Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019

Ταινίες που θα μάθουν στο παιδί σου την φιλία, την αποδοχή και την αξία της προσπάθειας

Το σινεμά είναι μαγεία και αυτό δύσκολα μπορεί να το αμφισβητήσει κάποιος. 
Άσχετα με τις προτιμήσεις σου και με το ποιες ταινίες σου αρέσει να βλέπεις, δύσκολα θα πεις όχι σε ένα ραντεβού για σινεμά. Η αναμονή για να πάρεις το εισιτήριό σου, η μυρωδιά του ποπ κορν και τέλος η σκοτεινή αίθουσα με την μεγάλη οθόνη, είναι μερικά μόνο πράγματα που κάνουν την εμπειρία του κινηματογράφου, τόσο μα τόσο ξεχωριστή.
Οι ταινίες όμως, δεν είναι μόνο ένας ευχάριστος τρόπος για να περάσεις το βράδυ σου και να χαλαρώσεις, αλλά και είναι και ένα μέσο διδασκαλίας. 
Δεν είναι λίγα εκείνα τα έργα που μας δίδαξαν την αξία της φιλίας, της οικογένειας και της αλληλοϋποστήριξης και μπορεί εσύ τώρα πια να μεγάλωσες και να έχεις διαμορφώσει ήδη τον χαρακτήρα σου, αλλά τα παιδιά σου έχουν ακόμα μπροστά τους. 
Κάνε το σινεμά σύμμαχό σου και δίδαξε στο παιδί σου σημαντικές αξίες της ζωής, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξεις μια μεγάλη συζήτηση, που ίσως το κάνει να βαρεθεί.
Εμείς μαζέψαμε για εσένα μερικές από τις ταινίες που θα βάλουν τα παιδιά σε διαδικασία σκέψης αυτό το καλοκαίρι. Οι ταινίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να δουν τον κόσμο από μια νέα οπτική γωνία, ανοίγοντας τους την πόρτα για νέους ανθρώπους, πολιτισμούς, γεγονότα και τις πεποιθήσεις που μπορεί να είναι καινούργιες γι ‘αυτά. 
Και παρόλο που οι ταινίες δεν είναι πάντα 100% ιστορικά ή επιστημονικά ακριβείς, μπορούν ακόμα να είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για πλούσιες συνομιλίες.
The Iron Giant
Ηλικίες: 6+

Με αναφορές στην δεκαετία του 1950, η ταινία αυτή πραγματεύεται την “μάχη” ανάμεσα στην τεχνολογία και την φύση. Αυτό όμως που πραγματικά, θα αποκομίσουν τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες μέσα από την φιλία ενός παιδιού με ένα ρομπότ, είναι η αποδοχή, το γεγονός πως αν βιαστείς να κρίνεις, θα υπάρχουν συνέπειες, αλλά και οι πολλές μορφές ηρωισμού.
Θέματα προς συζήτηση: 
Τί ξέρεις για το Ψυχρό Πόλεμο του ’50; 
Πώς θα αντιδρούσαν οι χαρακτήρες αν ζούσαν σε μια άλλη χρονική περίοδο; 
Που γίνεται πιο ξεκάθαρα η “μάχη” ανάμεσα στην τεχνολογία και την φύση;

Wall-E
Ηλικίες: 6+

Η ταινία αυτή της Disney, πραγματεύεται την καταστροφική επιρροή που έχει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Ένα αξιαγάπητο ρομπότ και η αναζήτησή του για συντροφιά, είναι το σκηνικό που θα μας βάλει σε σκέψεις για την την συνέπεια των συλλογικών δράσεών μας.
Θέματα προς συζήτηση: 
Τι μαθαίνει ο Wall-E από την ταινία Hello, Dolly; 
Πώς χρησιμοποιείται η σάτιρα στην ταινία για να περάσει τα μηνύματα σχετικά με το περιβάλλον και τις μεγάλες επιχειρήσεις; 
Τι ομοιότητες βλέπεις ανάμεσα στην ταινία αλλά και τον τρόπο που καταναλώνουμε την ενημέρωση στην πραγματική ζωή;

Coco
Ηλικίες: 7+

Η ταινία αυτή πραγματεύεται την παράδοση της Ημέρας των Νεκρών στο Μεξικό, αλλά και την θέληση ενός παιδιού να γίνει μουσικός, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του. 
Το Coco αποτίει έναν συγκινητικό φόρο τιμής στις παραδόσεις και τα έθιμα του Μεξικού και θα κάνει τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε αλλά και να τιμούμε όλους αυτούς που δεν είναι πια εν ζωή.
Θέματα προς συζήτηση: 
Τι σε εξέπληξε στις παραδόσεις της Ημέρας των Νεκρών; 
Πώς τιμάτε τους νεκρούς στην οικογένειά σου; 
Πιστεύεις πως ο τρόπος που τιμούν τους νεκρούς οι Μεξικανοί, επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι οικογένειές τους παίρνουν συγκεκριμένες αποφάσεις;

A League of Their Own
Ηλικίες: 11+

Βασισμένη στην πραγματική ιστορία του γυναικείου επαγγελματικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ στις ΗΠΑ την δεκαετία του 1940, αυτή η κλασσική πια ταινία θα κάνει τα παιδιά να αντιληφθούν την σημαντικότητα των γυναικών αθλητριών ανά τα χρόνια. 
Οι μικροί μαθητές θα μπορέσουν επίσης, να δουν τον ρόλο που παίζει η ατομική δύναμη αλλά και η ομαδική δουλειά στην επιτυχία τους.
Θέματα προς συζήτηση: 
Ποιος είναι ο ρόλος στον γυναικών στον επαγγελματικό αθλητισμό και ποιος ο ρόλος τους στην ταινία; 
Όλες αυτές οι αλλαγές ήταν τελικά για καλό; 
Για να μπορέσει να αποκτήσει δημοτικότητα η ομάδα τους, οι αθλήτριες επιδείκνυαν την θηλυκότητά τους. 
Νομίζεις ότι αυτό ήταν κάτι διασκεδαστικό, ένα σημάδι των καιρών ή κάτι που τις υποτιμούσε;

Remember the Titans
Ηλικίες: 11+

Πρόκειται για την ιστορία μια μικτής ομάδας λευκών και μαύρων αθλητών του αμερικανικού ποδοσφαίρου, σε ένα λύκειο των ΗΠΑ το 1971. 
Θέματα που αφορούν τον διαχωρισμό και τις προκαταλήψεις θα βοηθήσουν τους μαθητές να σκεφτούν κριτικά για τις φυλετικές σχέσεις.
Θέματα προς συζήτηση: 
Πως βοήθησε το ποδόσφαιρο του μαθητές αυτούς, να καταλάβουν καλύτερα τις προκαταλήψεις που υπήρχαν εκείνη την εποχή; 
Μπορείς να εντοπίσεις διαχωρισμό και ρατσισμό στα σχολεία και στις γειτονιές σήμερα; 
Πώς θα μπορούσες να εφαρμόσεις τα μαθήματα της ταινίας στην σημερινή εποχή;

The Truman Show
ηλικίες: 11+

Ο πρωταγωνιστής αυτής της σατιρικής ταινίας είναι ένας ασφαλιστής που ανακαλύπτει κάποια στιγμή, πως όλοι γύρω του είναι μέρος ενός καλοφτιαγμένου σόου και ότι κάθε στιγμή της ζωής του κινηματογραφείται. 
Αναπόφευκτα τα παιδιά θα αρχίσουν να αναρωτιούνται για τις συνέπειες που έχει η τεράστια παρουσία των media στην ζωή μας.
Θέματα προς συζήτηση: 
Πως αντιμετωπίζεται στην συγκεκριμένη ταινία η ζωή εκείνων που περνούν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους βλέποντας τηλεόραση ή ταινίες; 
Μήπως η διάδοση των social media, κάνει την ιστορία ξεπερασμένη σήμερα; 
Ποια είναι τα μαθήματα που μπορούμε να μάθουμε για τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε αλλά και το πως μας επηρεάζουν τα media;

Arrival
Ηλικίες: 12+

Με ένα ισχυρή γυναίκα πρωταγωνίστρια, αυτή η ιστορία επιστημονικής φαντασίας αγνοεί τις σκηνές δράσης υπέρ μιας αντανακλαστικής ματιάς στο πώς επικοινωνούμε ως είδος. 
Είναι ιδανική για συζητήσεις σε τάξεις, μιας και οι μαθητές θα έχουν πολλά να πουν για τις πολιτικές και προσωπικές επιλογές που κάνουμε.
Θέματα προς συζήτηση: 
Πώς θα επικοινωνούσες με τους εξωγήινους; 
Ποια είναι τα οφέλη της επικοινωνίας μέσω των συμβόλων και όχι των λέξεων; 
Πώς συγκρίνεται αυτή η ταινία με άλλες ταινίες ή ιστορίες με εξωγήινους;

The Help
Ηλικίες: 13+

Παρά τη διαμάχη για το γεγονός πως σε μια ταινία πολιτικών δικαιωμάτων, ο κεντρικός χαρακτήρας είναι μια λευκή γυναίκα, αυτή η ταινία εξακολουθεί να δείχνει πώς οι καταπιεσμένοι άνθρωποι έχουν μια ιστορία που πρέπει να ειπωθεί. 
Θα αναγκάσει τα παιδιά να σκεφτούν τον διαχωρισμό και τις ταξικές διαφορές στην κοινωνία μας και τι χρειάζεται για να σπάσει η κληρονομιά του ρατσισμού.
Θέματα προς συζήτηση: 
Γιατί νομίζεις ότι το κοινό επέκρινε το γεγονός πως πρόκειται για την ιστορία ενηλικίωσης μια λευκής κοπέλας; 
Πιστεύεις ότι οι χαρακτήρες είναι ρεαλιστικές αναπαραστάσεις της εποχής ή είναι στερεότυπα; 
Πως το ξέρουμε;

Bend It Like Beckham
Ηλικίες: 14+

Μια νεαρή που ζει στην Αγγλία παλεύει να ακολουθήσει το όνειρό της και να γίνει ποδοσφαιρίστρια, χωρίς να δείξει ασέβεια στις παραδόσεις των Ινδών γονιών της. 
Αυτή η ιστορία βασίζεται το δημοφιλές θέμα «ακολουθήστε την καρδιά σας», αλλά και στο πως οι οικογένειες μεταναστών δεύτερης γενιάς αντιμετωπίζουν και διατηρούν την πολιτιστική τους ταυτότητα.
Θέματα προς συζήτηση: 
Πόσο πρέπει να διατηρείς τις παραδόσεις ενός πολιτισμού όταν δεν ζεις πλέον (ή ποτέ δεν έζησες) στον τόπο καταγωγής σου; 
Πώς θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να αντιμετωπίσεις τις πιέσεις των μελών της οικογένειας σου ή της κοινωνίας;

περισσότερα εδώ: tlife
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Παιδί μου, εύχομαι να είμαι εκεί όταν θα αλλάζεις τον κόσμο

Πόσα αβίαστα ένα δίχρονο πλησιάζει ένα έγχρωμο παιδάκι για να παίξει; Όσο αβίαστα ένα παιδί ενός έτους δοκιμάζει τα πάντα με το στόμα.
Γεννήθηκαν με ένα μυαλό ελεύθερο, άσπρο χαρτί. Με μία πηγαία ευτυχία και καλή πρόθεση. Με μία θετική στάση και ανοιχτά αυτιά.
Με πρόφαση την ομαλή κοινή συμβίωση, χύνουμε το κατάμαυρο μελάνι μας στις λευκές σελίδες τους. Γράφουμε λέξεις, συνήθειες, φόβους, τα πρέπει και τα γιατί.

Παιδιά – αυτοβιογραφικά ημερολόγια των κακών μας στιγμών. 
Μόλις γεμίσουμε όλες τις σελίδες τους, τα αμολάμε στον κόσμο να συμβιώσουν με άλλα αντίστοιχα. Κάπως έτσι γεννιέται μία φοβισμένη κοινωνία. Μία κοινωνία ανάπηρη συναισθηματικά, που ξέχασε να εκτιμά τα απλά.

Ονειρεύομαι αθώους ενήλικες. Τους βλέπω να καλημερίζονται στον δρόμο κι ας μην γνωρίζονται. Να γελούν αυθόρμητα χωρίς αντικαταθλιπτικά. Να χαϊδεύουν τα φύλλα των δέντρων.
Υπάρχουν. 

Είδα προχθές μία τροφαντή γιαγιά γύρω στα εβδομήντα με σαμπό. Κρατούσε από το χέρι τον εγγονό της. Του είχε βάλει γαλότσες και τον έβγαλε στην καταρρακτώδη βροχή, μόνο και μόνο για του δώσει την ευκαιρία να χοροπηδήσει στις λακκούβες και να γίνει λούτσα. Αφού βράχηκαν ως το κόκκαλο και οι δύο, γύρισαν στο σπίτι ξεκαρδισμένοι. 
Δέκα λεπτά μαγείας ήταν αρκετά κι ένιωσα ευτυχής.
Ονειρεύομαι αθώες πόλεις, αθώες χώρες. Ονειρεύομαι ένα αθώο πλανήτη.
Ο χρόνος σίγουρα δεν γυρίζει πίσω. Κι ο αγώνας της επιβίωσης συνεχίζεται.

Γι αυτό παιδί μου,

Μου προκαλεί δέος η ύπαρξή σου.
Δεν μου ανήκεις, δεν είσαι «δικό μου». Δεν είσαι κανενός. Είσαι αυτοφυής, αυτάρκης και δίνεις προσωπικό και τεκμηριωμένο αγώνα επιβίωσης. Και τα καταφέρνεις μια χαρά. Αλλά αυτό το ξέρεις ήδη και επιβραβεύεις τον εαυτό σου, δοκιμάζοντας κάτι ακόμα. Δοκιμάζοντας τα οριά σου.

Αλλά δεν έχεις όρια.
Είσαι ενέργεια που απλώνεται παντού και κυριεύει τον κόσμο.

Εύχομαι να είμαι εκεί, όταν θα τον αλλάξεις. Όσο λίγο, τόσο πολύ. Φτάνει να του δώσεις κάτι από την μαγεία που δίνεις σε μένα.
Εύχομαι ορδές υπάρξεων, σαν κι εσένα, να κατακλύσουν τον πλανήτη με καθαρότητα, ειλικρίνεια, απλότητα κι ενσυναίσθηση.
Και μην ξεχάσεις μεγαλώνοντας, να παραμείνεις ένα από τα αυθεντικά κομμάτια της συλλογής κι να μην καταντήσεις μία φθηνή δυσλειτουργική και αναποτελεσματική απομίμηση σαν κι εμάς.

ΝΑΤΑΛΥ ΔΟΥΚΑ
themamagers
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η σιωπηλή τραγωδία που επηρεάζει τα παιδιά μας - The silent tragedy affecting today’s children

Τα παιδιά μας βρίσκονται σε καταστροφική συναισθηματική κατάσταση! 
Το κείμενο που θα διαβάσετε γράφτηκε από την εκπαιδευτικό, θεραπεύτρια και ομιλήτρια Victoria Prooday. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ψυχίατρος Luis Rojas Marcos βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το άρθρο της και πρόσθεσε τις δικές του συμβουλές. Αυτό έκανε το κείμενο viral.
Και ξεκινάει κάπως έτσι…

«Αυτό το άρθρο διαβάστηκε από 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Ξέρω ότι πολλοί θα επιλέξουν να μην ακούσουν όσα λέω στο άρθρο, αλλά τα παιδιά σας θέλουν οπωσδήποτε να διαβάσετε αυτό το μήνυμα.»

Υπάρχει μια σιωπηλή τραγωδία που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, στα σπίτια μας και αφορά σε ότι πολυτιμότερο έχουμε. Τα παιδιά μας βρίσκονται σε καταστροφική συναισθηματική κατάσταση! Τα τελευταία 15 χρόνια, οι ερευνητές δίνουν ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για μια απότομη και σταθερή αύξηση της ψυχικής ασθένειας των παιδιών, η οποία τώρα φτάνει σε διαστάσεις επιδημίας:

– 1 στα 5 παιδιά έχει προβλήματα ψυχικής υγείας

– 43% αύξηση της Δ.Ε.Π.Υ.-Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

– 37% αύξηση στην κατάθλιψη εφήβων

– 100% αύξηση του ποσοστού αυτοκτονίας σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών

Χρειαζόμαστε και άλλα στοιχεία για να ξυπνήσουμε επιτέλους;
Όχι, δεν είναι «έτσι είναι τα σημερινά παιδιά δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Έχω πολυετή εμπειρία και μπορώ να πω με άνεση ότι όταν αλλάζει ο γονιός, αλλάζει και το παιδί.


Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Τα σημερινά παιδιά στερούνται τις βασικές αρχές μιας υγιούς παιδικής ηλικίας, όπως:
Συναισθηματικά διαθέσιμους γονείς.
Σαφώς καθορισμένα όρια και καθοδήγηση.
Ευθύνες.
Ισορροπημένη διατροφή και επαρκής ύπνος.
Κίνηση και επαφή με τη φύση.
Δημιουργικό παιχνίδι, κοινωνική αλληλεπίδραση, ευκαιρίες για αδόμητους χρόνους και πλήξη.

Αντ ‘αυτού, τα παιδιά σερβίρονται με:
Γονείς βυθισμένους στον ψηφιακό κόσμο.
Χαλαρή γονεϊκότητα χωρίς ξεκάθαρα όρια
Υψηλή αίσθηση δικαιώματος αλλά όχι ευθύνης ή υποχρέωσης
Ανεπαρκής ύπνος και μη ισορροπημένη διατροφή
Καθιστική ζωή – Η γενιά του μέσα
Ατελείωτη διέγερση, ψηφιακές babysitters, στιγμιαία ευχαρίστηση και απουσία βαρετών στιγμών

Σας φαίνεται εσάς ότι αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να μεγαλώσουν μια υγιή γενιά; Ας μη γελιόμαστε, δε μπορούμε να ξεγελάσουμε την ανθρώπινη φύση. Η απώλεια της ισορροπημένης παιδικής ηλικίας πληρώνεται με τη συναισθηματική ευεξία.

Τι πρέπει να κάνουμε;
Να επιστρέψουμε στα βασικά. Βάλτε όρια και θυμηθείτε ότι είστε γονιός του παιδιού σας, όχι φίλος. Προσφέρετε στα παιδιά ισορροπημένο τρόπο ζωής γεμάτο με αυτά που χρειάζονται τα παιδιά, όχι ΜΟΝΟ αυτά που θέλουν. Μη φοβάστε να πείτε «Όχι!», αν αυτό που θέλουν δεν είναι αυτό που χρειάζονται.

✔Αλλάξτε τη διατροφή τους με πιο υγιεινές επιλογές – Περιορίστε τα συσκευασμένα σνακ.

✔Περάστε μια ώρα την ημέρα μαζί έξω από το σπίτι – Πάτε για ποδήλατο, παιδική χαρά, απλά περπατήστε.

✔Τρώτε μαζί αλλά χωρίς ίχνος τεχνολογίας εκείνη την ώρα.

✔Παίξτε μαζί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι την ημέρα.

✔Δώστε του αρμοδιότητα σε μια τουλάχιστον δουλειά του σπιτιού την ημέρα – Βοήθεια στο άπλωμα, μάζεμα ρούχων, τακτοποίηση παιχνιδιών κτλ.

✔Εφαρμόστε συνεπή ρουτίνα ύπνου για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα κοιμάται σε ένα υπνοδωμάτιο χωρίς τεχνολογία.

Διδάξτε την ευθύνη και την ανεξαρτησία. Μην τα προστατεύετε από τις αποτυχίες τους. Αυτές θα τα εκπαιδεύσουν για να μπορούν να ξεπεράσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής:

Μη φτιάχνετε/κουβαλάτε τη σχολική τους τσάντα. Μην ξεφλουδίζετε εσείς τη μπανάνα στα παιδιά σας αν μπορούν να το κάνουν μόνα τους. Μην κάνετε τα πάντα για αυτά αντί για αυτά. Διδάξτε τους να μπορούν να το κάνουν μόνοι τους αντί να το κάνετε εσείς για εκείνα.

Διδάξτε την καθυστερημένη ικανοποίηση και δώστε ευκαιρίες για πλήξη και βαρεμάρα. Αυτά είναι που ξυπνούν τη δημιουργικότητα:

✔Μην προσπαθείτε να ψυχαγωγείτε διαρκώς το παιδί σας.

✔Μην χρησιμοποιείτε την τεχνολογία για να μη βαριέται.

✔Ξεχάστε τη χρήση τεχνολογίας όταν τρώτε, όταν βρίσκεστε έξω, όταν είσαστε μαζί με τα παιδιά σας.

✔Αφήστε τα να βρουν μόνα τους τρόπους και ιδέες να καταπολεμήσουν την πλήξη τους.

Πρέπει να κάνουμε αλλαγές στις ζωές των παιδιών μας πριν αυτή η γενιά των παιδιών πάρει φαρμακευτική αγωγή! Δεν είναι ακόμα πολύ αργά, αλλά δυστυχώς σύντομα θα είναι… -Victoria Prooday

Μετάφραση-Επιμέλεια κειμένου: Λίζα Καβακοπούλου
e-mama.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι