Tuesday 28 December 2021

Αν δεν μπορείς, λέγε "δεν μπορώ"...

... άμα δεν θέλεις, να λες "δεν θέλω"
... καλώς η κακώς, πρέπει να μάθεις να λες και κάνα όχι.
Πώς να το κάνουμε;
Όλη την ώρα, μην στεναχωρηθεί ο ένας, τι θα σκεφτεί για σένα ο άλλος, μην παρεξηγηθούνε, μην κάνουνε, μη ράνουνε…

Και φτάνεις σε σημείο και μπουκώνεις και σκας και τρέχεις μετά στους ψυχολόγους και τρέχεις στους ψυχιάτρους και τρέχεις στους γιατρούς…
Έτσι όμως δεν κάνουμε δουλειά. Πως να γίνει…
Μάθε να λες και κάνα όχι…

Αν δεν μπορείς, λέγε "δεν μπορώ".
Και άμα δεν θέλεις, να λες "δεν θέλω".
πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

H κατάλληλη ώρα... - Μαθήματα ζωής...

Πολλές φορές η κατάλληλη ώρα είναι το τώρα. 
Συνήθως, όταν η πίεση μιας κατάστασης γίνεται όλο και πιο απελπιστική φοβόμαστε το επόμενο βήμα. Αναφέρομαι στο βήμα που θα φέρει την αρχή ή το τέλος, όπως το θεωρούμε. 
Στην πραγματικότητα, το τέλος δεν έρχεται ποτέ. Σε καμία περίπτωση. Εμείς το ορίζουμε ως «τέλος». Και το λέω αυτό επειδή όλα σ’ αυτή τη γη έχουν συνέχεια.
Το να μένεις στάσιμος, δεν είναι λύση
Συνήθως, όταν «σκοτεινιάσει» μια μέρα χωρίς να το θέλουμε, σκοτεινιάζουμε και μέσα μας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όλοι μας πέφτουμε, μα το πιο σπουδαίο είναι να βρίσκουμε τρόπους να σηκωνόμαστε.
Το πρώτο βήμα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η αποδοχή. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η αποδοχή δεν είναι τόσο εύκολη, όσο κάποιοι θεωρούν. Αυτή η λέξη, η κίνηση και η δύναμη, μπορεί να έρθει και αργότερα.
Γι’ αυτό είναι καλό να παίρνουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για μας, για να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν πρέπει να μείνει στάσιμο. Όσο κι αν το θεωρούμε λύση, η στασιμότητα δεν είναι λύση. Μπορείς να παίρνεις τον χρόνο σου, αλλά να δρας και να προσπαθείς.

Πολλές φορές η κατάλληλη ώρα είναι το τώρα
Η σκέψη ότι το επόμενο βήμα, μπορεί να γίνει ύστερα από «αιώνες»... δεν είναι καθόλου έξυπνη ιδέα.
Πολλές φορές η κατάλληλη ώρα είναι το τώρα. 
Διστάζεις; Τρέμεις; Φοβάσαι; Μια ζωή έχεις όλη κι’ όλη, δοκίμασε, προσπάθησε! Κι αν πέσεις, θα σηκωθείς. Διότι η δύναμή σου δε θα σου επιτρέψει να μείνεις εκεί στο πάτωμα.
Το τώρα, είναι τώρα. Το ρίσκο, είναι ρίσκο. Είτε για μια αρχή, είτε για το τέλος που εσύ νομίζεις ότι θα ’ρθει.
Το τώρα είναι δύναμη
Πες, γράψε για το τώρα. Μίλα για το τώρα, ερεύνησε και δες ότι αυτή η λέξη είναι θησαυρός. Ανοίγει σε σένα, πόρτες και πόρτες. Διότι είναι δύναμη.
Τις περισσότερες φορές, οι πάμπολλες σκέψεις, τα πιθανά σενάρια και οι έξτρα πρωταγωνιστές, κουράζουν και εν τέλει, δε φέρουν κανένα αποτέλεσμα.
Κάνοντας κάτι τώρα, σε βγάζει από το λήθαργο και απομακρύνει τα βαρετά κουβάρια του μυαλού σου.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Να μην υποτιμάς κανέναν - Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

Υπάρχουν φορές που υποτιμάμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Τον θεωρούμε ανίκανο να κάνει κάτι πραγματικότητα και τον βάζουμε στο περιθώριο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους γύρω μας αλλά και με κάποιες καταστάσεις. 
Υποτιμάμε, χωρίς να σκεφτούμε τι κρύβεται πίσω. Και όλο ανοίγουμε το «χρυσό» μας στόμα και ξεστομίζουμε πικρές λέξεις και εκφράσεις.
Ακολούθησε τις παρακάτω τρεις σκέψεις που θα σε κάνουν να μην υποτιμάς κανέναν και ποτέ.

Όλοι έχουμε συναισθήματα
     Είναι σημαντικό να μεγαλώνεις με σωστά πρότυπα, υιοθετώντας τις τακτικές και τις καλές τους συνήθειες. Αυτά τα πρότυπα, είτε είναι οικογένεια, σχολείο και άλλα σημαντικά άτομα, θα σε βοηθήσουν να βλέπεις τους ανθρώπους με το ίδιο μάτι.
     Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, θρησκείας, ειδικότητας κ.ο.κ είναι ίδιοι. Μπορεί το χρώμα του δέρματος να διαφέρει, μπορεί να’ ναι μικρός/ή σε ηλικία αλλά έχει συναισθήματα. Αντιλαμβάνεται, νιώθει και αισθάνεται.
     Μάθε να μην τους υποτιμάς, μάθε να μην κρίνεις και να ξεστομίζεις τοξικές εκφράσεις. Ωστόσο, σκέψου εσένα. 
Θα σου άρεσε να σε υποτιμούν λόγω ηλικίας ή εθνικότητας; Όπως θα αισθάνεσαι εσύ, έτσι και αυτός. Με τα ίδια, ακριβώς αισθήματα.

Είναι όλοι ικανοί για όλα
     Στις τρεις σκέψεις που θα σε κάνουν να μην υποτιμάς κανέναν δε θα έλειπε φυσικά η φράση: «όλοι είμαστε ικανοί για όλα». Μπορούμε να βγούμε στην κορυφή, με την πίστη και τη θέληση. 
Ακόμα μπορούμε όλοι μας να πετύχουμε ένα στόχο, είτε είμαστε 30, είτε 60, είτε 90 ετών.
     Φτάνει να θέλουμε. Αυτό είναι το μυστικό άλλωστε. Όταν θέλουμε, μπορούμε. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα κρίνεις και θα υποτιμήσεις τον δεξιά και τον αριστερά για τις ικανότητές του, ρίξε ένα χαστούκι σε σένα.
     Σ’ αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί και η υποτίμηση που κάνεις εσύ στον ίδιο σου τον εαυτό. Μπορείς και εσύ να κάνεις τα πάντα. Να νικήσεις τα τέρατα και τους λύκους που εμφανίζονται στο δρόμο σου. Έχεις τη δύναμη, όπως όλοι μας να κάνεις τα πάντα. Χρειάζεται όμως η θέληση, η πίστη και τις πλείστες φορές το ρίσκο.

Ο τροχός πάντα γυρνάει
     Μια ακόμα σκέψη που δεν πρέπει με τίποτα να ξεχνάς είναι ότι τα κακά πάντα αντιστρέφονται. Δηλαδή, αν δώσεις κακία, πιθανόν να σου ανταποδοθεί αργότερα. Ο τροχός αυτής της ζωής, γυρνάει πάντα και παντού.
     Άρα, σταμάτα να προσβάλεις και να πιστεύεις ότι εσύ είσαι πιο τέλειος. Δεν υπάρχει ο πιο τέλειος. Υπάρχουν οι πιο τέλειοι στην καρδιά. Και κάλλιστα μπορείς να γίνεις ένας από αυτούς. 

Χριστίνα Γεωργίου
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki