Thursday 2 October 2014

Συχνά οι γονείς κάνουν λάθη στη δοσολογία
των παιδιατρικών φαρμάκων

Οι γονείς συχνά κάνουν λάθη στη χρήση της μεζούρας για τα υγρά φάρμακα που χορηγούν στα παιδιά τους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.
 

Μόνο οι μισοί γονείς μετρούσαν σωστά τη δόση του φαρμάκου με τη βοήθεια της ειδικής μεζούρας, ενώ το 30% μετρούσαν ακριβώς τη δόση με χρήση μεζούρας που είχε ενδείξεις. Αλλά όταν οι γονείς έπρεπε να χρησιμοποιήσουν σύριγγα, σταγονόμετρο ή κουτάλι, τότε η σωστή δόση αφορούσε το 85%.

Η Δρ Σοννα Γιν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξηγεί ότι τα λάθη δοσολογίας φαρμάκων είναι ο συχνότερος λόγος των προλήψιμων ανεπιθύμητων ενεργειών στα παιδιά. Και ενώ τέτοια λάθη είναι συχνά, οι παράγοντες δεν έχουν μελετηθεί, κάτι που θα βελτίωνε την ακρίβεια της δοσολογίας των φαρμάκων.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της, ζήτησαν από 302 γονείς που
επισκέφτηκαν μια δημόσια παιδιατρική κλινική να μετρήσουν 5 ml ή ένα κουταλάκι του τσαγιού υγρού φαρμάκου χρησιμοποιώντας ένα από έξι διαφορετικά όργανα δοσομέτρησης. Κατέγραψαν επίσης την ικανότητα των γονέων να κατανοούν και να εφαρμόζουν τις ιατρικές οδηγίες, δείχνοντάς τους μια διατροφική ετικέτα και κάνοντάς τους σχετικές ερωτήσεις.
Οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν το δοσομετρικό κυπελλάκι είχαν 27πλάσιες πιθανότητες λάθους όπως κι εκείνοι που χρησιμοποίησαν σύριγγα.
Τα εγχάρακτα σημάδια σχετίστηκαν με 11πλάσιο κίνδυνο λάθους. Τα μείζονα λάθη ήταν εξαπλάσια ή επταπλάσια ως προς την συχνότητα, όταν χρησιμοποιούνταν κυπελάκια έναντι της σύριγγας.
Ωστόσο, η μειωμένη κατανόηση της ιατρικής πληροφορίας επίσης αύξανε την πιθανότητα λάθους δοσολογίας.

Τα περισσότερα λάθη αφορούσαν υπερδοσολογίες, αν και δεν είναι βέβαιο ότι η λάθος δόση θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο παιδί. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι ήπιες, όπως ναυτία, στομαχόπονος, ζαλάδα και υπνηλία.
 
Ωστόσο, αν και σπανίως τα λάθη μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή του παιδιού, δεν θα πρέπει να τα θεωρούμε αναπόφευκτα. Γι' αυτό οι γονείς θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να χορηγούν τη σωστή δοσολογία των φαρμάκων στο παιδί.
Πηγή: health.in.gr

«Μην τους καταδικάζεις. Άκουσέ τους.»
Ας πάρουμε όλοι θέση κατά του ρατσισμού

Η ActionAid συνεχίζοντας την εκστρατεία της κατά του ρατσισμού, δημοσιεύει το νέο βίντεο «Μην τους καταδικάζεις. Άκουσέ τους»

όπου ο Θοδωρής Αθερίδης, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Γιώργος Καραγκούνης, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Λευτέρης Λαζάρου, η Κατερίνα Λέχου,  ο Παναγιώτης Μπουγιούρης, η Μαίρη Συνατσάκη και η Μαρία Χούκλη αφηγούνται μια ιστορία σαν κι αυτές που συμβαίνουν καθημερινά σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και μας παρακινούν να ακούσουμε την ιστορία τους.
Σε όλες τις δράσεις της ActionAid σε ολόκληρο τον κόσμο, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο πυλώνας της δουλειάς της διεθνούς αναπτυξιακής οργάνωσης, δικαιώματα που ο ρατσισμός και οι ρατσιστικές επιθέσεις καταπατούν σε όλα τα επίπεδα.
 
Για περισσότερα από 40 χρόνια παλεύει υπέρ των πιο φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων, των ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις. Ταυτόχρονα, δυναμώνει τη φωνή τους ώστε οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους να γίνονται γνωστές.
«Η αξία του καθενός δεν εξαρτάται από χρώματα και πατρίδες. Είμαστε όλοι άνθρωποι κι αξίζουμε όλοι σεβασμό» δήλωσε ο Γιώργος Καραγκούνης.
Στο πνεύμα αυτό γνωστοί υποστηρικτές της ActionAid δανείζουν τη φωνή τους και αφηγούνται μια ιστορία που θα μπορούσε να πουν χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα και κατάγονται από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ.
Μας καλούν όλους να πάρουμε θέση κατά του ρατσισμού, καθώς μια βουβή κοινωνία που δεν παίρνει θέση ενάντια σε κάθε εκδοχή ρατσισμού από τη βία μέχρι την αδιαφορία μπροστά στις διακρίσεις, κινδυνεύει.
 

Gevena Robinson: Η γιαγιά-μάγισα που έδενε την 7χρονη εγγονή της και την χτυπούσε με μαστίγιο

Για την κακοποίηση της 7χρονης εγγονής της κατηγορείται μια γυναίκα στην πολιτεία Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις Αρχές, η 49χρονη ντυνόταν μάγισσα, έδενε το κορίτσι στο γκαράζ και το χτυπούσε με μαστίγιο.

The face of evil: Geneva Robinson of Oklahoma City, Oklahoma
stands accused of physically abusing her 7-year-old granddaughter
while dressing up as her alter ego - a witch named 'Nelda'......
....
more 
Η Gevena Robinson φέρεται να πήγε μόνη της το παιδί στο Νοσοκομείο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να την κρατήσει πλέον υπό έλεγχο. Το προσωπικό του Νοσοκομείου, όμως, βρήκε σημάδια κακοποίησης στο σώμα της 7χρονης.
Όταν την ρώτησαν για αυτά, άκουσαν μία πολύ παράξενη ιστορία. Το κοριτσάκι περιέγραψε πώς η 49χρονη φορούσε μία πράσινη μάσκα, την έδενε στο γκαράζ τα βράδια και την ανάγκαζε να κοιμάται με το τζιν της, γιατί «δεν ήταν καλό κορίτσι».

Η Robinson επίσης κατηγορείται ότι την χτυπούσε με ένα μαύρο και πορτοκαλί μαστίγιο, κρατούσε στο λαιμό της ένα μαχαίρι, που χρησιμοποιούσε για «μαγικό ραβδί» και την τρόμαζε λέγοντάς της ότι τα πλάσματα της σοφίτας θα της επιτεθούν τη νύχτα.
Οι γείτονες όχι μόνο δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν την ιστορία, αλλά τη βρίσκουν και αστεία υποστηρίζοντας ότι η Robinson είναι πολύ καλή και με τα 4 παιδιά που φροντίζει.
Ωστόσο, οι Αστυνομικοί έχουν βρει στοιχεία που υποστηρίζουν τις κατηγορίες. Εκτός από τα σημάδια στο σώμα του παιδιού, βρήκαν στο σπίτι μία στολή μάγισσας, λουριά σκύλου και ένα μαστίγιο.
Ένα από τα άλλα παιδιά, υπό τη φροντίδα της ίδιας γυναίκας, είπε στις Αρχές ότι τον έκοψε στο δάχτυλο με ένα ψαλίδι.
Και τα τέσσερα παιδιά έχουν μετακινηθεί.
Η Robinson συνελήφθη την Τρίτη, της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παιδική κακοποίηση, και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

madata

Δείτε πόση ευτυχία φέρνει το μητρικό χάδι!! (video)

Όλοι οι γονείς ανυπομονούν για το πρώτο χαμόγελο που θα τους χαρίσει το μωράκι τους… Ο μικρός Εδουάρδος λιώνει την καρδιά όσων έχουν παρακολουθήσει το βίντεο που απαθανάτισε την απόλυτη ευτυχία που βιώνει από τα χάδια της μαμάς του!

Αθώο, ήρεμο και ευτυχισμένο μέσα στην αγκαλιά της μανούλας του, το μωρό δέχεται και απολαμβάνει το τρυφερό, μητρικό χάδι στο μαγουλάκι του!

Κι αν νομίζετε πως είναι απλά οι ακούσιες αντιδράσεις ενός νεογέννητου, θα εκπλαγείτε όταν το δείτε, τρεις μήνες μετά, το ίδιο μωρό, να αντιδρά με ακριβώς τον ίδιο τρόπο στο ίδιο χάδι, χαρίζοντάς μας και πάλι ένα εκπληκτικά ζεστό, πλατύ χαμόγελο χαράς, ευγνωμοσύνης και ικανοποίησης!
 
Είναι εκπληκτικό! Το βίντεο σε καθηλώνει! Παρακολουθείς τις αυθόρμητες αντιδράσεις ικανοποίησης του μωρού και χωρίς να το καταλάβεις ένα γλυκό χαμόγελο έχει ζωγραφιστεί και στο δικό σου πρόσωπο!
Δείτε το βίντεο:
 



Δημοσίευση: 30/09/2014
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα ΜΘ
Πηγή: mitrikosthilasmos

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki