Friday 16 August 2019

Χάσμα γενεών: πώς θα το γεφυρώσετε ώστε να είστε πάντα κοντά στα παιδιά

Το χάσμα των γενεών, εκτός από κλασικό θέμα Πανελληνίων, είναι ένα ζήτημα υπαρκτό, διαχρονικό και άλυτο! Αφορά τη συναισθηματική και πνευματική αποξένωση των ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και συνήθως αναφέρεται στη δυσκολία (αν όχι απουσία) της επικοινωνίας μεταξύ τους.
Το χάσμα γενεών υπήρχε ανάμεσα σε εμάς και τους γονείς μας και, αναπόφευκτα, θα έρθει και ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά μας. Η πρώτη φορά που θα το καταλάβουμε θα είναι στην εφηβεία τους, όταν η αργκό που θα χρησιμοποιούν θα μας είναι παντελώς άγνωστη!
Σταδιακά, θα συνειδητοποιήσουμε πως η νέα γενιά είναι τελείως διαφορετική από τη δική μας και, αν δεν θέλουμε να αποξενωθούμε εντελώς από τα παιδιά μας, καλό είναι να προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε το ηλικιακό χάσμα που μας χωρίζει!
Χάσμα γενεών: πώς θα το γεφυρώσετε ώστε να είστε πάντα κοντά στα παιδιά
Όταν είναι ακόμα μικρά, για να μπορέσετε να επικοινωνείτε με τα έφηβα παιδιά σας, θα πρέπει να παρακολουθείτε την εξέλιξη της εποχής τους απ’ όταν είναι μικρά. Έτσι, θα είναι σαν να μεγαλώνετε παρέα και, παρά την ηλικιακή σας διαφορά, θα μπορείτε να έχετε μια (στοιχειώδη έστω) επικοινωνία.

Μην χάνετε την επαφή σας με τη σύγχρονη εποχή

Πόσες φορές ακούσαμε από τους μεγαλύτερους τη φράση «Τέτοια τραγούδια δε γράφονται πια!» ή «Άλλες εποχές, πιο αθώες». Άλλες τόσες θα πούμε κι εμείς, όταν θα έρθουμε στη θέση των μεγαλύτερων! Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τέτοιου είδους εκφράσεις που κάποτε μας εκνεύριζαν πολύ, είναι να μείνουμε συντονισμένοι με την εποχή μας.
Μπορεί τα χρόνια να περνάνε, όμως, ο άνθρωπος που ακολουθεί και προσαρμόζεται με τις τρέχουσες αλλαγές μένει συντονισμένος στην εποχή του και μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα των νέων – ίσως όχι άπταιστα, αλλά τουλάχιστον συνεννοείται!

Μη λέτε όχι στις μόδες της εποχής

Είτε πρόκειται για την εξέλιξη της τεχνολογίας, της γλώσσας, της μουσικής ή του κινηματογράφου, είτε για καινούργια πράγματα, άγνωστα σε εσάς, που ενδέχεται να ξεφυτρώσουν, πείτε «ναι» και παρακολουθήστε τα από την αρχή τους! Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα μπορείτε να καταλάβετε σε τι αναφέρονται τα παιδιά σας, αλλά θα γνωρίζετε καλά και τους κινδύνους που κρύβει κάθε νέα μόδα.
Εάν κάτι το θεωρείτε επικίνδυνο, μην το αρνηθείτε αλλά ούτε και να το απαγορεύσετε! Μείνετε δίπλα στο παιδί και εξηγήστε του αυτά που η μικρή εμπειρία του δεν μπορεί να δει.

Δώστε βάση στα συναισθήματά του για να σας νιώθουν κοντά τους

Όταν ένα παιδί νιώθει οικειότητα και ασφάλεια στην οικογένειά του, ακόμα κι αν στην εφηβεία απομακρυνθεί ή θελήσει να αυτονομηθεί, στην πραγματικότητα θα είναι πάντα κάπου εκεί κοντά… Ακόμα κι αν δυσκολεύεται να βρει κοινούς κώδικες επικοινωνίας με τους αγαπημένους του ανθρώπους, στα δύσκολα θα μπορεί να ακουμπά τα προβλήματα, τις ανησυχίες ή τους φόβους του.
Για να το πετύχουμε, όμως, αυτό, δεν αρκεί να είμαστε κοντά τους στην εφηβεία. Η δουλειά μας πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς και τα εργαλεία μας είναι η ενσυναίσθηση, τα ασφαλή όρια, η βαθιά κατανόηση και η αποδοχή άνευ όρων.

Μάθετε να επικοινωνείτε ουσιαστικά

Δεν αρκεί να μιλάμε με τα παιδιά μας για τον καιρό, το φαγητό ή τα μαθήματα. Όσο δύσκολο κι αν είναι, αφού δεν μας έμαθε ποτέ κανείς να επικοινωνούμε ουσιαστικά μεταξύ μας, αξίζει να κάνουμε μία προσπάθεια με τα παιδιά. Η ουσιαστική επικοινωνία σημαίνει πως μπορώ να ακούω τον συνομιλητή μου! Να τον ακούω όχι για να του απαντήσω, αλλά για να τον καταλάβω. Να απαντήσω όχι για να αντιπαρατεθώ, αλλά για να εκφράσω την αγάπη μου.
Ρωτήστε, λοιπόν, τα παιδιά επιστρέφοντας από το νηπιαγωγείο όχι τι έφαγαν ή με ποιον έπαιξαν αλλά πώς ένιωσαν ενώ έπαιζαν ή αν ένιωθαν χαρούμενα ενώ βρίσκονταν με τη δασκάλα τους. Κι αφού θέσετε την ερώτηση, απλά ακούστε τα!

Όσο προσεγγίζουν την εφηβεία, κι αφού έχουν μπει οι στέρεες βάσεις για μια αρμονική σχέση και μια καλή επικοινωνία μεταξύ σας, ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσετε το ηλικιακό χάσμα που προκύπτει ανάμεσα σε εσάς και τα έφηβα παιδιά σας!

Μην κατηγορείτε τη σύγχρονη εποχή και τις τάσεις της

Φράσεις του τύπου «Αχ! Στην εποχή μας δεν γινόντουσαν αυτά» καλό είναι να τις ξεχάσουμε! Δεν θα γίνουμε σαν του παππούδες μας, ούτε θα ευλογάμε συνέχεια τα γένια μας. Η κριτική μας δεν έχει ούτε νόημα, ούτε κάποιο όφελος αφού τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν, να μεγαλώσουν και να γίνουν ευτυχισμένα σε αυτήν.
Συμβιβαστείτε, λοιπόν, με τις αλλαγές που δεν σας αρέσουν και εκσυγχρονιστείτε. Έτσι, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μιλάτε στα νεαρά παιδιά σας και να σας καταλαβαίνουν.

Οι έφηβοι διψούν για ανεξαρτησία

Όπως κι εμείς, έτσι και τα παιδιά μας αναζητούν την αυτονομία και ανεξαρτησία. Όσο μεγαλώνουν επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να ανοίξουν τα φτερά τους. Καλό είναι, λοιπόν, να μην στεκόμαστε εμπόδιο στην εξέλιξή τους! Αυτό που χρειάζονται για να μας νιώθουν κοντά τους είναι η εμπιστοσύνη μας! Εάν κάνεις έναν έφηβο να αισθανθεί ότι τον εμπιστεύεσαι ειλικρινά, έχεις κάνει ένα τεράστιο βήμα προς το μέρος του.  

Κάντε τα να νιώθουν ασφάλεια αλλά από απόσταση

Ωστόσο, μην αμελείτε την ασφάλειά του. Είναι ωραίο να νιώθει το παιδί μας ότι το εμπιστευόμαστε και ότι του αφήνουμε χώρο και αέρα να κινείται ελεύθερο, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να ξέρει πως δεν έχουμε απομακρυνθεί πολύ από κοντά του! Χρειάζεται ακόμα την ασφάλεια των γονιών του και την αίσθηση πως, αν κάτι συμβεί, θα είναι εκεί να τον προστατεύσει.

Μη θυμώνετε με το θυμό τους

Οι έφηβοι θυμώνουν και εξεγείρονται εύκολα. Εάν θέλετε να γεφυρώσετε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσά σας, προσπαθείτε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας στις εκρήξεις τους. Η δική σας ηρεμία είναι ευεργετική για τα παιδιά και τα κάνει να σας νιώθουν κοντά τους, ακόμα κι αν σας χωρίζουν τριάντα χρόνια!

Εξακολουθήστε να επικοινωνείτε ουσιαστικά

Η ουσιαστική επικοινωνία δεν τελειώνει ποτέ! Εξακολουθήστε να κάθεστε απέναντί τους και να αφουγκράζεστε τις στεναχώριες ή τις χαρές τους.

από Αλεξάνδρα Κεντρωτή 
mama365.gr 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Αλκοόλ: Γιατί δεν πρέπει να πίνουν οι έφηβοι

Οι έφηβοι που πίνουν αλκοόλ μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα, άλλα από τα οποία είναι οξέα και άλλα εκδηλώνονται σε βάθος χρόνου.
Η είδηση ότι μια 15χρονη στα Χανιά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, (επαν)έφερε στο προσκήνιο τους κινδύνους που κρύβει το ποτό για τους εφήβους.
Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν τα πάντα, από την σωματική ανάπτυξη και την ψυχική ισορροπία έως τη συμπεριφορά τους.
Ο βρετανικός οργανισμός ενημέρωσης για το αλκοόλ Drinkaware παραθέτει στην ιστοσελίδα του τις βασικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι έφηβοι όταν πίνουν αλκοόλ.

Δηλητηρίαση από το αλκοόλ (οξεία μέθη)

Όποιος πίνει πολύ αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να υποστεί δηλητηρίαση από την αιθανόλη (οξεία μέθη). Επειδή, όμως, οι έφηβοι είναι ακόμα αναπτυσσόμενος οργανισμός, το σώμα τους έχει μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού του αλκοόλ. Έτσι η οξεία μέθη μπορεί να εκδηλωθεί πιο γρήγορα και με λιγότερο αλκοόλ σε αυτούς.
Κατά την οξεία μέθη το επίπεδο του αλκοόλ στον οργανισμό είναι τόσο υψηλό ώστε:
  • Επηρεάζει τα τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν την ισορροπία και την ομιλία
  • Προσβάλλει τα νεύρα που ελέγχουν την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό
  • Μειώνει την σωματική θερμοκρασία (μπορεί να αναπτυχθεί υποθερμία)
  • Αδρανοποιεί τον αντανακλαστικό σπασμό του λάρυγγα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μένει ανοικτή η δίοδος προς τους πνεύμονες και, αν ο έφηβος κάνει έμετο, υπάρχει κίνδυνος εισρόφησης και πνιγμού.
Η δηλητηρίαση από την αιθανόλη είναι επείγον περιστατικό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Και αυτό διότι μπορεί να απειλήσει τη ζωή του εφήβου. Ο θάνατος στην οξεία μέθη συχνά οφείλεται σε καταστολή της αναπνοής.

Ατυχήματα

Το ποτό επηρεάζει την κρίση και τον συντονισμό των κινήσεων και οι έφηβοι που πίνουν γίνονται επιρρεπείς στα ατυχήματα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι που πίνουν διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες τραυματισμού από πτώση.
Είναι επίσης πιθανότερο να μπλέξουν σε καυγάδες, να πνιγούν, να πάρουν υπερβολική δόση ναρκωτικών ή να αυτοτραυματιστούν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Better Health Channel της κυβέρνησης της Βικτώρια, στην Αυστραλία.

Προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Το ποτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών και ιδίως πριν τα 15 έτη. Ο εγκέφαλος των εφήβων βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης, με τον μετωπιαίο λοβό και τον ιππόκαμπο να είναι τα τμήματα που υφίστανται τις μεγαλύτερες αλλαγές στην εφηβεία. Τα τμήματα αυτά σχετίζονται με τα κίνητρα, τις παρορμήσεις και τον εθισμό.
Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης τη λειτουργία της μνήμης, τις αντιδράσεις, τη μαθησιακή ικανότητα και την προσοχή. Όλ' αυτά είναι απαραίτητα για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, οι οποίες έχει βρεθεί ότι είναι χαμηλότερες στους εφήβους που πίνουν.

Βλάβες στο ήπαρ

Ο μεταβολισμός του οινοπνεύματος γίνεται στο ήπαρ και η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης βλαβών στο όργανο. Η ηπατοπάθεια, όμως, τα πρώτα χρόνια συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και έτσι οι έφηβοι δεν την αντιλαμβάνονται παρά μόνο όταν είναι αργά.
Στη Βρετανία, όπου η κατάχρηση αλκοόλ είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένη στους εφήβους, καταγράφονται πλέον θάνατοι 20χρονων νέων από αλκοολική νόσο του ήπατος.

Ριψοκίνδυνες συμπεριφορές

Επειδή το αλκοόλ διαταράσσει την κρίση, οι έφηβοι που πίνουν μπορεί εύκολα να γίνουν ριψοκίνδυνοι στο σεξ. Σε τέτοια περίπτωση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων κυήσεων και μόλυνσης με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Είναι επίσης πιθανότερο να επιδείξουν παραβατική συμπεριφορά, επιθετικότητα και βιαιότητα. Έχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης (π.χ. σεξουαλικής, οικονομικής) από άλλα άτομα, σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Ψυχικές διαταραχές

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία ανοίγει τον δρόμο στον εθισμό, ιδίως όταν οι έφηβοι πίνουν επειδή νομίζουν ότι το ποτό τους βοηθά να αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματά τους.
Επιπλέον, οι έφηβοι που πίνουν πολύ έχουν  αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής και στρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Ιρλανδία.

iatropedia.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Θυμωμένο παιδί: Η θετική πλευρά του θυμού

Πολλές φορές οι γονείς αγχώνονται και προβληματίζονται όταν το παιδί έχει ξεσπάσματα θυμού. Ο θυμός είναι ένα βασικό συναίσθημα που έχουν όλοι οι άνθρωποι. Είναι σχεδόν αδύνατον να πούμε ότι κάποιος δεν θυμώνει με κάτι και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ένα παιδί.
Τα παιδιά είναι αυθόρμητα, εκδηλωτικά, απαλλαγμένα από τις κοινωνικές συμβάσεις και ιδιαίτερα τα πιο μικρά παιδιά εκφράζουν το θυμό τους πιο άμεσα.
Ωστόσο, ένα παιδί όπως και ένας ενήλικας δεν μπορεί να εκφράσει το θυμό του με οποιοδήποτε τρόπο. Δεν γίνεται να βλάψει κάποιον ή να καταστρέψει την περιουσία κάποιου.
Η σωστή έκφραση του θυμού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και κυρίως εξάσκησης. Είναι δύσκολο κάθε φορά που το παιδί θυμώνει να εκφράζεται με το σωστό τρόπο. Ωστόσο, αξίζει να επιβραβευθεί όσες φορές το καταφέρει.
thimomeno paidi 1
Και ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Δεν είναι ένας αλλά πολλοί και κάθε παιδί επιλέγει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Μπορεί κάποιο παιδί να επιλέγει την απομόνωση, ενώ κάποιο άλλο να προτιμά να τρέξει ή να χτυπήσει κάποια μαξιλάρια. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να προτιμά να κλειστεί σε ένα δωμάτιο με δυνατή μουσική ή να μιλήσει με κάποιον οικείο για το θέμα που το θύμωσε. Όποιον τρόπο και να επιλέξει πάντως είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι ο θυμός δεν είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να κρύβουμε.
Αντίθετα, είναι πολύ σημαντικό να το εκφράζουμε, ώστε να να αποφεύγουμε τη συσσώρευσή του. Όταν κάποιος κρατάει το θυμό του μέσα του και δεν τον δείχνει στους άλλους, συνήθως μοιάζει με ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί. Είναι επίσης πιθανό να εκφραστεί με σωματικά προβλήματα, όπως δερματικά, ονυχοφαγία, ακμή κ.α.
Οι γονείς λοιπόν με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται οφείλουν να τονίζουν ότι δεν είναι κακό να θυμώνει κάποιος αλλά ότι πρέπει να το εκφράζει με το σωστό τρόπο.
Μέσα από το θυμό επίσης, ένα παιδί μπορεί να βρει τα όριά του και τα όρια που θα βάλει στους γύρω του. Αν για παράδειγμα, ένας συμμαθητής το ενοχλεί παίρνοντας τα παιχνίδια του, το συναίσθημα του θυμού θα βοηθήσει το παιδί ώστε να οριοθετήσει το χώρο του λέγοντάς του ότι αυτό δεν του αρέσει. Δεν έχει νόημα λοιπόν να του πούμε «μην θυμώνεις με το συμμαθητή σου» αλλά έχει νόημα να το βοηθήσουμε να βρει σωστούς τρόπους να μιλήσει για το θυμό του.
thimomeno paidi 2
Η θετική πλευρά του θυμού είναι και μακροχρόνια. Το παιδί μαθαίνει να απομακρύνει ανθρώπους που του προκαλούν πολύ συχνά το συναίσθημα του θυμού και ίσως έτσι κάνει καλύτερες επιλογές των ανθρώπων που θα είναι κοντά του.
Το συναίσθημα του θυμού είναι ίσως από τα πιο έντονα και εκδηλωτικά. Ίσως για αυτό φέρνει σε αμηχανία τους γονείς. Έχει θετικές πλευρές όπως και τα περισσότερα συναισθήματα. Μέσα από το θυμό γνωρίζει το παιδί τα όριά του και τα επιβάλλει στους άλλους. Προστατεύει τον εαυτό του και μπορεί να γίνει πιο ευρηματικό και με καλύτερη προσαρμογή σε νέες καταστάσεις. Όταν το παιδί ξέρει να διαχειρίζεται το συναίσθημά του, ενισχύεται η αυτοεκτίμησή του και αντιμετωπίζει καλύτερα τις προκλήσεις.
Ωστόσο, αν η έκφραση του θυμού σε ένα παιδί σχολικής και εφηβικής ηλικίας είναι κάτι που το δυσκολεύει στις διαπροσωπικές του σχέσεις, οι γονείς είναι καλό να ζητήσουν τη συμβουλή ενός ειδικού.

ΠΗΓΗ: mothersblog
patrisnews.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki