Saturday 18 April 2015

Ελληνικά εκπαιδευτικά sites που θα ακονίσουν το μυαλό του παιδιού σας

Οι ώρες περνούν και το παιδί σας συνεχίζει να κάθεται μπροστά στο pc ή το tablet.
Περνώντας από δίπλα του ή μπαίνοντας στο δωμάτιό του, ρίχνετε κλεφτές ματιές στην οθόνη και διαπιστώνετε ότι, κατά κύριο λόγο, παίζει και χαζεύει.

Η σχέση των παιδιών κάθε ηλικίας με την τεχνολογία είναι εξαιρετική. Υπάρχουν σελίδες που μπορούν να "εκμεταλλευτούν" αυτή τη σχέση, για να βελτιώσουν τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο, να ακονίσουν το μυαλό τους, να αγαπήσουν τη λογοτεχνία και να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντολογικά. Βρήκαμε και σας συστήνουμε πέντε ελληνικά sites, που έχουν δημιουργηθεί για να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν διασκεδάζοντας.

Σπαζοκεφαλιές στο mikrouli
To mikrouli.gr αυτοσυστήνεται ως «ο παιχνιδιάρικος ιστότοπος για παιδιά». Και, είναι πράγματι παιχνιδιάρικο. Στην αρχική του σελίδα, θα βρείτε τις κατηγορίες «Σπαζοκεφαλιές» και «Εκπαίδευση». Κάνοντας κλικ σ' αυτές, το παιδί έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε σελίδες με αινίγματα, γλωσσοδέτες και λαβύρινθους.
Στην υποκατηγορία «Πειράματα», θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για το πώς να κάνετε εύκολα πειράματα στο σπίτι με τα παιδιά, γνωρίζοντάς τα με τον κόσμο της Φυσικής και της Χημείας.

Αγαπώντας τα βιβλία στον Μικρό Αναγνώστη
Στην ιστοσελίδα Μικρός Αναγνώστης, οι ομορφότερες ιστορίες ζωντανεύουν μέσα από την γλαφυρή ανάγνωση ταλαντούχων ηθοποιών. Παιδικά βιβλία συγγραφέων εντός κι εκτός συνόρων, ολόκληρα ή σε αποσπάσματα μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία «Να σου πω μια ιστορία».
Στην κατηγορία «Γράψε και κέρδισε», οι εκκολαπτόμενοι συγγραφείς μπορούν να στείλουν το κείμενό τους, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό της ιστοσελίδας.

"Ελάτε να παίξουμε!" στην Chicco, για παιδιά προσχολικής ηλικίας
Στην ελληνική ιστοσελίδα της Chicco, πέρα από την περιγραφή των προϊόντων και πολλά ενδιαφέροντα άρθρα για τους γονείς και τα παιδιά θα βρείτε και την κατηγορία «Ελάτε να παίξουμε», στην οποία υπάρχουν έξυπνα παιχνίδια για 3 ηλικιακές ομάδες (12+, 24+ και 36+ μηνών). Στην κατηγορία περιλαμβάνονται παιχνίδια, που βοηθούν μωρά και νήπια να εξασκήσουν τη μνήμη τους και να αναπτύξουν τις πέντε αισθήσεις τους.

Παίζοντας και μαθαίνοντας στο site του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, φροντίζει για την διαπαιδαγώγηση και την εκπαίδευση των παιδιών όχι μόνο δια ζώσης. Στον ιστότοπό του, ΙΜΕάκια (όπερ μεθερμηνευόμενον «οι μικροί φίλοι το Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού), θα βρείτε παιχνίδια που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις των παιδιών, αλλά και πλήθος παιχνιδιών που έχουν σκοπό να τους οξύνουν το νου! Παζλ για κάθε ηλικία, «Βρείτε τις διαφορές», κρεμάλα, παιχνίδια μνήμης, ακόμη και κομιξάκια περιμένουν εσάς και το παιδί σας στο site του Ιδρύματος.
Επισκεφτείτε αυτές τις σελίδες και προτείνετέ τις στα παιδιά! Το ίντερνετ, δεν είναι εχθρός του πνεύματος, είναι φίλος και αρωγός του -αρκεί να "χρησιμοποιηθεί" μ' αυτό το σκοπό.
Αν γνωρίζετε κάποια σελίδα εκπαιδευτική και ταυτόχρονα διασκεδαστική προτείνετέ την στα σχόλια!
πηγή

Παιχνίδια στο σπίτι: Απίθανες ιδέες για μικρά παιδιά!

Αν νομίζετε πως οι δυνατότητες δημιουργικού ή αυτοσχέδιου παιχνιδιού με ένα νήπιο είναι περιορισμένες, μάλλον δεν έχετε δοκιμάσει τα παρακάτω παιχνίδια.
 Δείτε κάποιες πρωτότυπες ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι και δώστε στα... μαξιλάρια άλλο νόημα!
 
Ναυαγός
Ρίξτε στο πάτωμα του σαλονιού μερικά μαξιλάρια και προσποιηθείτε πως το σαλόνι είναι η θάλασσα και το παιδί πρέπει να βρεθεί από τη μία πλευρά του δωματίου στην άλλη, χωρίς να βρέξει τα πόδια του. Δείξτε του πώς να χρησιμοποιήσει τα μαξιλάρια σα να είναι βράχοι πάνω στους οποίους πρέπει να πατήσει, για να μην ακουμπήσει καθόλου στο πάτωμα!
Για να κάνετε ακόμα πιο ενδιαφέρον -και ρεαλιστικό- το παιχνίδι μπορείτε να φτιάξετε από χαρτί (ή να φέρετε από τα παιχνίδια του παιδιού) ψαράκια, γοργόνες και βαρκούλες. Και προσοχή στους καρχαρίες!
 
Σπιτικό supermarket
«Στήστε» ένα mini supermarket στο σπίτι τοποθετώντας σε διάφορα σημεία ενός μεγάλου δωματίου πακέτα τροφίμων, κονσέρβες, φρούτα και λαχανικά (που έχετε ήδη στην κουζίνα σας). Δώστε στο παιδί ένα δοχείο που θα αποτελέσει το καροτσάκι (π.χ. ένα χαρτόκουτο ή έναν μεγάλο κουβά). Στη συνέχεια, φτιάξτε μία λίστα ζωγραφίζοντας τα τρόφιμα που θέλετε να «αγοράσει». Αν το παιδί αναγνωρίζει τους αριθμούς μπορείτε να γράψετε και πόσα τεμάχια θέλετε από το κάθε τρόφιμο. Στη συνέχεια δώστε του τη λίστα και ζητήστε του να συγκεντρώσει όλα τα τρόφιμα που έχετε καταγράψει.
Για «προχωρημένους» παίκτες: Μπορείτε να ενσωματώσετε και χρήματα στο παιχνίδι σας, κόβοντας μικρά χαρτάκια για γράφοντας πάνω αριθμούς και να βάλετε αντίστοιχα ταμπελάκια με τιμές μπροστά από κάθε τρόφιμο. Έτσι, όταν το παιδί θα φτάσει στο ταμείο (που θα έχετε αναλάβει εσείς) θα του ζητήσετε να σας πληρώσει, ανάλογα με αυτά που ψώνισε. Το παιχνίδι αποτελεί εξαιρετική εξάσκηση για τις φορές που θα πηγαίνετε πραγματικά στο supermarket.
 
Ξεναγός λεωφορείου
Τοποθετήστε στον χώρο μερικές καρέκλες ή μερικά μαξιλάρια στο πάτωμα και χρησιμοποιήστε ένα χάρτινο πιάτο για τιμόνι. Το παιδί σας θα είναι ο ξεναγός-οδηγός και εσείς ο επιβάτης σε ένα τουριστικό λεωφορείο, το οποίο θα σας πηγαίνει όπου φανταστείτε, π.χ. στον ζωολογικό κήπο, στην παραλία, στην παιδική χαρά. Καθώς το παιδί θα οδηγεί, και θα κάνει και τους ήχους του λεωφορείου, εσείς θα κάνετε ερωτήσεις για το κάθε τι που θα «βλέπετε» από το παράθυρο: Π.χ. αν πηγαίνετε στον ζωολογικό κήπο το παιδί θα πρέπει να σας λέει τι ζωάκια βλέπετε κάθε φορά. Στη συνέχεια, μπορείτε αν θέλετε να αντιστρέψετε τους ρόλους και να είστε εσείς η ξεναγός.
 
Μπάσκετ εσωτερικού χώρου
Πανεύκολο και σούπερ διασκεδαστικό παιχνίδι που ενισχύει τον συντονισμό ματιού-χεριού. Τοποθετήστε σε ένα σχετικά ψηλό σημείο του δωματίου του παιδιού έναν κουβά και με χαρτιά εφημερίδας φτιάξτε πολλές μπάλες (αν θέλετε χρησιμοποιήστε και σελοτέιπ για να σταθεροποιηθούν καλύτερα). Δώστε τις στο παιδί και ζητήστε του να προσπαθήσει να... βάλει καλάθι!
 
Κυνήγι θησαυρού
Κρύψτε έναν «θησαυρό» κάπου στο σπίτι, τον οποίον θα κληθεί να βρει το παιδί, και σχεδιάστε έναν απλό χάρτη για να τον ακολουθήσει. Βάλτε ένα μεγάλο κόκκινο σημάδι στο σημείο όπου βρίσκεται ο θησαυρός. Το παιδί θα ξετρελαθεί με την διαδικασία! Εναλλακτικά -ή για μικρότερα παιδιά- χρησιμοποιήστε ένα ρολό-χαρτί τουαλέτας, το οποίο θα ξετυλίξετε κατά μήκος της διαδρομής προς τον θησαυρό. Στο τέλος του ρολού θα έχετε δέσει ένα μικρό δωράκι, π.χ. ένα σοκολατάκι!
 
Πηγή
 
Σχετικά:
11 Απρ 2014
Μετατρέψτε το σπίτι σας σε τσίρκο. Κάντε παιχνίδια εξισορρόπησης, ακροβατικά, ταχυδακτυλουργίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και το κατοικίδιο ζωάκι σας, αν έχετε. Εάν ενθουσιαστήκατε και θέλετε να τελειοποιηθείτε ...
23 Ιαν 2011
Παιδί: Παιχνίδια για μέσα στο σπίτι. Τζερτζελές. Ενός παιδιού δένουμε τα μάτια με ένα μαντίλι ή πανί. Κρύβουμε κάπου μέσα στο χώρο που βρισκόμαστε μια κατσαρόλα ή ένα πλαστικό δοχείο. Κάτω από το δοχείο / κατσαρόλα ...
04 Ιαν 2012
Ο χειμώνας συχνά κρατά τα παιδιά μέσα στο σπίτι. Αυτό όμως σημαίνει... ευκαιρία για μπόλικο παιχνίδι και διασκέδαση γονέων και παιδιών. Βρήκα τις παρακάτω ιδέες (από το babytips.gr) για παιχνίδια μέσα στο σπίτι και σας τις ...
19 Οκτ 2013
Παιχνίδια ομαδικά για ένα αξέχαστο παιδικό πάρτυ στο σπίτι. Είναι τα γενέθλια του παιδιού σας σε δυο μήνες και ήδη σας παρακαλάει να του κάνετε πάρτυ. Εσείς δεν θέλετε να δεσμευτείτε δίνοντας κάποια υπόσχεση και ...

Ένα 11χρονο αγόρι με αυτισμό σχεδίασε από μνήμης
τον χάρτη του κόσμου!

Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και να κοινωνικοποιηθούν, όμως διαθέτουν αρκετοί απ' αυτούς ιδιαίτερα ταλέντα.

Απίστευτο: Ένα 11χρονο αγόρι με αυτισμό σχεδίασε από μνήμης τον χάρτη του κόσμου!
11-Year-Old Boy With Autism Draws Entire World Map From Memory
Μια καθηγήτρια από τη Νέα Υόρκη κάλεσε τον 11χρονο γιο της, ο οποίος έχει αυτισμό, στην αίθουσα όπου διδάσκει και εκείνος σηκώθηκε στον πίνακα και σχεδίασε τον παγκόσμιο χάρτη του από μνήμης και με ακρίβεια!
 
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από μία μαθήτριά της και ανέβηκαν στη συνέχεια στο reddit από τον πατέρα της, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από την ικανότητα του μικρού.
 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki