Wednesday 31 October 2007

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προστατεύει τα δικαιώματα των «Ανέγγιχτων»

Οι ντάλιτ ή «Ανέγγιχτοι» πέφτουν θύματα διακρίσεων παντός είδους.
Δεν τους επιτρέπεται να φορούν παπούτσια ή να περιμένουν σε στάση λεωφορείου. Δεν μπορούν να λάβουν αλληλογραφία στο σπίτι τους. Δέχονται επιθέσεις και προσβολές. Τα παιδιά τους κάθονται χώρια από τους συμμαθητές τους στο σχολείο. Ο λόγος για τα 167 εκατομμύρια ντάλιτ που ζουν στην Ινδία, τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.
 
Κάθε ώρα ένας στους δύο ντάλιτ δέχεται επίθεση. Κάθε μέρα τρεις γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού. Κάθε ώρα 13 ντάλιτ δολοφονούνται.

Ποιοι είναι όμως οι «Ανέγγιχτοι»;
Περίπου 167 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία γεννήθηκαν έξω από το ινδουιστικό σύστημα των τεσσάρων βάρνα, το σύστημα των καστών που είναι ένα από τα αρχαιότερα συστήματα κοινωνικής ιεράρχησης στον κόσμο. Τους ονομάζουν «Ανέγγιχτους», παρόλο που οι ίδιοι προτιμούν τη λέξη ντάλιτ, που σημαίνει «θρυμματισμένοι άνθρωποι».
Οι κάστες σήμερα στην Ινδία είναι τέσσερις: οι ιερείς, οι πολεμιστές, οι επιχειρηματίες και οι εργάτες που υποστηρίζουν τις εργασίες των υπόλοιπων τριών καστών.

3000 χρόνια πόνου για τους ντάλιτ
Αν κάποιος ντάλιτ αγγίξει κάποιον από ανώτερη κάστα, ο τελευταίος πιστεύει ότι έχει μολυνθεί και υπόκειται σε μια σειρά τελετουργίες προκειμένου να εξαγνιστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ντάλιτ να πέφτουν θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, εκμετάλλευσης, βίας και αδικίας.

Οι ντάλιτ έχουν επίσης περιορισμένη πρόσβαση σε εδάφη, στην εργασία, την εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη. Αν και νομικώς το 1950 καταργήθηκε το σύστημα των καστών στην Ινδία και υπάρχουν μερικά ινδουιστικά σχολεία στα οποία δεν παρουσιάζονται διακρίσεις, η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα, 3000 χρόνια μετά, να διασφαλίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των ντάλιτ και να προστατεύσει τον πληθυσμό της.

Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου Πρόσφατο ψήφισμα που ενέκρινε η κοινοβουλευτική επιτροπή Ανάπτυξης:
  • διαπιστώνει ότι η νομική προστασία των ντάλιτ παραμένει ανεπαρκής
  • καλεί την κυβέρνηση της Ινδίας να βελτιώσει το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης της και να αυξήσει το ποσοστό των δραστών που καταδικάζονται
  • σημειώνει με ανησυχία την έλλειψη σημαντικών κινήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έναντι της κυβέρνησης της Ινδίας σχετικά με το ευρύ πρόβλημα των διακρίσεων που βασίζονται στην κάστα
  • ζητεί από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να θέσουν το ζήτημα των διακρίσεων με βάση την κάστα κατά τις συνόδους κορυφής ΕΕ-Ινδίας
  • περιμένει από τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ στην Ινδία να συμπεριλαμβάνουν ειδικά μέτρα που θα κλείσουν το βαθύ χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ντάλιτ και του υπόλοιπου πληθυσμού όσον αφορά την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετηρίδας
  • καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να δώσουν προτεραιότητα στην προώθηση των ίσων ευκαιριών στην απασχόληση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην ΕΕ.Να σημειωθεί ότι ήδη στο παρελθόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε έκκληση για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης των ντάλιτ (ψηφίσματα της 29/9/2005 και της 28/9/2006).
Αναφ. : 20070222STO03533


Αναλυτικά :

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν.ΗΛΕΙΑΣ

H ανεξάρτητη ομάδα της Πρωτοβουλίας των εκπαιδευτικών συνεχίζει το έργο της στηριζόμενη στην αμέριστη συμπαράσταση & βοήθεια τόσο των πολιτών όσο και εταιρειών, φορέων και σχολείων. Καταφέραμε πολλά σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μένοντας σταθεροί στην αρχή του ότι
ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ παρά μόνο είδη.

Ñ Με τη συνεργασία της Β/θμιας Διεύθυνσης, των διευθυντών και των καθηγητών των σχολικών μονάδων προχωρήσαμε σε καταγραφή των ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή στα Γυμνάσια και Λύκεια των πυρόπληκτων περιοχών. Αυτή τη στιγμή οργανώνουμε ένα δίκτυο για την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού απευθείας στα πυρόπληκτα σχολεία, βάσει των αναγκών που έχουν αυτά δηλώσει.



ΩΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΑ DVD και τις φωτογραφικές μηχανές που ζητήθηκαν, τα οποία και θα διανεμηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης έχουμε χορηγία και για τις ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ που έχουν ζητηθεί από σχολεία της Β/θμιας (για τους προαύλιους & εσωτερικούς χώρους ) και θα προχωρήσει σύντομα η εγκατάσταση τους.
Ñ Μεγάλη προτεραιότητα για εμάς αποτέλεσε και η ενίσχυση των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ . Εχουμε ήδη καταγράψει τις ανάγκες των σχολείων και έχουμε καταφέρει τα εξής :
*Ηδη και μόνο μέσα από τις προσφορές και τις αποστολές βιβλίων ( που είχαμε ζητήσει από τέλη Αυγούστου ) συγκεντρώσαμε και διακινήσαμε τόσο στη Β/θμια όσο και στη Α/θμια αλλά και σε πυρόπληκτες οικογένειες πάνω από 2.500 βιβλία .
** Η Σύμβουλος Αγγλικών του νομού η κα ΜΠΙΝΤΑΚΑ επίσης έχει επικοινωνήσει με τους εκδοτικούς οίκους ξενόγλωσσων βιβλίων και εξασφάλισε τα αγγλικά ξενόγλωσσα βιβλία του νομού μας να διατεθούν δωρεάν στις πυρόπληκτες περιοχές & με κάποια έκπτωση στις μη .
*** Τέλος συνεχίζεται η αποστολή βιβλίων από όλη την Ελλάδα τόσο από φορείς όσο και από ιδιώτες και έμπορους ώστε να εξοπλιστούν επαρκώς τα σχολεία. Έχουμε επικοινωνήσει ήδη με πολλούς οίκους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στέλνοντας βιβλία τόσο στην ομάδα μας όσο και στα σχολεία. Σε συνεργασία με τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού βιβλίου, το Ινστιτούτο Νεοελληνικών σπουδών και με ομάδες πολιτών συγκεντρώνεται επίσης μεγάλος όγκος βιβλίων.


****Από την ομάδα μας επίσης έχουν κατατεθεί προτάσεις σε φορείς για δωρεά με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων βιβλιοθηκών (με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, γραφεία, ραφιέρες κτλ), κατά το πρότυπο των βιβλιοθηκών «Πύλος» και αναμένουμε τις απαντήσεις.

Ñ ενώ οι φωτιές έκαιγαν ακόμα και εως την έναρξη των σχολείων , οι εθελοντές εκπαιδευτικοί κατορθώσαμε άμεσα & υπεύθυνα να συγκεντρώσουμε και να διανείμουμε σε περισσότερα από 120 σχολεία και 5.000 παιδιά σχολικό υλικό (τσάντες και όλη την απαραίτητη γραφική ύλη για τη σχολική χρονιά )

Ñ στηρίζουμε πυρόπληκτες & άπορες οικογένειες πάλι με υλικό όπως ρούχα , παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα, κλπ κάτι το οποίο θα συνεχίσουμε να κάνουμε καθώς μέρα με τη μέρα καταγράφουμε τις ανάγκες μέσα από τα σχολεία μας.

Ñ συνεργαζόμαστε επίσης με φορείς όπως το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ , την Act4People, την Action Aid, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης της Λακωνίας, για την παροχή βοήθειας σε σχολεία και χωριά.

Ñ Φέραμε επίσης σε επαφή σχολικές μονάδες από όλη την Ελλάδα με σχολεία των πυρόπληκτων περιοχών προκειμένου να αδερφοποιηθούν και να προσφέρουν βοήθεια τόσο σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής όσο και στους μαθητές και τις οικογένειες τους. Ήδη πολλές από αυτές επισκέφθηκαν ή προτίθενται να επισκεφτούν άμεσα τις πυρόπληκτες περιοχές.

Ñ Σε συνεργασία με τη Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης και με φορείς προχωρούμε στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν το περιβάλλον, τον εθελοντισμό, τον πολιτισμό.

Το blog της πρωτοβουλίας μας όπου βρίσκονται όλες οι πληροφορίες για τη προσπάθειά μας είναι το
http://sxoleiaileia.blogspot.com.

Ελένη Παπαδοπούλου (Υπεύθυνη συντονισμού)
Εκπαιδευτικός Ν. Ηλείας
Τηλ. 6942533832
Email:
elenpapadopoulou@yahoo.gr
Χριστίνα Λόη , Εκπαιδευτικός Ν.Ηλείας
τηλ > 6944860451 , 26210-83033 (08.00-14.00)
email :
Christina_loh_1972@yahoo.gr
Αντώνης Αντωνόπουλος , Ζαφειροπούλου Βάσω , Παναγιώτης Μαντάς , Ματούλα Μενεγή , Μαρία Δημητριάδου , Κώστας Σεβεντεκίδης , Μαρία Μπίρμπα , Αντώνης Σπανός , Πηνελόπη Παπουτσάκη
Τάκης Λάζος , και άλλοι εθελοντές εκπαιδευτικοί

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki