Sunday 27 July 2014

Γίνε σαν το μολύβι, παιδί μου!
Paolo Coelho - The story of the pencil

«Το παιδί κοιτούσε τη γιαγιά του που έγραφε ένα γράμμα. Κάποια στιγμή τη ρώτησε:
-Γράφεις μια ιστορία που συνέβη σε εμάς; Και μήπως είναι μια ιστορία για μένα;
Η γιαγιά σταμάτησε να γράφει, χαμογέλασε και είπε στον εγγονό της:

The story of the pencil

-Όντως γράφω για σένα, Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό κι από τις λέξεις είναι το μολύβι που χρησιμοποιώ. Θα ήθελα, όταν μεγαλώσεις, να γίνεις σαν κι αυτό.
Το παιδί, περίεργο, κοίταξε το μολύβι και δεν είδε τίποτα το ιδιαίτερο.
-Αφού είναι το ίδιο με όλα τα μολύβια που έχω δει στη ζωή μου!
-Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο τον οποίο βλέπεις τα πράγματα.

Το μολύβι έχει πέντε ιδιότητες, τις οποίες αν καταφέρεις να διατηρήσεις, θα είσαι πάντα ένας άνθρωπος που θα βρίσκεται σε αρμονία με τον κόσμο. 

Πρώτη ιδιότητα:
Μπορείς να κάνεις μεγάλα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ ότι υπάρχει ένα Χέρι το οποίο καθοδηγεί τα βήματά σου. Αυτό το χέρι το λέμε «Θεό» και Εκείνος πρέπει να σε καθοδηγεί πάντα σύμφωνα με το θέλημά Του.
Δεύτερη ιδιότητα:
Πότε-πότε πρέπει να σταματάω να γράφω και να χρησιμοποιώ την ξύστρα. Αυτό κάνει το μολύβι να υποφέρει λίγο, αλλά στο τέλος είναι πιο μυτερό. Έτσι, μάθε να υπομένεις ορισμένες δοκιμασίες γιατί θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.
Τρίτη ιδιότητα:
Το μολύβι μας επιτρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε γόμα για να σβήνουμε τα λάθη. Κατάλαβε ότι το να διορθώνουμε κάτι που κάναμε δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σημαντικό για να παραμένουμε στο δρόμο του δικαίου.
Τέταρτη ιδιότητα:
Αυτό που έχει στην ουσία σημασία στο μολύβι δεν είναι το ξύλο ή το εξωτερικό του σχήμα, αλλά ο γραφίτης που περιέχει. Έτσι, να φροντίζεις πάντα αυτό που συμβαίνει μέσα σου.
Τέλος, η πέμπτη ιδιότητα του μολυβιού:
Αφήνει πάντα ένα σημάδι. Έτσι, λοιπόν, να ξέρεις ότι ό,τι κάνεις στη ζωή σου θα αφήσει ίχνη και να προσπαθείς να έχεις επίγνωση της κάθε σου πράξης».

Του Paolo Coelho, που δημοσιεύθηκε πριν χρόνια στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ
blogs
hamomilaki

Ο Άγιος Παντελεήμων, ο Μεγαλομάρτυρας και Ιαματικός - Αλήθεια, ποιόν γιορτάζουμε σήμερα;

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός.
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός -
16ος και 18ος αι. μ.Χ. - Πρωτάτο, Άγιον Όρος
Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια (βλέπε 30 Μαρτίου). Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο (βλέπε 26 Ιουλίου) που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.
περισσότερα εδώ
..............................................
(μια αληθινή ιστορία, μια υπέροχη σχέση!!)

Τί γίνεται όταν τα παιδιά μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο;

Σε έναν ιδανικό κόσμο κάθε παιδί θα είχε το δικό του δωμάτιο, ώστε να έχει το δικό του χώρο ξεκούρασης, έκφρασης, δημιουργίας. Στις εποχές, όμως, της κρίσης αυτό φαντάζει ως περιττή πολυτέλεια.
Όμως η συγκατοίκηση δύο ή περισσότερων αδελφών στο ίδιο δωμάτιο δεν είναι μόνο αναγκαίο κακό. 
Two kids (or more) in a bedroom
Πολλές φορές οι γονείς επιθυμούν να βάζουν τα παιδιά τους στο ίδιο δωμάτιο ώστε να μάθουν την έννοια του μοιράσματος και της υπευθυνότητας.
Αλλά και πολλά παιδιά απολαμβάνουν την συγκατοίκηση με το μικρότερο ή μεγαλύτερο αδελφάκι τους καθώς αυτή τους δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουν ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς. Όμως η συγκατοίκηση δύο αδελφών στο ίδιο δωμάτιο μπορεί να δημιουργήσει κάποια θέματα που ίσως σε άλλη περίπτωση να μην υπήρχαν.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να προνοήσουν ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Ο ύπνος
Επειδή σε πολλές περιπτώσεις τα αδέλφια που συγκατοικούν έχουν διαφορά ηλικίας, το πότε θα πάει κάθε παιδί για ύπνο είναι πιθανό να δημιουργήσει εντάσεις.

Θα ήταν άδικο να βάζουμε ένα παιδί για ύπνο μόνο και μόνο επειδή είναι η ώρα να κοιμηθεί το μικρότερο αδελφάκι του. Γι’ αυτό ορίστε συγκεκριμένες ώρες ύπνου για το κάθε παιδί, εξηγώντας ότι αυτό έχει να κάνει μόνο με την ηλικία φροντίζοντας ώστε, όταν το μικρότερο παιδί κοιμάται, να απασχολείτε δημιουργικά το μεγαλύτερο  (διαβάζοντας π.χ. μια ιστορία)

Οι καβγάδες
Το φαινόμενο των καβγάδων μεταξύ αδελφών δεν είναι μόνο πολύ συνηθισμένο, είναι και φυσιολογικό. Πόσο μάλλον όταν δύο διαφορετικές προσωπικότητες αναγκάζονται να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο, άρα και την ίδια ντουλάπα, τον ίδιο υπολογιστή κλπ.

Για να αποφύγετε τις πολλές προστριβές καλό θα είναι να θέσετε σε συνεργασία με τα παιδιά σας ξεκάθαρους κανόνες συγκατοίκησης και ορίων από την αρχή καθώς και τις συνέπειες που θα επακολουθούν όταν αυτοί παραβιάζονται. Ένας από αυτούς θα μπορούσε να είναι ότι ποτέ δεν παραβιάζουμε τον ιδιωτικό χώρο του άλλου ούτε πειράζουμε τα πράγματά του χωρίς πρώτα να ζητήσουμε την άδειά του. 

Από τα δύο σε ένα
Αν τα παιδιά σας είχαν συνηθίσει να έχουν το δικό τους δωμάτιο και στη συνέχεια αναγκαστήκατε να μετακομίσετε σε μικρότερο σπίτι, καλό είναι να συζητήσετε την κατάσταση με τα παιδιά σας εξηγώντας τους τα νέα δεδομένα. Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητο εργαλείο σας αλλά και η δημιουργικότητα: αναζητήστε τρόπους ώστε να διαμορφώσετε το νέο δωμάτιο έτσι ώστε να τους αρέσει ζητώντας τη συμμετοχή των παιδιών σας ώστε να δεχτούν πιο ευχάριστα τη νέα πραγματικότητα.


womannow.gr
all4mama

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki