Saturday 15 May 2021

Καλύψτε τις κάμερες στις συσκευές των παιδιών σας

Οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET συμβουλεύουν για το τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των παιδιών και εφήβων, όταν είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο.
Πριν λίγα χρόνια, όταν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ φωτογραφήθηκε με την κάμερα του φορητού του υπολογιστή καλυμμένη με κολλητική ταινία, κάποιοι θεώρησαν ότι ίσως αυτό να ήταν υπερβολή.
Σήμερα, φορητοί υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα, tablets και οι περισσότερες έξυπνες συσκευές διαθέτουν ενσωματωμένη κάμερα, αφού οι βιντεοκλήσεις, τα selfies, τα vlogging κάνουν την επικοινωνία μας με τους άλλους πολύ πιο εύκολη. Αυτήν την ελευθερία την απολαμβάνουν ιδιαίτερα τα παιδιά και οι έφηβοι.
Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μόνο οι ανθρώπινες σχέσεις που ωφελούνται από την τεχνολογία, είναι και οι απατεώνες, που, μέσα από την κάμερα του υπολογιστή ή του κινητού, σπεύδουν να κατασκοπεύσουν τα θύματα τους, όπου κι αν βρίσκονται.
Χρησιμοποιώντας κακόβουλο κώδικα, οι απατεώνες μπορούν να προσπαθήσουν να εισβάλουν σε μια συσκευή και να χρησιμοποιήσουν την κάμερα ή το μικρόφωνό της για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους κακόβουλους σκοπούς.
Με αυτόν τον τρόπο, οι εισβολείς μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν την κάμερα της συσκευής σας χωρίς να το γνωρίζετε, κατασκοπεύοντας τις πιο ιδιωτικές στιγμές της ζωής σας.

Ποια είναι τα κίνητρά τους;

Τα κίνητρα ποικίλλουν - μερικοί βρίσκουν συναρπαστική την ιδέα του να παρακολουθούν κρυφά κάποιον, άλλοι θέλουν να εκβιάσουν το θύμα για να αποσπάσουν χρήματα. 
Σε μια τέτοια περίπτωση, εάν το θύμα δεν κάνει αυτό που απαιτούν οι κυβερνοεγκληματίες ή δεν πληρώσει, τα βίντεο ή οι φωτογραφίες τους δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Σίγουρα η ιδέα και μόνο ότι κάποιος μας παρακολουθεί κρυφά την ώρα που είμαστε στον υπολογιστή ή στο κινητό στέλνει ρίγη στη σπονδυλική στήλη μας. Πόσο μάλλον, αν οι εισβολείς παρακολουθούν μέσα από την κάμερα το ίδιο μας το παιδί.

5 βήματα για να προστατέψετε το παιδί σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς της παγκόσμιας εταιρίας κυβερνοασφάλειας ESET, αυτά είναι τα πέντε βήματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το παιδί σας:

*Μάθετε στο παιδί σας να καλύπτει την κάμερα του υπολογιστή και τηλεφώνου του, όταν δεν τη χρησιμοποιεί. 
Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν οι απατεώνες αποκτήσουν τον έλεγχο, η κάμερα τούς είναι ως επί το πλείστον άχρηστη.
* Βεβαιωθείτε ότι η προεπιλεγμένη ρύθμιση (default setting) στις κάμερες των παιδιών σας είναι "απενεργοποιημένη" (off).
* Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη, ενημερωμένη λύση ασφάλειας στο internet, που να μπορεί να προστατεύει τις κάμερες σε επίπεδο λογισμικού.
* Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν τοποθετεί κάμερες ή έξυπνες συσκευές με κάμερα σε μέρη όπου ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή προσωπικών στιγμών.
* Μάθετε στο παιδί σας ότι, μπροστά σε μια ακάλυπτη κάμερα υπολογιστή ή κινητού πρέπει να προσέχουμε τι κάνουμε γιατί πίσω από αυτήν μπορεί να υπάρχει κάποιος κακόβουλος που μας παρακολουθεί.
Τέλος, δώστε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας. Ακολουθείστε πρώτοι εσείς αυτές τις συμβουλές.
Περισσότερα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο καθώς και με ποιους τρόπους – πέραν της τεχνολογίας – μπορείτε να τους μετριάσετε θα βρείτε στον αγγλόφωνο ιστότοπο Safer Kids Online που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια εταιρία κυβερνοασφάλειας ESET.

Πηγή: Reporter.gr

Χόρχε Μπουκάι: Τα 4 στηρίγματα μιας υγιούς οικογένειας

Η οικογένεια ως βατήρας

Το σπίτι όπου έζησε το παιδάκι που ήμουν κάποτε, και τα πρόσωπα με τα οποία μοιράστηκα την οικογενειακή μου ζωή υπήρξαν ο βατήρας πάνω στον οποίο πάτησα για να εκτελέσω το άλμα προς την ενήλικη ζωή μου.
Η οικογένεια αποτελεί πάντοτε τον βατήρα, και κάποια στιγμή πρέπει να σταθούμε στην άκρη του και να πραγματοποιήσουμε το άλμα προς τον κόσμο και τη μετέπειτα ζωή.
Αν, καθώς πάω να πηδήξω από τον βατήρα, πιαστώ από κάπου και κρεμαστώ, θα μείνω εκεί να κρέμομαι και δεν θα πραγματοποιήσω το ταξίδι μου ποτέ.
Τι καλά που θα ήταν αν βρίσκαμε το θάρρος να πηδήξουμε από τον βατήρα μ’ έναν θεαματικό τρόπο! Αυτό μπορεί να γίνει αν ο βατήρας είναι υγιής. Αν η οικογενειακή σχέση είναι υγιής. Αν το ζευγάρι των γονιών είναι υποστηρικτικό.
Ο βατήρας αυτός πατάει πάνω σε τέσσερα βασικά στηρίγματα, τόσο σημαντικά, που αν δεν είναι στέρεα κανένα παιδάκι δεν μπορεί να περπατήσει πάνω του χωρίς να πέσει.

Το πρώτο στήριγμα είναι η αγάπη
Ένα παιδί που δεν ένιωσε ότι το αγάπησαν οι γονείς του, έχει μια θλιβερή ιστορία: θα του είναι πολύ δύσκολο να αγαπήσει τον εαυτό του. Η αγάπη για τον εαυτό μας μαθαίνεται μέσα από την αγάπη που δεχόμαστε από τους γονείς μας. 
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διδαχτούμε και αλλιώς, λέω απλώς ότι αυτός είναι ο καλύτερος τόπος και τρόπος για να το μάθουμε. Και βέβαια, ένα παιδί που δεν αγαπήθηκε δεν μπορεί ούτε το ίδιο να αγαπήσει, κι αν έτσι έχει συμβεί στη ζωή του, τι μπορεί να κάνει αργότερα στις σχέσεις του με τους άλλους;
Ο βατήρας που δεν έχει αυτό το στήριγμα είναι επικίνδυνος. Είναι δύσκολο να βαδίσει κανείς πάνω του. Είναι ένας βατήρας χωρίς ισορροπία.

Το δεύτερο στήριγμα είναι η εκτίμηση
Αν η οικογένεια δεν έχει ένα καλό απόθεμα αυτοεκτίμησης, αν οι γονείς θεωρούν ότι οι ίδιοι είναι ένα τίποτα, τότε και το παιδί θα αισθάνεται ένα τίποτα. 
Αν προέρχεται κανείς από ένα σπίτι όπου δεν τον εκτιμούν και δεν θεωρούν ότι αξίζει, δυσκολεύεται να πιστέψει ο ίδιος για τον εαυτό του ότι αξίζει. Τα σπίτια με ένα καλό επίπεδο αυτοεκτίμησης διαθέτουν κατάλληλους βατήρες.
Η Βιρτζίνια Σατίρ λέει: «Στις καλές οικογένειες, η χύτρα της αυτοεκτίμησης του σπιτιού είναι γεμάτη». Που σημαίνει: οι γονείς πιστεύουν ότι είναι αξιόλογοι άνθρωποι, πιστεύουν ότι τα παιδιά τους αξίζουν, ο μπαμπάς πιστεύει ότι η μαμά αξίζει, η μαμά πιστεύει ότι ο μπαμπάς αξίζει, ο μπαμπάς και η μαμά πιστεύουν ότι έχουν μια οικογένεια που αξίζει, και είναι κι οι δύο υπερήφανοι για την ομάδα που έχουν φτιάξει.
Όταν έρχεται σπίτι το παιδί και λέει: «Τι ωραία που είναι αυτή η οικογένεια!» τότε ξέρουμε πως ο βατήρας είναι γερός.
Όταν έρχεται το παιδί σπίτι και λέει: «Μπορώ να πάω να μείνω στο σπίτι της θείας Μαργαρίτας;»… τότε έχουμε πρόβλημα.
Όταν λέει ο πατέρας στο παιδί: «Γιατί τότε δεν πας να μείνεις με τη θεία σου τη Μαργαρίτα;» πάλι κάτι συμβαίνει.

Το τρίτο στήριγμα είναι οι κανόνες
Στην οικογένεια πρέπει να υπάρχουν κανόνες, με τη μόνη προϋπόθεση ότι δεν θα είναι αυστηροί. 
Οι κανόνες πρέπει να είναι ευέλικτοι, ελαστικοί, αμφισβητήσιμοι, συζητήσιμοι και διαπραγματεύσιμοι. 
Πάντως, πρέπει να υπάρχουν. Ακριβώς όπως πιστεύω ότι οι κανόνες στην οικογένεια υπάρχουν για να μπορεί κανείς να τους παραβεί και είναι δική μας υποχρέωση να βάζουμε καινούργιους, πιστεύω και ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να βασίζεται σε μια χρονική στιγμή που τα παιδιά έχουν μάθει να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν σ’ ένα περιβάλλον με ασφάλεια και προστασία.
Αυτό είναι το περιβάλλον της οικογένειας. 
Οι κανόνες αποτελούν το πλαίσιο ασφάλειας και πρόβλεψης που είναι αναγκαίο για την ανάπτυξη μου. Ένα σπίτι χωρίς κανόνες δημιουργεί έναν βατήρα πάνω στον οποίο το παιδί δεν μπορεί να σταθεί για να κάνει το άλμα του στον κόσμο…

Το τελευταίο στήριγμα είναι η επικοινωνία
Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το άλμα, είναι αναγκαίο να υπάρχει διαρκής και έντιμη επικοινωνία. 
Με κανένα άλλο θέμα δεν έχουν ασχοληθεί τόσο πολύ τα εγχειρίδια ψυχολογίας, όσο με αυτό της επικοινωνίας. 
Να διαβάζετε μαζί σαν ζευγάρι, να κουβεντιάζετε με τα παιδιά σας, να συζητάτε όλοι μεταξύ σας με την τηλεόραση κλειστή… 
Αυτός είναι ένας τρόπος για να ενισχυθεί η επικοινωνία, όχι όμως ο πιο σημαντικός.
Ουσιαστικό είναι αυτό που ξεκινάει με ερωτήσεις που κάνει κανείς με αληθινό ενδιαφέρον, μέσα από την καρδιά του: 
Πώς είσαι; 
Πώς τα πέρασες σήμερα; 
Θέλεις να κουβεντιάσουμε;
Και σ’ αυτό το στήριγμα —αποκλειστικά σ’ αυτό το στήριγμα—, στηρίζεται η δυνατότητα επανόρθωσης των υπολοίπων.

Αγάπη, εκτίμηση, κανόνες και επικοινωνία: 
πάνω σ’ αυτόν τον βατήρα στέκεται το παιδί νια να κάνει το άλμα του στη ζωή. Για να βαδίσει, καταρχάς, τον δρόμο της αυτοεξάρτησης και, στη συνέχεια, τον δρόμο της συνάντησης με τους άλλους.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι «Ο Δρόμος της Συνάντησης» Εκδόσεις OPERA
Εναλλακτική Δράση

Γιατί κλαίει το παιδί;

Αν και ο στόχος δεν πρέπει να είναι πάντα το να σταματήσετε το κλάμα του παιδιού σας, εντοπίζοντας τον λόγο που το παιδί κλαίει, θα είστε σε θέση να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.
Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να κλαίνε και είναι επίσης φυσιολογικό για τους γονείς να ανησυχούν, ειδικά όταν το παιδί τους κλαίει συχνά κι εκείνοι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία.

Ωστόσο, μερικές φορές το κλάμα μπορεί να είναι ακόμη και καλό για τα παιδιά (και τους μεγάλους), βοηθώντας τα να εκτονώσουν την ένταση και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Αν και ο στόχος δεν πρέπει να είναι πάντα το να σταματήσετε το κλάμα του παιδιού σας, εντοπίζοντας τον λόγο που το παιδί κλαίει, θα είστε σε θέση να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.

Είναι κουρασμένο

Όταν το παιδί σας έχει καταρρεύσει επειδή του δώσατε λάθος χρώμα μπολ ή του ζητήσατε να φορέσει τα παπούτσια του, η κούραση θα μπορούσε να είναι η πραγματική αιτία των δακρύων του. 

Ενώ δεν μπορείτε να αποτρέψετε τελείως την κούραση του παιδιού, μπορείτε να φροντίσετε ώστε να κοιμάται επαρκώς και να έχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου.

Πεινάει

Συμβαίνει ακόμη και σε εμάς τους ενήλικες να νιώθουμε εκνευρισμό όταν πεινάμε. Αν το παιδί σας δεν έχει φάει εδώ και μερικές ώρες και είναι κακοδιάθετο, δοκιμάστε να του προσφέρετε φαγητό ή ένα υγιεινό σνακ.

Το ενοχλεί η φασαρία

Η φασαρία μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητική για μερικά παιδιά, τα οποία μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τι ακριβώς τα ενοχλεί. Αν το μικρό σας κλαίει χωρίς λόγο και βρίσκεστε κάπου που έχει φασαρία, δοκιμάστε να κάνετε ένα διάλειμμα. 

Πάρτε το παιδί έξω ή σε ένα πιο ήσυχο δωμάτιο και αφήστε το να καθίσει για λίγα λεπτά ώστε να ηρεμήσει.

Είναι αγχωμένο

Το άγχος είναι ένας συνηθισμένος λόγος για δάκρυα, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερα παιδιά. Τα παιδιά που είναι τελειομανή ή έχουν πολλές υποχρεώσεις μπορεί να έχουν αρκετό άγχος.

Όλα τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερο χρόνο για να παίξουν δημιουργικά, καθώς και για να χαλαρώσουν. 

Επομένως, αν βλέπετε ότι το παιδί σας είναι στρεσαρισμένο, βεβαιωθείτε ότι έχει ευκαιρίες να χαλαρώνει και ότι το βοηθάτε να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του με υγιείς τρόπους.

Αναζητά προσοχή

Μερικές φορές μπορεί να σας φαίνεται ότι τα δάκρυα προκύπτουν από το πουθενά. Το ένα λεπτό το παιδί σας παίζει χαρούμενο, γυρίζετε την πλάτη σας για ένα δευτερόλεπτο και εκείνο βάζει τα κλάματα.

Το παιδί ξέρει ότι το κλάμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας.

Η προσοχή – ακόμη και όταν είναι αρνητική – ενισχύει τη συμπεριφορά ενός παιδιού. Εάν απαντήσετε λέγοντας «Σταμάτα να φωνάζεις» ή «Γιατί κλαις τώρα;» μπορεί πράγματι να ενθαρρύνετε το θυμό του παιδιού σας να συνεχίσει.

Αν πιστεύετε ότι το παιδί κλαίει προκειμένου να τραβήξει την προσοχή σας, προσπαθήστε να αγνοήσετε το κλάμα του και γενικά να του δίνετε προσοχή μέσα στην ημέρα ώστε να μην οδηγείται σε τέτοιες συμπεριφορές.

Θέλει να αποφύγει κάτι

Όταν το παιδί σας πραγματικά δεν θέλει να κάνει κάτι – όπως να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να πέσει για ύπνο – μπορεί να καταλήξει να κλαίει. Αυτά τα δάκρυα μπορεί να προέρχονται από την πραγματική θλίψη του παιδιού, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι ένα τέχνασμα ώστε να μην κάνει κάτι.

Επικυρώστε τα συναισθήματα του παιδιού σας λέγοντας, «Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μαζέψεις τα παιχνίδια σου ενώ θέλεις να συνεχίσεις να παίζεις.» Ταυτόχρονα, αποφύγετε να μπείτε σε μια μακρά συζήτηση ή μια διαμάχη εξουσίας.

in.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki