Sunday 20 September 2015

Κάνε το παιδάκι σου να αγαπήσει τα Μαθηματικά

από την Μαριάννα Σπυράκου

Τα μαθηματικά θα είναι κομμάτι της εκπαίδευσής του από πολύ μικρή ηλικία, μέχρι και να τελειώσει το σχολείο. 
Καλό θα ήταν, λοιπόν, να το κάνεις να τα αγαπήσει, ακόμα και αν αργότερα ανακαλύψεις ότι δεν έχει καμία κλίση προς τα θετικά μαθήματα. 
Αυτό θα μπορέσει να συμβεί αν ακολουθήσεις μερικά πολύ απλά βήματα. 
- Αρχικά μάθε το να μετράει. 
Ξεκινάμε από το πιο βασικό που είναι και το θεμέλιο για τη συγκεκριμένη επιστήμη. Μαζί με την αλφάβητο μάθε του και τα νούμερα και ζήτησέ του σιγά-σιγά να μετρήσει τους μαρκαδόρους του, τα μήλα στη φρουτιέρα και τα παιδιά στο πάρκο. 
- Αξιοποίησε την αγορά. 
Τα παιχνίδια που προωθούν τη σκέψη και ακονίζουν το μυαλό είναι πλέον πάρα πολλά. Μερικά από αυτά χρησιμοποιούν τους αριθμούς ως πρωταγωνιστές και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. 
- Παίξτε με το ζάρι. 
Οι κουκκίδες στις επιφάνειές του θα το βοηθήσουν και να μετρήσει και να δει τους αριθμούς γραμμένους με διαφορετικό τρόπο. 
- Κάντε υπολογισμούς. 
Πες του ότι στο σπίτι της γιαγιάς θα έρθουν και οι θείοι του. Άρα πόσα πιάτα πρέπει να πεις στην γιαγιά να βγάλει για το τραπέζι; Αλλά ο μπαμπάς είπε ότι δεν θέλει να φάει, άρα πόσα τελικά; Αμέσως-αμέσως έχεις ένα μαθηματικό πρόβλημα έτοιμο προς λύση!
- Μίλησέ του για τα σχήματα. 
Η γεωμετρία είναι κλάδος των μαθηματικών και τα διάφορα κυκλάκια, τριγωνάκια, τετραγωνάκια κτλ στα παιχνίδια του θα το βοηθήσουν να αντιληφθεί πολύ ευκολότερα το συγκεκριμένο κλάδο.

Μαθαίνω τα σχήματα: Ο Κύκλος

Ώρα για μπαλέτο!

Τώρα θα μου πείτε: Βρε χαμομηλάκι, μέσα στην κρίση που τόσα προβλήματα οικονομικά έχουμε, μας μιλάς για μπαλέτο;
Θα σας πω λοιπόν τι κάνουμε εμείς. 
Κόβουμε από δω, κόβουμε από κει, κάτι τσοντάρει η γιαγιά, κάτι οικονομικότερα και σαφώς λιγότερα ψώνια, το κοριτσάκι μας λέμε να το στείλουμε στο μπαλέτο, επειδή τα οφέλη είναι πάρα πολλά, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.
..........
Ώρα για μπαλέτο!από την Ιωάννα Μίχαλου

Τα περισσότερα κορίτσια, όταν είναι μικρά, θέλουν να φορέσουν τα κορμάκια τους και να γίνουν μπαλαρίνες! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το μπαλέτο (ή ο μοντέρνος χορός) είναι από τα πρώτα στη λίστα με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των μικρών κοριτσιών. 

Είναι μια καταπληκτική επιλογή για τα παιδιά για τους εξής λόγους:

- Ο χορός είναι μια από τις 7 τέχνες και το μπαλέτο είναι ο κύριος εκφραστής της χορευτικής κίνησης, προάγοντας την ευγένεια, την ποιότητα και την κομψότητα. Χτίζει με αυτόν τον τρόπο καλλιτεχνικές προσωπικότητες μέσα από τη μουσική και την κίνηση, εξευγενίζοντας τις ψυχές των παιδιών.

- Η ενασχόληση με μια τέχνη δίνει παιδεία και καλλιέργεια σε ένα παιδί, ειδικά όταν η κίνηση συνδυάζεται με μουσική, γεγονός που φέρνει το παιδί σε επαφή και με ακόμη μια τέχνη.

- Γυμνάζει το σώμα, χτίζει μυς, προσφέρει πλαστικότητα, όμορφη κίνηση, χάρη, υπέροχη στάση σώματος και γερό οστικό σύστημα. Όλα αυτά είναι πολύτιμα, ειδικά για μια γυναίκα.

- Η εκγύμναση και η άσκηση που προσφέρει το μπαλέτο χτίζουν τις κατάλληλες συνθήκες για καλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία και για ένα υγιές σωματικό βάρος.

- Δίνει την ευκαιρία για έκφραση στο παιδί. Ο χορός είναι μια τέχνη που αφήνει απεριόριστα περιθώρια για εκφραστικότητα και αυτό κάνει το παιδί να ξεδίνει και να μην κλείνεται στον εαυτό του.

- Οι τάξεις του μπαλέτου δουλεύουν σε ομάδες, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό για τις κοινωνικές αρετές του παιδιού. Η συνεργασία μέσα στην ομάδα, η εξέλιξη μέσα από μια κοινή πορεία και η μάθηση μέσα από τα λάθη του διπλανού είναι αξίες ανεκτίμητες για ένα παιδί.

- Ο χορός χαρίζει δεξιότητες όπως η αίσθηση του χώρου, ο ρυθμός, η ισορροπία και η καλή μνήμη, ενώ χαρίζει πειθαρχία και στόχο στο παιδί.

Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι τα «αφεντικά» του σπιτιού

Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει το σπίτι σας σαν το προσωπικό του βασίλειο και το ίδιο συμπεριφέρεται σαν ένας μικρός δυνάστης, τότε μάλλον πρέπει άμεσα να ξανασκεφτείτε τι έχετε κάνει λάθος στην ανατροφή του. 
Γιατί είναι άλλο πράγμα να έχετε ένα παιδί με αυτοεκτίμηση και ισχυρή προσωπικότητα και άλλο ένα παιδί που δεν υπακούει σε κανόνες και δε σέβεται κανέναν και τίποτα.
Θέστε όρια στο παιδί
Κάποια στιγμή οι πολύ προοδευτικοί και υποχωρητικοί γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι τα όρια δεν είναι κάτι κακό. Είναι κανόνες, που ελέγχουν τη συμπεριφορά των παιδιών, που τα βοηθούν να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος, το επικίνδυνο από το ασφαλές. Τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν ανεξέλεγκτα ό,τι θέλουν, κυρίως γιατί λόγω ηλικίας δε γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Ένα «όχι» εκεί που χρειάζεται δε σας κάνει κακό ή αυταρχικό γονέα, σας κάνει υπεύθυνο γονέα.

Μην επιτρέπετε στο παιδί να σας υποτιμά: 
Πόσες φορές δεν έχετε συναντήσει παιδάκια που μιλούν άσχημα, βρίζουν, σπρώχνουν ή χτυπούν τους γονείς τους και εκείνοι το ανέχονται με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο, λέγοντας «παιδί είναι»! Όπως εσείς δεν επιτρέπεται να χτυπάτε ή να βρίζετε το παιδί σας, έτσι κι εκείνο πρέπει να μάθει από μικρό ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να σας υποτιμά με οποιονδήποτε τρόπο.

Μην του κάνετε όλα τα χατίρια: 
Ποιος γονιός δε θέλει να βλέπει το παιδί του ευτυχισμένο; Ποιος γονιός δεν προσπαθεί να του προσφέρει όσα ο ίδιος στερήθηκε; Και ποιος γονιός σήμερα, στους τρελούς ρυθμούς που ζούμε, δεν προσπαθεί να καλύψει τις ενοχές του αγοράζοντας ό,τι του ζητήσει το μικρό του; Σκεφτείτε όμως ότι με αυτόν τον τρόπο, το μήνυμα που περνάτε στο παιδί σας είναι ότι όλοι και κυρίως εσείς, είναι υποχρεωμένοι να ικανοποιούν πάντα κάθε του απαίτηση, ανεξάρτητα από τις δικές τους επιθυμίες ή ανάγκες.

Βρείτε τις ισορροπίες μέσα στην οικογένεια: 
Από τα παιχνίδια που είναι σκορπισμένα σε ολόκληρο το σπίτι, μέχρι την τηλεόραση που παίζει ολημερίς παιδικά, όλα αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί θεωρεί το σπίτι απόλυτο κτήμα του, χωρίς να σέβεται το δικό σας χώρο μέσα σε αυτό ή τη δική σας ανάγκη για προσωπικό χρόνο. Αλλάξτε άμεσα αυτή την κατάσταση και εξηγήστε στο μικρό σας «τύραννο», ότι από εδώ και στο εξής στο σπίτι θα ισχύουν πιο «δημοκρατικές διαδικασίες».

Πηγή: mother.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki