Wednesday 22 July 2015

Αγοράζετε προϊόντα ξεσκονίσματος; Για δοκιμάστε αυτό:

Εύκολο, αποτελεσματικό, αρωματικό και οικολογικό!
Το έχουμε φτιάξει και δεν το αποχωριζόμαστε!!


Aνακατέψτε σε ένα μπολ 2 κούπες χλιαρό νερό και...
........
δείτε τι άλλο στο πράσινο χαμομηλάκι

Όταν οι Πέρσες πολιορκούσαν την Έφεσο... Η τελευ­ταία πολιτική παρέμβαση του Ηράκλειτου — Ιστορικά

Ο Ηράκλειτος είχε τελικά γυρίσει την πλάτη του στους συνανθρώπους του. Μία πλάτη που έμοιαζε γεμάτη αγκά­θια.
Φοβόντουσαν τις τσουχτερές απαντήσεις του, τις καυστικές παρατηρήσεις του, και κυρίως τα πύρινα βέλη του, γιατί η σκέψη του είχε μιαν ακούραστη και επικερδή συναλλαγή με τη φωτιά.
Στους συμπολίτες του, που, στα μάτια του, κυλιόντουσαν στο βούρκο της εύκολης ζωής, είχε αρνηθεί να δώσει το σύστημα νόμων που είχαν ζητήσει, «Θα έπρεπε να κρεμαστείτε και να αφήσετε την Πόλη σας στα παιδιά». Όσο κι αν περιφρονούσε τους ανθρώ­πους, ο Ηράκλειτος αγαπούσε πραγματικά τη συντροφιά των παιδιών. Μάλιστα μία μέρα αποσύρθηκε στο ναό της Άρτεμης, για να παίξει κότσια μαζί τους.
 
Οι Εφέσιοι είχαν καταλήξει να μη δίνουν πια μεγάλη σημασία στις επιπλήξεις του. Χωρίς αμφιβολία ο φιλόσο­φος είχε δίκιο να προσπαθεί, κάνοντας μια συνετή ζωή, να διαφυλάσσει τη φωτιά από την οποία προέρχεται η ψυ­χή. Δεν είχε βέβαια άδικο να σπρώχνει τους συμπολίτες του προς την αρετή. Αλλά πόσο κακό υπάρχει στην καλο­πέραση, την οποία ίσως να μην γευτούν στον Άδη;
Κι όμως, όταν οι Πέρσες πολιορκούν την Πόλη, αρχίζουν να φαντάζονται τις στερήσεις που θα έρθουν. Ορι­σμένοι θυμίζουν τα ξεχασμένα λόγια του σοφού, που έχει σωπάσει εδώ και πολύ καιρό. Τίποτα δεν πετυχαίνουν. Οι Εφέσιοι ενδίδουν στις αδυναμίες τους, κατά τη συνήθειά τους. Ο πόλεμος είναι ένα αρκετά μεγάλο κακό, δεν χρει­άζονται άσκοπες στερήσεις.
 
Αλλά οι Πέρσες δεν κουράζονται. Η πολιορκία διαρκεί, διαιωνίζεται. Τα αποθέματα αδειάζουν. Έχοντας λά­βει τη διαταγή να βρουν μία λύση, οι υπεύθυνοι της Πόλης ανεβαίνουν ο ένας μετά τον άλλο στο βήμα. Οι γεμάτοι υπεροψία λόγοι τους υποδεικνύουν ενόχους. Αυτοί που κυβερνούσαν άλλοτε την Πόλη άφησαν τα πράγματα να φτάσουν σε αυτό το σημείο.
Νάτοι τώρα παραδομένοι στο εκδικητικό μένος του λαού. Η ατίμωση πέφτει πάνω σ’ αυ­τούς που οδήγησαν την Πόλη σε αυτό το αδιέξοδο!
 
Μέσα από αυτές τις ατελείωτες φιλονικίες καμία πρότα­ση δεν ακούγεται. Τότε, ξεπροβάλλει από τη συνέλευση ένας άνδρας με επιβλητικό παράστημα, ο οποίος προχωρεί προς το βήμα και το ανεβαίνει με κινήσεις αρκούδας. Μερι­κοί αναγνωρίζουν τη φωνή της συνείδησής τους, τον Ηρά­κλειτο. Οι πιο νέοι, που δεν τον έχουν ακόμα ποτέ ακούσει να γιουχαΐζει την Έφεσο, ανακαλύπτουν αυτή τη ζωντανή δύναμη που προβάλλει από την άλλη πλευρά του χρόνου.

Μάθημα χωρίς λόγια
Μπροστά σ ένα ακροατήριο που η ταραχή του βρισκό­ταν στο κατακόρυφο, ο Ηράκλειτος ακουμπά πάνω στο βήμα ένα κύπελλο γεμάτο νερό και ρίχνει μέσα μία χού­φτα αλεύρι και κριθάρι. Εφοδιασμένος με ένα κλαδάκι που έβγαλε από το πανωφόρι του, αρχίζει να φτιάχνει ένα χυλό.
Γιατί αυτή η γελοία σκηνοθεσία;
Έχοντας παρατήσει το κλαδάκι, αρχίζει τώρα να ανακα­τεύει με το δάχτυλο το πλιγούρι από κριθάρι. Πότε πότε, ρί­χνει μια ματιά στο ακροατήριο που κρατάει την αναπνοή του. Θα έλεγε κανείς ότι, σιωπηλά, το λοιδορεί. Μόλις πέτυ­χε αυτό που ήθελε, πλησιάζει την κούπα στο στόμα του και, με το δάχτυλο πάντα, δοκιμάζει το γεύμα που ετοίμασε. Για μία στιγμή ένα χαμόγελο φωτίζει το αυστηρό του πρόσωπο. Αφού καθαρίζει την κούπα και γλείφει το δάχτυλό του, ο φι­λόσοφος φεύγει έτσι όπως είχε έρθει.
Αυτή ήταν η τελευ­ταία πολιτική παρέμβαση του Ηρακλείτου.
Σε αυτούς που απορούσαν για το γεγονός ότι ένα μά­θημα φιλοσοφίας μπόρεσε να μεταδοθεί χωρίς ούτε μία λέξη, σε αυτούς που αναρωτιούνταν γιατί προτίμησε να σωπάσει, θα είχε απαντήσει: «Για να φλυαρείτε εσείς».

Ιδέες για παιχνίδι με τα παιδιά στην παραλία

Ποιος είπε ότι η παραλία είναι μόνο για να κολυμπάμε και για να κάνουμε ηλιοθεραπεία;
Σας προτείνουμε 34 έξυπνες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά για να περάσετε μια ευχάριστη μέρα στην παραλία όπου θα χορτάσετε γέλιο και παιχνίδι!

* Δοκιμάστε να πάτε για ένα κυνήγι αντικειμένων και μαζέψτε βότσαλα, κοχύλια, φύκια και άμμο. Τοποθετήστε τα αντικείμενα που μαζέψατε μέσα σε ένα κουτί προκειμένου να φτιάξετε ένα «κουτί αναμνήσεων» ή βάλτε τα σε μια γυάλα με νερό (ή κάτι παρόμοιο) προκειμένου να φτιάξετε τη δική σας θάλασσα στο σπίτι!
* Εναλλακτικά, υποδυθείτε τους πειρατές και ψάξτε για τον κρυμμένο θησαυρό. Αυτός ο θησαυρός θα μπορούσε να είναι κοχύλια, χοντρά κομμάτια άμμου, ή ακόμα και μπιχλιμπίδια και θησαυρούς που άφησαν πίσω τους, άλλοι λυόμενοι
* Ήρθε η ώρα να γυμναστείτε και εσείς, μαμάδες και μπαμπάδες! Πετάξτε τα παιδιά σας στον αέρα, χορέψτε, ή κάντε αερόμπικ με τα παιδιά σας μέσα στη θάλασσα.
* Παίξτε ένα φανταστικό παιχνίδι. Προσπαθήστε να μαγειρέψετε, να ψήσετε και να δημιουργήσετε με την άμμο. Σίγουρα γνωρίζετε τις περίφημες πίτες λάσπης. Ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε και τις πίτες άμμου!
* Αναπτύξτε το λεξιλόγιο του παιδιού σας. Οι επισκέψεις στην παραλία είναι τέλειες στο να εκτεθούν τα νήπια σε καινούριες λέξεις! Προσπαθήστε να του δείξτε ένα καράβι, τον αναπνευστήρα τα κιάλια, τα κοχύλια, τα κύματα, τα ψάρια, τα αλεξίπτωτα, τα αεροπλάνα, τα καβούρια, τους γλάρους, τα δέντρα και τα φύκια.
* Πηγαίνετε για μια κινητική δραστηριότητα. Κάντε μια βόλτα, σκαρφαλώστε στους μικρούς βράχους, παίξτε με τα κύματα και πηδήξτε από αμμόλοφους.
* Σκάψτε και φτιάξτε ένα πηγάδι.
* Φτιάξτε αγγελάκια στην άμμο.
* Πίνετε συχνά νερό, χρησιμοποιείται την αντηλιακή κρέμα, φοράτε καπέλο και μιλάτε για την αντηλιακή προστασία. Προς στο τέλος του ταξιδιού μας, το δίχρονο παιδάκι μας, θα μας υπενθυμίζει να ξαναβάλουμε αντηλιακή κρέμα και θα μας λέει: «Όχι κόκκινα σημαδάκια.» Αυτός είναι ο στόχος μας.
* Κάντε έναν καινούργιο φίλο. Μπορεί δίπλα σας να κάθονται άτομα από άλλες χώρες και πολιτισμούς. Τα παιδιά δε χρειάζονται να μιλάνε την ίδια γλώσσα για να παίξουν, να περάσουν καλά και να γελάσουν.
* Παίξτε «Γύρω-γύρω όλοι» μέσα στο νερό. Τα παιδιά ξεκαρδίζονται όταν κάθονται μέσα στο νερό.
* Αφήστε στην άμμο ένα αποτύπωμα και φωτογραφίστε το για να θυμάστε αυτό το ταξίδι σας.
* Σχεδιάστε η γράψτε στην άμμο.
* Αν παίξετε με τα κύματα, το παιδί σας σίγουρα θα καταλήξει με θαλασσινό νερό μέσα στο στόμα του. Επωφεληθείτε από αυτή τη διδακτική ευκαιρία. Ρωτήστε το παιδί σας τί γεύση έχει. Συζητείστε με το παιδί σας πώς και γιατί έχει διαφορετική γεύση από το νερό βρύσης. Τονίστε του ότι το θαλασσινό νερό δε μπορεί να το πίνει όπως αυτό της βρύσης.
* Αν δεν έχει κύματα, επιχειρήστε να επιπλεύσετε στο νερό.
* Φέρτε μαζί σας το φορτηγό ή τον ανασκαφέα σας και μετατρέψτε την παραλία σε οικοδομή.
* Βοηθήστε τον μελλοντικό επιστήμονα ή καλλιτέχνη να δει την ομορφιά και το θαύμα της φύσης.
Παρατηρήστε την παλίρροια να έρχεται μέσα και έξω. Προλάβετε τη δύση ή την ανατολή του ηλίου. Δείτε τον άνεμο να κάνει τα κλαδιά των δέντρων να κουνιούνται.
* Βρείτε και ονομάστε τις πατημασιές πουλιών, καβουριών, ανθρώπων και σκύλων.
* Κυνηγήστε τα πουλιά.
* Πηγαίνετε βόλτα με βάρκα, όπως με θαλάσσιο ποδήλατο, με ιστιοφόρο ή με καγιάκ.
* Κάντε επίδειξη του πώς μπορεί η άμμος να απορροφήσει το νερό γυρνώντας ένα κύπελλο με νερό και άμμο ανάποδα.
* Παίξτε κυνηγητό.
* Θάψτε το σώμα ή τα πόδια κάποιου μέσα στην άμμο.
* Διαβάστε ένα παραμύθι που έχει ως θέμα την θάλασσα.
* Κοιμηθείτε (ή τουλάχιστον κλείστε τα μάτια σας και ξεκουραστείτε!)
* Βρείτε βότσαλα για να τα βάψετε.
* Μαζέψτε τα σκουπίδια. Συζητήστε πώς τα σκουπίδια μπορούν να βλάψουν τα ζώα και τη θάλασσα.
* Παίξτε με το φρίσμπι.
* Κυλήστε ή πετάξτε μια μπάλα.
* Παίξτε ένα παιχνίδι ακολουθώντας τις οδηγίες που σας δίνει το παιδί σας.
* Φτιάξτε σημάδια στην άμμο χρησιμοποιώντας τα πόδια και τα χέρια σας, ποτηράκια, κουβαδάκια, ξυλάκια και κοχύλια.
* Δημιουργείστε έναν αγώνα δρόμου αλλά περπατώντας σαν καβούρια.
* Χρωματίστε μια ζωγραφιά με θέμα σχετικό με την παραλία.
* Και σίγουρα μην ξεχάσετε να φτιάξετε ένα κάστρο από άμμο!
 infokids

Μωράκι στο σπίτι: Καθαριότητα ή αποστειρωμένη ζωή
στη γυάλα; - Πόσο καθαρό πρέπει να είναι το σπίτι;

Εκθέστε το μωρό σας στην καθημερινότητα για να αυξηθούν τα αντισώματά του! Μην ξοδεύετε μια περιουσία σε αντισηπτικά και ειδικά προϊόντα για το πάτωμα. Το απλό ξύδι και το πράσινο σαπούνι που όλοι έχουμε στο σπίτι κάνουν θαύματα!
«Κουβαλάω πάντα 3-4 πιπίλες μαζί μου, ώστε αν πέσει η μία κάτω, να έχω τις υπόλοιπες αποστειρωμένες και καθαρές».
«Μόνο η ιδέα ότι το μωρό θα μπουσουλάει στο πάτωμα που πατάμε, έστω και με παντόφλες του σπιτιού, μου προκαλεί πανικό».
«Ο σκύλος μας έχει γίνει ο καλύτερος φύλακας για την μπουμπού. Βέβαια, οι γιαγιάδες φωνάζουν, αλλά εγώ αισθάνομαι πολύ όμορφα».

Από το βιβλίο «Γονείς γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε: Με το μωρό στην αγκαλιά» της Αντιγόνης Ωραιοπούλου
 
Με το που θα έρθει το μωρό στο σπίτι, τα απολυμαντικά κάθε είδους αποκτούν την τιμητική τους! Οτιδήποτε πέσει κάτω, μετά αποστειρώνεται ή πετιέται. Το μωρό δεν έρχεται σε επαφή με τη φύση, ενώ τα αγαπημένα κατοικίδια εξορίζονται στο πυρ το εξώτερο…
Το αποτέλεσμα; Οι αλλεργικές ρινίτιδες και το άσθμα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα! Σίγουρα, τους πρώτους μήνες χρειάζεστε να είστε αρκετά προσεκτικοί (ιδιαίτερα όταν ισχύουν ιατρικοί λόγοι). Αργότερα, όμως, καλό είναι να χαλαρώσετε τα μέτρα απόλυτης απολύμανσης:
  • Αν δεν έχετε εντολή από τον παιδίατρο και υποψίες ότι το μωρό σας μπορεί να είναι ευαίσθητο ή αλλεργικό σε κάτι και γενικά έχετε ένα υγιές παιδί, φροντίστε για την έκθεση του στη φύση. Στην Αγγλία εδώ και χρόνια λειτουργεί ένα πρόγραμμα που ονομάζεται dirt, με στόχο να εκθέτουν τα μωρά και τα μικρά παιδιά σε μικρόβια, ώστε να αναπτύξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και να ελαττώσουν τις αλλεργίες.
  • Πόσο καθαρό πρέπει να είναι το σπίτι; Όσο καθαρό ήταν και πριν από τον ερχομό του μωρού. Η απόλυτη απολύμανση μπορεί τελικά να δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή ένα μωρό που αρρωσταίνει σε οποιοδήποτε περιβάλλον που δεν είναι αποστειρωμένο. Η έκθεση στη μη απόλυτη καθαριότητα γίνεται σταδιακά.
  • Το παιδί στη φύση; Μα υπάρχει γύρη, έντομα που μπορεί να το τσιμπήσουν… Και στο σπίτι υπάρχει σκόνη, έντομα που μπορεί να τσιμπήσουν το παιδί κ.ο.κ. Η έκθεση (εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα) βοηθά στην ανάπτυξη αντισωμάτων.
  • Ο σκύλος μετακομίζει…. Συνήθως, το κατοικίδιο που προϋπήρχε του μωρού σπανίως αποτελεί πρόβλημα (εκτός αν έχει διαγνωσθεί διαφορετικά). Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πώς το αγαπημένο σας κατοικίδιο θα υποδεχθεί το νέο μωρό και τι χρειάζεται να κάνετε εσείς γι αυτό (οι συνθήκες είναι ανάλογες με το πώς θα υποδεχθεί το μεγαλύτερο αδερφάκι το νέο μωρό). Αν αποφασίσετε να κρατήσετε το κατοικίδιο, μιλήστε με τον κτηνίατρο και τον παιδίατρο για να σας δώσουν οδηγίες.
Με άλλα λόγια, εκθέστε το μωρό σας στην καθημερινότητα για να αυξηθούν τα αντισώματά του! Μην ξοδεύετε μια περιουσία σε αντισηπτικά και ειδικά προϊόντα για το πάτωμα. Το απλό ξύδι και το πράσινο σαπούνι που όλοι έχουμε στο σπίτι κάνουν θαύματα!
infokids

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki