Thursday 1 April 2021

Ενδοοικογενειακή Βία και παιδί: "Μια εξίσωση χωρίς λύση";

«Η ζωή είναι όπως τα μαθηματικά. Έχει πολλά προβλήματα. Στην περίπτωση μας η εξίσωση δεν έχει λύση». 
Ορμώμενη από την εξομολόγηση μιας θεραπευομένης μου και έπειτα από δική της συναίνεση σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο όσον αφορά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία του παιδιού. 
Η παραπάνω φράση αποτυπώνει πολύ εύστοχα και με τον καλύτερο τρόπο το πως μπορεί να νιώθει ένα παιδί που βιώνει ενδοοικογενειακή βία και ειδικά όταν η κατάσταση στο σπίτι μοιάζει αδιέξοδη.
Το ποσοστό της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα το 2019 άγγιξε το 35%. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι από το φόβο που νιώθουν δεν σπάνε την σιωπή τους για να καταγγείλουν τη βία. 
Συγκεκριμένα, 7 στις 10 γυναίκες είναι θύματα, ενώ ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης.
Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα συχνό και πολυπαραγοντικό φαινόμενο που έχει διάφορες μορφές, όπως σωματική, σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση. 
Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνουν τα μέλη της οικογένειας που βιώνουν αυτή την “τρομοκρατία” και ζουν μέσα στον φόβο.
Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας είναι πολλές. 
Οι σκηνές βίας πολλές φορές μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη ενός παιδιού, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν την ψυχική του υγεία. 
Ακόμα κι αν τα παιδιά δεν είναι τα άμεσα θύματα της βίας και της κακοποίησης, ωστόσο, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό διότι είναι μάρτυρες ενός “εμπόλεμου κλίματος” που μπορεί να περιλαμβάνει σωματική ή λεκτική κακοποίηση, σκηνές βίας, έντονους καβγάδες και αυτά τα σκηνικά που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια ενός παιδιού αποτελούν τραύμα. Το παιδί μάρτυρας νιώθει μικρό και ανίσχυρο και μπορεί να κουβαλάει αυτή την τραυματική εμπειρία και στην ενήλικη ζωή του.

Τέτοιες στρεσογόνες και τραυματικές εμπειρίες είναι μόνο επιζήμιες για την ψυχική υγεία του παιδιού. 
Ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα, παλινδρόμηση σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα η νυκτερινή ενούρηση, έντονο στρες, ευερεθιστότητα, φοβίες και σωρεία προβλημάτων στη συμπεριφορά, την επίδοση και την ψυχολογία του. 
Τα παιδιά που υπήρξαν θύματα ή μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να εξελιχθούν σε ενήλικες που αναπαράγουν μη συνειδητά κακοποιητική συμπεριφορά στους οικείους τους ή να υφίστανται μοιρολατρικά τη βία από τους άλλους.
Τελευταία, λόγω της τρέχουσας κατάστασης με τον κορωνοϊό και την αναγκαστική συνύπαρξη των μελών της οικογένειας για περισσότερη ώρα φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας και πρόκειται για μια ανησυχητική κατάσταση που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι χρέος των γονιών να σκεφτούν ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια βαθιά πληγή στην ψυχή ενός παιδιού που είναι δύσκολο να επουλωθεί. Είναι σημαντικό να ζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό τόσο για τους ίδιους όσο και για τα παιδιά τους, που αποτελούν εξιλαστήρια θύματα μιας κατάστασης που “βιάζει” την ψυχή τους.

Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου,
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.2), www.kpechios.gr

politischios

Ἡ Σουλιωτοπούλα του Γιάννη Βλαχογιάννη

Στῆς μάχης τόν καπνό, πού πνίγει τό λαγκάδι, ὁ Σουλιώτης ὅλα τά ἔχει λησμονήσει, πεῖνα καί δίψα. Καί τό Σούλι πέφτει ξέμακρα, καί σάν λησμονημένο εἶναι καί ἐκεῖνο τ' ἄχαρο.

Καί ἐκεῖ πού πολεμάει τό παλληκάρι τό ἀγλύκαντο, μέρα καί νύκτα, ἀκούει μιά γνώριμη φωνή, πού τόν ξυπνάει:

- Λοιπόν τό Σούλι δέν χάθηκε καί ζῇ.

Ἦταν ἡ Λάμπη, ἡ ἀδελφή τοῦ παλληκαριοῦ.

- Τί καλά μοῦ φέρνεις, Λάμπη;

- Ζεστή κουλούρα, ἀδελφέ, πού σοῦ τήν ἐζύμωσα μέ τά χεράκια μου καί ἡ μάννα τήν ἔψησε στήν ἀνθρακιά μονάχη. Ἔλα νά φᾷς καί νά ξαποστάσης.

- Δέν μπορῶ, καημένη, νά παρατήσω τό τουφέκι ...

- Αὐτό εἶναι ἡ συλλογή σου, Νάση; Ἔρχομαι ἐγώ καί σοῦ κρατῶ τόν τόπο σου ... Νά, σοῦ ἔστρωσα! Καί δός μου τό τουφέκι.

Χαμογελᾷ ὁ ἀδελφός ὁ καπνισμένος. Καί δέν ἔχει ἀνάγκη νά μάθη τήν κορασιά πῶς πιάνουν τό τουφέκι.

Ὁ πόλεμος ἐβαστοῦσε πάντα. Μέ χέρι σταθερό ἐγέμιζεν ἐκείνη καί σημάδευε. Καί ὁ ἀδελφός της παραπέρα ἔτρωγε ἥσυχος καί μονάχα τήν πεῖνά του ἄκουγε, τήν θεριεμένη μέσα του.

Καί ὁ πόλεμος ἐβαστοῦσε. Καί ἐκεῖ ἕνα βόλι ἦλθε καί ἐπέτυχε κατάστηθα τήν κορασιά. Καί αὐτή ἔκανε καρδιά καί δέν ἐμιλοῦσε. Τό αἷμα ἐπλημμύριζε τόν κόρφο της. Ἡ Λάμπη ἐσημάδευε καί ἐτουφεκοῦσε.

- Ἔφαγες, Νάση;

- Κοντεύω, ἀκόμη λίγο, Λάμπη.

Ἡ κόρη ἐξαναρώτησε καί δεύτερη καί τρίτη φορά. Καί τότε μέ ἕνα πήδημα τό παλληκάρι βρέθηκε κοντά της. Ἄρπαξε τό τουφέκι καί ἥσυχο, καθώς εἶχε τραβηχθῆ, ἐξανάρχισε τόν πόλεμο.

Ἀμίλητη ἡ Σουλιωτοπούλα ἐπῆγε παραπίσω καί ἔπεσε.

Καί ὁ πόλεμος ἐβαστοῦσε ...

----------------------------------------
Ιστορίες για (μικρά και μεγάλα) παιδιά

Πηγή: «Μεγάλα Χρόνια» 1930 (Ἀναγνωστικόν Στ΄ Δημοτικοῦ 1964)

Επιμέλεια: Αντιύλη, Ι. Ναός Αγ. Βασιλείου, Πρέβεζα. E-mail: antiyli.gr@gmail.com

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το κλάμα μάς δυναμώνει συναισθηματικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως όταν κλαίνε, γίνονται ευάλωτοι και αδύναμοι. Ειδικά, όταν αυτό συμβαίνει μπροστά σε άλλους. 
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι αλήθεια, αφού το να κλαίμε είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για την ψυχική και σωματική μας υγεία. 
Οι ειδικοί τονίζουν, πως το κλάμα αποτοξινώνει τον οργανισμό από το συσσωρευμένο στρες και προλαμβάνει παθήσεις που σχετίζονται με αυτό, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ας δούμε, λοιπόν, 4 οφέλη που σας προσφέρει το κλάμα

Κάνει τους άλλους να αισθάνονται άνετα να ανοιχτούν απέναντί σας

Όταν κλαίτε μπροστά σε άλλους και εκφράζετε χωρίς περιορισμούς τα συναισθήματά σας, τους κάνετε να νιώθουν άνετα ώστε να κάνουν το ίδιο. 
Ενισχύετε, με λίγα λόγια, την ενσυναίσθησή τους, με αποτέλεσμα την επόμενη φορά που θα αισθανθούν την ανάγκη να ανοιχτούν σε έναν κοντινό τους άνθρωπο, να προτιμήσουν εσάς.

Είναι ωφέλιμο για τη ψυχική και σωματική σας υγεία

Το κλάμα έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει συγκεκριμένες ορμόνες οι οποίες σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα, αφού συνδέονται με την καταπολέμηση και εξισορρόπηση του στρες που έχετε συσσωρεύσει με τον καιρό.

Σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό στρες

Όταν νιώθετε πως βρίσκεστε σε αδιέξοδο ή αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, το κλάμα μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε πλήρως τα συναισθήματά σας χωρίς να τα πιέζετε. 
Έτσι, θα μπορέσετε να κατανοήσετε πολλά πράγματα τα οποία δεν βλέπατε επειδή προσπαθούσατε να μην αφήσετε τον οργανισμό σας να ξεσπάσει. 
Με αυτόν τον τρόπο, θα καταλήξετε πιο εύκολα σε χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάσταση που βιώνετε και, πιθανώς, θα βρείτε και τη λύση.

Σας προσφέρει την απόλυτη ανακούφιση

Με το κλάμα, ξεφορτώνεστε όλα τα άσχημα συναισθήματα και την αρνητικότητα που κουβαλάτε μέσα σας. 
Όσο πιο πολλά συναισθήματα απελευθερώνετε, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να δείτε και να κατανοήσετε τι είναι αυτό που σας φέρνει χαρά στη ζωή και να το επιδιώξετε.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki