Sunday 2 February 2020

Παιδί μου, μάθε να δίνεσαι αλλά να μην σκορπίζεσαι

Ζούμε σε έναν κόσμο που μας μαθαίνουν να δίνουμε χωρίς μέτρο. Να δίνουμε για να μην μας σχολιάσει αρνητικά ο κόσμος, για να είμαστε καλοί ή γιατί έτσι έκαναν κι οι γιαγιάδες μας, έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς… Όταν ερωτεύεσαι, όταν εργάζεσαι, όταν κάνεις φίλους ή όταν γίνεσαι γονιός πρέπει να τα δίνεις όλα - μέχρι που τελικά σκορπίζεσαι στους 5 ανέμους και μένεις άδειος και μισός.
Το να μπορείς να «δίνεις» και να «δίνεσαι», όμως, δεν μια απλή ιστορία. Είναι θέμα ελευθερίας και ευθύνης. Είναι η τέχνη του να μπορείς να βοηθάς και να μοιράζεσαι αλλά στο τέλος της ημέρας να παραμένεις ακέραιος και ευτυχισμένος. Στο παιδί μου, λοιπόν, θα δώσω μία συμβουλή:

Παιδί μου, μάθε να βοηθάς, να δίνεις και να δίνεσαι αλλά να μην σκορπίζεσαι!
Μάθε να δίνεις όσο αντέχεις
Κανείς, ποτέ δεν μπορεί να δίνει για πάντα αν τα δώσει όλα με τη μία κι από την αρχή. Ο εαυτός μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε και πρέπει να τον προστατεύουμε. Μόνο αν είμαστε εμείς καλά μπορούμε να είμαστε συνεπείς απέναντι και στους άλλους. Στον δρόμο σου θα βρεθούν πολλοί που θα θελήσουν να σε στραγγίσουν κι έπειτα να σε πετάξουν αλλά εσύ μην υποκύψεις! Δώσε αυτά που μπορείς κι αντέχεις. Όποιος σ’ αγαπάει αληθινά, θα είναι δίπλα σου χωρίς να απαιτεί να γίνεσαι χίλια κομμάτια.

Μάθε να δίνεις εκεί που σε εκτιμούν
Αν θες να κερδίσεις την αγάπη και την εκτίμηση των άλλων, μην το κάνεις σκορπίζοντας τον εαυτό σου. Θα συναντήσεις πολλούς ανθρώπους που, όσο τους δίνεις, τόσο θα θέλουν κι άλλο χωρίς να νοιάζονται αν πραγματικά έχεις τα αποθέματα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που, όταν καταλάβουν πως κουράστηκες, θα φύγουν μακριά χωρίς να σε νοιαστούν. Μάθε να δίνεις μόνο σ’ εκείνους που σ’ αγαπούν και σ’ εκτιμούν πραγματικά. Σ' εκείνους που είναι πλάι σου όχι γι' αυτά που παίρνουν από σένα, αλλά γι' αυτό που είσαι όταν απλά υπάρχεις.

Μάθε να μην σκορπίζεσαι επειδή νιώθεις μοναξιά
Μην την φοβάσαι την μοναξιά παιδί μου. Ο εαυτός σου είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος και το να κάνεις συντροφιά μαζί του το μεγαλύτερο κατόρθωμα. Τότε θα ξέρεις πως, όταν επιλέγεις έναν άνθρωπο, θα το κάνεις όχι επειδή φοβάσαι τη μοναξιά αλλά επειδή αξίζει να είναι δίπλα σου. Τότε θα γνωρίζεις πως οι συμβιβασμοί που κάνεις είναι από επιλογή και όχι από υποχρέωση.

Παιδί μου, μάθε να δίνεσαι αλλά να μην σκορπίζεσαι
«Το μόνο που κερδίζεις όταν νοιάζεσαι συνέχεια τους άλλους, είναι να κάνεις άσκοπους σταθμούς. Προχώρα μανάρι μου και μη φλυαρείς. Αυτοί που δεν μπορούν να σ’ ακολουθήσουν είναι μάταιο να προσπαθείς να τους πείσεις. Κι αν υποκριθούν μια στιγμή πως σε κατάλαβαν, αυτοί είναι που θα στη φέρουν χειρότερα… Να δίνεσαι, αλλά να μη σκορπίζεσαι…» 
- Α. Παπαδάκη.

από Αλεξάνδρα Κεντρωτή 
mama365.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Θα είμαι εκεί - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Θα είμαι εκεί
στις πιο κρυφές διαδρομές σου… θα είμαι εκεί
Θα είμαι εκεί
μικρές ρωγμές απ’ τις στιγμές σου, θα είμαι εκεί
Στην καθημερινότητα σου σκόνη απ’ τα αστέρια στα μαλλιά σου… θα είμαι εκεί
Και ας λες πως θες να μ’ αποφύγεις
στα αδιέξοδα που καταλήγεις… θα είμαι εκεί
Στα τόσα έξοδα του μήνα
λιμάνι μέσα στην Αθήνα… θα είμαι εκεί
Θα είμαι εκεί
αόρατος δεν θα με βλέπεις… θα είμαι εκεί
Θα είμαι εκεί
στα ασήμαντα που παραβλέπεις… θα είμαι εκεί
Θα σ’ αγκαλιάζω δίχως χέρια
φεγγάρι μεσ’ τα μεσημέρια… θα είμαι εκεί
Όταν θα βγαίνεις μ’ άλλους τύπους
μεσ’ της καρδούλας σου τους χτύπους… θα είμαι εκεί
Στα τόσα έξοδα του μήνα
λιμάνι μέσα στην Αθήνα… θα είμαι εκεί
 Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας 
Στίχοι: Γιάννης Μαύρος 
Πρώτη εκτέλεση:Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
CD: H ενοχή των αμνών (2010)
💖
Ένα τραγούδι που ακουμπάει τη ψυχή λέγοντας «πως πάντα κάποιος θα είναι εκεί σε κάθε δύσκολη στιγμή μόνο και μόνο για να του χαρίσεις ένα χαμόγελο...» 

Κανένα παιδί που δεν έχει εμβολιαστεί ΔΕΝ πρέπει να εγγράφεται στα σχολεία

O Συνήγορος του Πολίτη με ανακοίνωση που εξέδωσε ζητά από το Υπουργείο Παιδείας την έκδοση νέας εγκυκλίου, με την οποία θα γίνεται απόλυτα σαφές ότι ο εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή των μαθητών στα σχολεία.
Το κενό στην εγκύκλιο που δίνει «πάτημα» στους αντιεμβολιαστές
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, παρατηρείται ένα κενό στην εγκύκλιο σε σχέση με την διενέργεια των προβλεπόμενων εμβολιασμών ως προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Παρότι οι αντίστοιχες προβλέψεις για τους παιδικούς σταθμούς είναι σαφείς, η διευκρινιστική εγκύκλιος που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας, καταλείπει το περιθώριο πολλαπλών ερμηνειών με επικρατέστερη εκείνη που επιτρέπει στους γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους «για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες)…».
 
Γιατί δεν νοείται η εγγραφή ανεμβολίαστων παιδιών στα σχολεία
Η επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό εξάπλωσής της (ενδεικτική είναι η διαγραφή της χώρας από τον κατάλογο των χωρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις οποίες έχει εξαληφθεί η εν λόγω ασθένεια), ο κίνδυνος μετάδοσης άλλων ασθενειών, καθώς και η ελλιπής προστασία των παιδιών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν επειδή υπάρχουν πράγματι ιατρικές αντενδείξεις (πχ. ανοσοκαταστολή), αλλά και συνολικά του πληθυσμού των παιδιών λόγω περιορισμού της εμβολιαστικής κάλυψης, επέβαλε την παρέμβαση της Αρχής, η οποία απέστειλε τις θέσεις της στο αρμόδιο Υπουργείο δύο φορές.
Ο Συνήγορος υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη έκδοσης νέας και σαφούς στο περιεχόμενό της εγκυκλίου, η οποία δεν θα καταλείπει αμφιβολία σε σχέση με την διενέργεια των εμβολίων ως προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητών στα σχολεία, πλην όμως μέχρι σήμερα οι προτάσεις της Αρχής δεν έχουν γίνει δεκτές.

amea-care.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki