Monday 20 January 2020

Η «μπαλόνα»: Οι φράσεις που πληγώνουν το παιδί σαν «καρφιά»...

... και τα σημάδια τους κρατούν μια ζωή…

Τα «σημάδια» που αφήνουν κάποιες λέξεις, μπορεί και να κρατήσουν μια ολόκληρη ζωή…

Στο δημοτικό είχα μια φίλη. Μια κούκλα ζωντανή με λίγα παραπανίσια κιλά. 
Ο πατέρας της, την φώναζε «για πλάκα»: «μπαλόνα μου». 
Γελούσαν όλοι εκτός από εκείνη. 
Εκείνη, κράτησε για πολλά χρόνια μέσα της αυτό το «μπαλόνα» μέχρι τη στιγμή που, καιρό μετά, το τελευταίο «έσκασε» συμπαρασύροντας μαζί του απωθημένα ετών. 
Η «μπαλόνα» έγινε το πιο αδύνατο κορίτσι που μπορεί κάποιος να φανταστεί, η μαμά της ανησυχούσε μήπως πάθει κάτι σοβαρό, οι γιατροί δεν καταλάβαιναν τι ήταν αυτό που την έκανε να μισήσει τόσο πολύ το φαγητό και κατ’ επέκταση τον εαυτό της. 
«Εκείνο το μπαλόνα ήταν… Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο με πλήγωνε. Όσο αδύνατη κι αν είμαι, δεν θα πάψω ποτέ να αισθάνομαι χοντρή»,
μου είχε πει χρόνια μετά όταν είχε βγει πλέον νικήτρια στη μάχη της με την νευρική ανορεξία αλλά όχι και σ’ εκείνη με το παιδικό της παρελθόν…

Όταν έγινα μαμά, αναζήτησα τις φράσεις που μπορούν να πληγώσουν σαν μαχαίρια την ψυχή ενός παιδιού. 
Τις έγραψα μέσα μου και δεν έκανα ποτέ το σφάλμα να τις αρθρώσω απέναντι στα παιδιά, ούτε καν κατά λάθος. Διότι όπως λένε οι ειδικοί «ένα δικό μας λεκτικό λάθος μπορεί να αποβεί ολέθριο για τον μετέπειτα ψυχισμό ενός παιδιού…» 

«Μην τρως άλλο. Θα γίνεις χοντρή!»
Αυτή τη φράση δεν την λέμε ποτέ σε ένα παιδί, ούτε για πλάκα! 
Αν φοβόμαστε τα παραπανίσια κιλά του παιδιού μας, τα «κόβουμε» με σωστή διατροφή κι όχι με εκφράσεις που μπορούν να το οδηγήσουν κατά την εφηβεία στο κατώφλι διατροφικών διαταραχών. 

«Μη με ρωτάς χαζομάρες!»
Τα παιδιά είναι παιδιά, γεννημένα με μία έμφυτη περιέργεια απέναντι στα πράγματα και απολύτως δικαιολογημένα να θέτουν ό,τι ερώτημα περνάει από το μυαλό τους. 
Κάποιες φορές μπορεί να ρωτήσουν το ίδιο πράγμα πάνω από μία φορά διότι έχουν ξεχάσει την απάντηση ή απλώς επειδή δεν την κατανοούν. 
Η επισήμανση σε ένα παιδί ότι κάνει πολλές ή χαζές ερωτήσεις θα το οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο να σταματήσει να θέτει ερωτήσεις για θέματα που το απασχολούν. 
Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό να πιστέψει ότι είναι χαζό, «ιδιότητα» που δεν θα καταφέρει να αποβάλει ούτε στην ενήλικη ζωή του. Κι αυτό μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει τόσο για το ίδιο όσο και για ολόκληρη την οικογένεια…

«Αν συνεχίσεις έτσι, θα καταλήξεις σαν…»
… τον αποτυχημένο τον θείο σου, την τεμπέλα την ξαδέλφη σου κ.ο.κ. Μπορεί ο θείος να είναι όντως αποτυχημένος και η ξαδέλφη τεμπέλα, ωστόσο χρησιμοποιώντας την αρνητική σύγκριση σε ένα παιδί καταστρέφετε την αυτοπεποίθηση του και το κάνετε να αισθάνεται άσχημα που έχει τέτοιους συγγενείς. 

«Τι είσαι και δεν μπορείς να…»
Εάν χρησιμοποιείτε την εν λόγω φράση απέναντι στο παιδί, το μόνο που θα πετύχετε είναι να κάνετε το παιδί να αναρωτιέται αν όντως κάτι δεν πάει καλά με τον εαυτό του. 
Το πιθανότερο είναι να σταματήσει να προσπαθεί γιατί θα σκέφτεται ότι δεν έχει πια νόημα αφού η μαμά κι ο μπαμπάς δεν εκτιμούν ούτε υποστηρίζουν την όποια προσπάθεια του. 

«Κοίτα τι καλά που το κάνει ο (η) αδελφός (-η) σου!»
Η σύγκριση ανάμεσα στα αδέλφια το μόνο που μπορεί να καλλιεργήσει είναι φθόνο και αντιπαλότητα ανάμεσα τους. Επίσης δίνει την αίσθηση στο παιδί ότι ποτέ δε θα είναι αρκετό καλό για τους γονείς του κι ότι το άλλο παιδί, ως καλύτερο, αξίζει περισσότερο την προσοχή και την αγάπη τους. 

«Δεν είσαι καλός/ή σε αυτό, δοκίμασε κάτι άλλο…»
Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού μπορεί να φτάσει ένα παιδί. Τα παραδείγματα με άριστους μαθητές που δεν κατάφεραν τίποτα στη ζωή τους και με «μέτριους» που πέτυχαν πολλά, είναι σχεδόν αναρίθμητα. 
Αφήστε το παιδί να περνάει καλά ακόμη και με πράγματα τα οποία δεν τα κάνει και τόσο καλά και δώστε του το δικαίωμα στην αποτυχία μέσα από την οποία θα μάθει πολλά.

ygeiamou.gr
neakriti.gr

Ποια είναι τα οφέλη της γυμναστικής για το παιδί σου;

Πόσο σημαντικό είναι να γυμνάζεται το παιδί από την προσχολική κιόλας ηλικία και ποια τα οφέλη της γυμναστικής για το παιδί;
Ένα μεγάλο ποσοστό νέων έχει αντικαταστήσει το παιχνίδι και τη σωματική άσκηση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο. 
Στην εποχή που ζούμε με τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται συνεχώς και την καθιστική ζωή να γίνεται τρόπος ζωής του μέσου ανθρώπου, το να γυμνάζεται ένα παιδί από νωρίς είναι ευεργετικό για την υγεία και το σώμα του.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του γονέα;
Είναι πλέον απαραίτητο ο γονέας να παρακινεί το παιδί να ασχοληθεί με οποιαδήποτε μορφή γυμναστικής. Είναι, μάλιστα, υπεύθυνος, ώστε το παιδί να αποκτήσει καλές συνήθειες για την υγεία του, που θα έχει και μακροπρόθεσμα οφέλη. 
Το παιδί πρέπει να κατανοεί ότι οι δραστηριότητες είτε είναι ομαδικές, όπως ο χορός, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, είτε είναι ατομικές, όπως το κολύμπι, το ποδήλατο και η αερόβια άσκηση μόνο καλό μπορούν να κάνουν στην υγεία.
Ποια είναι τα οφέλη της γυμναστικής για το παιδί; 
Μειώνει το άγχος: 
Η σωματική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τον έλεγχο του άγχους, αφού το παιδί εκτονώνεται και αποβάλλει όλη την ένταση. 
Αυξάνει την ευλυγισία: 
Δεν είναι λίγα τα αθλήματα που αυξάνουν την ευλυγισία του σώματος και που βοηθούν το παιδί να διατηρήσει την ευκαμψία σε όλη τη διάρκεια της ζωής, τη στιγμή που πολλοί χάνουν την ευλυγισία τους μεγαλώνοντας. 
Διατηρεί το βάρος: 
Σίγουρα αν ένα παιδί γυμνάζεται και τρέφεται σωστά δεν θα παχύνει. Αντιθέτως, μπορεί και να αδυνατίσει, ανάλογα τη συχνότητα της γυμναστικής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα διατηρήσει το ιδανικό βάρος. 
Αυξάνει την καρδιαγγειακή αντοχή: 
Τα προβλήματα με την καρδιά και τις αρτηρίες δεν είναι μόνο θέματα των ενηλίκων. Η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται ακόμα και στα παιδιά μικρής ηλικίας. Η σωματική, όμως, άσκηση και κυρίως η αεροβική βοηθά την καρδιά να λειτουργεί πιο σωστά και να μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ βελτιώνει και την κυκλοφορία του αίματος. 
Βελτιώνει την αντοχή των μυών: 
Με τη γυμναστική οι μύες γίνονται δυνατότεροι και συνεπώς το παιδί μπορεί να ασκείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να προστατεύεται από τραυματισμούς. 

Γιατί τα φιλιά των γονέων κάνουν καλό στα παιδιά

Οι στοργικοί γονείς φωνάζουν λιγότερο και επαινούν πιο συχνά τα παιδιά τους
Οι γονείς που φιλιούνται τακτικά και έχουν κοινά ενδιαφέρονται, είναι πιο πιθανό να επαινούν τα παιδιά τους, αναφέρει μια νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 5.000 οικογένειες.
Η έρευνα έδειξε, ότι τα ζευγάρια που αισθάνονται «τυχερά» που είναι μαζί και φιλιούνται συχνά είναι πιο πιθανό να είναι καλύτεροι γονείς.

Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι η μελέτη τους επιβεβαιώνει την άποψη ότι μια «γεμάτη και ολοκληρωμένη ερωτική σχέση οδηγεί σε πιο επιτυχημένη ανατροφή παιδιών».

Όταν τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες πιστεύουν ότι έχουν μια πολύ καλή σχέση, μεταδίδουν τα θετικά τους συναισθήματα και στα παιδιά τους, επαινώντας τα συχνά, αντί να τους φωνάζουν.
Τα τακτικά φιλιά και ο κοινός χρόνος για την απόλαυση κοινών ενδιαφερόντων, αλλά και η γενικότερη αίσθηση ικανοποίησης που απολαμβάνει ένα ζευγάρι, συμβάλλει στην ευτυχία της οικογένειας.
Αντίθετα, στα ζευγάρια που έχει τεθεί θέμα διαζυγίου, που ο ένας «σπάει τα νεύρα» στον άλλον, που μαλώνουν συχνά και μετανιώνουν για τη δημιουργία της σχέσης τους είναι πιο πιθανό να… βγάλουν τα αρνητικά τους συναισθήματα επάνω στα παιδιά τους, μέσα από φωνές και καυγάδες.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε ακόμη, ότι οι άντρες είναι πιο αισιόδοξοι από τις γυναίκες αναφορικά με την κατάσταση της σχέσης τους, συγκριτικά με τις γυναίκες.
Οι άντρες ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν «πολύ ευτυχισμένοι» μέσα στη σχέση τους (ποσοστό 69%). Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν 65%.

Όπως αναφέρει η Daily Telegraph, το 37% των γυναικών ανέφεραν ότι ο σύντροφός τους «τους τη δίνει στα νεύρα σπάνια ή ποτέ», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ήταν 43%.
«Οι χαρούμενες μαμάδες και οι χαρούμενοι μπαμπάδες είναι καλύτεροι γονείς. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε, τι είναι αυτό που κάνει έναν άντρα “καλό πατέρα” και τι μια γυναίκα “καλή μαμά”. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι μια “ολοκληρωμένη, υγιής σχέση” παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ως προς αυτό» δήλωσε η Dr Svetlana Speight.

Newsbeast.gr
akappatou.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki