Tuesday 21 June 2022

Μαμά, μπαμπά, με πήραν σβάρνα οι άνθρωποι...

... και θέλω μια αγκαλιά απόψε!

Μαμά, μπαμπά,
με πήραν σβάρνα οι άνθρωποι, κι απόψε τρύπωσα σαν το παιδάκι, από κάτω απ' το κρεβάτι.

Μαμά, μπαμπά, απόψε με τρομάζει το σκοτάδι κι έχω ανάψει όλα τα φώτα, μα ρε γαμώτο, και πάλι είναι θεοσκότεινα εδώ μέσα.
Μαμά, μπαμπά, που είστε να με πάρετε αγκαλιά;
Μαμά, μπαμπά, “μην κλαις”, όλο μου λέγατε, γιατί στους άντρες τα δάκρυα δεν ταιριάζουν, όμως απόψε εγώ θέλω να κλάψω, έστω και κρυφά, μη με μαλώσετε που δεν τηρώ όλες σας τις προσταγές.

Μαμααά, κρυώνω, για την ακρίβεια, έχω παγώσει, έλα να με σκεπάσεις, μαζεύτηκα κουβάρι κι ακόμη ξεπαγιάζω!
Μπαμπααά, έλα να με πιάσεις από το χέρι και να πας μια βόλτα, κανένας δεν με πάει βόλτες πια μπαμπά, κανείς δεν με ρωτάει αν τις χρειάζομαι.

Μαμά, έπεσα κάτω και πονάω, δεν βγάζω αίμα στα γόνατα μου όπως παλιά, μα εσύ καλού κακού, πάρε το βαμβάκι και το ιώδιο σου, κι έλα να με σηκώσεις, πονάω πολύ μαμά.
Μπαμπά, δώσε μου χαρτζιλίκι, θέλω κάτι γλυκό να πάω να αγοράσω, είναι πικρό το στόμα μου μπαμπά, το ίδιο κι η ψυχή μου, και κόψε μου και μια φέτα καρπούζι απ' το ψυγείο, δεν μπορώ μονός μου μπαμπά, σήμερα φοβάμαι πιο πολύ να μην κοπώ, δεν τις αντέχω κι άλλες χαρακιές.

Μαμά, μπαμπά, ανοίξτε μου την πόρτα να κατέβω στην αυλή και σας το υπόσχομαι, πως όταν θα είναι έτοιμο το φαγητό και με καλέσετε, θα ανέβω πάνω για να φάμε όλοι μαζί, θα σας ακούσω. Ούτε κι εγώ θέλω να τρώω άλλο μόνος. 
Στο υπόσχομαι μαμά μου, θα τις προσέχω τις γλάστρες σου. Τώρα πια κλοτσάω την μπάλα μου πολύ προσεκτικά. 
Κι εσένα στο υπόσχομαι σου λέω ρε μπαμπά, μη με φωνάζεις, δεν θα μιλάω με τους αγνώστους, τους άγνωστους τους έχω φοβηθεί, μα πόσο δίκιο είχες!

Μαμά, μπαμπά, απόψε λέω κακές κουβέντες, απόψε δεν θα κάνω προσευχή, ούτε τα δόντια μου θα πάω να τα πλύνω. Απόψε, θα πέσω στο κρεβάτι με τα ρούχα μου, θα το λερώσω το σεντόνι απ' τα παπούτσια μου, θα γίνω ένα πολύ κακό παιδί, και τι κατάλαβα που τόσα χρόνια ήμουνα καλός;

Μαμά, μπαμπά, απόψε ήμουν λιγάκι άτακτος, έπαιξα μαξιλαροπόλεμο με δυο φόβους μου, έναν που μετά από εσάς, δεν έχω ούτε μια φορά αγαπηθεί, κι έναν ακόμα, που μετά απ' το φευγιό σας, όλοι μου φέρονται λες κι είμαι ένα παιδί που του αξίζει μονάχα η τιμωρία, γιατί τόλμησε και παρέμεινε ένα ανόητο παιδί… Μα δεν τους νίκησα, οι φόβοι είχαν πιο μεγάλα μαξιλάρια.

Μπαμπά, μαμά, με έχουνε πάρει σβάρνα οι άνθρωποι σας λέω, και τρύπωσα από κάτω απ' το κρεβάτι, όπως τότε που ήμουνα μικρός, κι έχω φτιάξει μια άγρια θάλασσα από δάκρυα εδώ από κάτω, μα μη φοβάστε, τις θυμάμαι πάντα τις ορμήνιες σας, θα προσέχω και δεν θα πάω να κολυμπήσω στα βαθιά. Κουράστηκα να πνίγομαι και να μην είστε εδώ να με γλιτώσετε.

Μπαμπά, μαμά,
συγγνώμη για όσα είδατε απόψε, αύριο σας το ορκίζομαι, θα είμαι πιο καλά, θα ξετρυπώσω απ' την φωλιά μου, απόψε όμως σας παρακαλώ, αφού δεν έρχεστε, αφήστε με τουλάχιστον να κλάψω!

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κάντε τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα βιβλία! - Τα δικαιώματα του μικρού αναγνώστη

Το καλοκαίρι, ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι άπλετος με αποτέλεσμα συχνά να παραπονιούνται ότι βαριούνται και ότι δεν έχουν να κάνουν καμία απολύτως δραστηριότητα. 
.
το βιβλίο είναι
το «πολυτιμότερο φθηνό αγαθό»
Η περίοδος αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να να ενθαρρύνετε τα παιδιά να διαβάσουν ένα ή και περισσότερα εξωσχολικά βιβλία. 
 Η φιλαναγνωσία είναι μια αρετή που τα τελευταία χρόνια έχει εκπέσει καθώς τα παιδιά προτιμούν την συντροφιά της παγερής οθόνης του υπολογιστή ή της παιχνιδομηχανής αντί ενός βιβλίου που θα τους ταξιδέψει νοερά σε κόσμους φανταστικούς μακριά από τους μπελάδες και τις σκοτούρες της καθημερινότητας. 
Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το βιβλίο θεωρείται από πολλούς ως το «πολυτιμότερο φθηνό αγαθό». Πώς όμως θα ωθήσετε ένα παιδί να διαβάσει ένα βιβλίο χωρίς να καταντήσετε πιεστικοί και φορτικοί;

Για να γίνει το διάβασμα ελκυστικό, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές
1. Αφήστε το παιδί να έχει άμεση πρόσβαση στα βιβλία ούτως ώστε να τα αναζητά το ίδιο στον ελεύθερο χρόνο του και να μην του επιβάλλεται εσείς.
2. Στην αρχή καλό θα ήταν να του διαβάζετε εσείς το ανάγνωσμα που έχει επιλέξει.
3. Μην τον φορτώνετε συνεχώς με ερωτήσεις για το περιεχόμενο και την πλοκή του βιβλίου αλλά αφήστε το να σας μιλήσει εκείνο πρώτο για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από το βιβλίο όταν το θελήσει.
4. Μην το πιέζετε και μην του θέτετε όρια στο πόσες σελίδες θα διαβάσει κάθε μέρα. Είναι σίγουρο ότι το διαβασμα θα γίνει καταναγκαστικό και το παιδί θα νιώσει άβολα και φορτικά.
5. Μην πιέζετε το παιδί να τελειώνει πάντα τα βιβλία του.
6. Αφηγηθείτε του ιστορίες που έχετε διαβάσει. Η δραστηριότητα αυτή θα αναπτύξει ακόμα περισσότερο την φαντασία του παιδιού και θα το ωθήσει να διαβάσει βιβλία που τον ενδιαφέρουν.
7. Το διάβασμα των βιβλίων είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το αποθαρρύνετε από το να διαβάσει και κάποιο αγαπημένο κόμιξ ή ένα περιοδικό που του αρέσει.
8. Διαβάστε μπροστά στο παιδί σας το δικό σας ανάγνωσμα. Η κίνηση αυτή θα παρακινήσει το παιδί να διαβάσει ένα δικό του βιβλίο θέλοντας να σας μιμηθεί.
9. Πηγαίνετε μαζί με τα παιδιά να αγοράσετε τα βιβλία που εκείνα θα επιλέξουν. Μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία της πόλης σίγουρα θα τα ενθουσιάσει και θα τους δείξει ότι οι λιλιπούτειοι αναγνώστες δεν είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων αλλά αντιθέτως είναι ένας ζωντανός πυρήνας ανθρώπων που διευρύνει το πνεύμα και τις εμπειρίες του.

Τα δικαιώματα του μικρού  αναγνώστη
Μαμάδες και μπαμπάδες, να ξέρετε ότι και οι λιλιπούτειοι αναγνώστες έχουν τα δικαιώματά τους τα όποια θα πρέπει να σέβεστε και τηρείτε. Γιατί το διάβασμα είναι πάνω απ΄όλα ευχαρίστηση!
1. Να μην διαβάζεις εάν δεν θέλεις!
2. Να ξεφυλλίζεις απλώς ένα βιβλίο!
3. Να αφήνεις ένα βιβλίο στη μέση!
4. Να διαβάζεις όσες φορές θέλεις το ίδιο βιβλίο!
5. Να διαβάζεις ό,τι σου αρέσει.
6. Να μπαίνεις στη θέση του ήρωα του βιβλίου.
7. Να διαβάζεις οπουδήποτε!
8. Να ψάχνεις πληροφορίες στα βιβλία που διαβάζεις.
9. Να διαβάζεις δυνατά χωρίς να ενοχλείς.
10. Να απαιτείς ησυχία όταν διαβάζεις.

«Δεν ανοίγεις και κανένα βιβλίο;» - Διάβασμα και καλοκαιρινές διακοπές

Η διαχρονική καλοκαιρινή διαμάχη γονέων – παιδιών για άλλη μία φορά έρχεται στο προσκήνιο με τη φράση «άνοιξε παιδί μου και κανένα βιβλίο». Οι καλοκαιρινές διακοπές για τα παιδιά αποτελούν μία ανάσα από τη σχολική καθημερινότητα και μία ευκαιρία να διώξουν το άγχος της χρονιάς.
Γράμμα σ’ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία

summer_reading
Από την άλλη πλευρά για αρκετούς γονείς πρόκειται για σπατάλη χρόνου, αφού πιστεύουν πως μερικές ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα μπορεί να αφιερώνονται στο διάβασμα ή την επίλυση ασκήσεων.
Τι λένε όμως οι ειδικοί;
«Μετά από μία δύσκολη χρονιά με φροντιστήρια, μαθήματα και άλλες δραστηριότητες, είναι φυσικό για τα παιδιά να περιμένουν το καλοκαίρι προκειμένου να παίξουν, να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν και να αφήσουν για τα καλά πίσω τους βιβλία και διάβασμα. 
Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο προκειμένου να αποφορτιστούν από την πιεστική πραγματικότητα και το απαιτητικό πρόγραμμα που καλούνται να φέρουν εις πέρας», λέει ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας.
Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος ώστε το μυαλό των παιδιών να κρατιέται σε φόρμα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων.

Όπως εξηγεί ο κ. Ξηντάρας: «Το βιβλίο στις διακοπές δεν χρειάζεται να είναι καταναγκαστικό, αλλά αντιθέτως ψυχαγωγικό. Πρέπει λοιπόν οι γονείς να βάλουν στη ζωή του παιδιού το βιβλίο, ως ένα μέσο ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Έτσι καλό θα είναι να διαλέγει το ίδιο το παιδί το βιβλίο που θεωρεί ενδιαφέρον, γιατί τότε είναι μία δική του πρωτοβουλία και όχι κάτι που είναι αναγκασμένο να κάνει».
Όπως και όλες οι άλλες δραστηριότητες έτσι και το διάβασμα χρειάζεται εξοικείωση. Οι γονείς να μην περιμένουν ότι αγοράζοντας μερικά βιβλία το καλοκαίρι τα παιδιά τους θα γίνουν βιβλιοφάγοι.
«Όμως με το να διαβάσει ένα παιδί ένα εξωσχολικό βιβλίο εξοικειώνεται γενικότερα στη διαδικασία της μάθησης και αυτό αποτελεί προθάλαμο για γόνιμο και εποικοδομητικό διάβασμα τη νέα σχολική χρονιά. Σίγουρα μπορεί να μαγέψει και να εξάψει την φαντασία του μικρού παιδιού ένα μυθιστόρημα ή ένα παραμύθι» αναφέρει ο κ. Ξηντάρας και συμπληρώνει: «στόχος είναι να βοηθήσουμε το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα και να εξοικειωθεί μ' αυτό και όχι να βαρεθεί και να το θεωρήσει σαν μία πιεστική και υποχρεωτική διαδικασία. Και επειδή το παιδί μιμείται τους γονείς μπορεί οι ίδιοι να αποτελέσουν ένα θετικό πρότυπο με το να βάλουν και αυτοί στη ζωή τους το βιβλίο».

infokids

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki