Saturday 9 August 2008

Ολυμπιακή εκεχειρία


Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι συνυφασμένη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία εποχή. Από την έβδομη μέρα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι την έβδομη μέρα μετά το πέρας τους.
Τα πρόσφατα γεγονότα
Η Νότια Οσετία είναι μια αυτοανακηρυγμένη δημοκρατία μέσα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Γεωργίας. Αν και αυτή η πρώην σοβιετική αυτόνομη περιφέρεια διακήρυξε την ανεξαρτησία της κι έχει έναν ντε φάκτο έλεγχο σε ένα σημαντικό μέρος της περιφέρειας, ο διαχωρισμός της από τη Γεωργία δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη χώρα και θεωρείται μέρος της χώρας της Γεωργίας. Η Γεωργία δεν αναγνωρίζει τη Νότια Οσετία ως διαφορετική κρατική οντότητα ή αυτόνομη περιοχή,
Στις 4 Ιουλίου του 2008 η Νότια Οσετία κήρυξε γενική επιστράτευση των ενόπλων δυνάμεων έπειτα από τις εκτεταμένες επιθέσεις από τρεις κατευθύνσεις των γεωργιανών στρατευμάτων. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν, ενώ η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε προειδοποιητικές πτήσεις πάνω από τη Ν. Οσετία. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στις 7 Αυγούστου.
Στις 8 Αυγούστου, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο ξέσπασαν συγκρούσεις στο έδαφος της Οσετίας, μετά από επίθεση της Γεωργίας με την αιτιολόγηση της αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης. Καθώς οι γεωργιανές δυνάμεις κλιμάκωναν την επίθεση, ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο έδαφος της Οσετίας, υποστηριζόμενα από άρματα μάχης, ενώ ρωσικά αεροπλάνα βομβάρδισαν στρατιωτική βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Γεωργίας Τιφλίδα. Από το απόγευμα της 8ης μαινόταν μάχη για τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας Τσχινβάλι, που υπέστη σφοδρούς βομβαρδισμούς. Οι δυο πλευρές έκαναν λόγο για αρκετά θύματα, Γεωργιανούς, Οσετούς και Ρώσους (μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή), ενώ έχει ξεκίνησε φυγή προσφύγων από την Οσετία τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς τη Γεωργία.
Τα αίτια.
Δύο περιοχές (Αμπχαζία, Νότια Οσετία) της Γεωργίας που θέλουν να καταστούν αυτόνομες, ενισχύονται από την Ρωσία, η οποία θέλει να ξανακερδίσει τον χαμένο έλεγχο της περιοχής της πρώην επιρροής της. Η Γεωργία φλερτάρει με τις ΗΠΑ και επειθυμεέι να μπει στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί στρατιωτικές «αντίπαλες» βάσεις στην πλάτη της και η αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων εταιρία καυσίμων «BP» διαχειρίζεται τον αγωγό πετρελαίου Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) - Τσεϊχάν (Τουρκία), οποίος περνά από το έδαφος της Γεωργίας. Επίσης, η Ρωσία βλέπει να περικυκλώνεται από χώρες (πρώην Ανατολικές), που είτε ήδη έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή παραχώρησαν βάσεις στο ΝΑΤΟ (Βουλγαρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία) ή θα ήθελαν να ενταχθούν (Ουκρανία, Γεωργία) και ο στρατός των ΗΠΑ ήδη εκπαιδεύει (και κάποιες πηγές λένε ότι επιπλέον εξοπλίζει) το γεωργιανό στρατό, με το πρόσχημα της «άμυνας κατά των Τσετσένων τρομοκρατών», αλλά και της προστασίας του αγωγού πετρελαίου.
Η ντροπή.
Αυτά είναι αρκετά για να αρχίσουν τα παιγνίδια στην πλάτη των αθώων και αμάχων πληθυσμών της περιοχής. Μέχρι στιγμής 2.000 νεκροί και οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται. Παιδάκια χάνονται πριν προλάβουν να δουν το φως της ζωής.
Η αναισχυντία τους όμως είναι τέτοια που δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα, μαζί με την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων κήρυξαν και την έναρξη του πολέμου. Είναι αδιάντροποι. Ο Μπους απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Ο Πούτιν είπε ότι δεν μπορεί να σταματήσει την είσοδο Ρώσων στην Γεωργία επειδή των πλήθος των εθελοντών είναι τεράστιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευχήθηκε να τελειώσει η σύρραξη το συντομότερο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μουγγό. Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση κατάπαυσης του πυρός. Λόγια !! Λόγια !! Ντροπή!! Κρίμα στους αθώους της Γης, στους φτωχούς, στους αδικημένους.
Ολυμπιακή εκεχειρία: Πέθανε εκεί στο Πεκίνο, το Ολυμπιακό Ιδεώδες είχε πεθάνει προ πολλού στην Ατλάντα.
Η πρόσκληση.
Όλοι οι λαοί πρέπει να αντιδράσουν, να βγουν στον δρόμο, να αποσυρθούν οι αποστολές από τους Ολυμπιακούς αγώνες της ντροπής.
Και η Αθήνα, ας δείξει τον δρόμο. Η μητέρα του Ολυμπιακού ιδεώδους, ας κάνει πρώτη την κίνηση.

China 2008: ...Altius, ...Citius, ...Fortius!

Αρχαίο Πνεύμ' αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού...

έχω πάλι μια απορία:

γιατί εγώ που μικρούλης περίμενα με αγωνία καθε φορά
να παρακολουθήσω τους ολυμπιακούς και να θαυμάσω
και να δακρύσω και να χαθώ μέσα στο πνεύμα της ανιδιοτέλειας
που είχα πλάσει με την παιδική μου φαντασία

γιατί αρνούμαι τώρα να δω το περίφημο κινέζικο πανηγύρι;
γιατί δεν πιστεύω πλέον καθόλου ούτε στο πνεύμα,
ουτε στο αγνό, ούτε στο αληθινό, ούτε στο αθάνατο;
γιατί αρνούμαι να δω, να πιστέψω, ακόμη και να σχολιάσω...


και γιατί ειδικά φέτος αυτό το συναίσθημα είναι πολύ ισχυρό;
όσα λεφτά κι αν σπαταλήσουν για τη φιέστα, όσα μετάλλια κι αν πάρουν, όποιοι και να τα πάρουν;
όσο πασπάλισμα κι αν κάνουν στο περιβάλλον και στα ανθρώπινα δικαιώματα..
όσα χρώματα, πυροτεχνήματα και παπύρους κι αν ξεδιπλώσουν στη "Φωλιά του πουλιού"
όση παράδοση και αν προσπαθήσουν να πουλήσουν
όση διαπραγμάτευση με την άγρια φύση και αν προβάλλουν ως κεντρική ιδέα
στη χώρα με την μικρότερη οικολογική ευαισθησία

και γιατί δεν μπορώ να βρω ενα κινέζικο μπλόγκ στον αέρα;
έναν άνθρωπο να πει κατι για τη χώρα του, για τούτη δω την τεράστια χώρα,
με τα περισσότερα παιδιά στον κόσμο;


Πόσο ταχύτερα, πόσο υψηλότερα, πόσο δυνατότερα;
Ελικρινά δεν με νοιάζει καθόλου... με θλίβει μόνο.. Γιατί;

[Πέτρος Τζεφέρης] [by Peter tzeferis]

περισσότερα στο Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αθλητισμός σημαίνει ...φώς! Πρωταθλητισμός;

Το Ολυμπιακό Ιδεώδες των Φαρμακοβιομηχανιών και των Ανθυποπλοιάρχων!

AMBER Alert Hellas

Ονοματεπώνυμο:
ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ημερομηνία Γέννησης: 27/3/2005
Χρώμα μαλλιών: Καστανά σκούρα
Ημερομηνία εξαφάνισης: 2/8/2008
Χρώμα ματιών: Καστανά

Στις 02/08/2008, η Ζαχαρένια Χατζηνικολάου 3,5 ετών απήχθη από τον πατέρα της, ο οποίος δεν έχει την επιμέλεια της. Η Ζαχαρένια κατοικούσε στην Κω και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να φύγουν στο εξωτερικό με αλλοδαπή κυρία η οποία έχει ένα παιδί στην ίδια ηλικία. Η Ζαχαρένια έχει ύψος 1μ. και ζυγίζει 16,5 κιλά. Η Ζαχαρένια έχει σγουρά σκούρα καστανά μαλλιά μέχρι το λαιμό και καστανά μάτια. Την ημέρα της αρπαγής φορούσε κόκκινο φόρεμα και κόκκινα πέδιλα.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki