Tuesday 27 May 2014

Γιατί δεν πρέπει να συγκρίνουμε τα παιδιά μας μεταξύ τους

«Θα’ πρεπε να ντρέπεσαι, Κώστα», λέει ο πατέρας. «Ο μεγάλος σου αδερφός ποτέ δεν είχε πάρει τόσο κακό βαθμό στον έλεγχό του. Τι θα κάνουμε με σένα;»
 
«Γιατί να μην είσαι λιγάκι σαν την Ειρήνη;», παραπονιέται η μητέρα. «Εκείνη ποτέ δεν αφήνει το δωμάτιό της ατακτοποίητο!».


Δοκιμάστε να συγκρίνετε τα παιδιά σας μεταξύ τους και θα δείτε να συμβαίνουν δυο πράγματα:
   1. Kαμία βελτίωση δεν θα παρατηρηθεί.
   2. Εκείνο το παιδί που θα το συγκρίνετε αρνητικά, πολύ γρήγορα θα χάσει την αυτοπεποίθησή του.
Πώς αισθάνεται ένα παιδί όταν συνηθίζουν να το συγκρίνουν όλη την ώρα; Δεν έχουμε παρά να το ρωτήσουμε.
Υπάρχουν γονείς, οι οποίοι, συχνά, εκφράζουν την αγάπη τους λέγοντας απλά, «σ’ αγαπάω».
 Όταν, όμως, θέλουν να κάνουν μια σύγκριση, τότε σίγουρα διαλέγουν περισσότερο πομπώδεις φράσεις, έστω και της στιγμής, – αλλά θυμηθείτε, ότι η κάθε στιγμή «γράφει» μέσα μας – για να μεταδώσουν αυτό που θέλουν: «Σ’ αγαπάω και σένα, αλλά πιο πολύ αγαπάω την αδερφή σου. Το αξίζει γιατί είναι πιο καλό παιδί».
Τέτοια λόγια ακούγονται πολύ βαριά από ένα παιδί και η αιτία βρίσκεται στο ότι το συγκρίνουν με κάποιο άλλο.
Υπάρχει και κάτι πιο σοβαρό και πιο ουσιαστικό, που συνήθως το παραβλέπουμε όταν κάνουμε συγκρίσεις. Ξεχνάμε, δηλαδή, πως κάθε προσωπικότητα είναι μοναδική και πως κάθε άτομο έχει τα δικά του προτερήματα και ελαττώματα.
Όταν, λοιπόν, γονείς, κάνετε συγκρίσεις, στην πραγματικότητα αρνείστε την μοναδικότητα του κάθε ατόμου.
Είναι σαν να λέτε :
«Τα προτερήματα και οι ικανότητές σου δεν μας ενδιαφέρουν. Τα αγνοούμε και προσέχουμε μόνο τα σημεία όπου υστερείς από τ’ αδέρφια σου». Μια τέτοια στάση προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στον αυτοσεβασμό ενός παιδιού.
 
«Για να σ’ αγαπάω και να επιδοκιμάζω ό,τι κάνεις», μοιάζει να λέτε, «θα πρέπει να συμμορφωθείς στο πρότυπο της αδερφής σου, να γίνεις σαν την αδερφή σου, να συμπεριφέρεσαι όπως αυτή»
Αφήστε κάθε παιδί να εκφραστεί. Επιτρέψτε του να είναι ο εαυτός του. Αποφεύγετε τις συγκρίσεις.
Κοιτάξτε το παιδί στα μάτια και πείτε του σταθερά: 
«Είσαι μοναδικός! Είσαι μοναδική!»

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος - Αλήθεια, ποιον γιορτάζουμε σήμερα;

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος: Ένας παράξενος δούλος. 
Ήταν ελεύθερος μέσα στη σκλαβιά του! 
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος (1690 - 1730)
Στις 27 του Μάη γιορτάζεται η μνήμη ενός νεοφα­νούς Αγίου, Ρώσου στην καταγωγή, που το ιερό λείψανό του βρίσκεται – στο πείσμα της ανθρώπινης λογικής! – άφθαρτο και ακέραιο, κοντά 280 χρόνια μετά το σωματικό θάνατό του, στο Νέο Προκόπι (πρώην Εμίν Αγά) της Εύβοιας. 
Πρόκειται για τον Όσιο Ιωάννη το Ρώσο, τον νέο Ομολογητή.
Ανάμεσα στους στρατιώτες του Τσάρου της Ρωσίας Πέτρου του λεγόμενου Μεγάλου, που πολέμησαν ενάντια στους Τούρκους στα 1711, κατά τον άτυχο εκείνο για τους Ρώσους πόλεμο, όπου ο ίδιος ο Πέτρος κινδύνεψε να σκοτωθεί, ήταν κι ένα παλληκαρόπουλο καμιά εικοσαριά χρόνων, που καταγόταν από τη λεγόμενη Μικρή Ρωσία, ο Ιβάν (Γιάννης).

πολλά περισσότερα για τον Άγιο θα βρείτε στο εξαιρετικό  ιστολόγιο:  
Αέναη επΑνάσταση

Μη δέχεστε τα σκουπίδια κανενός!
Η αλληγορία του απορριμματοφόρου

Μια μέρα βρισκόμουν σε ένα ταξί και πήγαινα στο αεροδρόμιο. Το ταξί προχωρούσε στη δεξιά λωρίδα του δρόμου, όταν ξαφνικά ένα μαύρο αυτοκίνητο πετάχτηκε από ένα χώρο στάθμευσης ακριβώς μπροστά μας.
Ο οδηγός του ταξί πάτησε το φρένο, γλίστρησε και κατάφερε να μην χτυπήσει το άλλο αυτοκίνητο για λίγα μόλις εκατοστά!
Ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου κούνησε το κεφάλι του και άρχισε να μας φωνάζει. Ο δικός μου οδηγός απλώς του χαμογέλασε και τον χαιρέτισε.
Ήταν πολύ φιλικός απέναντί του. Έτσι τον ρώτησα: «Γιατί το έκανες αυτό; Αυτός ο τύπος παραλίγο να καταστρέψει το αυτοκίνητό σου και να μας στείλει στο νοσοκομείο!».
Τότε εκείνος με δίδαξε κάτι που σήμερα πλέον ονομάζω
«Η αλληγορία του απορριμματοφόρου».
Ο οδηγός μου εξήγησε ότι πολλοί άνθρωποι μοιάζουν με απορριμματοφόρα.
Περιφέρονται γεμάτοι σκουπίδια, γεμάτοι πίκρα, θυμό και απογοήτευση. Καθώς τα σκουπίδια τους γίνονται όλο και περισσότερα, χρειάζονται ένα μέρος να τα πετάξουν και μερικές φορές αυτό το μέρος μπορεί να είστε κι εσείς. Μην το πάρετε όμως προσωπικά, απλώς χαμογελάστε τους, χαιρετίστε τους, ευχηθείτε τους να είναι καλά και φύγετε.
Δεν αξίζει να κουβαλάτε τα δικά τους σκουπίδια και να τα εξαπλώνετε και σε άλλους ανθρώπους στη δουλειά σας, στην οικογένειά σας ή και σε αγνώστους.

enallaktikidrasi
το βρήκαμε εδώ: antikleidi

Άνεργη και ανασφάλιστη έγκυος ζητάει τη βοήθειά μας

Έγκυος, άνεργη νέα γυναίκα (στο 8ο μήνα) με σύντροφο άνεργο, ζητούν τη βοήθειά μας για να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα της γέννας και τη βρεφική περίοδο του παιδιού (κοριτσάκι).

Για το λόγο αυτόν απαιτούνται χρήματα για να καλυφθούν:

  • Tα έξοδα της γέννας επειδή η γυναίκα είναι ανασφάλιστη και το Νοσοκομείο μας ζήτησε 800 € για φυσιολογική γέννα και 1.000 € για την περίπτωση καισαρικής.
  • Τα έξοδα συντήρησης του νεογέννητου και της μάνας για αγορά πανών, γάλατος και ό,τι άλλο χρειάζεται ένα νεογέννητο και η μάνα του τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν την περίπτωση αυτή μπορούν να καταθέσουν χρήματα στο λογαριασμό του Πανεπιστημιακού Ιερού Ναού του Παν/μίου Πατρών στην τράπεζα Πειραιώς.
Αρ. Λογαριασμού:

6319-010291-001 (Απλό Ταμιευτήριο Κ)
‘ΙΒΑΝ’ Απεικόνιση: GR37 0171 3190 0063 1901 0291 001
Το SWIFT-BIC της Τράπεζας Πειραιώς είναι PIRBGRAAXXX

 
inaos-upatras

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki