Sunday 26 July 2020

Παιδιά δραστήρια και το καλοκαίρι

Ιδέες για δημιουργικές δραστηριότητες στις διακοπές

Με μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, σε σχέση με το υπόλοιπο έτος, συνδέεται, πολλές φορές, η περίοδος των διακοπών. Αναμφίβολα, τις ημέρες αυτές, η καθημερινότητα των παιδιών αλλά και ολόκληρης της οικογένειας αλλάζει σημαντικά, και συχνά επικρατούν συνθήκες που ευνοούν τόσο την αύξηση στην κατανάλωση τροφής όσο και τη μείωση της άσκησης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά και στις διακοπές!

Και οι δύο καταστάσεις εντείνονται από την πολύωρη παραμονή των παιδιών στο σπίτι, αλλά και από άλλες συνθήκες. Σχετικά με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, σημαντικό ρόλο παίζει η διακοπή των δραστηριοτήτων που γίνονται καθημερινά στο σχολείο, δηλαδή στα διαλείμματα και στο μάθημα της γυμναστικής, αλλά και η διακοπή των περισσότερων οργανωμένων δραστηριοτήτων, αθλητικών και μη, με το κλείσιμο των σχολείων. Παράλληλα, τα παιδιά μένουν στο σπίτι περισσότερες ώρες, συχνά για πρακτικούς λόγους (π.χ. όταν οι γονείς εργάζονται), κατά συνέπεια αυξάνονται και οι ώρες που αφιερώνουν σε καθιστικές δραστηριότητες, όπως η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Συνεπώς, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η όποιας μορφής σωματική δραστηριότητα μπορούν να πραγματοποιήσουν τα παιδιά, εντός ή εκτός σπιτιού. Η σωματική δραστηριότητα θα βοηθήσει τα παιδιά να ελέγξουν καλύτερα το σωματικό βάρος τους και να αντισταθούν στην πιθανή αύξησή του στις διακοπές, πρωτίστως όμως έχει να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνικότητα, τη φυσική και συναισθηματική κατάσταση των παιδιών.
Οι καλοκαιρινές ημέρες αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να παροτρύνουμε τα παιδιά να ασκηθούν και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για κίνηση και παιχνίδι, όπου κι αν βρίσκονται: στο σπίτι, στο εξοχικό ή στις διακοπές, μόνα ή με παρέα!

Μερικές ιδέες για ευχάριστες δραστηριότητες

Στο σπίτι
Ενασχόληση με τον κήπο ή το μπαλκόνι
Η δημιουργία ενός κήπου (εφόσον είναι εφικτό) αποτελεί μια ιδανική καλοκαιρινή δραστηριότητα, η οποία ενισχύει τη σχέση παιδιών και γονέων, βοηθάει τα παιδιά να βγαίνουν από το σπίτι και να παραμένουν δραστήρια. Παράλληλα, ενισχύει την υπευθυνότητά τους και τα εκπαιδεύει σχετικά με το πώς μεγαλώνουν τα φυτά και πώς παράγονται τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ακόμη όμως και στο μπαλκόνι του σπιτιού μπορεί ένα παιδί να περάσει δημιουργικό χρόνο, αναλαμβάνοντας, για παράδειγμα, το καθημερινό πότισμα και τη φροντίδα των λουλουδιών. Για να γίνει πιο δελεαστική η δραστηριότητα, πηγαίνετε μαζί σε ένα φυτώριο, αφήστε το να διαλέξει δύο ή τρία λουλούδια ή σπόρους της προτίμησής του και να αναλάβει από την αρχή τη φροντίδα τους.

Διάφορες εργασίες με ή χωρίς τους γονείς
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι εργασίες που για εσάς μπορεί να φαίνονται βαρετές ή κουραστικές, για ένα παιδί μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικές; Για παράδειγμα, το πλύσιμο του αυτοκινήτου μια πολύ ζεστή ημέρα του καλοκαιριού, για τα παιδιά είναι ταυτόχρονα μια πρώτης τάξης ευκαιρία για μπουγέλο! Αντίστοιχα, με λίγη φαντασία, γίνεται και το πλύσιμο της βεράντας ή απλές καθημερινές δουλειές του σπιτιού!

Μια καλοκαιρινή συλλογή!
Προτείνετε στα παιδιά να φτιάξουν μια καλοκαιρινή συλλογή με κάτι που θα διαλέξουν τα ίδια και θα τους θυμίζει το καλοκαίρι τους. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, κοχύλια που βρίσκουμε στη θάλασσα, βότσαλα που θα ζωγραφίσουν ή ένα φυτολόγιο με τα όλα τα λουλούδια που βρήκαν στις διακοπές τους.

Εκτός σπιτιού

Καθημερινό παιχνίδι
Οι περισσότερες οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να έχουν διακοπεί, αλλά παράλληλα ο χρόνος για καθημερινό παιχνίδι περισσεύει. Με λίγη φαντασία, η πιλοτή της πολυκατοικίας γίνεται γήπεδο για βόλεϊ και η διπλανή αλάνα γεμίζει ποδοσφαιριστές! Ακόμα, ποδήλατο, πατίνια, κρυφτό, όλα μπορούν να αντικαταστήσουν και με το παραπάνω τις χειμερινές δραστηριότητες των παιδιών, όταν γίνονται σε καθημερινή βάση.

Δραστηριότητες στη φύση
Οι δραστηριότητες που γίνονται κοντά στη φύση μπορούν να πραγματοποιηθούν απ’ όλη την οικογένεια και συνήθως ενθουσιάζουν τα παιδιά. Από το πιο απλό, μια βόλτα με τα ποδήλατα, μέχρι πεζοπορία και ορειβασία, οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να έχουν παράλληλα και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, μια πεζοπορία σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο ή μια συμμετοχή σε δενδροφύτευση. Η συμμετοχή των γονέων στις συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι σημαντική για πρακτικούς λόγους αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και όλη την οικογένεια.
Κολύμπι και παιχνίδια στη θάλασσα ή στην παραλία
Μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών είναι το καλοκαιρινό μπάνιο. Συνήθως τα παιδιά παραμένουν σε κίνηση από τη στιγμή που φτάνουν στην παραλία μέχρι τη στιγμή που θα φύγουν! Κολύμπι, παιχνίδια με μπάλα, ρακέτες, παιχνιδίσματα στη θάλασσα και την παραλία πέρα από διασκέδαση σημαίνουν και σωματική δραστηριότητα.

Πηγή: ΕΥΖΗΝ

ert.gr

Πώς να ενθαρρύνετε το εσωστρεφές παιδί σας

Με λίγη προσπάθεια το εσωστρεφές παιδί μπορεί να νιώσει πιο άνετο στις κοινωνικές περιστάσεις 

Συχνά υποθέτουμε ότι τα παιδιά που είναι ήσυχα ή εσωστρεφή – σε αντίθεση με τα «ντροπαλά», μια λέξη που χρησιμοποιούν ορισμένοι ειδικοί για να περιγράψουν εκείνους που έχουν πραγματικό κοινωνικό άγχος – δεν είναι σίγουρα για τον εαυτό τους. Ωστόσο, το εσωστρεφές παιδί σας μπορεί να εξασκήσει τις κοινωνικές δεξιότητές του και να μάθει να νιώθει πιο άνετα στον έξω κόσμο. Ορίστε μερικές συμβουλές που μπορούν να το βοηθήσουν.

-Αλλάξτε τη γλώσσα σας

Τα ήσυχα παιδιά ενδέχεται να λαμβάνουν ανεπιθύμητα μηνύματα – ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς τους – ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την επιφυλακτική συμπεριφορά τους. Όταν λέτε «συγγνώμη, είναι ντροπαλός» σε έναν άλλο ενήλικα που προσπαθεί ανεπιτυχώς να μιλήσει στο παιδί σας, το παιδί σας μπορεί να παίρνει το μήνυμα ότι η εσωστρέφειά του είναι κάτι αρνητικό. Προτιμήστε να πείτε κάτι σαν «είναι πολύ ήσυχος τώρα». Αυτό αναγνωρίζει το πώς αισθάνεται το παιδί σας τη δεδομένη στιγμή καθώς και ότι μπορεί να μην αισθάνεται πάντα έτσι. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να γίνει πάλι ομιλητικό μόλις βρεθεί στο σπίτι. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον αποδοχής εντός της οικογένειάς σας, θα δώσετε στο παιδί σας την ελευθερία να διατηρήσει το ποιο είναι πραγματικά.

-Ανοίξτε διάλογο

Συζητήστε με το παιδί σας μετά από καταστάσεις που το έχουν κάνει να σιωπήσει, ρωτώντας το για παράδειγμα: «Τι συνέβη όταν μας είπε γεια η γειτόνισσά μας; Σε έκανε να νιώσεις άβολα;» Αυτά τα είδη συνομιλιών μπορούν να βοηθήσουν και τους δύο σας να κατανοήσετε καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσφέρετε κάποια εργαλεία για να το βοηθήσετε την επόμενη φορά. Για παράδειγμα, μπορείτε να του προτείνετε να χαιρετάει ή ακόμα και να χαμογελά, αν δεν νιώθει άνετα να πει «γεια». Αυτό θα το βοηθήσει επίσης να κάνει την αναπόφευκτη μετάβαση σε όλες τις αλληλεπιδράσεις που θα αντιμετωπίζει στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες.

-Πρακτική κοινωνικοποίησης

Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να αισθάνεται άβολα σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Όμως, ενώ οι ενήλικες μπορούν συνήθως να βρουν την ηρεμία για να κοινωνικοποιηθούν, τα μικρά παιδιά εξακολουθούν να ακονίζουν αυτές τις δεξιότητες. Έτσι, είναι σημαντικό για το παιδί να εξασκεί τις κοινωνικές του δεξιότητες, ώστε τελικά να νιώθει άνετα και να μπορεί να διασκεδάζει με άλλα παιδιά. Προσπαθήστε να μην βάλετε το παιδί σας σε μια μεγάλη ομάδα παιδιών πριν να είναι έτοιμο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να του προκαλέσει άγχος και να οδηγήσει σε περαιτέρω εσωστρέφεια. Ξεκινήστε με ένα ραντεβού για παιχνίδι με ένα άλλο παιδί και με την πάροδο του χρόνου, μεταβείτε σε μεγαλύτερες ομάδες. Και μην εκπλαγείτε αν το ήσυχο παιδί σας επιλέξει έναν θορυβώδη φίλο. Ένας φίλος που είναι πιο άνετος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο του ήσυχου παιδιού στα κοινωνικά περιβάλλοντα.

-Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Εάν πλησιάζουν τα γενέθλια ενός φίλου, επεξεργαστείτε μερικές στρατηγικές αντιμετώπισης εκ των προτέρων. Πείτε στο παιδί σας, «καλό είναι να χαιρετήσεις το κοριτσάκι που γιορτάζει και να του πεις ‘χρόνια πολλά’ «. Ίσως επίσης να του προτείνετε να πάρει μαζί του το αγαπημένο του βιβλίο ώστε να έχει κάτι που μπορεί να σπάσει τον πάγο και να ενθαρρύνει την επικοινωνία.

-Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του

Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλά στη θετική ενίσχυση και το ήσυχο παιδί σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του εάν αναγνωρίσετε και επαινέσετε τις νέες δεξιότητές του. Απλά μην το δωροδοκείτε. Εάν του υποσχεθείτε παγωτό για να μιλήσει σε έναν φίλο του, μπορεί να αναρωτηθεί γιατί αυτή η αλληλεπίδραση είναι τόσο απαίσια που του προσφέρετε μια ανταμοιβή για αυτήν. Αντ’ αυτού, αναγνωρίστε τα θετικά βήματα καθώς συμβαίνουν. Αν περνάει καλά σε ένα πάρτι, φροντίστε να του πείτε «σε βλέπω να διασκεδάζεις». Με αυτόν τον τρόπο, θα παρατηρήσει και το ίδιο το παιδί την πρόοδό του.

imommy.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki