Friday 28 January 2022

Το καλύτερο παιδί…

Είσαι το καλύτερο παιδί…
Όσο τους χαϊδεύεις τα αυτιά.
Όσο τους νταντεύεις.
Όσο δεν τους λες αλήθειες που πονάνε.
Όσο δεν τους ξεβολεύεις.

Είσαι το καλύτερο παιδί…
Όσο δεν λες «δεν θέλω, όχι, δεν μπορώ».
Είσαι το καλύτερο παιδί…

Ναι. Είσαι.
Αλλά, μόνο για όσο τους βολεύει.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Βοηθήστε το παιδί σας να διαχειριστεί το άσθμα

Οποιοσδήποτε γονέας ενός παιδιού με άσθμα γνωρίζει πολύ καλά ότι για τα παιδιά, η ζωή με άσθμα μπορεί να σημαίνει αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η δύσπνοια και ο βήχας που μπορεί να επηρεάσουν το παιχνίδι ή τον ύπνο. Το άσθμα είναι επίσης η κύρια αιτία απώλειας σχολικών ημερών, επισκέψεων στα επείγοντα, ακόμη και νοσηλειών.

Όμως, ενώ το άσθμα μπορεί να είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί ήπια έως σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, τα καλά νέα είναι ότι τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν αποφεύγοντας ή μειώνοντας την έκθεση σε αλλεργιογόνα και ερεθιστικά. Αρκεί εσείς και τα παιδιά σας να μάθετε για τις στρατηγικές ελέγχου του άσθματος και να εργαστείτε με τον παιδίατρό σας για τη διαχείριση και την πρόληψη των συμπτωμάτων, όπως αναφέρει το imommy.

Άσθμα: Μία διαχειρίσιμη χρόνια πάθηση

Τα παιδιά με άσθμα θα πρέπει να μπορούν να κοιμούνται καλά το βράδυ και να κάνουν όποιο άθλημα θέλουν, αλλά χρειάζεται δουλειά.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπνεύσει ευκολότερα:

Προγραμματίστε τακτικά ραντεβού με το γιατρό

Τα παιδιά συχνά χρειάζεται να λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως στεροειδή και βρογχοδιασταλτικά, για να διατηρήσουν το άσθμα υπό έλεγχο. Ο παιδίατρός σας θα σχεδιάσει ένα σχέδιο θεραπείας το οποίο θα επαναξιολογεί σε κάθε επίσκεψη. Για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας χρησιμοποιεί σωστά μια συσκευή εισπνοής, ο παιδίατρος μπορεί επίσης να ζητήσει να του κάνετε μια επίδειξη.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα γραπτό σχέδιο δράσης για το άσθμα

Συνεργαστείτε με τον παιδίατρο για να αναπτύξετε ένα γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τον χειρισμό έκτακτων περιστατικών. Κρατήστε ένα αντίγραφο στη διάθεσή σας (το ψυγείο είναι ένα καλό σημείο) και βεβαιωθείτε ότι το σχολείο του παιδιού σας έχει ένα αντίγραφο.

Προσπαθήστε να μεταβείτε από την κρίση στον έλεγχο

Οραματιστείτε τον τελικό σας στόχο ως προληπτική συντήρηση και όχι ως απάντηση σε προβλήματα, καθώς εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει πολλές κρίσεις μπορεί να χρειαστείτε ένα νέο σχέδιο δράσης για το άσθμα. Για παράδειγμα, οι συχνές ή επίμονες εξάρσεις των συμπτωμάτων μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεται αλλαγή στη θεραπεία, όπως η προσθήκη ενός μακροχρόνιου φαρμάκου ελέγχου.

Βοηθήστε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει τα φάρμακά του και το ροόμετρο

Μερικές φορές, η θεραπεία του άσθματος έρχεται σε μορφή χαπιού. Άλλες φορές, περιλαμβάνει συσκευές όπως εισπνευστήρες, νεφελοποιητές ή ροόμετρα και το παιδί σας θα πρέπει να μάθει πώς να τις χρησιμοποιεί σωστά για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά τους. Συζητήστε με τον παιδίατρο για το ποιες επιλογές είναι καλύτερες για το παιδί σας. Ανεξάρτητα από το αν συνταγογραφείται στο παιδί σας εισπνεόμενη ή από του στόματος φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα, μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολο για αυτό να θυμάται να παίρνει τη δόση του, κάνοντάς το μέρος της καθημερινής ρουτίνας, όπως συνδυάζοντάς το με το βούρτσισμα των δοντιών ή πριν από τα γεύματα.

Προγραμματίστε ένα εμβόλιο γρίπης για το παιδί σας

Ακόμη και σε παιδιά που έχουν ήπιο άσθμα ή καλά ελεγχόμενα συμπτώματα, η γρίπη μπορεί να είναι μια σοβαρή λοίμωξη. Αυτό συμβαίνει επειδή σε άτομα με άσθμα, οι αεραγωγοί είναι περισσότερο πρησμένοι και ευαίσθητοι και ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη φλεγμονή των αεραγωγών και των πνευμόνων. Σύμφωνα με το CDC, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και έξαρση των συμπτωμάτων και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η πνευμονία. Ένα εμβόλιο κατά της γρίπης είναι απαραίτητο γιατί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του παιδιού σας να αρρωστήσει εξαρχής. Μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο στον παιδίατρο σας ή στο τοπικό φαρμακείο οποιαδήποτε στιγμή, ιδανικά κάθε φθινόπωρο.

Περιορίστε την έκθεση του παιδιού σας σε ερεθιστικά και αλλεργιογόνα

Ελαχιστοποιήστε την έκθεση του παιδιού σας σε αλλεργιογόνα όπως η γύρη, η σκόνη, η μούχλα ή το τρίχωμα των κατοικίδιων, τα οποία μπορεί να του προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα. Εάν οι εποχιακές αλλεργίες αποτελούν πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αύξηση της φαρμακευτικής αγωγής κατά τη διάρκεια των δύσκολων περιόδων. Δίνετε επίσης προσοχή σε άλλους πιθανούς παράγοντες ενεργοποίησης, όπως ισχυρές οικιακές χημικές ουσίες, όπως προϊόντα καθαρισμού ή διαχυτές αρωμάτων.

Προστατέψτε το παιδί σας από τον καπνό

Εάν καπνίζετε, θα μπορούσατε να βλάψετε τους πνεύμονες του παιδιού σας. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στο περιοδικό Drug and Alcohol Dependence, τα παιδιά στην Ιαπωνία με πατέρα και μητέρα που κάπνιζαν σε εσωτερικούς χώρους είχαν 43 έως 72% αυξημένες πιθανότητες νοσηλείας για άσθμα — και ο κίνδυνος ήταν παρόμοιος εάν οι γονείς κάπνιζαν σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι επιβλαβές όμως, καθώς τα σωματίδια παραμένουν σε χαλιά, καναπέδες και άλλα υλικά. Εάν καπνίζετε, μιλήστε με το γιατρό σας για στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να το κόψετε.

Κρατήστε τα φάρμακα έκτακτης ανάγκης κοντά σας

Εξοπλίστε το νοικοκυριό σας με τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο παιδίατρός σας για επείγουσες περιπτώσεις και βεβαιωθείτε ότι τα έχει και το σχολείο του παιδιού σας. Ελέγξτε την πολιτική του σχολείου σας για να δείτε εάν τα παιδιά μπορούν να κρατήσουν φάρμακα στα σακίδια τους.

Δώστε στο παιδί σας θετικά πρότυπα

Πείτε στο παιδί σας για επιτυχημένους ανθρώπους που δεν άφησαν το άσθμα να τους μειώσει. Ο ποδοσφαιριστής πρότυπο Ντέιβιντ Μπέκαμ το έχει, όπως και η τραγουδίστρια Pink, αλλά και η ηθοποιός Jessica Alba. Για να βοηθήσετε ένα παιδί με άσθμα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές τους, δώστε του το καλό παράδειγμα στο σπίτι, μην ατμίζοντας ή καπνίζοντας.

Ενθαρρύνετε τις καλές προσδοκίες

Διδάξτε στο παιδί σας να έχει θετική άποψη για το άσθμα του. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ελέγχει τις κρίσεις του αλλά και να μπορεί να το διαχειρίζεται σωστά σε καθημερινή βάση. Ενθαρρύνοντας το παιδί σας να πάρει τον έλεγχο του άσθματός του, είναι μια καλή αρχή για να μάθει να διαχειρίζεται την κατάστασή του.

patrasevents.gr

Ιδεοψυχαναγκαστική και Διατροφική Διαταραχή στην Εφηβεία / The Link Between OCD and Eating Disorders in Adolescence

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συνδέεται με την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών στην εφηβεία. 
Η νευρική ανορεξία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος ιδεοψυχαναγκαστικής ασθένειας.

Αν και είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι οι διατροφικές διαταραχές ξεκινούν κυρίως κατά την εφηβική περίοδο, ο κεντρικός ρόλος της ιδεοψυχαναγκαστικής συμπτωματολογίας και της δυναμικής, καθώς και η σχέση τους με τις εφηβικές συγκρούσεις και την ανάπτυξη, δεν έχει γίνει γενικά αποδεκτός ή κατανοητός. 
Οι κοινωνικές πιέσεις για συμμόρφωση με το ιδανικό του (κυρίως γυναικείου) λεπτού σωματότυπου, οι οποίες ασκούν ιδιαίτερη επιρροή κατά την εφηβική περίοδο, συνδυάζονται με ιδεοψυχαναγκαστικές προδιαθέσεις για την παραγωγή συμπτωμάτων και προτύπων συμπεριφοράς διατροφικών διαταραχών.
Η εμμονική ενασχόληση με τις εικόνες του φαγητού καθώς και η επαναληπτική καταμέτρηση θερμίδων και η τελετουργική συμπεριφορά σχετικά με το φαγητό, η χρήση καθαρτικών και ο εμετός, σε συνδυασμό με την εστίαση στον έλεγχο, την πραγματοποίηση και την αναίρεση τελετουργιών και άλλων ψυχαναγκαστικών αμυνών, καθώς και η σαδομαζοχιστική τάση προς το σώμα, όλα δείχνουν μια βασική ψυχαναγκαστική διαταραχή. 

Ο έλεγχος αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε όλες τις πτυχές της ασθένειας: έλεγχος των θερμίδων, του βάρους, της εκκένωσης του εντέρου, της πρόσληψης τροφής και της πέψης, της καθαριότητας, των επιτευγμάτων, της τελειομανίας, των αποτελεσμάτων της συνήθους συμπεριφοράς και των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η παρουσία δυσφορικών συναισθημάτων (δυσφορία και δυσαρέσκεια) και η ενίοτε μέτρια επίδραση της αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς με διατροφικές διαταραχές έχει οδηγήσει σε μια αδικαιολόγητη πεποίθηση για μια υποκείμενη καταθλιπτική διαταραχή. 
Ωστόσο, η προσεκτική αξιολόγηση  ερευνών που παρουσιάζουν διαφορικά διαγνωστικά δεδομένα σχετικά με τη νευρική ανορεξία αποκαλύπτει ότι τόσο τα ιδεοψυχαναγκαστικά-καταναγκαστικά πρότυπα και συμπτώματα που σχετίζονται με το φαγητό όσο και τα μη σχετιζόμενα με το φαγητό είναι καθολικά μαζί με μια συνολική συχνότητα καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Μέσω της κριτικής επανεκτίμησης των δεδομένων που παρουσιάζονται, η ψυχαναγκαστική κατάσταση ισοδυναμεί ή υπερισχύει της καταθλιπτικής σε πολλά δείγματα. Επιπλέον, δεδομένου του έντονου προσανατολισμού επίτευξης όλων σχεδόν των ατόμων με ιδεοψυχαναγκαστική ασθένεια, μαζί με άλλους ψυχοδυναμικούς παράγοντες, τα καταθλιπτικά συμπτώματα θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρηθούν ως δευτερογενές αποτέλεσμα της κατάστασης.

Εάν ληφθεί υπόψη η πανταχού παρούσα ιδεοψυχαναγκαστική φύση της συμπτωματολογίας που σχετίζεται με τη διατροφή, τα καταθλιπτικά συμπτώματα πρέπει να θεωρηθούν είτε τυχαία είτε ασήμαντα. Οι ασθενείς με διατροφικές διαταραχές είναι ιδιαίτερα μυστικοπαθείς και συχνά παραπλανητικοί σχετικά με τα συμπτώματά τους και τον εαυτό τους. Μια πρόσφατη έρευνα πραγματοποιήθηκε, κατά την οποία αξιολογήθηκαν ασθενείς που νοσηλεύονται μακροχρόνια σε νοσοκομειακή μονάδα της Μασαχουσέτης. 

Το δείγμα συγκρίθηκε με ομάδα ελέγχου, που επιλέχθηκε τυχαία από τον υπόλοιπο πληθυσμό των ασθενών του νοσοκομείου. Οι ιδεοψυχαναγκαστικές εκδηλώσεις μηρυκασμού, η τελετουργική συμπεριφορά, η υπερβολική καθαριότητα, η υπερβολική ευταξία, η τελειομανία, η φιλαργυρία, η ακαμψία, η σχολαστικότητα και η αυτοδικία συσχετίστηκαν σημαντικά με την ομάδα των ασθενών με διατροφικές διαταραχές.
...................
Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος προσαρμογής στη ζωή, ιδιαίτερα στη σύγχρονη κοινωνία στην οποία οι πιέσεις για την ανάπτυξη στην ενήλικη ζωή είναι απατηλά ισχυρές, ανταγωνιστικές και συχνά μη καθοδηγούμενες Οι έφηβοι πρέπει να αναπτύξουν τόσο την αυτονομία όσο και τη σύνδεση με τους άλλους, να αντιμετωπίσουν τις τάσεις υπέρβασης του σημείου της ανεξαρτησίας με επαναστατικότητα, να φέρουν εις πέρας το σύνθετο έργο της ανάπτυξης της ταυτότητας και της αποκρυστάλλωσης σταθερής προσωπικότητας και ψυχικής επάρκειας.

Μεταξύ της ποικιλίας των συναισθηματικών προβλημάτων που αναπτύσσονται για πρώτη φορά κατά την εφηβεία είναι η ιδεοψυχαναγκαστική συμπτωματολογία που αναπτύσσεται από μια φοβική ανάγκη και προκατάληψη του ελέγχου και η επακόλουθη διατροφική διαταραχή της νευρικής ανορεξίας.

περισσότερα εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki