Wednesday 8 July 2009

El Niño: Περιμένουν δυναμική επανεμφάνιση του
«Ελ Νίνιο», με όση δυστυχία αυτό συνεπάγεται...
...καιρός να σοβαρευτούμε...

Κλιματικό χάος εξαιτίας μιας επιδείνωσης του φαινομένου «Ελ Νίνιο» προβλέπουν οι επιστήμονες. Ξηρασία και πλημμύρες σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και εκτόξευση του επιπέδου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξαιτίας των πυρκαγιών, είναι οι καταστροφικές συνέπειες ενός πιο απειλητικού «Ελ Νίνιο», που πιθανότατα θα πυροδοτήσει η κλιματική αλλαγή. 
Περιμένουν δυναμική επανεμφάνιση του «Ελ Νίνιο»

Με τον φαινομενικά «αθώο» όρο «Ελ Νίνιο» (στα ισπανικά σημαίνει «μικρό αγόρι») χαρακτηρίζεται ένα φαινόμενο αλληλεπίδρασης ωκεανού - ατμόσφαιρας, το οποίο συνδέεται με γιγάντιες δραστηριότητες πλανητικής κλίμακας.
Θερμά θαλάσσια ρεύματα ανεβάζουν τη θερμοκρασία των τροπικών υδάτων του Ειρηνικού, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν την κίνηση των ανέμων και οδηγούν σε βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές και σε ξηρασία σε άλλες, αλλάζοντας το κλίμα σε όλο τον κόσμο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια επιδείνωση του «Ελ Νίνιο» είναι η έκλυση τεράστιας ποσότητας αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ξηρών δασών, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του κλιματολογικού φαινομένου και της ξηρασίας στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στη διάρκεια του εντονότατου «Ελ Νίνιο» της περιόδου 1997-1998, οι πυρκαγιές στη Νοτιoανατολική Ασία προκάλεσαν την εκπομπή 2,9 έως 9,4 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που οδήγησε στην εκτόξευση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Το «Ελ Νίνιο» έκανε τελευταία φορά την εμφάνισή του το 2006.

Στα χέρια της αστυνομίας κύκλωμα μαστροπείας

Κύκλωμα μαστροπείας και διακίνησης γυναικών, στο οποίο συμμετέχουν εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί της αστυνομίας και μάλιστα υψηλόβαθμοι, εξάρθρωσε η αστυνομία με παράλληλες επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
Συλλήψεις για ναρκωτικά και όπλα

Συνελήφθησαν δύο απόστρατοι και τέσσερις εν ενεργεία αστυνομικοί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη ένας 35χρονος συνελήφθη στην Πάτρα κατηγορούμενος για κατοχή και διακίνηση σκληρού παιδικού πορνό. Τα στοιχεία του πρόεκυψαν μετά από έρευνες που έκανε η Ολλανδική Αστυνομία για διεθνές κύκλωμα.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο διαπίστωσε τα ηλεκτρονικά ίχνη του 35χρονου και τον συνέλαβε.

Το αστυνομικό δελτίο περιλαμβάνει ακόμα την εξιχνίαση δύο σοβαρών υποθέσεων διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στην περιοχή της Αττικής, καθώς και όπλων και εκρηκτικών, στο κέντρο της Αθήνας και τη Νέα Σμύρνη.
Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, συνελήφθησαν στην Αθήνα εφτά άτομα και συγκεκριμένα πέντε Αλβανοί και δυο Ιρανοί, ανάμεσα στους οποίους και ένας 16χρονος, οι οποίοι διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης, στην Αττική.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη 30χρονος Αλβανός στη Νέα Σμύρνη, όπου διατηρούσε εργαστήριο νόθευσης και συσκευασίας ηρωίνης. Εκτός από το εργαστήριο στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ με δυο γεμιστήρες, ένα αυτόματο υποπολυβόλο MP5 με ένα γεμιστήρα, ένα περίστροφο, εκατοντάδες σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων και περίπου πέντε κιλά εκρηκτικών υλών, που εξετάζεται η προέλευσή τους και το πού προορίζονταν.

Βοήθησε και συ στην προστασία της Πάρνηθας

Άτομα πρόθυμα να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας ζητά άμεσα ο Ε.ΔΑΣ.Α. (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) που επί 23 συναπτά έτη δραστηριοποιείται στο Δρυμό. 
Σκοπός είναι η στελέχωση ομάδας εθελοντών για ολόκληρη της αντιπυρική περίοδο (μέχρι και 15 Οκτωβρίου) που στόχο έχει τον εντοπισμό εστιών φωτιάς ή και άλλων δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να απειλήσουν το αλώβητο από την πυρκαγιά του 2007 δασικό κομμάτι της Πάρνηθας και της περιφερειακής ζώνης της, και την άμεση ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας ή του αρμόδιου Δασαρχείου.

Ο Ε.ΔΑΣ.Α. είναι περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, με κυριότερο σκοπό του την κινητοποίηση των κατοίκων της Αττικής στην εθελοντική δασοπυροφύλαξη, δασοπυρόσβεση και αναδάσωση των βουνών της Αττικής, καθώς και την παροχή βοήθειας, στο μέτρο του δυνατού, προς τις υπηρεσίες κατάσβεσης ορεινών δασικών πυρκαγιών ενώ συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα κατά τόπους Δασαρχεία της Αττικής.

Οι πυροφυλάξεις λαμβάνουν χώρα στα στεγασμένα πυροφυλάκια της Σκίπιζας και της Μόλας υπό την επίβλεψη των εκπαιδευμένων για το σκοπό αυτό μελών -εθελοντών του Ε.ΔΑΣ.Α., που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας, το Δασαρχείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σχολιάζοντας την αναγκαιότητα για συμμετοχή περισσότερων πολιτών στην προστασία του εναπομείναντος δάσους στον Εθνικό Δρυμό, ο συντονιστής και η βοηθός συντονισμού πυροφυλάξεων του Ε.ΔΑΣ.Α, Τάσος Μπούρκουλας και Στέλλα Αλισάνογλου, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Η Πάρνηθα είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των μελών του Ε.ΔΑΣ.Α. Είναι σίγουρο ότι εάν ο καθένας από τα πέντε εκατομμύρια των Αθηναίων αφιέρωνε ένα βράδυ του καλοκαιριού του στην Πάρνηθα, η φύλαξή της θα ήταν ευκολότερη και αποτελεσματικότερη».

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε με το σωματείο στα:
Τηλ: 210 5200-680 / FAX: 210 5200-681
Website: www.edasa.gr
Αγ. Κωνσταντίνου 12 Αθήνα Τ.Κ.1043

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki