Sunday 15 September 2019

Για μία καλύτερη επικοινωνία με τα έφηβα παιδιά μας

Η ζωή με έναν έφηβο τις περισσότερες φορές έχει κάποιες δυσκολίες κυρίως σε θέματα επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Σε αυτό το σημείο είναι που οι γονείς δεν ξέρουν πως να τους φερθούν… πώς να τους μιλήσουν… πώς να τους αντιμετωπίσουν. Παρακάτω θα βρείτε κάποιους κανόνες που σίγουρα θα σας βοηθήσουν:
  1. Συζητήστε μαζί τους αλλά κυρίως ακούστε τα. Ακούστε τι έχουν να σας πουν και μη τα κριτικάρετε. Η συζήτηση είναι ο μόνος τρόπος για να αναθρέψετε σωστά τα παιδιά σας.
  2. Να σέβεστε την προσωπικότητα τους και να τους συμπεριφέρεστε με φροντίδα και ευγένεια. Προσοχή: μπροστά στους φίλους τους μην το παρακάνετε και τους φέρετε σε άβολη θέση.
  3. Ενδιαφερθείτε πραγματικά για τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Επιβραβεύστε τους καλούς βαθμούς και την προσπάθεια και συμπαρασταθείτε στις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν, δίνοντας την βοήθεια σας.
  4. Γνωρίστε τις παρέες τους. Η παροιμία «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» είναι πολύ σωστή. Από τις παρέες που επιλέγουν θα κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο που σκέφτονται και συμπεριφέρονται.
  5. Να θέσετε σαφή όρια. Να έχετε μία σταθερή στάση, που να μην είστε ούτε πολύ αυστηροί και απαιτητικοί αλλά ούτε και υπερβολικά ελαστικοί. Διατηρείστε μία ισορροπημένη στάση ξεκαθαρίζοντας ποιοι είναι οι κανόνες.
  6. Στην εφηβεία, τα παιδιά περνάνε από το στάδιο της αυτονομίας. Αφήστε τα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, ώστε να αισθανθούν ότι μπορούν να σταθούν στις δικές τους δυνάμεις. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθεί καλύτερα η αυτοεκτίμησή τους και η αυτοπεποίθησή τους για να διαμορφωθεί η προσωπικότητά τους.
  7. Σταθείτε δίπλα τους. Τα παιδιά θα πρέπει να αισθάνονται την ασφάλεια των γονιών τους. Όταν τους χρειαστούν να είναι πάντα εκεί για αυτά. Διαμορφώνουν την ταυτότητά τους και κάποιες φορές δυσκολεύονται να θέσουν τους σωστούς στόχους, να συγκροτήσουν τις σκέψεις τους και να αντιληφθούν ποιες θα είναι οι συνέπειες των πράξεων αυτών.
  8. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους για τα παιδιά σας που να αρμόζουν και να ταιριάζουν στις δυνατότητές τους. Στόχοι που να είναι εφικτοί να επιτύχουν.
  9. Να μάθετε στα παιδιά να αποδέχονται και να σέβονται την διαφορετικότητα. Να έχουν ενσυναίσθηση και να είναι υπεύθυνα άτομα.
Τα παιδιά θα κάνουν λάθη. Με την αγάπη, την στοργή και την υπομονή θα μάθουν. Μην ξεχνάτε, περάσαμε και εμείς από αυτήν την περίοδο της εφηβείας και ήταν ωραία… βοηθήστε και εσείς τα παιδιά σας να περάσουν την εφηβεία τους με όμορφες στιγμές και αναμνήσεις.
_______________________
   ~  Γιάννης Ξηντάρας  , Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος 
by Αντικλείδι
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Έτσι μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας στην ορθογραφία

Τρόποι για να βελτιώσετε την ορθογραφία του παιδιού.
Τα περισσότερα παιδιά σήμερα δυσκολεύονται με την ορθογραφία.
Η ενασχόληση δε με τα κινητά και τα tablets δεν βοηθά καθώς τα παιδιά δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να εξασκήσουν και να βελτιώσουν την ικανότητά τους στο γράψιμο.
Πολλοί γονείς, λοιπόν, αναρωτιούνται πώς να βελτιώσουν τις δεξιότητες γραφής του παιδιού τους.
Η αλήθεια είναι ότι απαιτείται χρόνος για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του γραπτού λόγου όμως υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να να γράφει σωστά και χωρίς ορθογραφικά λάθη.

Διάβασμα

Η τακτική ανάγνωση (πάσης φύσεως) αποτελεί ένα βήμα για την καλύτερη γραφή και βοηθά τα παιδιά να ενισχύσουν τις δεξιότητες γραφής. Βοηθά στην επέκταση του λεξιλογίου των παιδιών και τους δείχνει διαφορετικούς τρόπους χρήσης των λέξεων. Αυτό επίσης τους διευκολύνει να χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις στο δικό τους γράψιμο.

Διασκεδαστικά παιχνίδια

Παίξτε παιχνίδια και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη γραφή. Τα σταυρόλεξα και τα παιχνίδια λέξεων είναι ιδανικά για όλους.

Φύλλα εργασίας

Για μικρά παιδιά που μόλις μαθαίνουν να γράφουν, δοκιμάστε να δημιουργήσετε ένα φύλλο εργασίας όπου μπορούν να ανιχνεύουν γράμματα και λέξεις. Γράψτε γράμματα και λέξεις, τοποθετήστε ένα άλλο κομμάτι χαρτιού στην κορυφή και αφήστε το παιδί σας να εντοπίσει το κενό κομμάτι χαρτιού. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε ένα παιχνίδι σύνδεσης-κουκίδων κάνοντας το παιδί σας να εντοπίσει τις διακεκομμένες γραμμές και στη συνέχεια να σας πει ποια επιστολή ή λέξη βρίσκει.

Γράμματα

Σήμερα, η αποστολή γραμμάτων τείνει να εκλείψει. Ενθαρρύνετε το μικρό παιδί σας να γράφει επιστολές σε φίλους ή μέλη της οικογένειας. Είναι ένας καλός τρόπος να μάθει να συντάσσει προτάσεις και να γράφει μικρές ιστορίες.

Χώρος γραφής

Δημιουργείστε μια γωνιά στο σπίτι σας που να είναι αφιερωμένη στο γράψιμο. Έχοντας ένα χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στη γραφή θα το βοηθήσει να συγκεντρωθεί όταν γράφει χωρίς να αποσπάται η προσοχή του.

Χρόνος

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι είστε διαθέσιμοι να βοηθήσετε στην ορθογραφία όποτε το χρειαστεί. Όταν ξέρει ότι και για σας το γράψιμο είναι προτεραιότητα, θα νοιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ιστορίες

Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να βελτιώσετε τις δημιουργικές δεξιότητες γραφής των παιδιών είναι να τους ζητήσετε να γράψουν μιρκές ιστορίες.
Κόψτε εικόνες από ένα περιοδικό με διαφορετικούς χαρακτήρες ή τοποθεσίες ή γράψτε διαφορετικές λέξεις. Τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο ή κολλήστε τα σε κάρτες που θα χρησιμοποιηθούν ως οδηγίες γραφής για τη δημιουργία μιας μοναδικής ιστορίας. Αυτό κάνει επίσης μια διασκεδαστική δραστηριότητα για να συμμετάσχει ολόκληρη η οικογένεια.


Πηγή: Mothersblog.gr
newsbomb.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki