Monday 12 September 2022

Δεν εφησυχάζουμε, επειδή τα στείλαμε στο σχολείο...

Σπαταλήσατε σχεδόν δύο μήνες από τη ζωή σας στην προσπάθειά σας να βρείτε το καλύτερο σχολείο για το παιδί σας (μέχρι εκεί όπου φθάνουν τα οικονομικά σας), αλλά η «αποστολή» του γονέα δεν σταματά εδώ.
Ενδιαφερθείτε για το σχολικό περιβάλλον τους και μην αφήσετε την ανατροφή και διαπαιδαγώγησή τους αποκλειστικά στα χέρια των εκπαιδευτικών.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ
Δεν εννοούμε να μάθετε το ονοματεπώνυμό της. Δώστε λίγο χρόνο, γνωρίστε τη. Συνομιλήστε μαζί της, κάντε την κουβέντα πιο προσωπική, δώστε της να καταλάβει ότι δεν τη βλέπετε σαν μία υπάλληλο, υποχρεωμένη να κάνει πράγματα για το παιδί σας. 
Συζητήστε μαζί της οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα του παιδιού σας, ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. 
Μην ξεχνάτε: είναι ο άνθρωπος, που θα περνά περισσότερες ώρες με το παιδί σας απ’ ό,τι εσείς.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ
Εάν ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο έχει δική του κουζίνα, μάθετε από νωρίς το διαιτολόγιο, μιλήστε με τη δασκάλα για τυχόν φαγητά, που μπορεί το παιδί να μην τρώει. 
Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να ενταχθούν και αυτά στη διατροφή του και όχι να ζητήσετε αλλαγή. 
Να θυμάστε ότι το διαιτολόγιο έχει συνταχθεί από ειδικό και όχι στην τύχη.

ΣΥΖΗΤΑΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Άσχετα με το εάν είναι η πρώτη του χρονιά σε σχολικό περιβάλλον ή όχι, μην αφήσετε μέρα να περάσει χωρίς να το ρωτήσετε πώς ήταν οι ώρες του σχολείου. 
Μέσα από ασήμαντα πράγματα θα καταλάβετε, εάν τελικά κάνατε τη σωστή επιλογή, εάν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με συμμαθητή του, ενώ θα του δώσετε να καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε για εκείνο.

ΕΠΙΔΙΩΞΤΕ ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΑΡΕΕΣ
Τα παιδάκια από πολύ μικρά κάνουν παρέες. Όταν αντιληφθείτε με ποιους συμμαθητές ταιριάζουν περισσότερο τα χνώτα του, διοργανώστε μία συνάντηση στο σπίτι σας ή σε ένα πάρκο. Όσο πιο πολύ παρέα κάνουν, τόσο πιο ευχάριστες θα είναι οι ώρες του στο σχολείο. 
Με τέτοιες συναντήσεις θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και τους άλλους γονείς. 
Να μοιραστείτε κοινά προβλήματα, να αξιολογήσετε συμπεριφορές, να ανταλλάξετε απορίες και βιώματα.

ΜΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Όσο δύσκολο και να είναι (λόγω των επαγγελματικών σας), δεν είναι σωστό να χάσετε την ενημέρωση των δασκάλων. 
Εκεί θα μάθετε όχι μόνο για την πρόοδό τους στα μαθήματα, δεν πηγαίνουν και πανεπιστήμιο άλλωστε, αλλά ενδεχομένως θα ενημερωθείτε και για πτυχές του χαρακτήρα τους, που μπορεί να σας είναι άγνωστες. Εάν απουσιάσετε, φροντίστε να λάβετε την ενημέρωση κατ’ ιδίαν έστω και μια άλλη στιγμή.

women.gr

Οι Εκπαιδευτικοί σκιαγραφούν το προφίλ του "καλού" μαθητή...

 ... με τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Ο μαθητής πρέπει να πραγματοποιεί έγκαιρα τις εργασίες και τις ασκήσεις που έχει. Η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών –92%– θεωρεί ότι είναι το βασικό στοιχείο του καλού μαθητή.
  • Είναι εντυπωσιακό ότι το 68,2% των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρεί ως χαρακτηριστικό του καλού μαθητή... οι γονείς του να τον στέλνουν να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα.
  • Η πειθαρχία στις οδηγίες του εκπαιδευτικού πρέπει να χαρακτηρίζει, επίσης, τον καλό μαθητή – αυτό υποστηρίζει το 84,1% των εκπαιδευτικών.
  • Η ομαδικότητα είναι μεγάλο προσόν τόσο στο σχολείο όσο και στη ζωή. Το 77,7% λέει ότι η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες είναι βασικό χαρακτηριστικό του καλού μαθητή.
  • Όλοι γνωρίζουν ότι ένας μαθητής μαθαίνει μόνο όταν έχει απορίες. Οι δύο στους τρεις δασκάλους (67,6%) θεωρούν προτέρημα το να έχουν οι μαθητές απορίες.
  • Ένα ακόμη προσόν του καλού μαθητή είναι να προσαρμόζεται εύκολα (το προτάσσει το 81,2% των εκπαιδευτικών) στη σχολική διαδικασία.
Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι στην εικόνα του μαθητή διαδραματίζει ρόλο και η παρουσία των γονέων του. 
Είναι ενδεικτικό ότι:
  • Το 82,7% θεωρεί ότι οι γονείς πρέπει να ενδιαφέρονται ευρύτερα για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.
  • Οι γονείς πρέπει να επισκέπτονται συχνά το σχολείο για να συζητούν για την πορεία του παιδιού, τόνισε το 72,4% των δασκάλων.
  • Τέλος, το 76,7% των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τις παρέες των παιδιών τους.
..................
ολόκληρο το άρθρο εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Ποια πρέπει να είναι η σχέση γονιού - δασκάλου;

Ο δάσκαλος είναι στη ζωή του παιδιού σου αρκετές ώρες. Άρα, είναι αυτονόητο πως πρέπει να τον γνωρίζεις και μάλιστα να έχεις καλές σχέσεις μαζί του. 
Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σου δίνει συμβουλές για να φτιάξεις τη σχέση σου με τον δάσκαλο του παιδιού...

Πολλές φορές, οι γονείς παραπονιούνται ότι η επαφή τους με το δάσκαλο του παιδιού τους δεν είναι όπως θα ήθελαν...

Η πλευρά του γονιού

Άλλες φορές θεωρούν ότι δεν καταλαβαίνει το παιδί τους, άλλοτε ότι εξαντλεί την αυστηρότητά του σε αυτό ή ότι το αδικεί.
Κάποιες φορές δυσφορούν με τη μεγάλη ποσότητα της ύλης που του βάζει για το σπίτι ή και για τη συμπεριφορά του, αν π.χ. φωνάζει ή τους κάνει διαρκώς παρατηρήσεις, τους επιβάλλει τιμωρίες, δεν τα ενθαρρύνει, κ.α.

Η μεριά του δασκάλου

Από την πλευρά τους, οι δάσκαλοι συχνά θεωρούν ότι οι γονείς παρεμβαίνουν στο έργο τους, είναι επιφυλακτικοί απέναντί τους και δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτά που τους λένε.
Στις τακτικές συγκεντρώσεις δεν παρευρίσκονται.
Επίσης, αναφέρουν ότι για κάθε δυσκολία που παρουσιάζει το παιδί στο σχολείο, με ευκολία μερικοί γονείς αποδίδουν την ευθύνη στο δάσκαλο. Έτσι, συχνά, του υποδεικνύουν τι να κάνει.

Πράγματι, σε κάποιες περιπτώσεις, ευτυχώς λίγες, η συνεργασία γονιών – δασκάλων δεν είναι ικανοποιητική. Τότε η ευθύνη βαραίνει και τις δυο πλευρές.

Τι θα πρέπει να κάνετε...

- Προσεγγίστε με ευγένεια το δάσκαλο του παιδιού σας.
- Αφήστε τον να σας ενημερώσει πρώτα ο ίδιος για το μαθητή του.
- Σκεφτείτε τις ερωτήσεις που έχετε σκοπό να του θέσετε από πριν.
- Δείξτε εμπιστοσύνη σε αυτά που σας λέει.
- Αναγνωρίστε την προσπάθειά του.
- Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στο σχολείο, συζητήστε μαζί του και μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του.
- Μην παραπονιέστε για την αυστηρή βαθμολογία ή αντιμετώπισή του.
- Αν έχετε διαφορετική άποψη, συζητήστε μαζί του τα κριτήρια με βάση τα οποία αξιολογεί το παιδί.
- Μη φύγετε ποτέ χωρίς να πείτε μια καλή κουβέντα στο δάσκαλο του παιδιού σας, ας είναι κι ένα σκέτο “ευχαριστώ”, για το χρόνο που διέθεσε για σας.
- Οι εκπαιδευτικοί έχουν πείρα με πολλά παιδιά. Επίσης, οι περισσότεροι διαθέτουν ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους μαθητές τους.
Οι γονείς που δεν σέβονται το έργο τους είναι εύλογο ότι δεν θα βρουν στο δάσκαλο έναν πρόθυμο συνεργάτη.

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο
σχετικά:
17 Οκτ 2014
Εμπιστοσύνη, στήριξη και συνεργασία είναι οι τρεις λέξεις κλειδιά για μια αρμονική συνεργασία μεταξύ δασκάλων γονέων και παιδιών! 
08 Μαι 2015
Είναι φυσικό όλοι οι γονείς να θέλουν να ακούσουν τα καλύτερα για το παιδί τους ακόμη κι όταν ξέρουν ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Και τότε αντί να εκτιμηθεί η ειλικρίνεια του εκπαιδευτικού που έχει εντοπίσει 
04 Σεπ 2014
Προσπαθήστε να έχετε τακτική επικοινωνία με τους δασκάλους. Τα παιδιά αισθάνονται πολύ πιο ελεύθερα όταν ... 
12 Σεπ 2014
Οι μαθητές αποδίδουν και λειτουργούν καλύτερα σε όλα τα επίπεδα όταν γονείς και εκπαιδευτικοί δρουν μαζί, σαν συνεργάτες. 
24 Ιαν 2013
Αντισταθείτε στον πειρασμό να ολοκληρώσετε ή να διορθώσετε την ορθογραφία του μόλις το παιδί πέσει για ύπνο, προκειμένου να μη «γίνει ρεζίλι» την επόμενη μέρα στην τάξη. Οι εργασίες που δίνονται για το σπίτι έχουν ...
19 Δεκ 2011
Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται αν πρέπει να παρεμβαίνουν στις σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών τους ή θα πρέπει να τα αφήσουν να αυτενεργούν, ....

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki