Tuesday 28 November 2023

Η Αντίρρηση στην Εφηβεία είναι... είδος πρώτης ανάγκης

Το παιδί σας υποστηρίζει το αντίθετο από αυτό που του λέτε ακόμα κι όταν γνωρίζει ότι έχει άδικο.
Η συμπεριφορά του σας βγάζει από τα ρούχα σας με αποτέλεσμα οι εντάσεις στο σπίτι σας να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η αντίρρηση στην εφηβεία είναι είδος πρώτης ανάγκης, όλα τα παιδιά της ηλικίας αυτής είναι πνεύματα αντιλογίας.
Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση
Αφήστε το παιδί σας να "εξασκείται". 
Ο έφηβος μπορεί να φέρνει αντιρρήσεις απλώς επειδή θέλει να εξασκήσει την επιχειρηματολογική του ικανότητα.

Ακούτε υπομονετικά όσα σας καταλογίζει και φροντίστε να απαντάτε με την κοινή λογική. Το παιδί αργά ή γρήγορα θα μάθει να αναπτύσσει σωστά τα επιχειρήματά του, γιατί θα έχει ως πρότυπο τη σωστή επιχειρηματολογία των μεγάλων-γονιών, δασκάλων κλπ.

Επιβραβεύστε το για τις εύστοχες παρατηρήσεις που κάνει. Είναι πάντα πιο αποδοτικό να τονώνετε το ηθικό παρά να υπογραμμίζετε το αρνητικό.

Βρείτε μια ισορροπία για να "φρενάρετε" την αντιδραστικότητά του, προτού χάσετε την υπομονή σας και καταλήξετε σε καβγά. 
Όταν νιώθετε ότι είσαστε στα όρια να εκνευριστείτε, να προφασίζεστε ότι έχετε μια δουλειά. 
Με το ίδιο πνεύμα της υπομονής κινηθείτε όταν κάνει εξάσκηση και στην άλλη καινούργια ικανότητά του, την άσκηση κριτικής.

Από το βιβλίο: «Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση»

Αλεξάνδρα A. Καππάτου
Το Χαμομηλάκι

Εύκολες πίτες για να πάρει το παιδί στο σχολείο

Το φαγητό του παιδιού στο σχολείο είναι το μόνιμο άγχος κάθε μαμάς. Αυτό που ίσως δεν έχετε συμπεριλάβει στο σχολικό μενού είναι οι πίτες, με το σκεπτικό ίσως ότι είναι «μπελαλίδικες» και χρονοβόρες. 
Ωστόσο, αν τα… βάλετε κάτω με το ρολόι, θα δείτε ότι ο χρόνος προετοιμασίας τους δεν είναι παραπάνω από την αντίστοιχη προετοιμασία ενός κανονικού γεύματος, ενώ συμφέρουν γιατί μπορείτε να τις φτιάξετε στην αρχή της εβδομάδας και να μην ξανασχοληθείτε με το σχολικό κολατσιό του παιδιού όλες τις επόμενες μέρες.
Επιπλέον, οι περισσότερες περιλαμβάνουν συστατικά από διαφορετικές διατροφικές ομάδες: λαχανικά, γαλακτοκομικά και κρέας, επομένως είναι θρεπτικές για το παιδί!

1. Τυρόπιτα της… τεμπέλας χωρίς φύλλο

Τι θα χρειαστείτε
200 γραμμάρια μαργαρίνη ή βούτυρο
3 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γραμμάρια φέτα τριμμένη (τη λιώνετε με ένα πιρούνι)
200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη (την αγοράζετε έτοιμη τριμμένη)
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι (κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά)
Μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Πώς θα την φτιάξετε
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη φέτα, τη γραβιέρα και τα αυγά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Έπειτα, προσθέτετε το αλεύρι και τη σόδα.

Τέλος, λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνετε μέσα το μίγμα και ψήνετε στους 180-200 βαθμούς για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Για τις μαγείρισσες που θέλουν να γλυτώσουν ακόμα και το έτοιμο φύλλο, είναι μια απ’ τις πιο γρήγορες συνταγές ενώ τρώγεται πολύ εύκολα γιατί θυμίζει περισσότερο αλμυρό κέικ.

*Προτιμήστε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών για πιο ελαφριά γεύση.
*Μπορείτε να κάνετε ό,τι συνδυασμό τυριών θέλετε, αρκεί να φροντίσετε να μην είναι και τα δύο πολύ αλμυρά και φυσικά ν’ αρέσουν στο παιδί.

Πηγή: Neadiatrofis.gr

2. Λαχταριστή κοτόπιτα

Τι θα χρειαστείτε
Μισή συσκευασία φύλλο κρούστας
Μισό κοτόπουλο μαγειρεμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ζωμό λαχανικών για γεύση (δείτε εδώ πώς να φτιάξετε σπιτικό ζωμό)
Μισό φλιτζάνι γάλα
¼ κούπας αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Ελάχιστο ελαιόλαδο

Πώς θα τη φτιάξετε
Βράζετε το κοτόπουλο και το ξεκοκαλίζετε, προσπαθώντας να αφήσετε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια κόβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για λίγο μαζί με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσει, προσθέτετε το αλεύρι. Έπειτα, ρίχνετε τον ζωμό και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια προσθέτετε το γάλα για να γίνει το μίγμα πιο κρεμώδες.

Σειρά έχει το κρέας! Ρίχνετε μέσα τα κομμάτια απ’ το κοτόπουλο και ανακατεύετε πολύ καλά. Φροντίστε το μίγμα να καλύπτει το κρέας για να «δέσει» καλύτερα. Στη συνέχεια, στρώνετε τα μισά φύλλα κρούστας απ’ αυτά που θα χρειαστείτε, προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Στο τέλος, «περνάτε» από πάνω τους το γάλα.

Ψήνετε την πίτα σας στους 200 βαθμούς για 25-30λεπτά και έπειτα την απολαμβάνετε!

*Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια και πιπεριές που ταιριάζουν γευστικά με το κοτόπουλο (πάντα με την προϋπόθεση ότι αρέσουν στο παιδί)
Διαφορετικά, μπορείτε να προτιμήσετε τα ατομικά κλειστά πιτάκια και να πάρετε μια ιδέα για το... σχέδιο από την παρακάτω φωτογραφία:

Πηγή: Bbcgoodfood.com

3. Εύκολη κολοκυθόπιτα

Τι θα χρειαστείτε
1 φλιτζάνι τριμμένo κολοκύθι (προκύπτει περίπου από 2 κολοκύθια)
Μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένη τομάτα
1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2/3 φλιτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
¾ φλιτζανιού γάλα (χαμηλών λιπαρών)
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
2/3 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Πώς θα τη φτιάξετε
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Έπειτα, λαδώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνετε μέσα το κολοκύθι, την ντομάτα, το κρεμμύδι και το τυρί. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά και έπειτα τα ρίχνετε τα μέσα στο σκεύος. Ψήνετε την πίτα για 30-35 λεπτά.

*Αντί για παρμεζάνα, μπορείτε να βάλετε ξινομυζήθρα, γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
*Το κόλπο για να καταλάβετε ότι η πίτα είναι έτοιμη είναι να τοποθετήσετε μέσα ένα μαχαίρι και να δείτε αν θα βγει καθαρό. Αν όχι, σημαίνει ότι θα πρέπει να την αφήσετε να ψηθεί λίγο ακόμα.
*Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μπρόκολο που θα αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά και το παιδί θα το καταναλώσει... αδιαμαρτύρητα.
*Αφήστε την να κρυώσει τουλάχιστον για ένα τέταρτο πριν την αποθηκεύσετε στο ταπεράκι του παιδιού.

Πηγή: Bettycrocker.com

4. Μακαρονόπιτα

Τι θα χρειαστείτε
400 γραμμάρια μακαρόνια νούμερο 5
4 αυγά
400 γραμμάρια φέτα (τη λιώνετε με ένα πηρούνι)
1 λίτρο γάλα
Μισό κιλό φύλλο κρούστας
Μισό φλιτζάνι βούτυρο (για να βουτυρώσετε τα φύλλα)
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξετε
Βράζετε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και στη συνέχεια τα σουρώνετε και τα αφήνετε για λίγο να «ξεκουραστούν». Στη συνέχεια, στην ίδια κατσαρόλα, ρίχνετε το γάλα και τα μακαρόνια. Προσθέτετε τη φέτα, τα αυγά, και ρίχνετε μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.

Η συνέχεια είναι… κλασική! Βουτυρώνετε το ταψί και απλώνετε τα μισά φύλλα κρούστας. Ρίχνετε το μίγμα και από πάνω σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνετε την πίτα σας στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, την αφήνετε να κρυώσει και την… απολαμβάνετε!

*Για καλύτερο αποτέλεσμα βουτυρώστε ένα- ένα τα φύλλα πριν τα απλώσετε.

Πηγή: syntayes.gr

5. Σπανακόπιτα με φύλλο σφολιάτας

Τι θα χρειαστείτε
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ανθότυρο ή φέτα
1 σκελίδα σκόρδο
¼ φλιτζάνι παρμεζάνα/ ή γραβιέρα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
450 γραμμάρια κατεψυγμένο σπανάκι
225 γραμμάρια φύλλα σφολιάτας

Πώς θα τη φτιάξετε
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο (και τα δύο ψιλοκομμένα) μαζί με το ελαιόλαδο. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά.
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ, προσθέτετε το ανθότυρο, τα τυριά, τα αυγά και το αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά. Πριν ρίξετε μέσα το σπανάκι, το σουρώνετε το για να φύγουν όλα του τα υγρά. Όταν τα κρεμμύδια έχουν ροδίσει, τα ρίχνετε στο μίγμα και ανακατεύετε καλά.

Στη συνέχεια, σε έναν δίσκο ή τον πάγκο της κουζίνας, απλώνετε λίγο αλεύρι και ανοίγετε ένα φύλλο σφολιάτας πάνω. Έπειτα, το τοποθετείτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνετε ομοιόμορφα το μίγμα και σκεπάζετε με ακόμα ένα φύλλο. Αν θέλετε να γίνει πιο τραγανό, φροντίστε να το διπλώσετε πολύ καλά το στις άκρες.

Ψήστε την πίτα για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Στο τέλος, την αφήνετε την να «ξεκουραστεί» για 10 τουλάχιστον λεπτά πριν την αποθηκεύσετε στο δοχείο του φαγητού.
Εναλλακτικά, μπορείτε να την φτιάξετε σε μικρά σπανακοπιτάκια σε σχήμα καρδιάς, χρησιμοποιώντας κουπ πατ. Έτσι, θα είναι πιο εύκολες στη μεταφορά και την... κατανάλωση!


Πηγή: Budgetbytes.com
από Μαρία Κωνσταντοπούλου
mama365.gr

Για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα όσπρια

   Υγιεινή διατροφή του παιδιού
Tips για να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα όσπρια
Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πείσετε το παιδί σας να φάει όσπρια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει έστω και μια μικρή ποσότητα οσπρίων, τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν ζωντάνια, ενεργητικότητα και δύναμη.

Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές,
ώστε να κάνετε το παιδί σας να φάει  όσπρια
 
Μη γεμίζετε το πιάτο του με όσπρια και λαχανικά.  
Tα παραγεμισμένα πιάτα τρομάζουν τα παιδιά πόσο μάλλον, όταν το περιεχόμενο τους δεν τα ελκύει γευστικά.  Bάλτε μικρή ποσότητα του φαγητού, που δεν συμπαθεί πολύ, στο πιάτο του και πείτε του μια ιστορία ενώ παράλληλα παροτρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει από το φαγητό του.

Ζητήστε από το παιδί σας να φάει μόνο μια μπουκιά. 
Εάν τη γεύση αυτή το παιδί σας δεν την έχει δοκιμάσει, τότε μπορεί να είναι επιφυλακτικό καθώς στα παιδιά δεν αρέσουν οι καινούργιες γεύσεις. Υποσχεθείτε στο παιδί σας πως ζητάτε από αυτό μόνο να δοκιμάσει μικρή ποσότητα. Εάν, αφού το δοκιμάσει, ακόμα δε θέλει να το φάει τότε θα πρέπει να το δεχτείτε.

Ξαναφτιάξτε το ίδιο φαγητό ανά τακτά διαστήματα.
Μην απογοητεύεστε αν το παιδί δεν έφαγε ένα φαγητό με την πρώτη φορά. Πολλά παιδιά χρειάζεται να δουν ένα φαγητό μπροστά τους αρκετές φορές, πριν αποφασίσουν ότι θα το τρώνε και αυτά. Επίσης, αλλάζουν γνώμη πολύ συχνά για το τι τους αρέσει και τι όχι, έτσι ένα φαγητό που μέχρι πριν ήταν το αγαπημένο τους, τώρα δεν το αγγίζουν και το αντίθετο. Συνεχίστε  λοιπόν, να φτιάχνετε τα φασολάκια και άλλα όσπρια και κάποια στιγμή μπορεί να τα φάει.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να φάει όσπρια αποτελώντας εσείς οι ίδιοι το παράδειγμα μίμησης. 
Προσπαθήστε να τρώτε τα όσπρια με ευχαρίστηση και να τονίζετε τη θρεπτική τους αξία. Εάν λοιπόν κάθεστε στο τραπέζι όλοι μαζί και βλέπει εσάς να ευχαριστιέστε τα όσπρια, θα θελήσει και το ίδιο να δοκιμάσει. Μην ξεχνάτε να τρώτε με ηρεμία, μασώντας αργά και καλά ώστε να δώσετε κι εκεί το καλό παράδειγμα.

Επιχειρήστε να μαγειρέψετε τα όσπρια με πρωτότυπες συνταγές
Επιλέξτε πρωτότυπες συνταγές με όσπρια. Μαγειρέψτε τα όσπρια και πολτοποιήστε φτιάχνοντας ένα νόστιμο πουρέ που είναι πιο εύκολο να το δοκιμάζουν τα παιδιά. Επίσης χρησιμοποιήστε τον πουρέ από τα όσπρια και φτιάξτε κεφτέδες με φασόλια, αρακά ή ρεβίθια. Βέβαια αυτή η επιλογή δεν είναι τόσο υγιεινή αλλά βοηθά το παιδί σας στη γευστική δοκιμή των οσπρίων.
- Oι φακές δεν γίνονται μόνο σούπα, μπορούν να γίνουν σαλάτα με καλαμπόκι ή ακόμα και να μαγειρευτούν με ρύζι, που θα δώσει στο φαγητό πιο οικεία και απαλή γεύση, ώστε να το παιδί να αποφασίσει να φάει.
- Στη φασολάδα, η οποία είναι το εθνικό μας φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε πιπεριά, σέλινο, καρότο και πατάτες, προκειμένου να γίνει πιο νόστιμη.
- Nα έχετε πάντα στο ντουλάπι φασόλια κονσέρβα. Τα ξεπλένετε και μετά προσθέτετε μικρά άσπρα  φασόλια στη μακαρονάδα του παιδιού ή μαύρα στο ρύζι. Ανακατέψτε επίσης λίγα στη σαλάτα.
- Oι γίγαντες επίσης μπορούν να μπουν σε σάντουιτς με τυρί.

govastileto.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki