Sunday 25 May 2008

«Δεν ντρέπεσαι, έχεις και εσύ μικρά παιδιά...»

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας διαδραματίστηκαν
από τους συγγενείς των
«ανθρώπων της διπλανής πόρτας»
με το διεστραμμένο χόμπι, όταν έπεσαν οι μάσκες

Και οι 21 που πιάστηκαν στην απόχη της μεγαλύτερης εξόρμησης, που έγινε ποτέ στη χώρα μας για την πάταξη της παιδικής πορνογραφίας,
θεωρούνταν, έως εκείνη τη στιγμή,
πρόσωπα υπεράνω υποψίας.
Ενας πλαστικός χειρουργός,
ένας καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης,
ένας διατροφολόγος,
ένας χαμηλόβαθμος στρατιωτικός,
ένας τραυματιοφορέας,
ένας οικονομολόγος,
ένας ηλεκτρολόγος-μηχανικός,
ένας τεχνικός τηλεοπτικού σταθμού,
ένας φωτογράφος,
ένας ξυλουργός,
ένας επιχειρηματίας,
ένας βοσκός
και τρεις ιδιωτικοί υπάλληλοι
σε μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περάσει,
μέχρι στιγμής τα γραφεία των εισαγγελέων.
Οι περισσότεροι οικογενειάρχες, ηλικίας από 27 έως 50 χρόνων. Συνελήφθησαν στα όρια του αυτοφώρου δώδεκα, εναντίον ενός εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, ενώ κατά των υπολοίπων σχηματίστηκαν δικογραφίες και θα περάσουν από τα γραφεία των ανακριτών σύντομα.

Νευρικός κλονισμός

Οταν οι μάσκες έπεσαν, διαδραματίστηκαν σκηνές οικογενειακής τραγωδίας.
Οπως στην Καβάλα, όπου το κλιμάκιο των αστυνομικών του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε έναν μουσικό.
Οταν η σύζυγος, ανύποπτη έως εκείνη τη στιγμή, έμαθε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του άντρα της, υπέστη νευρικό κλονισμό.
«Δεν ντρέπεσαι, ούρλιαζε, έχεις και συ μικρά παιδιά».
Αλλο κλιμάκιο την ίδια ώρα προσέγγιζε 3 κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους όπου οδηγούσαν κάποια από τα 69 ψηφιακά ίχνη της Ιντερπόλ.

Η έφοδος ωστόσο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα καθώς δεν βρέθηκαν αδιάσειστα στοιχεία. Η μία έφοδος έγινε στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης και οι άλλες δύο στην Καλαμαριά.
Μέχρι πριν από λίγες ώρες είχαν πάρει τον δρόμο για τη φυλακή 5 χρήστες υπολογιστών, οι οποίοι απεδείχθη ότι «κατέβαζαν» εικόνες φρίκης και τις διακινούσαν μάλιστα και σε άλλους... ενδιαφερόμενους.
Πρόκειται για έναν ψυχίατρο του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, ο οποίος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι μελετούσε τα αρχεία της πορνογραφίας για λόγους... επιστημονικούς, έναν βοσκό, έναν επιχειρηματία, ιδιοκτήτη εμπορικών καταστημάτων, έναν εισοδηματία από τη Θεσσαλονίκη και έναν τεχνικό ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού. Στο σπίτι του εισοδηματία βρέθηκαν και 10 δενδρύλλια χασίς.
Αύριο το πρωί, σειρά για τα γραφεία του ανακριτή Αθηνών έχουν πάρει άλλοι 4 συλληφθέντες.

Από όσους έχουν απολογηθεί μόνο ο ειδικευόμενος πλαστικός χειρουργός του νοσοκομείου της Βέροιας αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση 6.000 ευρώ.

Για περισσότερα:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=1020415

Ωχ, έβγαλε σπυράκια! Τι μας λένε τα σπυράκια για τις παιδικές ασθένειες

Σχεδόν όλα τα παιδιά θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή εξανθήματα ή σπυράκια που μπορεί να οφείλονται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους. Tο εάν πρόκειται για αλλεργία ή παιδική αρρώστια θα το κρίνει ο παιδίατρος. Σε γενικές γραμμές, αν το παιδί σας, παίζει κανονικά, δεν είναι κακόκεφο και δεν έχει πυρετό, συνήθως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Όταν όμως, εκτός από τα σπυράκια, παρουσιάζει άλλα συμπτώματα (π.χ. πυρετό, πονοκέφαλο, ανορεξία κλπ.) πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας.

Ένα σπυράκι υποδηλώνει συνήθως την ύπαρξη κάποιας παιδικής αρρώστιας, μιας αλλεργίας ή ενός εκζέματος. Διαβάστε πώς μπορείτε να διακρίνετε περί τίνος πρόκειται, ώστε να μην ανησυχείτε άδικα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο παιδίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση και να δώσει οδηγίες για τη θεραπεία.

 
Tα σπυράκια που βγάζουν πολλές φορές τα μωρά δεν είναι ανησυχητικά και δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα. Eίναι πολύ ψιλά, χρώματος ροζ έως κόκκινο, με λευκωπό κεφαλάκι, βγαίνουν το ένα πολύ κοντά στο άλλο και έχουν άγρια υφή. Παρουσιάζονται κυρίως στα μάγουλα, ψηλά στο θώρακα και στο λαιμό. H εμφάνισή τους οφείλεται στην παγίδευση σμήγματος και ιδρώτα και υποχωρούν σιγά-σιγά, χωρίς να χρειάζεται να βάλετε στο παιδί κάποια αλοιφή ή να του δώσετε φάρμακο. Kομπρέσες με χαμομηλόνερο, φυσιολογικό ορό και μπάνιο με ουδέτερο σαπούνι αρκούν για να υποχωρήσει σιγά-σιγά η δρωτσίλα.

 
Tα αλλεργικά εξανθήματα, η αναφυλαξία δηλαδή, μοιάζουν με τσιμπήματα από μεγάλα κουνούπια - σαν «καντήλες», όπως συνηθίζεται να λέγονται, που είναι διάχυτες στο σώμα του παιδιού. Συνήθως πρόκειται για αντίδραση του οργανισμού σε κάποια τροφή, σε καλλυντική κρέμα ή σαπούνι, σε κάποιο φάρμακο ή απορρυπαντικό. Eάν πρόκειται για αλλεργία από τσίμπημα εντόμου, στο συγκεκριμένο σημείο παρατηρείται έντονο πρήξιμο. Aν όμως εμφανιστεί ταυτόχρονα κοκκινίλα στο πρόσωπο και πρήξιμο στα χείλη ή στα μάτια, τότε η κατάσταση είναι επείγουσα και πρέπει να σπεύσετε στο νοσοκομείο.

 
Iδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην εκζεματοειδή δερματίτιδα, το γνωστό σε όλους μας έκζεμα, το οποίο παρουσιάζεται κυρίως στις κλειδώσεις (αγκώνες, γόνατα, μασχάλες), αλλά και στο πρόσωπο. Tο έκζεμα παρουσιάζεται σε εκτεταμένες επιφάνειες. Δεν πρόκειται για σπυράκια. H ανώτερη στιβάδα του δέρματος παρουσιάζει μεγάλη ξηρότητα, με αποτέλεσμα το δέρμα να ανοίγει, να σκάει. Πρέπει να το δει ο παιδίατρος ή ο δερματολόγος και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι γονείς να εφαρμόζουν «γιατροσόφια» στο έκζεμα για να ανακουφίσουν το τσούξιμο ή τη φαγούρα που μπορεί να νιώθει το παιδί.


Σε όλες τις περιπτώσεις, οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν: 

1. Aν το εξάνθημα εξαπλώνεται. 
2. Aν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα και κυρίως πυρετό, πονοκέφαλο, μειωμένη δραστηριότητα του παιδιού, ανορεξία, εμετούς ή διάρροια.


Oι γονείς δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αλοιφές με κορτιζόνη ή άλλη φαρμακευτική ουσία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του παιδίατρου, διότι μπορεί η αρχική εικόνα του εξανθήματος να αλλάξει, με αποτέλεσμα ο γιατρός να δυσκολευτεί να διαγνώσει σωστά την αιτία των εξανθημάτων.


 

Tα σπυράκια βγαίνουν σε όλο το σώμα του παιδιού, έχουν φυσαλίδες και προκαλούν έντονη φαγούρα. Συνοδεύονται από πυρετό και εξάντληση. Η μετάδοση της ανεμοβλογιάς αρχίζει πριν ακόμη εμφανιστούν τα εξανθήματα και μέχρι αυτά να ξεραθούν. Tο παιδί δεν πρέπει να ξύνει τα σπυράκια, επειδή συνήθως περιέχουν υγρό και αν ανοίξουν, υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.

 

Tα σπυράκια παρουσιάζονται με τη μορφή κηλίδων ροζ έως έντονο κόκκινο και συνοδεύονται από καταρροή, πυρετό, βήχα, συνάχι, επιπεφυκίτιδα, αίσθημα αδυναμίας, κακή διάθεση και έντονη ανορεξία. Tην πρώτη ημέρα τα σπυράκια παρουσιάζονται μεμονωμένα πίσω από τα αυτιά και το λαιμό με διάμετρο 3-4 χιλιοστά και μετά επεκτείνονται στο πρόσωπο και στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Tη δεύτερη ημέρα, οι κηλίδες καλύπτουν το θώρακα και την κοιλιά και από την τρίτη ημέρα τα σπυράκια σταδιακά υποχωρούν. Aπό την τέταρτη έως την έκτη ημέρα το εξάνθημα αρχίζει να φεύγει εντελώς από εκεί από όπου ξεκίνησε να εκδηλώνεται.

 

Tα σπυράκια είναι κόκκινα, σκληρά και λίγο φουσκωμένα. Eμφανίζονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο και συνοδεύονται από πυρετό, πονόλαιμο, εμετό, έντονο αίσθημα αδυναμίας, διογκωμένες και ερυθρές αμυγδαλές. Eκτός από τα συμπτώματα αυτά, υπάρχει πιθανότητα η γλώσσα του παιδιού να ασπρίσει και σιγά-σιγά να κοκκινίσει στην άκρη και στα πλάγια. Mπορεί, επίσης, να διογκωθούν οι λεμφαδένες στα πλαϊνά του σαγονιού. Xαρακτηριστικό της ασθένειας είναι ότι το μέτωπο και τα μάγουλα του παιδιού είναι κατακόκκινα, ενώ η μύτη και η περιοχή γύρω από το στόμα είναι άσπρες.

 

Tα σπυράκια μοιάζουν με αυτά της ιλαράς και της οστρακιάς, αλλά στα άκρα του παιδιού (χέρια, πόδια) είναι πιο αχνά. Συνοδεύονται από επώδυνη διόγκωση των λεμφαδένων στον αυχένα, αλλά και πίσω από τα αυτιά, ενώ το πρήξιμο προχωρά μέχρι το πλαϊνό και το πίσω μέρος του λαιμού. H ερυθρά είναι επίσης μεταδοτική ασθένεια και μεταδίδεται 1-2 ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι αυτό να εξαφανιστεί. Έχει επώαση μεγάλης διάρκειας, από 14 έως 29 ημέρες, ώσπου να εκδηλωθούν τα συμπτώματα, τα οποία είναι: Mικρή άνοδος της θερμοκρασίας (συχνά δεν υπάρχει καθόλου πυρετός), ελαφριά καταρροή, ενώ 1-2 ημέρες αργότερα εμφανίζεται το εξάνθημα της ερυθράς, το οποίο ξεκινά από το πρόσωπο και προχωρά προς τα πόδια. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα, πρέπει να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του παιδιού σας, γιατί τα συμπτώματα της ερυθράς στο δέρμα είναι παρόμοια με αυτά της ιλαράς: κηλίδες 3-4 χιλιοστών που έχουν την τάση να ενώνονται μεταξύ τους.


Σπανιότερα, σπυράκια μπορεί να παρουσιαστούν στα παιδιά λόγω διαφόρων μορφών έρπητα, αιφνίδιου εξανθήματος, σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου κ.ά. Σε παθήσεις ακόμη πιο σπάνιες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ένα αιματολογικό πρόβλημα, τα σπυράκια μπορεί επίσης να αποτελούν σύμπτωμα.

TZOYΛΗ AΠOΣTOΛATOY

Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά η 25η Μαΐου

116000: τηλεφωνική πανευρωπαϊκή γραμμή, για περιστατικά εξαφάνισης ή απαγωγής ανηλίκων.
1056: Εθνική Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών

Το 2009 υπήρξαν 263 αιτήματα για βοήθεια σε περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών
Με κεντρικό σύνθημα «Βοηθήστε τα παιδιά να επιστρέψουν σπίτι τους» και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, οκτώ χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αφυπνίσουν τους πολίτες και να ενισχύσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον εντοπισμό των παιδιών, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ανησυχητικό φαινόμενο των γονικών αρπαγών. 

Το 2009, το Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα, Κακοποιημένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (μία από τις δράσεις του «Χαμόγελου του Παιδιού») έλαβε 263 αιτήματα για βοήθεια σε περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών. Από αυτά, το 28% των περιπτώσεων αφορούσε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και το 65% αφορούσε εξαφανίσεις εφήβων. Σε 50 περιπτώσεις επρόκειτο για γονική αρπαγή, αριθμός που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο όταν συνδέεται με γονικές αρπαγές σε διασυνοριακό επίπεδο.
«Καθημερινά, σε όλο τον κόσμο εξαφανίζονται παιδιά και δυστυχώς, κάποια πέφτουν θύματα αρπαγής από αυτούς που εμπιστεύονται περισσότερο: τους γονείς ή τα συγγενικά πρόσωπα. Ένα παιδί - θύμα γονικής αρπαγής μπορεί να φέρει σωματικά και ψυχολογικά τραύματα, ενώ η γονική αρπαγή μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες συνέπειες στον ψυχισμό του παιδιού και την οικογένεια που έχει μείνει πίσω» αναφέρει η Νάνσι Ντιουμπ, αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά (ICMEC - International Centre for Missing and Exploited Children).
Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ελλάδα η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία αποτελούν μέλη του Παγκοσμίου δικτύου για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, ενός προγράμματος του ICMEC, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεργασία ως προς αυτό το φαινόμενο που δεν αφήνει καμία χώρα αμέτοχη.
Σήμερα, προκειμένου να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, τα συμμετέχοντα κράτη θα απελευθερώσουν στον ουρανό μπαλόνια με φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών από όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι κάποιος, κάπου θα τα αναγνωρίσει.
Στη χώρα μας θα γίνουν ανακοινώσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς με στόχο να αφυπνιστεί το ευρύ κοινό ως προς το φαινόμενο εξαφανίσεων των παιδιών και, παράλληλα, να ενθαρρυνθεί μαθαίνοντας περισσότερα για την καμπάνια, με σύνθημα: «Βοηθήστε τα παιδιά να επιστρέψουν σπίτι τους».
Επιπλέον, θα ανακοινωθούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Newsroom ΔΟΛ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki