Friday 21 September 2018

Κάντε το παιδί σας να λατρέψει τις ιστορίες και τα βιβλία

Οι παρακάτω πολύτιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν στο να κάνετε μία εξαιρετική αρχή
Κάντε το παιδί σας να λατρέψει τις ιστορίες και τα βιβλία | in.gr
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να μάθετε στο παιδί σας να διαβάζει. Σε προσχολική ηλικία, είναι πιο σημαντικό να του διδάξετε να αγαπάει τα βιβλία και τις ιστορίες από το να ανησυχείτε για τα πρακτικά θέματα της ανάγνωσης. Οι παρακάτω πολύτιμες συμβουλές θα σας βοηθήσουν στο να κάνετε μία εξαιρετική αρχή.
  1. Χρησιμοποιήστε τα βιβλία για να συνδεθείτε. Κάντε την ώρα του διαβάσματος ιδιαίτερη τόσο για το παιδί, όσο και για εσάς. Φτιάξτε μία δική σας ρουτίνα και βρείτε ένα χουχουλιάρικο μέρος για να το κάνετε. Δεν χρειάζεται να το κάνετε πριν κοιμηθεί. Μπορεί να είναι όταν το κάνετε μπάνιο ή όταν τρώτε πρωινό.
  2. Μιλήστε για τις εικόνες. Δεν είναι οι λέξεις αυτό που προσελκύει το ενδιαφέρον του παιδιού σε αυτές τις ηλικίες. Διαλέξτε βιβλία με ζωηρά χρώματα και όμορφες εικόνες και μιλήστε με το παιδί για την εικονογράφηση. Ζητήστε από το παιδί να σας δείξει πράγματα στην εικόνα και να επαναλάβει τις λέξεις μετά από εσάς, αλλά κάντε το σαν παιχνίδι και όχι σαν τεστ. Αυτό προετοιμάζει το παιδί για την έναρξη του διαβάσματος.
  3. Γίνετε το πρότυπο. Το παιδί θέλει να είναι σαν εσάς. Διαβάστε τα δικά σας βιβλία για να σας βλέπει και θα θέλει να σας μιμηθεί.
  4. Όταν διαβάζετε στο παιδί, κάντε το με εκφράσεις. Κάντε ανοησίες και δείξτε του ότι τα βιβλία έχουν το δικό τους τρόπο να ‘ζωντανεύουν’. Κάντε ήχους και αλλάξτε τη φωνή σας ανάλογα με αυτό που διαβάζετε. Ζητήστε από το παιδί να κάνει το ίδιο.
  5. Μιλήστε για το βιβλίο όσο το διαβάζετε. Έτσι χτίζετε τις δεξιότητες κατανόησης και προσπαθείτε να το μάθετε πώς να ανακαλύπτει τη δομή και τους πρωταγωνιστές μίας ιστορίας.
  6. Κάντε τα βιβλία καθημερινότητα, και όχι ένα ιδιαίτερο προνόμιο. Μην λέτε δηλαδή στο παιδί ότι θα διαβάσετε το αγαπημένο του βιβλίο μόνο αν φάει το βραδινό του. Αντιθέτως, διαλέξτε ώρες της ημέρας που είναι άνετες και προσφέρουν χαρά.
  7. Ακολουθήστε τη ροή. Μην το αναγκάζετε να καθίσει πολλή ώρα.
in.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το παιδί στην Έκτη Δημοτικού

Ξεκίνησε το παιδάκι σας την τελευταία τάξη του Δημοτικού;
Τι περιμένετε εσείς και το παιδί σας απο την Έκτη Δημοτικού;
Είναι καιρός για αλλαγές. Η Έκτη Δημοτικού είναι η τάξη όπου γίνεται η προετοιμασία για το μεγάλο άλμα που είναι το ξεκίνημα του Γυμνασίου.
Τα παιδιά είναι πλέον σε θέση να δουλεύουν πιο οργανωμένα και παραγωγικά για ένα αποτέλεσμα. 
Η σκέψη του παιδιού σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται πιο ανοιχτή σε νέα ερεθίσματα και μπαίνει η έννοια της κριτικής σκέψης.
Η ταυτότητα του παιδιού έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται από πολύ νωρίς, αλλά σε αυτή την ηλικία γίνονται κάποια πολύ σημαντικά βήματα για να προετοιμαστεί ώστε να έχει μια πιο ξεκάθαρη άποψη πάνω σε θέματα που το αφορούν, να ασκεί κριτική και να αναλύει αφηρημένες έννοιες με μεγαλύτερη ευκολία.
Ουσιαστικά οι ενότητες που εισάγονται σε αυτή την τάξη είναι πιο περίπλοκες και πιθανόν να αρχίσετε να δυσκολεύεστε και εσείς να καταλάβετε κάποια πράγματα από αυτά που θα παρακολουθεί στο σχολείο, ή τα μαθήματα του στο σπίτι.
Αρχικά όσον αφορά το μάθημα των μαθηματικών, τα παιδιά αρχίζουν να ασχολούνται με τη μέτρηση μεγεθών όπως είναι το μήκος, η επιφάνεια και όγκος.
Μετρήσεις που μέχρι τώρα δεν είχαν εξοικειωθεί. Ακόμα εισάγονται στις αναλογίες και στα ποσοστά αλλά και στις πρώτες εξισώσεις, όπου αρχίζουν οι υποθέσεις ενός προβλήματος και οι πληθώρες λύσεις του.
Έχοντας πλέον εξοικειωθεί με κάποια κομμάτια της ιστορίας, τα παιδιά της Έκτης Δημοτικού, πρέπει να είναι σε θέση να μάθουν όλα τα σημαντικά γεγονότα και μορφές της ιστορίας που συνέβαλαν στην Ελληνική Επανάσταση αλλά και στην δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Πολλά σχολεία μάλιστα οργανώνουν παραστάσεις αφιερωμένες στην Ελληνική Επανάσταση ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να εγκλιματιστούν καλύτερα με τα γεγονότα.
Εκεί είναι που μπαίνει και η έννοια του κράτους πλέον αλλά και του πολίτη, του έθνους, του πολιτεύματος και της γενικότερης συγκρότησης μιας οργανωμένης κοινωνίας. Είναι έννοιες πολύ σημαντικές και είναι απαραίτητο όσο μπορείτε να συμβάλλετε και εσείς στο να καταλάβει το παιδί σας καλύτερα την πραγματική τους έννοια.
bigstock education elementary school 77306774
Άλλωστε θα μπορείτε να συζητάτε μαζί του με περισσότερη άνεση και είναι καλό να το κάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε, καθώς πλέον θα αρχίσει να εξασκεί στο σχολείο την κριτική σκέψη.
Αυτό με την βοήθεια των κειμένων της λογοτεχνίας, όπου θα γίνεται ανάλυση του τρόπου γραφής, του νοήματος του κειμένου, των γλωσσικών μέσων αλλά και γενικότερης προσέγγισης του συγγραφέα.
Τέλος το παιδί θα αρχίσει να αποκτά μια συνολική εικόνα του γεωγραφικού χάρτη του κόσμου καθώς στην Έκτη Δημοτικού γίνεται γεωγραφική και πολιτική εξέταση των ηπείρων.
Καλό είναι να προμηθευτείτε μια υδρόγειο σφαίρα ώστε να το βοηθήσετε να έχει μια καλύτερη εικόνα και κάθε φορά που αναρωτιέται για κάποια γεωγραφική θέση ή συσχετισμό, να ανατρέχει στην υδρόγειο.
Προσπαθήστε να το βοηθήσετε να έχει μια όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα γίνεται για τα γεγονότα, παρακολουθώντας μαζί του τις ειδήσεις για παράδειγμα ή συζητώντας μαζί του κάποια απλά πράγματα για την γενικότερη λειτουργία του συστήματος και της παγκόσμιας πραγματικότητας.  

mothersblog.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki