Friday 2 August 2013

Οστρακιά στα παιδιά. Συμπτώματα, επιπλοκές και θεραπεία

Xρήσιμες συμβουλές για τους γονείς
.
Τι προκαλεί οστρακιά;
Η οστρακιά οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος. Το μικρόβιο αυτό παράγει μια ουσία (τοξίνη) η οποία προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα παιδιά. 

Δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά οστρακιά. Επιπλέον, ούτε όλοι οι στρεπτόκοκκοι προκαλούν οστρακιά. Μπορεί δυο αδελφάκια να μολυνθούν από τον ίδιο στρεπτόκοκκο, το ένα παιδί να εμφανίσει οστρακιά ενώ το άλλο παιδί όχι.
Scarlet Fever
Συμπτώματα οστρακιάς
Το άρρωστο παιδί με οστρακιά μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου. Εξαφανίζεται αν το πιέσετε με το χέρι. Γύρω από τις αρθρώσεις στα παιδιά με οστρακιά μπορεί να παρατηρήσετε κόκκινες γραμμές, που λέγονται σημείο Pastia. 
Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα. Η γλώσσα στα παιδιά με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, στη συνέχεια γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνεια της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας για αυτό λέγεται μοροειδής γλώσσα. Οι αμυγδαλές παιδιού με οστρακιά είναι κόκκινες και καλυμμένες με πύο. Επίσης οι αδένες στο λαιμό μπορεί να είναι διογκωμένοι.
Χρόνος επώασης οστρακιάς
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την οστρακιά ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο είναι 2-7 μέρες.

Πότε μεταδίδει το μικρόβιο το άρρωστο παιδί με οστρακιά;
Το άρρωστο παιδί με οστρακιά  μεταδίδει το μικρόβιο με τις εκκρίσεις της μύτη ή του λαιμού. Επίσης ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου με μολυσματικό κηρίον (μόλυνση του δέρματος από στρεπτόκοκκο) ή αν μοιραστεί μαζί με το άρρωστο παιδί την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ο 3χρονος Κωνσταντίνος Ζητάει τη Βοήθεια μας

Ο μικρός Κωνσταντίνος Χασακής είναι μόλις 3 χρονών, πάσχει από λευχαιμία και χρειάζεται Αιμοπετάλια. Μετά την διάγνωση της ασθένειας που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ο μικρός νοσηλεύεται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων "ΕΛΠΙΔΑ" στην Αθήνα.


Αιμοπετάλια μπορεί να τα δώσει κάποιος που είναι κάτω των 50 ετών και είναι αιμοδότης. Εάν κάποιος είναι διαθέσιμος και πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις θα πρέπει να κάνει μια εξέταση σε Τμήμα Αιμοδοσίας Νοσοκομείου. 



Όσοι είναι από Αθηνά μπορούν να απευθυνθούν στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» (τηλ. 2107785105) ενώ όσοι είναι από επαρχία ας απευθυνθούν στα νοσοκομεία της περιοχή τους. Για αιμοπετάλια δεν παίζει ρόλο η ομάδα αίματος.


Επίσης, όποιος μπορεί να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του μπορεί να καταθέσει χρήματα στην Εθνική Τράπεζα, στον αριθμό 448/773391-74, στο όνομα της μητέρας του Θάλειας Μαγκλάρα.

Περισσότερα
Πηγή: www.onsports.gr 
Αναρτήθηκε από D Doinakis

Οι Παρακλήσεις προς την Παναγία

Τώρα το 15αύγουστο, κάθε βράδυ, τελούμε στις εκκλησίες την Παράκληση της Παναγίας. Επισκεφτείτε κάποιο ναό κατά τις 7 μ.μ. και συμμετέχετε στην Παράκληση. Είναι μια πολύ σημαντική προσευχή προς την Παναγία, που πολλοί χριστιανοί συνηθίζουν να τη διαβάζουν και στο σπίτι τους.

Οι Παρακλήσεις ή Παρακλητικοί κανόνες που ψάλλονται στην περίοδο αυτή είναι δύο και  μας είναι γνωστοί με το όνομα Μικρός και  Μέγας Παρακλητικός Κανών εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον. Ἤδη ἀπὸ τὴν πρώτη του μηνὸς στὶς ἐκκλησίες ψάλλονται καθημερινά οἱ Παρακλήσεις - ἐναλλὰξ ἡ Μικρὴ καὶ ἡ Μεγάλη.
Ο λαός τους κανόνες αυτούς τους γνωρίζει με τις εκφράσεις «Μικρή» και «Μεγάλη» Παράκληση.
Είναι  σπουδαία ποιήματα, που φανερώνουν τις πνευματικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά και τη βοήθεια που έχει πάρει και παίρνει συνεχώς από την Παναγία.

Η Παράκληση είναι ένα μουσικό ποίημα - προσευχή, που έγραψε τον 9ο αιώνα μάλλον ο άγιος Θεοφάνης ο Γραπτός, που αντιστάθηκε ηρωικά στους Εικονομάχους, με αποτέλεσμα να τον σημαδέψουν στο κεφάλι με πυρωμένο σίδερο! (Γι' αυτό πήρε το όνομα "Γραπτός").
Η παράκληση που έγραψε ο άγιος Θεοφάνης ονομάζεται "Μικρή" Παράκληση (επίσημα λέγεται "μικρός παρακλητικός κανόνας", γιατί "κανόνας" είναι το βυζαντινό μουσικό+ποιητικό είδος, με το στυλ του οποίου είναι γραμμένη). 

Μεγάλη Παράκληση
Η παλαιά, θαυματουργή και
ιστορική εικόνα της Παναγίας του Καζάν (Ρωσία)
Η "Μεγάλη Παράκληση" ή "Μέγας Παρακλητικός Κανόνας" είναι ένα εκπληκτικό μουσικό και ποιητικό έργο που έγραψε το 13ο αιώνα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις.
Το έγραψε την εποχή που η Κωνσταντινούπολη ήταν υπόδουλη στους σταυροφόρους, γι' αυτό η έδρα του αυτοκράτορα ήταν στη Νίκαια της Μικράς Ασίας (στην πραγματικότητα υπήρχαν διάφορα ανεξάρτητα βασίλεια Βυζαντινών, που το βασίλειο της Νίκαιας ήταν το πιο σημαντικό, που τελικά πήρε και πίσω την Πόλη απ' τους σταυροφόρους το 1261).
Ο αυτοκράτορας Θεόδωρος ήταν επιληπτικός και στο έργο του φαίνεται και η αγωνία του για τα ποικίλα προβλήματά της ζωής του, αλλά και η ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που του είχε ήδη προσφέρει η Παναγία.
Οι ορθόδοξοι χριστιανοί διαβάζουμε τη "Μεγάλη Παράκληση" (όπως και τη Μικρή) ως προσευχή προς την Παναγία, αλλά κάθε χρόνο το 15αύγουστο (1-14 Αυγούστου, δηλ. μέχρι τη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, που είναι 15 Αυγούστου) ψάλλονται οι δύο αυτές Παρακλήσεις εναλλάξ στις εκκλησίες μας. Είναι μια σπουδαία πνευματική στιγμή του λαού μας, αλλά κι ένα μεγάλο πολιτισμικό γεγονός, όσο μεγάλο είναι και η τέλεση των Χαιρετισμών τη Μ. Σαρακοστή.

Συνελήφθη 13χρονος για το θάνατο δυο ανήλικων παιδιών

Ηλεία 
Σοκ προκαλούν τα νέα δεδομένα στην υπόθεση του θανάτου των δύο ανήλικων παιδιών από τη Βουλγαρία στο Στρέφι Ηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ilialive.gr, οι αρχές έχουν στοιχεία και την ομολογία του ανθρώπου που τα πέταξε μέσα στο κανάλι.  
.
Πρόκειται για τον μόλις 13 ετών αδερφό της μητέρας των παιδιών, που φέρεται πως έσπρωξε τα δύο ανίψια του στο νερό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις έρευνες στο αρδευτικό κανάλι, βρέθηκε και ένα ρούχο. Αρχικά εκτιμήθηκε πως ανήκει στο ένα από τα δύο αδέλφια, αλλά όπως προέκυψε στη συνέχεια, ανήκε τελικά στον 13χρονο.
Ο ίδιος αρκετές ώρες μετά βρέθηκε στο σημείο και μάλιστα έχει καταγραφεί σε εικόνες να κλαίει και ο ίδιος για το χαμό των δύο παιδιών. Το κίνητρο φέρεται να ήταν η ζήλεια.
Οι Αρχές προχωρούν πολύ προσεκτικά στην υπόθεση καθώς δεν είχε αποκλειστεί η περίπτωση της εγκληματικής ενέργειας, ενώ υπήρχαν τέτοιες ενδείξεις ότι τα παιδιά δεν μπορεί να έπεσαν μέσα στο νερό μόνα τους.
Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας.
 
tvxs

Θα έκανες κάτι τέτοιο στο πραγματικό κόσμο;
Τότε γιατί το κάνεις στο Διαδίκτυο; -Online safety grooming

Πριν δημοσιεύσεις, σκέψου!
Θα το έκανες στον πραγματικό κόσμο;

το βρήκαμε στο podilato98

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki