Monday 11 August 2014

Επικίνδυνα μαθήματα ζωής που δίνουμε στα παιδιά μας…

Ως γονιός, αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας. Τι είδους συμβουλές τους δίνετε όμως; Όλοι έχουν τα αδύνατα σημεία τους κι ακόμη και οι πιο υπεύθυνοι γονείς μπορεί μερικές φορές να αγνοούν ορισμένα πράγματα που περνούν στα παιδιά τους μέσα από τα λόγια και τις πράξεις τους καθημερινά.


Παρακάτω περιγράφονται 7 επικίνδυνα μαθήματα ζωής που πρέπει να σταματήσετε να δίνετε στα παιδιά σας το συντομότερο.

1. Είναι φυσιολογικό να μην αγαπάς το σώμα σου.
Μήπως καταπονείτε το σώμα σας τρώγοντας υπερβολικά ή κάνοντας εξαντλητικές δίαιτες; Μήπως πίνετε πολύ αλκοόλ ή είστε επικριτικοί με την εμφάνισή σας όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη;
Το παιδί σας μαθαίνει να αξιολογεί το σώμα του ακολουθώντας το δικό σας παράδειγμα. Τι είδους παράδειγμα λοιπόν θέλετε να αποτελείτε;
2. Οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι πιο σημαντικές από τις ανθρώπινες σχέσεις.
Είστε από τα άτομα που κοιμούνται στην κυριολεξία έχοντας το κινητό τους τηλέφωνο κάτω από το μαξιλάρι; Στέλνετε e-mail από το iPad σας την ώρα που ο σύντροφός σας διηγείται ένα περιστατικό όταν κάθεστε στο τραπέζι για το δείπνο;
Αν ναι, τότε μαθαίνετε στα παιδιά σας ότι η ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι πιο σημαντική από τον ποιοτικό χρόνο που μοιράζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους.
3. Το επιδόρπιο είναι μια ανταμοιβή για το «καλό παιδί».
Έχετε πει ποτέ στο παιδί σας: «Αν είσαι καλό κορίτσι όταν πάμε στη γιαγιά, μόλις γυρίσουμε στο σπίτι μπορείς να φας μπισκότα».
Πολλοί καλοπροαίρετοι γονείς στην ουσία δωροδοκούν τα παιδιά τους με λιχουδιές. Είναι δελεαστικό να τους τις προσφέρουν ως ανταμοιβή για την καλή τους συμπεριφορά. Επίσης, είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να κάνουν τα παιδιά τους πιο συνεργάσιμα μαζί τους, τουλάχιστον για λίγο.
Ταυτόχρονα όμως είναι επικίνδυνο, διότι τα οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που είναι δύσκολο να αλλάξουν αργότερα ως ενήλικες.
4. Δεν πειράζει αν εξαπατήσεις κάποιον, αρκεί να μην υπάρξουν συνέπειες.
Πάρτε για παράδειγμα την εξής σκηνή στο εστιατόριο:
«Ο σερβιτόρος ξέχασε να μας φέρει τον λογαριασμό. Τέλεια, δωρεάν δείπνο γι’ απόψε! Πάμε τώρα να φύγουμε, γρήγορα!».
Αν περάσετε στο παιδί σας την έννοια ότι η εξαπάτηση δεν είναι κάτι κακό (εφ’ όσον δεν το καταλάβει κανείς), του κάνετε τεράστιο κακό. Αργότερα, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιγράψει στα τεστ του σχολείου, να παραβιάσει τον νόμο ή να είναι άπιστος απέναντι στον/στην σύντροφό του. Κι όλα αυτά επειδή του περάσατε το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν συνέπειες εφ’ όσον καταφέρει να καλύψει τα ίχνη του.
5. Δεν πειράζει να αναιρούμε τον λόγο μας.
Λέτε συχνά στους άλλους ότι θα τους πάρετε τηλέφωνο και δεν το κάνετε;
Υπόσχεστε να τελειώσετε μια εργασία σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα αλλά δεν κρατάτε τον λόγο σας;
Όταν δεν είστε συνεπείς με τις υποσχέσεις που δίνετε, διδάσκετε στο παιδί σας ότι η εντιμότητα και η αξιοπιστία δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.
6. Το σεξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο διαπραγμάτευσης.
Μήπως απέχετε από το σεξ για να «τιμωρήσετε» τον/την σύντροφό σας; Μήπως είστε υπερβολικά διαχυτικοί όταν αυτός (ή αυτή) σας κάνει τα χατίρια;
Το παιδί σας ίσως είναι πολύ μικρό για να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, μπορεί όμως να πάρει το κρυφό μήνυμα που υπάρχει σε αυτή τη συμπεριφορά: το σεξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ασκήσουμε έλεγχο πάνω στους ανθρώπους και να πάρουμε αυτό που θέλουμε.
7. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες των άλλων ανθρώπων είναι πιο σημαντικές από τις δικές μας.
Εκφράζετε στους γύρω σας αυτό που πραγματικά είστε; Μήπως δεν μιλάτε καθόλου, αντί να ζητήσετε εκείνα που πραγματικά επιθυμείτε;
Είναι φυσικό να θέλετε να είστε αρεστοί και αποδεκτοί από τους άλλους. Όταν όμως δεν ακολουθείτε όσα σας λέει η καρδιά σας, στέλνετε στο παιδί το μήνυμα ότι οι πραγματικές σας επιθυμίες δεν έχουν τόση σημασία.
Όταν πρόκειται για την μελλοντική ευτυχία του παιδιού σας, αυτό αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες παγίδες.
Αν διαβάζοντας αυτό το άρθρο νιώθετε ένοχοι επειδή έχετε κάνει πράγματα που δεν έπρεπε, μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας!

Η τιμωρία που οι ίδιοι δίνετε στον εαυτό σας όταν κάνετε λάθη είναι κάτι που επίσης δεν πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας.

Αντί γ’ αυτό, δεσμευτείτε να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο συμπεριφοράς σας και να είστε θετικοί απέναντι στις σημαντικές αλλαγές που πρόκειται να κάνετε. Το παιδί σας μαθαίνει από εσάς κάθε μέρα μέσα από τα λόγια και τις πράξεις σας, από την παρουσία και την απουσία σας κι από τον τρόπο που φέρεστε στον εαυτό σας και στους άλλους.
Είναι στο χέρι σας να καθορίσετε και να αλλάξετε τις αξίες που δίνετε στα παιδιά σας και μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα κιόλας.


enallaktikidrasi.com

Από την πισίνα στην... εντατική 4χρονο παιδί / Ο δευτερεύων πνιγμός

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν για 72 ώρες, μετά από ένα περιστατικό πνιγμού;

    Διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης ένα 4χρονο παιδί, το οποίο κινδύνευσε να πνιγεί ενώ κολυμπούσε σε πισίνα ξενοδοχείου!
Το ανήλικο παιδί σύμφωνα με το cretalive.gr μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου οι γιατροί το διασωλήνωσαν και το μετέφεραν στο νοσοκομείο του Ηρακλείου. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος και γι' αυτό δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την κατάσταση της υγείας του.
What Is Secondary Drowning?

Γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν για 72 ώρες, μετά από ένα περιστατικό πνιγμού;
Και όμως τα παιδιά που κινδύνεψαν να πνιγούν δεν έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο πνιγμού μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 3 ημέρες από το περιστατικό.

Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν, ύστερα από ένα περιστατικό πνιγμού, διότι μέσα στο παιδικό κορμί μπορεί να συντελεστούν σοβαρές αιμοδυναμικές και βιοχημικές διαταραχές που είναι ικανές να οδηγήσουν στον θάνατο έως και 72 ώρες μετά το περιστατικό. 
Και αυτές τις 72 ώρες το παιδί θα δείχνει απολύτως υγιές, αλλά θα πνίγεται αργά…
    Ακόμη και εάν στο περιστατικό το παιδάκι εισέπνευσε νερό, έστω και μια μικρή ποσότητα, εκείνο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να περάσει στους πνεύμονες. Ο οργανισμός του αντιδρά και δεν αφήνει το νερό να βγει από τα πνευμόνια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πνευμονικό οίδημα και αναρρόφηση. Σταδιακά δεν θα μπορεί να αναπνεύσει και όσο και αν ακούγεται τραγικό, θα πνιγεί στα ίδια τα υγρά του σώματος του.
    Οι γονείς που το παιδί τους κινδύνεψε να πνιγεί θα πρέπει να το παρακολουθούν συνέχεια μετά το περιστατικό. Εάν παρά τη φυσιολογική του συμπεριφορά, αρχίζει να βήχει έντονα και επίμονα, νιώθει κόπωση και δεν μπορεί να αναπνεύσει, αμέσως θα πρέπει να πάνε σε νοσοκομείο. Μέσα στο κορμί του γίνεται η διαδικασία του «δευτερεύοντος πνιγμού» και το παιδί διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki