Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Το πολυτιμότερο από τα υπάρχοντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφευγε για την κοσμοϊστορική εκστρατεία του, την παραμονή μοίρασε στους φίλους του όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, όλα τα αναμνηστικά του.
Όταν τον ρώτησαν, «εσύ δεν θα κρατήσεις τίποτα για τον εαυτό σου;» εκείνος απάντησε: Εγώ κρατώ το πολυτιμότερο: Τις χρηστές ελπίδες του μέλλοντος. Δεν μου χρειάζεται τίποτε από το παρελθόν.


Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να πάρει βάρος;

Λιποβαρές παιδί
Τα περισσότερα παιδιά καθώς μεγαλώνουν παίρνουν βάρος, κάτι που τα βοηθάει ν΄αναπτυχθούν. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια παιδιά που εξαιτίας – κατά κύριο λόγο- του ότι δεν τρώνε αρκετή ποσότητα φαγητού, δεν παίρνουν βάρος, μη μπορώντας να καλύψουν τις ανάγκες τους. 
Το αν ένα παιδί είναι λιποβαρές ή όχι, μπορείτε να το δείτε από τα διαγράμματα που είναι τυπωμένα στο πίσω μέρος του βιβλιαρίου υγείας κάθε παιδιού και τα οποία ενημερώνει ο παιδίατρός σας στις επισκέψεις παρακολούθησης. Αν ο  παιδίατρός σας διαπιστώσει ότι το βάρος του παιδιού είναι κάτω από τα κατώτερα φυσιολογικά όρια, θα σας ενημερώσει για ν΄αντιμετωπίσετε μαζί το ζήτημα και να σας δώσει μια αξιόπιστη απάντηση για το αν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή όχι.
Τα λιποβαρή παιδιά, αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως χαμηλά επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών στο σώμα, προβλήματα συγκέντρωσης, μαθησιακά προβλήματα στο σχολείο και καθυστέρηση στη σωματική και ψυχική ανάπτυξη. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε, ώστε να αποφύγετε μελλοντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού;
Ποιες είναι οι συνηθισμένες αιτίες που ένα παιδί δεν παίρνει βάρος
 • Τρώει μόνο μερικά είδη τροφών
 • Τρώει πολύ αργά
 • Αποσπάται εύκολα η προσοχή του κατά τη διάρκεια του φαγητού
 • Βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης που οι ενεργειακές του ανάγκες είναι πολύ υψηλές και «καίει» πολύ γρήγορα, ό,τι φάει.
 • Λέει διαρκώς «όχι» στο φαγητό
 • Είναι άρρωστο
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να πάρει βάρος;
Κάνοντας μικρές αλλαγές στα γεύματα και τα σνακ του παιδιού σας, μπορείτε εύκολα ν΄αυξήσετε την ποσότητα των θερμίδων που παίρνει.
 • Μην πιέζετε το παιδί να φάει όλο του το φαγητό, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
 • Να ξέρετε πως όταν πεινάει ένα παιδί, τρώει. Άρα δική σας ευθύνη είναι να φάει τις σωστές, θρεπτικές τροφές, όταν νιώσει πως πεινάει. Εκείνο όμως θ΄αποφασίσει για το πόσο για φάει.
 • Μη βιάζεστε όταν τρώει το παιδί κι ακολουθήστε τους ρυθμούς του. Αν ένα παιδί τρώει αργά, χρειάζεται και περισσότερο χρόνο φυσικά. Μην του λέτε διαρκώς να τελειώνει.
 • Απαγορεύστε ρητώς να τρώνε τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Κάντε κι εσείς το ίδιο.
 • Δίνετε στο παιδί μια μεγάλη ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων που χρειάζεται ο οργανισμός, σε κάθε γεύμα, ώστε να προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται.
 • Σερβίρετε το φαγητό του παιδιού σε μικρότερες μερίδες και πιάτα. Ένα παραγεμισμένο πιάτο, μπορεί ν΄αποθαρρύνει το παιδί και να το κάνει να πει «Δεν θέλω να φάω».
 • Έχετε πάντα σνακ, φρούτα και λαχανικά διαθέσιμα κάθε ώρα της ημέρας, ώστε να μπορεί να φάει όταν πεινάσει.
 • Επιλέξτε τρόφιμα που είναι πηγές βιταμινών.
 • Μην δίνετε στο παιδί να πίνει νερό ή αναψυκτικά κατά τη διάρκεια του γεύματος, γιατί έτσι μπορεί γρήγορα να φουσκώσει και να μην θέλει να φάει άλλο.
 • Επιλέξτε μιλκσέικ με πλήρες γάλα και γιαούρτι ή smoothies με φρούτα και γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά.
 • Κάθε μέρα το παιδί πρέπει να τρώει κρέας ή κοτόπουλο ή λιπαρά ψάρια και τυρί.
 • Προσθέστε λίπη και έλαια στα κανονικά γεύματα.
 • Βάλτε λάδι ελιάς στα φαγητά και βούτυρο, αλλά αποφύγετε κρέμες γάλακτος κι άλλα προϊόντα που έχουν μόνο θερμίδες. Το θέμα δεν είναι να παχύνει το παιδί, αλλά να προσλαμβάνει θερμίδες και στοιχεία που θα το βοηθήσουν ν΄αναπτυχθεί, χωρίς να στερείται τίποτα.
Πότε πρέπει να δώσετε συμπληρώματα διατροφής στο παιδί;
Αν και τα συμπληρώματα διατροφής πράγματι παρέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του παιδιού, και επομένως και το επιπλέον βάρος που χρειάζεται, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει για το είδος των συμπληρωμάτων και τη δόση ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Να θυμάστε όμως, πως είναι προτιμότερο να δίνετε πλήρη γεύματα πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, παρά συμπληρώματα διατροφής.


Πότε πρέπει να δει το παιδί, ο γιατρός;
Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Ο παιδίατρός σας το γνωρίζει αυτό, καθώς παρακολουθεί τα διαγράμματα με τις αυξομειώσεις βάρους, ύψους κλπ. Ζητήστε του λοιπόν κάθε φορά που τον επισκέπτεστε, να παρακολουθεί την ανάπτυξή του. Αν παρατηρήσετε ξαφνική αλλαγή στον τρόπο που τρώει το παιδί, μιλήστε απαραιτήτως με τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν διατροφική διαταραχή.


childrencare.gr