαμόρφωση επιπέδων μηδενικής ή χαμηλής κλίσης, ενώ επίσης προβλέπεται η κατασκευή κοινόχρηστων ανελκυστήρων ή αναβατορίων με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζονται για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ΑμεΑ στους κοινόχρηστους χώρους.
- κατά τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών με ελάχιστο πλάτος 1,5μ, ενώ πρέπει να προβλέπεται και η κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών.
- για την κατασκευή χώρων στάθμευσης κοινής χρήσης προβλέπονται ειδικές θέσεις για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρία, σε ποσοστό 5% επί του συνόλου των θέσεων, με ελάχιστο αριθμό τη μία θέση κ.α.
Η απόφαση περιέχει λεπτομερείς προδιαγραφές προσβασιμότητας που όλοι οι φορείς που αναλαμβάνουν διαμόρφωση ή ανακατασκευή κοινόχρηστων χώρων των οικισμών οφείλουν να ακολουθούν.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 
 Η Διαδρομή

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki