Sunday 11 July 2021

Μην απαγορεύετε τα γλυκά στα παιδιά

Αν ένα παιδί έχει φυσιολογικό βάρος και είναι κινητικό (παίζει, τρέχει, κ.λπ.), μπορεί να τρώει ένα μικρό γλυκό, κατά προτίμηση ως απογευματινό σνακ, όχι όμως αντικαθιστώντας το κανονικό του γεύμα. 
Ωστόσο, ακόμη και αν ένα παιδί έχει υπερβάλλον σωματικό βάρος, και πάλι δεν μπορούν να αποκλειστούν τελείως τα γλυκά από τη διατροφή του, κυρίως επειδή στα παιδιά η απαγόρευση έχει αντίθετα αποτελέσματα και κάνει την τροφή ακόμα πιο επιθυμητή.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το παιδί ζητάει γλυκό

Σπιτική εκδοχή
Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικά παγωτά, γλυκά ή μπισκότα, τα οποία ικανοποιούν εξίσου την ανάγκη του παιδιού για γλυκό και ταυτόχρονα περιέχουν τα υλικά που επιλέγουμε.

Μικρότερη ποσότητα
Αγοράζουμε γλυκά όπως παγωτά, σοκολάτες, μπισκότα, ζαχαρωτά σε μικρές συσκευασίες ώστε να τους δίνουμε μια μικρή ποσότητα.

Θρεπτικά συστατικά
Προτιμάμε να δώσουμε κάποιο γλυκό που θα περιέχει τροφές με θρεπτικά συστατικά (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, φρούτα ή μέλι), όπως είναι τα παραδοσιακά γλυκίσματα (π.χ. μηλόπιτα, παστέλι, καρυδόπιτα, μουσταλευριά).

Όρια & κανόνες
Η λύση δεν είναι να απαγορεύουμε την κατανάλωση γλυκού στο σπίτι, στο σχολείο ή σε φιλικές παρέες. 
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν όρια και κανόνες για την κατανάλωσή τους.

Παράδειγμα προς μίμηση
Για τα παιδιά μας λειτουργούμε ως πρότυπο. Αυτό στην προκειμένη σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τρώμε κάθε ημέρα μεγάλες ποσότητες ανθυγιεινών γλυκών και να απαιτούμε από τα παιδιά μας να απέχουν.

Όχι στη χρήση του φαγητού για επιβράβευση
Είναι πολύ σημαντικό να μην προσφέρουμε το γλυκό ως αντάλλαγμα ή μέσο επιβράβευσης του παιδιού. Πράγματι, μια λιχουδιά είναι ένας εύκολος τρόπος να δώσουμε στιγμιαία χαρά στο παιδί. 
Παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό οι εκδηλώσεις επιβράβευσης να μην περιορίζονται στον τομέα του φαγητού, αλλά να τις επεκτείνουμε ποικιλοτρόπως (π.χ. αυτοκόλλητα). 
Στο ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να βάλουμε και τους παππούδες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι εκείνοι που θα δώσουν με μεγάλη ευκολία τη λιχουδιά, προκειμένου να μη χαλάσουν το χατίρι στα παιδιά.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι να λέτε στο παιδί καθημερινά...

... καθημερινά για να ενισχύσετε την καλή επικοινωνία ανάμεσά σας.
Με τον ερχομό του παιδιού, είναι λογικό να προσπαθείτε να αποτελείτε μια θετική επιρροή στην καθημερινότητά του, ώστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση αλλά και την εμπιστοσύνη που δείχνει στον εαυτό του και τις επιλογές του. 
Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί να αισθανθεί καλά με τον εαυτό του, ενθαρρύνοντάς το να σκέφτεται θετικά, είναι να του δηλώνετε καθημερινά πώς αισθάνεστε εσείς για το ίδιο. Μια μικρή ώθηση προς την σωστή κατεύθυνση, μπορεί να το βοηθήσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε.

Καλημέρα
Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε την ημέρα σας είναι να πείτε στο μικρό σας «καλημέρα» με ένα χαρούμενο και ήπιο τόνο. Δεδομένου ότι αποτελεί το πρώτο πράγμα, που θα πείτε στο παιδί, ορίζετε έτσι τον τόνο της υπόλοιπης ημέρας. 
Έτσι λοιπόν, ξεκινάτε την ημέρα σας με θετική στάση, που στην πραγματικότητα αποτελεί μία από τις καλύτερες συνήθειες που μπορεί να υιοθετήσει με την συμβολή σας το παιδί.

Σε αγαπώ
Είναι μία από τις πιο απλές αλλά και τις πιο σημαντικές φράσεις, που θα πρέπει να λέτε στο παιδί καθημερινά, καθώς συμπυκνώνει όλη σας την στοργή και την φροντίδα. 
Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να του το πείτε, οπότε μπορείτε να του το πείτε κυριολεκτικά όσο συχνά και όσες φορές θέλετε. Αυτή η φράση λειτουργεί ως υπενθύμιση αλλά και ενδυναμωτικά, αφού έτσι γνωρίζουν ότι μπορούν πάντα να απευθύνονται σε εσάς για οτιδήποτε χρειάζονται.

Σε ευχαριστώ
Είναι σημαντικό, να ενημερώνετε πάντα το παιδί αναφορικά με το εάν η συμπεριφορά του ήταν σωστή ή λιγότερο επιθυμητή, μέσω των επιβραβεύσεων ή των παρατηρήσεων. 
Ως επιβράβευση μπορεί να λειτουργήσει και η παραπάνω φράση, καθώς μπορείτε να το ευχαριστείτε όποτε κάνει κάτι καλό, όπως το να μαζέψει το γραφείο του ή τα πιάτα του από το τραπέζι. 
Δηλώνοντάς του την ευγνωμοσύνη σας, το κάνετε πραγματικά χαρούμενο, αφού αισθάνεται πιο υπεύθυνο αλλά και ικανό.

Είμαστε υπερήφανοι για εσένα
Λέγοντας συχνά αυτήν την φράση στο παιδί, μπορείτε να το βοηθήσετε να δημιουργήσει μια θετική άποψη για τον εαυτό του. Απλά δηλώνοντας ότι νιώθετε υπερήφανοι για όλα αυτά που κάνει και είναι, κάνετε σχεδόν αυτόματα το παιδί να αισθάνεται πλήρες, χαρούμενο και ασφαλές.

Μπορείς να τα καταφέρεις
Λέγοντας στο παιδί ότι μπορεί να καταφέρει να επιτύχει σε αυτό που κάνει, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την εμπιστοσύνη του στον εαυτό του. 
Είναι σημαντικό να τους το υπενθυμίζετε συχνά κι όχι μόνο όταν παρατηρείτε ότι δυσκολεύεται σε ένα συγκεκριμένο μάθημα ή δραστηριότητα.

imommy.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki